Απόφ.Πρωτοδικείου 118/2002 (01/01/2002)

Αναστολή Εκτέλεσης Διοικητικών Πράξεων [Ν. 2717/1999 (Κ.Δ.Δ.), Άρθρα 200 επομ.]

Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών
(Τμήματος 22ου Τριμελούς ως Συμβουλίου)
Αριθ. Απόφασης: 118/2002
Δικαστές: Θωμ. Ματζόγλου, Πρόεδρος
Πρωτοδικών Δ.Δ., Α. Αλεξανδρή, Πρωτοδίκης Δ.Δ.
Εισηγήτρια: Δημ. Παλαιομήτρου, Πρωτοδίκης Δ.Δ.

Αναστολή Εκτέλεσης Διοικητικών Πράξεων [Ν. 2717/1999 (Κ.Δ.Δ.), `Αρθρα 200 επομ.]

Αφαίρεση αδείας καταστήματος για διακίνηση ναρκωτικών: Δεν χορηγείται αναστολή εκτέλεσης για λόγους δημοσίου συμφέροντος, που συνίστανται στην προστασία της δημόσιας υγείας και της ασφάλειας του κοινού, ανεξαρτήτως της βλάβης που τυχόν επέρχεται στον αιτούντα.

Επειδή με την κρινόμενη αίτηση αναστολής του άρθρου 200 του ΚΔΔ (Ν. 2717/1999), για την άσκηση της οποίας καταβλήθηκε το νόμιμο παράβολο (σχετ. γραμ. Σειρά Α 681263, 637959 και 5364398), ζητείται παραδεκτώς η αναστολή εκτέλεσης της 145855/2001 απόφασης του Δημάρχου Αθηναίων, με την οποία αποφασίσθηκε η αφαίρεση της άδειας λειτουργίας, καταστήματος της αιτούσης εταιρείας, υγειονομικού ενδιαφέροντος, ήτοι καφενείο, που λειτουργούσε επί της οδού Χαλκοκονδύλη 54, έως ότου εκδοθεί οριστική απόφαση επί της από 11-12-2001 προσφυγής της που άσκησε κατ΄ αυτής.

Επειδή ο Κώδικας Διοικητικής Δικονομίας (Ν. 2717/1999) ορίζει στο άρθρο 200 ότι: Σε περίπτωση που η προθεσμία και η άσκηση της προσφυγής δεν συνεπάγεται την κατά νόμο αναστολή εκτέλεσης της προσβαλλόμενης εκτελεστής ατομικής διοικητικής πράξης και εφόσον στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έχει χορηγηθεί αναστολή από την αρμόδια διοικητική αρχή, μπορεί ύστερα από αίτηση εκείνου που άσκησε την προσφυγή, να ανασταλεί με αιτιολογημένη απόφαση του Δικαστηρίου εν όλω ή εν μέρει η εκτέλεση της πράξης αυτή.

Επειδή περαιτέρω το άρθρο 202 του ΚΔΔ ορίζει ότι: Λόγο αναστολής μπορεί να θεμελιώσει η από την άμεση εκτέλεση της προσβαλλόμενης πράξης απειλούμενη οποιασδήποτε φύσης υλική ή ηθική βλάβη του αιτούντος, εφόσον η επανόρθωσή της θα είναι αδύνατη ή ιδιαίτερα δυσχερής σε περίπτωση ευδοκίμησης της αντίστοιχης προσφυγής. Η χορήγηση αναστολής αποκλείεται: α) αν η άμεση εκτέλεση της προσβαλλόμενης πράξης επιβάλλεται για λόγους δημόσιου συμφέροντος ή β) κατά το μέρος που η προσβαλλόμενη πράξη έχει ήδη εκτελεστεί ή γ) αν η αντίστοιχη προσφυγή είναι προδήλως απαράδεκτη ή προδήλως αβάσιμη. Τέλος, στο άρθρο 205 του παραπάνω Κώδικα ορίζεται ότι: Αν γίνει εν όλω ή εν μέρει δεκτή η αίτηση διατάσσεται η ολική ή μερική αναστολή εκτέλεσης της προσβαλλόμενης με την αντίστοιχη προσφυγή πράξης. Η αναστολή αν στη σχετική απόφαση δεν ορίζεται διαφορετικά ισχύει ως τη δημοσίευση της οριστικής απόφασης για την προσφυγή.

Επειδή στην προσκείμενη περίπτωση από τα στοιχεία του φακέλλου της δικογραφίας προκύπτουν τα εξής: Με την 145855/2001 απόφαση του Δημάρχου Αθηναίων αποφασίσθηκε η αφαίρεση της άδειας λειτουργίας, καταστήματος της αιτούσης εταιρείας, υγειονομικού ενδιαφέροντος ήτοι καφενείο που λειτουργεί επί της οδού Χαλκοκονδύλη 54 στην Αθήνα. Στην ενέργεια αυτή κατέληξε το αρμόδιο όργανο, αφού έλαβε υπόψει του, το με αριθμ. πρωτ. 138080/7-11-2001 έγγραφο του Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Ομόνοιας, στο οποίο αναφέρεται ότι, την 2-11-2001 και ώρα 20:00 κατελήφθησαν από αρμόδιο όργανο, οι Αλαλ... Ζαν... και Αντων... Εμμαν... να διακινούν ναρκωτικές ουσίες εντός του επί της οδού Χαλκονδύλη 54 καταστήματος, της αιτούσης εταιρείας. Κατόπιν αυτών η αιτούσα, άσκησε την από 11-12-2001 προσφυγή κατά της παραπάνω απόφασης του Δημάρχου Αθηναίων με την οποία αποφασίσθηκε η αφαίρεση της άδειας λειτουργίας του καταστήματός της, με την οποία ζητά την ακύρωσή της καθώς και την κρινόμενη αίτησή της ζητώντας την αναστολή της εκτέλεσης της προσβαλλόμενης με την προσφυγή της πράξης έως ότου εκδοθεί οριστική απόφαση επ΄ αυτής, υποστηρίζοντας ότι η άμεση εκτέλεση της πράξης αυτής, θα της επιφέρει ανεπανόρθωτη υλική βλάβη, αφού θα στερηθεί των μοναδικών εισοδημάτων της, των προερχομένων εκ της εκμεταλλεύσεως του καφενείου της με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις τρέχουσες υποχρεώσεις της όπως καταβολή του μισθώματος του καταστήματος της, δαπάνες ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, τηλεφωνικά τέλη κλπ καθώς επίσης και στα έξοδα διατροφής των μελών της. Επίσης ισχυρίζεται ότι από την άμεση εκτέλεση της προσβαλλόμενης απόφασης θα υποστεί και ηθική βλάβη λόγω της δυσφήμισης που θα προκληθεί από την σφράγιση του καταστήματός της, με αποτέλεσμα της διαρροή της πελατείας της προς άλλες ομοειδές επιχειρήσεις.

Επειδή με τα δεδομένα αυτά, το Δικαστήριο, λαμβάνοντας υπόψει ότι, λόγοι δημοσίου συμφέροντος, που συνίσταται στην προστασία της δημόσιας υγείας και της ασφάλειας του κοινού επιβάλλουν την αφαίρεση της άδειας λειτουργίας του καταστήματος της αιτούσας, λόγω διαπίστωσης από την αστυνομική αρχή, διακίνησης ναρκωτικών ενός του καταστήματος της, κρίνει ότι, αποκλείεται η χορήγηση αναστολής εκτελέσεως της προσβαλλόμενης πράξης, σύμφωνα με τις διατάξεις που προαναφέρθηκαν, ανεξαρτήτως της τυχόν επερχόμενης στην αιτούσα βλάβη.

Επειδή μετά από όλα αυτά η κρινόμενη αίτηση πρέπει να απορριφθεί, το δε παράβολο που κατατέθηκε από την αιτούσα να καταπέσει υπέρ του Δημοσίου κατά το άρθρο 277 παρ. 9 του ΚΔΔ και κατ΄ εκτίμηση των περιστάσεων να απαλλαγεί η αιτούσα της καταβολής της δικαστικής δαπάνης ( άρθρο 275 ΚΔΔ).