Έγγραφο Σ50/2005 (05/12/2005)

Σχετικά με τον τρόπο απόδειξης της καταβολής διατροφής από τον/την πρώην σύζυγο, σύμφωνα με τις διατάξεις της περ. β της παρ. 1 του άρθρου 4 του Ν. 3232/2004.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΡΟΧΩΝ

ΓΕΝΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ: Σ50/29/5.12.2005
ΘΕΜΑ:

Σχετικά με τον τρόπο απόδειξης της καταβολής διατροφής από τον/την πρώην σύζυγο, σύμφωνα με τις διατάξεις της περ. β της παρ. 1 του άρθρου 4 του Ν. 3232/2004.

Σχετ.: Η εγκ. 64/2004 και 4/2005

1. Όπως είναι γνωστό, μεταξύ των άλλων προϋποθέσεων που ορίζονται στο άρθρο 4 του Ν. 3232/2004 και τις οποίες πρέπει να πληροί αθροιστικά ο/η διαζευγμένος/-η ώστε να δικαιούται σύνταξη λόγω θανάτου της/του πρώην συζύγου από το ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ, είναι αυτή που αναφέρεται στο εδάφιο 1β του άρθρου αυτού, δηλαδή «ο/η πρώην σύζυγος, κατά τη στιγμή του θανάτου του, να κατέβαλλε διατροφή που είχε καθοριστεί είχε καθοριστεί είτε με δικαστική απόφαση είτε με σύμβαση των πρώην συζύγων.»

2. Η Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων σχετικά με τον τρόπο απόδειξης της καταβολής διατροφής από τον/την πρώην σύζυγο, σύμφωνα με τις διατάξεις της περ. β της παρ. 1 του άρθρου 4 του Ν. 3232/2004, με το αρ. πρωτ. Φ 11221/12807/990 έγγραφό της μας πληροφόρησε τα ακόλουθα:

Η φορολογική δήλωση αποτελεί επαρκές αποδεικτικό μέσο για την καταβολή διατροφής, ακόμα και αν δεν υπάρχει έγγραφος τύπος για τη συμφωνία μεταξύ των συζύγων. Οποιοδήποτε άλλο μέσο, όπως, π.χ., αυτό των ενόρκων βεβαιώσεων δεν θα πρέπει να γίνεται αποδεκτό, καθώς δεν αποτελεί τεκμήριο καταβολής διατροφής.

3. Επομένως, στις περιπτώσεις που πρώην σύζυγοι αξιώνουν τη χορήγηση σύνταξης λόγω θανάτου του/της πρώην συζύγου τους, σύμφωνα με τις ανωτέρω διατάξεις και δεν υπάρχει το τεκμήριο της καταβολής της διατροφής από τον πρώην σύζυγο κατά το χρόνο επέλευσης του θανάτου με απόφαση δικαστηρίου ή με ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ των πρώην συζύγων, μόνο αποδεκτό στοιχείο για την πιστοποίηση της καταβολής της διατροφής κατά την ημερομηνία θανάτου είναι φορολογική δήλωση του/της συζύγου που εισέπραττε τα ποσά διατροφής και τα οποία ώφειλε να δηλώνει ως εισόδημα στην ετήσια δήλωση φόρου εισοδήματός του/της.

4. Κατόπιν των ανωτέρω, στις περιπτώσεις που τυχόν έχει χορηγηθεί σύνταξη σύμφωνα με τις ανωτέρω διατάξεις με πιστοποίηση της καταβολής διατροφής με οποιοδήποτε άλλο μέσο εκτός από α) δικαστική απόφαση, β) ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ των πρώην συζύγων, γ) δήλωση φορολογίας εισοδήματος για τον κρίσιμο χρόνο επέλευσης του θανάτου του/της πρώην συζύγου, θα πρέπει οι αποφάσεις συνταξιοδότησης να ανακληθούν αμέσως.

Όμως, επειδή αυτή η ανάκληση προϋποθέτει τη νόμιμη τεκμηρίωση της απόρριψης της αίτησης για συνταξιοδότηση, θα πρέπει να τηρηθεί η προβλεπόμενη από τις διατάξεις του άρθρου 46 του Ν. 2676/99 διαδικασία της προηγούμενης ακρόασης, οπότε θα πρέπει να σταλεί πρόσκληση στους ενδιαφερομένους, με απόδειξη παραλαβής της.

Εάν δεν προσκομιστεί κάποιο από τα κατά τα ανωτέρω αποδεκτά στοιχεία, θα πρέπει οι εγκριτικές αποφάσεις συνταξιοδότησης να ανακληθούν και να εφαρμοστούν οι οδηγίες του Γενικού Εγγράφου με αριθμό πρωτοκόλλου Σ81/3/1.2.2005.