Απόφ.Πρωτοδικείου 1457/2002 (01/01/2002)

Πότε επιβάλλεται πρόστιμο στο βιβλίο νεοπροσλαμβανομένου προσωπικού.

Διοικ. Πρωτ. Αθηνών 1457/2002
Εισηγητής: ΑΝΑΣΤ. ΛΙΑΚΙΔΟΥ
Δικηγόροι: Βικτ. Νινίκα, Παντ. Παπαδάκης - αντιπρ. ΝΣΚ

Θέμα:

Πότε επιβάλλεται πρόστιμο στο βιβλίο νεοπροσλαμβανομένου προσωπικού.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 2 παράγραφος 1 του Ν. 2556/97 και ΑΥΕΚΑ Φ21/500/98 κάθε εργοδότης που δεν καταχωρεί τούς νεοπροσλαμβανομένους μισθωτούς στο Ειδικό Βιβλίο ή δεν επιδεικνύει αυτό στα αρμόδια όργανα όταν του ζητηθεί, υπόκειται σε πρόστιμο. Για τη μη επίδειξη του βιβλίου, κατά τον έλεγχο, ο εργοδότης δεν μπορεί να αντιτάξει στα αρμοδία όργανα του ΙΚΑ καμία αιτιολογία για την μη επιβολή του.

Στην προκειμένη περίπτωση προκύπτουν τα εξής: Με την από 5.6.99 πράξη επιβολής προστίμου ακαταχώριστων εργαζόμενων, το Υποκατάστημα του ΙΚΑ επέβαλε σε βάρος του προσφεύγοντος πρόστιμο, 560.000 δρχ., γιατί κατά τον επιτόπιο έλεγχο που διενεργήθηκε στην επιχείρησή του στις 5.6.99 διαπιστώθηκε ότι απασχολούσε δύο μισθωτούς από 20.6.98 και 15.6.98 αντίστοιχα, παρέλαβε δε το ειδικό βιβλίο στις 23.6.98, με αποτέλεσμα να μην προβεί στην καταχώρηση αυτών πριν την έναρξη της απασχόλησής τους, κατά παράβαση των διατάξεων του άρθρου 2 του Ν. 2556/97. Η ένσταση που άσκησε ο προσφεύγων κατά της πράξης αυτής, ενώπιον της Τ.Δ.Ε., απορρίφθηκε. ΄Ήδη, ο προσφεύγων, με την κρινόμενη προσφυγή στρέφεται κατά της τελευταίας απόφασης και προβάλλει ότι αυ­τή εσφαλμένα έκρινε, καθ΄ όσον αυτός είχε, πριν τη διενέργεια του ελέγχου, καταχωρήσει τούς ανωτέρω μισθωτούς στο ειδικό βιβλίο, είχε ασφαλίσει αυτούς νομίμως και είχε καταβάλει τις σχετικές εισφορές, Εξάλλου, το καθ΄ ού Ίδρυμα, με την έκθεση των απόψεών του προς το Δικαστήριο, υποστηρίζει ότι, εφόσον από τον έλεγχο που διενεργήθηκε διαπιστώθηκε ότι τα στοιχεία που αναγράφονται στο ειδικό βιβλίο και ειδικότερα ή ημερομηνία πρόσληψης των μισθωτών, είναι ακριβή, η επιβολή σε βάρος του προσφεύγοντος του ένδικου προστίμου είναι μη νόμιμη.

Από τις διατάξεις πού έχουν προεκτεθεί, σε συνδυασμό με τα αναφερόμενα στην εισηγητική έκθεση του οικείου νόμου (Ν. 2556/97) συνάγεται ότι ο σκοπός της θέ­σπισης της υποχρέωσης των εργοδοτών για την τήρηση του ειδικού βιβλίου και την καταχώρηση σ΄ αυτό του απασχολούμενου προσωπικού αμέσως μετά την πρόσληψή του και πριν την ανάληψη εργασίας, δεν είναι εισπρακτικός αλλά αφορά στη διασφάλιση εργοδοτών και εργαζόμενων, με τον εντο­πισμό της ακριβούς ημερομηνίας πρόσλη­ψης του εργαζομένου αλλά και στη διασφά­λιση των εσόδων του Ι.Κ.Α. (καταβολή εισφορών) με τη μείωση της εισφοροδιαφυγής.

Στην προκειμένη περίπτωση ο προσφεύγων υπέβαλε μέσα στη νόμιμη προθεσμία αίτηση - δήλωση απογραφής εργοδότη και παρέ­λαβε το προβλεπόμενο από τις ανωτέρω διατάξεις ειδικό βιβλίο (23.6.98), στο οποίο καταχώρησε αμέσως με τα ακριβή στοιχεία πρόσληψης, όπως διαπιστώθηκε από τον έλεγχο πού ακολούθησε, το προσωπικό που πριν από λίγες μόνο ημέρες είχε προσλάβει (3 και 8 αντίστοιχα), το οποίο και ασφάλισε νόμιμα, καταβάλλοντας τις αναλογούσες εισφορές. Με τα δεδομένα, όμως αυτά, ενόψει του σκοπού στον οποίο οι ανωτέρω διατάξεις αποβλέπουν, ο οποίος έχει πραγματωθεί εν προκειμένω, η επιβολή σε βά­ρος του προσφεύγοντος του ένδίκου προ­στίμουπαρίσταται μη νόμιμη, όπως βάσιμα προβάλλει ο προσφεύγων.