Έγγραφο eddpxp_9/2006 (01/03/2006)

Επανεκτίμηση ενσωματωμένων παραγώγων

Διερμηνεία ΕΔΔΠΧΠ 9 - 1/3/2006
(ενημερωμένο μέχρι και τον Κανονισμό 1329/2006 της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων)

ΕΔΔΠΧΠ 9:

Επανεκτίμηση ενσωματωμένων παραγώγων


(συμπεριλαμβάνονται οι τροποποιήσεις των κανονισμών της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων 1329/2006)

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Ιστορικό
Πεδίο εφαρμογής
Θέμα
Ομόφωνη γνώμη
Ημερομηνία έναρξης ισχύος και Μετάβαση

Αναφορές

ΔΛΠ 39 Χρηματοοικονομικά μέσα: αναγνώριση και επιμέτρηση

ΔΠΧΠ 1 Πρώτη εφαρμογή των προτύπων διεθνούς χρηματοοικονομικής πληροφόρησης

ΔΠΧΠ 3 Συνενώσεις επιχειρήσεων

Σημείωση Ε.Ο.Ε7: Η ανάγνωση των κειμένων του Προτύπου, τα οποία εμφανίζονται με έντονα γράμματα, πρέπει να γίνεται στο πλαίσιο του επεξηγηματικού υλικού και των οδηγιών εφαρμογής σε αυτό το Πρότυπο, καθώς και της Εισαγωγής στα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα.

Ιστορικό

1. Η παράγραφος 10 του ΔΛΠ 39 περιγράφει το ενσωματωμένο παράγωγο ως «συνθετικό στοιχείο ενός υβριδικού (σύνθετου) χρηματοοικονομικού μέσου που περιλαμβάνει και ένα μη παράγωγο κύριο συμβόλαιο - με αποτέλεσμα μερικές από τις ταμειακές ροές του σύνθετου μέσου να κυμαίνονται κατά τρόπο όμοιο με ένα αυτοτελές παράγωγο».

2. Σύμφωνα με το ΔΛΠ 39, παράγραφος 11, το ενσωματωμένο παράγωγο πρέπει να διαχωρίζεται από το κύριο συμβόλαιο και να αντιμετωπίζεται λογιστικά ως παράγωγο μόνο όταν πληρούνται οι ακόλουθοι όροι:

α) τα οικονομικά χαρακτηριστικά και οι κίνδυνοι του ενσωματωμένου παραγώγου δεν είναι στενά συνδεδεμένα με τα οικονομικά χαρακτηριστικά και τους κινδύνους του κυρίου συμβολαίου

β) ένα ιδιαίτερο χρηματοοικονομικό μέσο με τους ίδιους όρους όπως το ενσωματωμένο παράγωγο θα πληρούσε τον ορισμό ενός παραγώγου

και

γ) το υβριδικό (σύνθετο) μέσο δεν επιμετράται στην εύλογη αξία με αναγνώριση των μεταβολών στα αποτελέσματα (ήτοι ένα παράγωγο που ενσωματώνεται σε χρηματοοικονομικό περιουσιακό στοιχείο ή χρηματοοικονομική υποχρέωση μέσω των αποτελεσμάτων δεν είναι διαχωρισμένο).

Πεδίο εφαρμογής

3. Με την επιφύλαξη των παραγράφων 4 και 5 κατωτέρω, η διερμηνεία αυτή εφαρμόζεται σε όλα τα ενσωματωμένα παράγωγα εντός του πεδίου εφαρμογής του ΔΛΠ 39.

4. Η παρούσα διερμηνεία δεν εξετάζει τα θέματα της νέας επιμέτρησης που προκύπτουν από την επανεκτίμηση των ενσωματωμένων παραγώγων.

5. Η παρούσα διερμηνεία δεν εξετάζει την απόκτηση συμβολαίων με ενσωματωμένα παράγωγα σε συνένωση επιχειρήσεων είτε την πιθανή νέα επιμέτρησή τους κατά την ημερομηνία της απόκτησης.

Θέμα

6. Το ΔΛΠ 39 απαιτεί από μία οντότητα, όταν συμμετέχει για πρώτη φορά σε συμβόλαιο, να εκτιμά κατά πόσο τυχόν ενσωματωμένα παράγωγα που εμπεριέχονται στο συμβόλαιο πρέπει να διαχωριστούν από το κύριο συμβόλαιο και να υπολογίζονται ως παράγωγα βάσει του προτύπου. Η παρούσα διερμηνεία εξετάζει τα ακόλουθα θέματα:

α) Η διερμηνεία 39 απαιτεί η εκτίμηση αυτή να πραγματοποιείται μόνο όταν η οντότητα συμμετέχει για πρώτη φορά στο συμβόλαιο, ή θα πρέπει η εκτίμηση να επανεξετάζεται καθόλη τη διάρκεια του συμβολαίου;

β) Θα πρέπει οι οντότητες που εφαρμόζουν για πρώτη φορά το πρότυπο να πραγματοποιούν την εκτίμησή τους με βάση τις συνθήκες που υφίσταντο όταν η οντότητα συμμετείχε για πρώτη φορά στο συμβόλαιο, ή με βάση εκείνες που επικρατούν όταν η οντότητα υιοθετεί για πρώτη φορά τα ΔΠΧΠ;

Ομόφωνη γνώμη

7. Μία οντότητα εκτιμά κατά πόσο ένα ενσωματωμένο παράγωγο θα πρέπει να διαχωριστεί από το κύριο συμβόλαιο και να αντιμετωπιστεί λογιστικά ως παράγωγο όταν η οντότητα συμμετέχει για πρώτη φορά στο συμβόλαιο. Απαγορεύεται η μεταγενέστερη επανεκτίμηση εκτός εάν υπάρχει μεταβολή στους όρους του συμβολαίου που μεταβάλλουν ουσιαστικά τις ταμειακές ροές οι οποίες θα απαιτούντο διαφορετικά βάσει του συμβολαίου, και στην περίπτωση αυτή απαιτείται επανεκτίμηση. Η οντότητα προσδιορίζει κατά πόσο μία τροποποίηση των ταμειακών ροών είναι σημαντική εξετάζοντας τον βαθμό στον οποίο οι αναμενόμενες μελλοντικές ταμειακές ροές που συνδέονται με το ενσωματωμένο παράγωγο, το κύριο συμβόλαιο ή και τα δύο έχουν μεταβληθεί και κατά πόσο η μεταβολή είναι σημαντική σε σχέση με τις προηγούμενες αναμενόμενες ταμειακές ροές βάσει του συμβολαίου.

8. Μία οντότητα που εφαρμόζει για πρώτη φορά το πρότυπο αν ένα ενσωματωμένο παράγωγο πρέπει να διαχωριστεί από το κύριο συμβόλαιο και να αντιμετωπιστεί λογιστικά ως παράγωγο με βάση τις συνθήκες που υφίσταντο κατά τη μεταγενέστερη από τις ακόλουθες ημερομηνίες: την ημερομηνία κατά την οποία συμμετείχε για πρώτη φορά στο συμβόλαιο ή την ημερομηνία της επανεκτίμησης που απαιτείται βάσει της παραγράφου 7.

Ημερομηνία έναρξης ισχύος και μετάβαση

9. Οι οντότητες εφαρμόζουν την παρούσα διερμηνεία για τις ετήσιες περιόδους που αρχίζουν κατά την 1η Ιουνίου 2006 ή μετά την ημερομηνία αυτή. Ενθαρρύνεται εφαρμογή της παρούσας διερμηνείας πριν από την ημερομηνία αυτή. Αν μία οντότητα εφαρμόζει την παρούσα διερμηνεία για περίοδο που αρχίζει πριν την 1η Ιουνίου 2006, θα πρέπει να γνωστοποιήσει το γεγονός αυτό. Η διερμηνεία θα εφαρμόζεται αναδρομικά.