Απόφ.Πρωτοδικείου 1030/2002 (01/01/2002)

Αναστολή εκτέλεσης πράξεων διοικητικής εκτέλεσης [Ν. 2717/1999 (Κ.Δ.Δ.) Άρθρα 217 επομ.]

Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών
(Τμήματος 29ου)
Αριθ. απόφασης: 1030/2002
Δικαστής: Ελένη Ποδόλη,
Πρόεδρος Πρωτοδικών Δ.Δ.

Αναστολή εκτέλεσης πράξεων διοικητικής εκτέλεσης [Ν. 2717/1999 (Κ.Δ.Δ.) `Αρθρα 217 επομ.]

Ταμειακή βεβαίωση προστίμου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σε βάρος ατόμου για εκμετάλλευση και αποκόμιση περιουσιακού οφέλους: Δεν χορηγείται αναστολή εκτέλεσης της ταμειακής βεβαίωσης της οφειλής, καθόσον με αυτήν αποσκοπείται απλώς η είσπραξη του οικείου δημοσίου εσόδου ανεξαρτήτως της αιτίας από την οποία προήλθε. Η δε ηθική βλάβη που επικαλείται ο αιτών ότι θα επέλθει σ' αυτόν απορρέει από την απόφαση του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με την οποία του επιβλήθηκε το πρόστιμο και όχι από την ταμειακή βεβαίωση της οφειλής αυτής.

..................................................................................

Ο αιτών, με την κρινόμενη αίτησή του για την οποία καταβλήθηκε το νόμιμο παράβολο (σχ. τα 182098 και 093597 σειρά Α' έντυπα παραβόλου) - ζητά παραδεκτώς, καθ' ερμηνεία του οικείου δικογράφου και ενόψει του ότι η ατομική ειδοποίηση στερείται εκτελεστού χαρακτήρα, να ανασταλεί η εκτέλεση της 2969/29.3.2002 ταμειακής βεβαίωσης ποσού ύψους 220.102,71 ευρώ, που διενεργήθηκε από τη Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.) Κηφισιάς Αττικής και αφορούσε πρόστιμο που είχε επιβληθεί σε βάρος του, με την 16/217/7.6.2001 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, σύμφωνα με το άρθρο 11 του Π.Δ./τος 53/1992.

Με τον κώδικα Διοικητικής Δικονομίας (Ν. 2717/ 1999, ΦΕΚ Α 97) ορίζεται: στο άρθρο 217 (παρ. 1) ότι: "Ανακοπή χωρεί κατά κάθε πράξης που εκδίδεται στα πλαίσια της διαδικασίας της διοικητικής εκτέλεσης και, ιδίως, κατά: α) της πράξης της ταμειακής βεβαίωσης του εσόδου, β) της κατασχετήριας έκθεσης, γ) του προγράμματος πλειστηριασμού, δ) της έκθεσης πλειστηριασμού και ε) του πίνακα κατάταξης" στο άρθρο 228 ότι: "1. Η προθεσμία άσκησης, καθώς και η άσκηση της ανακοπής δεν αναστέλλουν την εκτέλεση της προσβαλλόμενης πράξης. Στις περιπτώσεις α', β', δ' και ε' της παρ. 1 του άρθρου 217, ενόσω εκκρεμεί η ανακοπή, μπορεί να υποβληθεί από τον ανακόπτοντα, αίτηση αναστολής της εκτέλεσης των προσβαλλόμενων πράξεων. 2. Καθ' ύλην και κατά τόπο αρμόδιο για την εκδίκαση της αίτησης της προηγούμενης παραγράφου είναι το κατά το άρθρο 218 δικαστήριο, εφόσον σε αυτό εκκρεμεί η ανακοπή, το οποίο δικάζει κατά τη διαδικασία των άρθρων 200 έως 209, οι οποίες εφαρμόζονται αναλόγως" και στο άρθρο 202 ότι: "1. Λόγο αναστολής μπορεί να θεμελιώσει η από την άμεση εκτέλεση της προσβαλλόμενης πράξης απειλούμενη οποιασδήποτε φύσης, υλική ή ηθική βλάβη του αιτούντος, εφόσον η επανόρθωσή της θα είναι αδύνατη ή ιδιαίτερα δυσχερής σε περίπτωση ευδοκίμησης της αντίστοιχης προσφυγής. 2. Η χορήγηση της αναστολής αποκλείεται: α) αν η άμεση εκτέλεση της προσβαλλόμενης πράξης επιβάλλεται για λόγους δημόσιου συμφέροντος, ή β) κατά το μέρος που η προσβαλλόμενη πράξη έχει ήδη εκτελεστεί, ή γ) αν η αντίστοιχη προσφυγή είναι προδήλως απαράδεκτη ή προδήλως αβάσιμη".

Στην προκείμενη περίπτωση από τα στοιχεία της δικογραφίας προκύπτουν τα ακόλουθα: Με την 1961/2.4.2002 ατομική ειδοποίηση της Δ.Ο.Υ. Κηφισιάς Αττικής, ο αιτών κλήθηκε να καταβάλει το ποσό των 220.102,71 ευρώ, το οποίο είχε βεβαιωθεί ταμειακά με το 2969/29.3.2002 τριπλότυπο της ίδιας Υπηρεσίας και αντιστοιχούσε σε πρόστιμο, ύψους 75.000.000 δραχμών που είχε επιβληθεί σε βάρος του, κατ' άρθρο 11 του Π.Δ./τος 53/1992, με την 16/217/7.6.2001 απόφαση του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, με την αιτιολογία ότι αυτός εκμεταλλευόμενος εμπιστευτικές πληροφορίες που κατείχε ως εκ της θέσεως του στην εταιρία "ΤΗΛ... Α.Ε." προέβη στην πώληση μετοχών της εταιρίας "Τεγ... ΕΚΔΟΣ... Α.Ε." αποκομίζοντας περιουσιακό όφελος.

Ήδη, ο αιτών, με την κρινόμενη αίτησή του, ζητά την αναστολή εκτελέσεως της ταμειακής βεβαίωσης του παραπάνω προστίμου, επειδή, όπως ισχυρίζεται, αφενός πιθανολογείται η ευδοκίμηση της από 16.4.2002 ανακοπής που έχει ήδη ασκήσει κατ' αυτής, αφετέρου λόγω της φύσεως του παραπάνω προστίμου και της αιτιολογίας βάσει της οποίας επιβλήθηκε, καθώς και της ευρείας δημοσιότητας που έλαβε στα μέσα ενημέρωσης η υπόθεση, η επιβολή της κύρωσης αυτής θα επιφέρει στον ίδιο ανεπανόρθωτη ηθική βλάβη και θα μειώσει την ηθική του υπόσταση ως επιχειρηματία και μέλους του κοινωνικού συνόλου.

Όμως, δεδομένου ότι η ευδοκίμηση της σχετικής ανακοπής δεν μπορεί, σύμφωνα με τις διατάξεις που προεκτέθηκαν, να θεμελιώσει λόγο αναστολής, ενώ εξάλλου η ηθική βλάβη που ο ίδιος επικαλείται ότι θα επέλθει σ' αυτόν απορρέει από την απόφαση του Δ. Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με την οποία του επιβλήθηκε το πρόστιμο και όχι από την ταμειακή βεβαίωση της οφειλής αυτής της οποίας με την παρούσα ζητείται η αναστολή εκτελέσεως καθόσον με την τελευταία αποσκοπείται απλώς η είσπραξη του οικείου δημοσίου εσόδου ανεξαρτήτως της αιτίας από την οποία προήλθε, δεν συντρέχει περίπτωση χορήγησης αναστολής εκτελέσεως στην εξεταζόμενη υπόθεση.

Κατ' ακολουθία, η υπό κρίση αίτηση πρέπει να απορριφθεί, ενώ το παράβολο των 4,50 ευρώ που καταβλήθηκε από τον αιτούντα να καταπέσει, κατ' άρθρο 277 (παρ. 9) του Κ. Διοικ. Δικ. υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου.