Απόφ.Πρωτοδικείου 235/2002 (01/01/2002)

Αναστολή εκτέλεσης διοικητικών πράξεων [Ν. 2717/1999 (Κ.Δ.Δ.), Άρθρα 200 επομ.]

Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών
(Τμήματος 15ου Τριμελούς ως Συμβουλίου)
Αριθ. Απόφασης: 235/2002
Δικαστές: Ειρ. Γκιόκα, Πρόεδρος Πρωτοδικών Δ.Δ
Εισηγήτρια: Νικηφ. Σιδερή, Πρωτοδίκης Δ.Δ.,
Κυριακ. Τασούλα, Πρωτοδίκης Δ.Δ.

Αναστολή εκτέλεσης διοικητικών πράξεων [Ν. 2717/1999 (Κ.Δ.Δ.), `Αρθρα 200 επομ.]

Αφαίρεση διαφημιστικών πινακίδων από κτίριο ευρισκόμενο στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας: Δεν χορηγείται αναστολή για λόγους δημοσίου συμφέροντος (προστασία του περιβάλλοντος, αναβάθμιση της εικόνας του κέντρου της Αθήνας, βελτίωση και ανάδειξη της φυσιογνωμίας του ιστορικού κέντρου για την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων).

[...] Επειδή, με την κρινόμενη αίτηση του άρθρου 200 του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας, για την οποία καταβλήθηκε το νόμιμο παράβολο, ζητείται η αναστολή εκτέλεσης της 27157/9434/26-10-01 απόφασης της Προϊσταμένης του Τμήματος Παραδοσιακών Οικισμών, της οικείας Διεύθυνσης του ΥΠΕΧΩΔΕ, έως ότου εκδοθεί οριστική απόφαση επί της από 10/12/2001 προσφυγής, που άσκησαν οι αιτούσες εταιρίες κατά της απόφασης αυτής.

Επειδή, στο άρθρο 200 του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας ορίζεται ότι: "Σε κάθε περίπτωση που η προθεσμία ή η άσκηση της προσφυγής δεν συνεπάγεται κατά νόμο την αναστολή εκτέλεσης της προσβαλλόμενης εκτελεστής ατομικής διοικητικής πράξης και εφόσον στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έχει χορηγηθεί αναστολή από την αρμόδια, διοικητική αρχή, μπορεί, ύστερα από αίτηση εκείνου που άσκησε την προσφυγή, να ανασταλεί, με αιτιολογημένη απόφαση του δικαστηρίου, εν όλω ή εν μέρει η εκτέλεση της πράξης αυτής". Περαιτέρω, στο άρθρο 202 του Κώδικα αυτού ορίζεται ότι: "1. Λόγο αναστολής μπορεί να θεμελιώσει η από την άμεση εκτέλεση της προσβαλλόμενης πράξης απειλούμενη οποιασδήποτε φύσης, υλική ή ηθική βλάβη του αιτούντος, εφόσον η επανόρθωσή της θα είναι αδύνατη ή ιδιαίτερα δυσχερής σε περίπτωση ευδοκίμησης τα αντίστοιχης προσφυγής. 2. Η χορήγηση της αναστολής αποκλείεται: α)αν η άμεση εκτέλεση της προσβαλλόμενης πράξης επιβάλλεται για λόγους δημόσιου συμφέροντος, β) κατά το μέρος που η προσβαλλόμενη πράξη έχει ήδη εκτελεστεί, ή γ) αν η αντίστοιχη προσφυγή είναι προδήλως απαράδεκτη ή προδήλως αβάσιμη".

Επειδή, στην προκειμένη περίπτωση, με την προαναφερόμενη απόφαση χαρακτηρίσθηκαν αυθαίρετες κατά το άρθρο 2 παρ. 2 του N. 2833/2000 οι αναφερόμενες στην εν λόγω απόφαση διαφημιστικές πινακίδες (BLUE STAR διαστάσεων 3,20 Χ 0,80, Αστέρι (σήμα) 1,80 Χ 1,80, Αστέρι (σήμα) 1,80 Χ 1,80 και BLUE STAR Ferries 7,00 Χ 0,60), που υπάρχουν στην πρόσοψη πολυκατοικίας (ισόγειο), στην οδό Αμαλίας αρ. 48, (περιοχή: Στύλοι Ολυμπίου Διός) και περαιτέρω διατάχθηκε η αφαίρεσή τους, χωρίς άλλη διατύπωση, από την Εταιρία Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας ΑΕ, κατά την παραγρ. 4 του ίδιου άρθρου 2 του Ν.2833/2000. Κατά της απόφασης αυτής οι αιτούσες εταιρίες (οι δύο πρώτες ως πλοιοκτήτριες επιβατηγών οχηματαγωγών πλοίων δρομολογίων εσωτερικού και Πάτρας - Ιταλίας, η τρίτη ως πράκτορας έκδοσης εισιτηρίων για τα δρομολόγια των πλοίων των δύο πρώτων εταιριών, με κεντρικό κατάστημα στο ισόγειο πολυκατοικίας, στην οδό Αμαλίας αρ. 48) άσκησαν προσφυγή, αμφισβητώντας τη νομιμότητά της. Ακολούθως άσκησαν την υπό κρίση αίτηση αναστολής, με την οποία ζητούν να ανασταλεί η εκτέλεση της παραπάνω πράξης μέχρις ότου εκδοθεί, οριστική απόφαση επί της προσφυγής τους. Και τούτο, γιατί, όπως υποστηρίζουν, η άμεση εκτέλεση της προσβαλλόμενης πράξης, που συνίσταται στην αφαίρεση των "επίμαχων επιγραφών" θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη, στην ομαλή λειτουργία των εταιρειών, διότι, αφενός δεν υπάρχει άλλος τρόπος να υποδηλώσουν την άσκηση της δραστηριότητας τους εντός του ισογείου αυτού καταστήματος και αφετέρου θα προκληθεί σημαντική διαρροή πελατείας που δεν θα μπορεί να αποκατασταθεί, αφού η αφαίρεση των πινακίδων ισοδυναμεί με παύση λειτουργίας του κεντρικού σημείου (για την Αθήνα) πώλησης εισιτηρίων.

Επειδή, ενόψει των διατάξεων που προεκτέθηκαν σε προηγούμενη σκέψη, και με τα παραπάνω πραγματικά περιστατικά, ανεξαρτήτως της βασιμότητας της απειλούμενης, σε βάρος των αιτουσών, βλάβης που υποστηρίζουν ότι θα προξενήσει σε αυτές η άμεση εκτέλεση της προβαλλόμενης πράξης, λόγοι δημοσίου συμφέροντος που συνίσταται στην προστασία του περιβάλλοντος και συγκεκριμένα, στην αισθητική ανάπτυξη της αρχιτεκτονικής και στην αναβάθμιση της εικόνας του κέντρου της Αθήνας, ενόψει των εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, οι οποίες θα λάβουν χώρα στο ιστορικό κέντρο της πόλης, αλλά και στην ταχεία προώθηση της βελτίωσης και ανάδειξης της φυσιογνωμίας του ιστορικού κέντρου για την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων 2004 (βλ. εισηγ. έκθεση Ν. 2833/2000, άρθρο 2 και Ν. 2947/2001 άρθρο 13) επιβάλλουν την άμεση εκτέλεση της προσβαλλόμενης πράξης και γι' αυτό αποκλείουν τη χορήγηση της αιτούμενης αναστολής (πρβλ. Σ.τ.Ε. Επ. Αν 470/2001, 582/99, 189/98).

Επειδή, κατ' ακολουθίαν, η υπό κρίση αίτηση πρέπει να απορριφθεί και να περιέλθει το κατατεθέν παράβολο στο Ελληνικό Δημόσιο.