Απόφ.Πρωτοδικείου 821/2000 (01/01/2000)

Αναστολή εκτέλεσης διοικητικής πράξης (Άρθρα 200 επομ. και 228 Κ.Δ.Δ.)

Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών
(Τμήματος 15ο Τριμ. ως Συμβούλιο)
Αριθ. Απόφασης 821/2000
Δικαστές: Γεώργιος Σταμελάκος, Πρόεδρος Πρωτοδικών Δ.Δ.,
Λουκία Σκουρολιάκου, Πρωτοδίκης Δ.Δ.
Εισηγητής: Κυριακ. Τασούλα, Πρωτοδίκης Δ.Δ.

Αναστολή εκτέλεσης διοικητικής πράξης
(`Αρθρα 200 επομ. και 228 Κ.Δ.Δ.)

Ανάκληση αδείας λειτουργίας καταστήματος για έλλειψη πυρασφάλειας: Δεν χορηγείται αναστολή εκτέλεσης της οικείας απόφασης Δημάρχου για λόγο δημοσίου συμφέροντος (προστασία πελατών και περιοίκων από τυχόν πυρκαγιά).

...................................................................................

Επειδή, με την κρινόμενη αίτηση αναστολής ζητείται παραδεκτώς να ανασταλεί η 77862/4-7-2000 απόφαση του Δημάρχου Αθηνών, μέχρις ότου εκδοθεί οριστική απόφαση επί της από 14-7-2000 προσφυγής που ασκήθηκε κατά της απόφασης αυτής από την αιτούσα.

Επειδή, στο άρθρο 200 του Κ. Διοικ. Δικ. (Ν. 2717/1999) ορίζεται ότι: "Σε κάθε περίπτωση που η προθεσμία ή η άσκηση της προσφυγής δεν συνεπάγεται κατά νόμο την αναστολή εκτέλεσης της προσβαλλόμενης διοικητικής πράξης και εφόσον στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έχει χορηγηθεί αναστολή από την αρμόδια διοικητική αρχή, μπορεί, ύστερα από αίτηση εκείνου που άσκησε την προσφυγή, να ανασταλεί με αιτιολογημένη απόφαση του δικαστηρίου, εν όλω ή εν μέρει η εκτέλεση της πράξης αυτής", ενώ στο άρθρο 202 του ίδιου Κώδικα ορίζεται ότι: "1. Λόγο αναστολής μπορεί να θεμελιώσει η από την άμεση εκτέλεση της προσβαλλόμενης πράξης απειλούμενη, οποιασδήποτε φύσης, υλική ή ηθική βλάβη του αιτούντος, εφόσον η επανόρθωσή της θα είναι αδύνατη ή ιδιαίτερα δυσχερής σε περίπτωση ευδοκίμησης της αντίστοιχης προσφυγής. 2. Η χορήγηση αναστολής αποκλείεται: α) αν η άμεση εκτέλεση της προσβαλλόμενης πράξης επιβάλλεται για λόγους δημοσίου συμφέροντος, β) ......, γ) .......".

Επειδή, στην προκείμενη περίπτωση, από τα στοιχεία της δικογραφίας προκύπτει ότι μετά τη διενέργεια σχετικού ελέγχου (βλ. το 13190.701.14/17-3-2000 έγγραφο της Δ/νσης Πυρ/κων Υπηρεσιών Αττικής) με την 77862/4-7-2000 απόφαση του Δημάρχου Αθηναίων αποφασίσθηκε η ανάκληση της άδειας λειτουργίας του καταστήματος (Κινέζικο εστιατόριο) που διατηρεί η αιτούσα επί των οδών Κα........ αριθμ. 2 και Αντ....... στο Παγκράτι, με την αιτιολογία ότι αυτή δεν είχε λάβει σχετική βεβαίωση Πυρασφαλείας.

Επειδή, η έκδοση της προαναφερόμενης απόφασης η αναστολή της οποίας ζητείται με την κρινόμενη αίτηση, υπαγορεύτηκε από την ανάγκη προστασίας των πελατών του καταστήματος της αιτούσας, των περιοίκων και των γειτονικών καταστημάτων από τυχόν πυρκαγιά σ΄ αυτό, που συνιστά λόγο δημοσίου συμφέροντος (362/90 απόφαση επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ), η χορήγηση της αναστολής αυτής αποκλείεται σύμφωνα με τις προπαρατεθείσες διατάξεις, οι δε προβαλλόμενοι ισχυρισμοί της αιτούσας είναι απορριπτέοι ως αλυσιτελείς (181/98 απόφαση Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ). Επομένως, η αίτηση αυτή πρέπει να απορριφθεί.