Απόφ.Πρωτοδικείου 4389/2000 (01/01/2000)

Φορολογία εισοδήματος (Ν. 2238/1994, άρθρο 61).

Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών (Μονομελές)
Αριθ. Απόφασης 4389/2000
Δικαστής: Λ. Ρουπακιώτη - Μπέτσου, Πρωτοδίκης Δ.Δ.

Φορολογία εισοδήματος (Ν. 2238/1994, άρθρο 61).

Δήλωση υπό επιφύλαξη: Το Διοικητικό Πρωτοδικείο δεχόμενο την προσφυγή του φορολογουμένου κατά παράλειψης του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. να εκδώσει εκτελεστή πράξη επί υποβληθέντος αιτήματος, περιορίζεται στην ακύρωση της παράλειψης αυτής και την παραπομπή της υπόθεσης στα αρμόδια όργανα της Δ.Ο.Υ. προς εκτέλεση της οφειλόμενης κατά τα ανωτέρω νομίμου ενέργειας, αφού στερείται της εξουσίας να εξετάσει τη βασιμότητα του εν λόγω φορολογικού αιτήματος πριν αποφανθούν επ΄ αυτού τα αρμόδια όργανα της οικονομικής αρχής με την έκδοση εκτελεστής πράξης.

............................................................................

Με την κρινόμενη προσφυγή ζητείται:

α) η ακύρωση της σιωπηρώς εκδηλωθείσας αρνητικής απάντησης του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. Φορολογίας Ανωνύμων Εμπορικών Εταιρειών (ΦΑΕΕ) Αθηνών στη ρητή επιφύλαξη που διατύπωσε η προσφεύγουσα με την από 22.12.1998 δήλωσή της φόρου μεταβίβασης ονομαστικών μετοχών μη εισηγμένων στο Χρηματιστήριο, σύμφωνα με την οποία (επιφύλαξη) αυτή δεν οφείλει φόρο μεταβιβάσεως μετοχών, γιατί η ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία "Η.... Α.Ε." της οποίας μεταβιβάστηκαν οι μετοχές εμπίπτει στις διατάξεις του εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 24 του Ν. 2214/1994 και όχι στις διατάξεις του εδαφίου β΄ του ίδιου άρθρου και νόμου και β) η επιστροφή στην προσφεύγουσα του ποσού του φόρου ύψους 512.821 δραχμών που κατά τους ισχυρισμούς της κατέβαλε αχρεώστητα.

Στην παρ. 4 του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας (Ν. 2717/1999 ΦΕΚ 97 Α΄/17.5.1999) ορίζονται τα εξής: "Αν η προσφυγή στρέφεται κατά παράλειψης οφειλόμενης νόμιμης ενέργειας, το δικαστήριο, κατά την επίλυση της διαφοράς, είτε ακυρώνει εν όλω ή εν μέρει την παράλειψη και αναπέμπει την υπόθεση στη Διοίκηση για να προβεί στην οφειλόμενη ενέργεια, είτε απορρίπτει την προσφυγή".

Εξάλλου, στην παρ. 2 του άρθρου 63 του ως άνω Κώδικα ορίζεται ότι: "Παράλειψη υπάρχει όταν η διοικητική αρχή, αν και υποχρεούται κατά νόμο, δεν εκδίδει εκτελεστή ατομική διοικητική πράξη για να ρυθμίσει ορισμένη έννομη σχέση. Η παράλειψη συντελείται με την πάροδο άπρακτης της προθεσμίας που τυχόν τάσσει ο νόμος για την έκδοση, είτε αυτεπαγγέλτως, είτε ύστερα από αίτηση του ενδιαφερομένου, της πράξης αυτής. Στην τελευταία αυτή περίπτωση (σιωπηρή άρνηση), αν από τον νόμο δεν τάσσεται τέτοια προθεσμία, η παράλειψη συντελείται με την πάροδο απράκτου τριμήνου από την υποβολή της σχετικής αίτησης στη Διοίκηση".

Τέλος, στην παρ. 5 του άρθρου 61 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Ν. 2238/1994) ορίζεται ότι: "Οταν ο φορολογούμενος έχει αμφιβολίες αναφορικά με την υποχρέωση επίδοσης δήλωσης για ορισμένα στοιχεία φορολογητέας ύλης, έχει το δικαίωμα να υποβάλει δήλωση, στην οποία γίνεται ρητή γι΄ αυτό επιφύλαξη... Ο προϊστάμενος της δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας υποχρεούται να απαντήσει στην επιφύλαξη μέσα σε τρεις (3) μήνες από την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης...".

Από τον συνδυασμό των ως άνω διατάξεων προκύπτει ότι το διοικητικό πρωτοδικείο δεχόμενο την προσφυγή του φορολογουμένου κατά παραλείψεως του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. να εκδώσει εκτελεστή πράξη επί υποβληθέντος αιτήματος, περιορίζεται στην ακύρωση της παραλείψεως αυτής και την παραπομπή της υποθέσεως στα αρμόδια όργανα της Δ.Ο.Υ. προς εκτέλεση της οφειλόμενης κατά τα ανωτέρω νομίμου ενεργείας, αφού στερείται της εξουσίας να εξετάσει τη βασιμότητα του εν λόγω φορολογικού αιτήματος πριν αποφανθούν επ΄ αυτού τα αρμόδια όργανα της οικονομικής αρχής με την έκδοση εκτελεστής πράξεως.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση από τα έγγραφα στοιχεία της δικογραφίας προκύπτουν τα εξής: Η προσφεύγουσα υπέβαλε προς τη Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.) ΦΑΕΕ Αθηνών την από 22.12.1998 δήλωση φόρου μεταβίβασης ονομαστικών μετοχών, παράλληλα δε επισύναψε στη δήλωσή της αυτή έγγραφη επιφύλαξη, σύμφωνα με την οποία δεν οφείλει φόρο μεταβιβάσεως ονομαστικών μετοχών, γιατί η ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία "Η.... Α.Ε.", της οποίας μεταβιβάσθηκαν οι μετοχές εμπίπτει στις διατάξεις του α΄ εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 24 του Ν. 2214/1994 και όχι στις διατάξεις του β΄ εδαφίου του ίδιου άρθρου και νόμου.

Όμως, ο Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. ΦΑΕΕ Αθηνών δεν απάντησε ως όφειλε εντός τριμήνου από την υποβολή της εν λόγω φορολογικής δήλωσης και της διατυπωθείσας σ΄ αυτή επιφύλαξης. Ήδη, η προσφεύγουσα με την κρινόμενη προσφυγή της ζητά να ακυρωθεί η τεκμαιρόμενη απόρριψη της ως άνω επιφυλάξεως, να γίνει δεκτή αυτή και να της επιστραφεί το ποσό του φόρου που κατά τους ισχυρισμούς της κατέβαλε αχρεωστήτως.

Σύμφωνα όμως με όσα προεκτέθησαν, η παράλειψη του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. ΦΑΕΕ Αθηνών να αποφανθεί επί της επιφυλάξεως της προσφεύγουσας με την έκδοση ρητής πράξεως και μάλιστα μέσα σε τρίμηνη προθεσμία από την υποβολή της, στοιχειοθετεί παράλειψη οφειλόμενης νόμιμης ενέργειας κατά της οποίας ουσιαστικά στρέφεται η κρινόμενη προσφυγή.

Κατά συνέπεια, πρέπει ν΄ ακυρωθεί η προσβαλλόμενη αυτή παράλειψη και ν΄ αναπεμφθεί η υπόθεση στην προαναφερόμενη Δ.Ο.Υ. προκειμένου ο Προϊστάμενος αυτής να εκδώσει ρητή πράξη επί της επιφυλάξεως που διατύπωσε η προσφεύγουσα στην από 22.12.1998 δήλωσή της φόρου μεταβίβασης ονομαστικών μετοχών. Για τους λόγους αυτούς

- Δέχεται την προσφυγή.

- Ακυρώνει την παράλειψη του Προϊσταμένου της Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας (Δ.Ο.Υ.) ΦΑΕΕ Αθηνών ν΄ αποφανθεί επί της επιφυλάξεως που διατύπωσε η προσφεύγουσα στην από 22.12.1998 δήλωσή της φόρου μεταβίβασης ονομαστικών μετοχών.

- Αναπέμπει την υπόθεση στον Προϊστάμενο Δ.Ο.Υ. ΦΑΕΕ Αθηνών προκειμένου να εκδώσει πράξη επί της ως άνω επιφυλάξεως.