Έγγραφο 31125/2007 (29/05/2007)

Μερική απασχόληση και άδεια φροντίδας παιδιού.

«Εγγρ. 31125/29-5-07 Ύπ. `Απασχολ. και κοιν. Προστασίας (ΣΕΠΕ) «`Αδεια φροντίδος παιδιού σε συμβάσεις μερικής απασχόλησης».

Μερική απασχόληση και άδεια φροντίδας παιδιού.

Για την ενιαία αντιμετώπιση του θέματος από όλες τις Περιφερειακές Υπηρεσίες του ΣΕΠΕ, αναφορικά με το θέμα της χορήγησης μειωμένου ωραρίου μετά τον τοκετό, για τον θηλασμό και τη φροντίδα τον παιδιού, σε εργαζόμενες ή εναλλακτικά σε εργαζόμενους με σύμβαση μερικής απασχόλησης, σας γνωρίζουμε το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο:

«`Αρθρο 9 της ΕΓΣΣΕ 1993. - "`Αδεια θηλασμού και φροντίδας παιδιών. - 1. Οι μητέρες εργαζόμενες δικαιούνται, για τον θηλασμό και τις αυξημένες φροντίδες πού απαιτούνται για την ανατροφή του παιδιού, επί χρονικό διάστημα δύο ετών από τον τοκετό είτε να διακόπτουν την εργασία τους για μία ώρα κάθε μέρα, είτε να προσέρχονται αργότερα, είτε να αποχωρούν νωρίτερα κατά μία ώρα κάθε μέρα. "Ύστερα από συμφωνία των μερών ή μείωση του χρόνου εργασίας μπορεί να ορίζεται σε δύο ώρες επί ένα χρόνο μετά τον τοκετό.

2. Την άδεια απουσίας για λόγους φροντίδας τού παιδιού μπορεί εναλλακτικά να ζητήσει ό άνδρας εφ΄ όσον δεν κάνει χρήση αυτής ή εργαζόμενη μητέρα. Στις περιπτώσεις αυτές θα πρέπει ό άνδρας να προσκομίσει στην επιχείρηση πού απασχολείται, βεβαίωση από τον εργοδότη της συζύγου του ότι ή ίδια δεν λαμβάνει την άδεια θηλασμού και φροντίδας των παιδιών.

3. Το μειωμένο ωράριο για την φροντίδα του παιδιού θεωρείται και αμείβεται ως χρόνος εργασίας.

"`Αρθρο 6 της ΕΓΣΣΕ 2002-2003. - "`Αδεια φροντίδας παιδιού. - Οι μητέρες εργαζόμενες δικαιούνται για χρονικό διάστημα τριάντα μηνών από τη λήξη της άδειας τοκετού, είτε να προσέρχονται αργότερα, είτε να αποχωρούν νωρίτερα κατά μία ώρα κάθε ήμερα.

Εναλλακτικά με συμφωνία του εργοδότη, το ημερήσιο ωράριο των μητέρων μπορεί να ορίζεται μειωμένο κατά δύο ώρες ημερησίως για τούς πρώτους δώδεκα (12) μήνες και σε μία ώρα για έξι (6) επί πλέον μήνες.

"`Αρθρο 8 της ΕΓΣΣΕ 2004-2005. - Μειωμένο ωράριο για τη φροντίδα του τέκνου. Η άδεια θηλασμού και φροντίδας παιδιών του άρθρου 9 της ΕΓΣΣΕ του έτους 1993 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, έχει ως αφετηρία τη λήξη της άδειας λοχείας, δηλαδή εννέα (9) εβδομάδες μετά τον τοκετό.

"`Αρθρο 9 της ΕΓΣΣΕ 2004-2005. - Εναλλακτική χρήση του μειωμένου ωραρίου ως άδειας για φροντίδα του παιδιού. - Το μειωμένο ωράριο («άδεια») θηλασμού και φροντίδας παιδιών του άρθρου 9 της ΕΓΣΣΕ του έτους 1993, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, δικαιούται ό/ή εργαζόμενος/-η, με αίτηση του /της να το ζητήσει εναλλακτικά ως ισόχρονη άδεια με αποδοχές, εντός της χρονικής περιόδου κατά την οποία δικαιούται μειωμένου ωραρίου για τη φροντίδα του παιδιού.

Η εναλλακτική χορήγηση της άδειας προϋποθέτει συμφωνία του εργοδότη και χορηγείται εφάπαξ ή τμηματικά».

• Τα ανωτέρω αντιστοιχούν σε 40 ώρες εργασίας την εβδομάδα δεδομένου ότι με την ΕΓΣΣΕ 1984 (ΦΕΚ 81/Β/20-2-84), ή διάρκεια εβδομαδιαίας εργασίας εργαζομένων πού απασχολούνται σε οποιονδήποτε εργοδότη, με σχέση εργασίας Ιδιωτικού δικαίου, ορίζεται στις 40 ώρες.

• Σύμφωνα με την παρ. 14 του άρθρου 2 του Ν. 2639/98 , εφαρμόζονται για τούς μερικώς απασχολουμένους όλες οι διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι, προκειμένου για εργαζόμενες ή εργαζόμενους με συμβάσεις μερικής απασχόλησης, οι ανωτέρω διατάξεις πού αφορούν τούς τρόπους χορήγησης του μειωμένου ωραρίου για φροντίδα του παιδιού, εφαρμόζονται και γι΄ αυτούς, αναλογικά ως προς τον χρόνο εργασίας τους. (Σχετικά τα υπ΄ αριθμ. 3171/24-12-99 και 3924/13-7-06 έγγραφα της Διεύθυνσης "Όρων Εργασίας - Τμήμα Γ΄ του Υπουργείου μας».