Απόφ.Υπ.Εργασίας 45420/2014 (02/06/2014)

Δεν υφίσταται διάταξη που να αφορά σε διαδικασία ανάκλησης αναγγελίας πρόσληψης ή άλλου εντύπου!

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

02/06/2014

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

Αρ. Πρωτ. 45420

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ

 

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ

 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

 

Θέμα: Δεν υφίσταται διάταξη, που να αφορά σε διαδικασία ανάκλησης αναγγελίας πρόσληψης ή άλλου εντύπου.

Σε απάντηση του ανωτέρω σχετικού αναφορικά με ανάκληση υποβληθέντων προσλήψεων στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ σας γνωστοποιούμε τα εξής:

Σε επίπεδο τεχνικής λειτουργίας της εφαρμογής δεν προβλέπεται λειτουργία διαγραφής ή απαλοιφής οριστικά υποβληθέντων εντύπων, στα οποία κατά την ηλεκτρονική καταχώρηση στο σύστημα έχει αποδοθεί αυτόματα μοναδικός αριθμός πρωτοκόλλου (αρθ. 4, παρ. δ της Υπουργικής Απόφασης 28153/126/28.08.2013 (ΦΕΚ 2163/Β΄/30.08.2013).

Τα ανωτέρω ισχύουν δεδομένου ότι, όπως γνωρίζετε, σε επίπεδο νομοθετικού δεν υφίσταται διάταξη που να αφορά σε διαδικασία ανάκλησης αναγγελίας πρόσληψης ή άλλου εντύπου. Σημειώνεται ότι η υποβολή πρόσληψης δημιουργεί υποχρεώσεις του εργοδότη σε έτερους φορείς όπως το ΣΕΠΕ και το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Επομένως, η θέσπιση δικαιώματος ανάκλησης αναγγελίας πρόσληψης, εντός κάποιας προθεσμίας από την αρχική υποβολή, απαιτεί σχετική νομοθετική ρύθμιση και μια σειρά αντίστοιχων διαδικασιών οι οποίες, ως ενέργειες, δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του ΟΑΕΔ.

Κατόπιν πληροφόρησης από την αρμόδια Διεύθυνση της Διοίκησης του ΟΑΕΔ ως προς την διακοπή της επιδότησης ανεργίας λόγω πρόσληψης, σας πληροφορούμε ότι σύμφωνα με την εγκύκλιο 59/1976 της Διεύθυνσης Απασχόλησης του ΟΑΕΔ, η ανάληψη εργασίας από τον άνεργο αποτελεί έναν από τους λόγους διαγραφής του δελτίου ανεργίας.

Βάσει του άρθρου 3 του Ν.1545/1985, δεν θεωρούνται άνεργοι όσοι απασχολούνται ή ασκούν οποιαδήποτε ελευθέριο ή άλλο επάγγελμα ή είναι επιχειρηματίες ή η κύρια απασχόλησή τους είναι οι γεωργικές, δασικές ή κτηνοτροφικές εργασίες εκτός από τους υπαγόμενους στην ασφάλιση του ΙΚΑ.

Επιπλέον ο ορισμός της ανεργίας, όπως διατυπώνεται στον Κανονισμό ΕΚ 1897/2000 της Επιτροπής της 7ης Σεπτεμβρίου 2000 (7-9-2000), είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος της Ε.Ε., ορίζει τα εξής: "...άνεργοι είναι τα άτομα ηλικίας 15 έως 74 ετών, τα οποία:

Α) δεν είχαν εργασία κατά την εβδομάδα αναφοράς, δηλαδή δεν είχαν ούτε μισθωτή εργασία ούτε μη μησθωτή εργασία (για μια ώρα τουλάχιστον)

Β) ήταν διαθέσιμα για εργασία, .....

Γ) αναζητούσαν ενεργά απασχόληση

Κατόπιν ηλεκτρονικής υποβολής εντύπου Ε3 "Αναγγελία πρόσληψης", εκ της διασύνδεσης του Πληροφοριακού Συστήματος του Υπ. Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας "ΕΡΓΑΝΗ" με το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του ΟΑΕΔ, αυτόματα διαγράφεται το δελτίο ανεργίας λόγω πρόσληψης, και ως αποτέλεσμα αυτού διακόπτεται και η επιδότηση ανεργίας. Σε κάθε περίπτωση, ο άνεργος μπορεί να απευθυνθεί στο τοπικό Υποκατάστημα ΟΑΕΔ της περιοχής που διαμένει προκειμένου να πληροφορηθεί για τυχόν ενέργειες στις οποίες μπορεί να προβεί κατά της διαγραφής του δελτίου ανεργίας η οποία επιφέρει διακοπή του επιδόματος ανεργίας.

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
Θ. ΜΑΚΡΗ