Απόφ. Αρείου Πάγου 1544/2012 (26/10/2012)

Η ενενηκονθήμερη προθεσμία για την τροπή της προσημείωσης σε υποθήκη είναι αποσβεστική.

Α.Π. 1544/2012 (Τμ. Δ΄ Πολ.)
Πρόεδρος: Γ. ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ, Αντιπρόεδρος
Εισηγήτρια: ΔΗΜ. ΥΦΑΝΤΗ, Αρεοπαγίτης

Η ενενηκονθήμερη προθεσμία για την τροπή της προσημείωσης σε υποθήκη είναι αποσβεστική.

και ως εκ τούτου αναστέλλεται για όσο χρόνο ο δικαιούχος εμποδίστηκε, από λόγο ανωτέρας βίας, να ασκήσει την αξίωσή του μέσα στον τελευταίο χρόνο της προθεσμίας και μετά την παύση της αναστολής συνεχίζεται η προθεσμία, η οποία, αν ο εκτελεστός τίτλος για την τροπή είναι διαταγή πληρωμής, συμπληρώνεται μετά την πάροδο ενενήντα ημερών και όχι έξι μηνών.

Κατά το άρθρο 1263 Α.Κ. "τίτλο για την απόκτηση υποθήκης παρέχουν, εφόσον επιδικάζουν χρηματική ή άλλη αποτιμητή σε χρήμα παροχή, οι τελεσίδικες αποφάσεις των πολιτικών, ποινικών και διοικητικών ή άλλων ειδικών δικαστηρίων καθώς και οι εκτελεστές αποφάσεις διαιτητών ή αλλοδαπών δικαστηρίων".

Περαιτέρω, όπως προκύπτει από τις διατάξεις των άρθρων 1277, 1323 Α.Κ. και 29 παρ.παρ.1 και 2 ΕισΝ. Κ.Πολ.Δ. η διαταγή πληρωμής χρηματικής απαίτησης αποτελεί τίτλο για εγγραφή υποθήκης, και αν έχει εγγραφεί προσημείωση για να σφαλιστεί η απαίτηση για την οποία εκδόθηκε η διαταγή πληρωμής, η προσημείωση μετατρέπεται σε υποθήκη. Υπό την προϋπόθεση, και στις δύο περιπτώσεις, της τελεσιδικίας του τίτλου της διαταγής πληρωμής με την τελεσίδικη απόρριψη της τυχόν ασκηθείσης ανακοπής ή την άπρακτη παρέλευση της δεκαπενθήμερης προθεσμίας του άρθρου 632 παρ.1 Κ.Πολ.Δ. και της δεκαήμερης προθεσμίας του άρθρου 633 παρ.2 Κ.Πολ.Δ., μετά τη νέα επίδοση της διαταγής πληρωμής προς τον οφειλέτη που δεν άσκησε ανακοπή. Διαφορετικά, η διαταγή πληρωμής δεν αποτελεί τίτλο για εγγραφή υποθήκης, δεν μπορεί να στηρίξει μετατροπή της προσημείωσης σε υποθήκη ούτε συνεπώς να θέσει σε κίνηση την προβλεπόμενη από το άρθρο 1323 παρ.2 Α.Κ. ενενηκονθήμερη προθεσμία για την εν λόγω μετατροπή, ώστε σε περίπτωση άπρακτης παρέλευσης της προθεσμίας αυτής να επέρχεται απόσβεση της προσημείωσης (Α.Π. 1580/2005).

Η προθεσμία αυτή είναι αποσβεστική, υπό την έννοια του άρθρου 279 Α.Κ., και επομένως κατ΄ εφαρμογή των άρθρων 255 και 257 Α.Κ., αναστέλλεται για όσο χρόνο ο δικαιούχος εμποδίστηκε από λόγο ανώτερης βίας να ασκήσει την αξίωσή του μέσα στον τελευταίο χρόνο της προθεσμίας το δε χρονικό διάστημα της αναστολής δεν υπολογίζεται στο χρόνο της προθεσμίας των ενενήκοντα ημερών, μετά δε την παύση της αναστολής συνεχίζεται η προθεσμία, συμπληρούμενη μετά πάροδο όχι εξ μηνών, αλλά των ενενήντα ημερών, όσο και η διάρκειά της (Α.Π. 1858/1986). Επί της αποσβεστικής αυτής προθεσμίας που καθιερώνται από κανόνα ουσιαστικού δικαίου και όχι δικονομικού δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις των άρθρων 152 επ του Κ.Πολ.Δικ. χωρίς να αποκλείεται το δικαίωμα του ενδιαφερόμενου να επικαλεσθεί την προκύπτουσα αναστολή.

Περαιτέρω ως ανώτερη βία νοείται το παρακωλυτικό γεγονός της τήρησης προθεσμίας, που ήταν απρόβλεπτο και δεν μπορούσε στην συγκεκριμένη περίπτωση να αποτραπεί ούτε με μέτρα άκρας επιμέλειας και σύνεσης (Α.Π. 950/2009).

Τέλος, από τις διατάξεις των άρθρων 1302, 1305 και 1307 Α.Κ., που εφαρμόζονται και στην εγγραφή προσημειώσεως υποθήκης και στην μετατροπή της τελευταίας σε υποθήκη, εκείνος που ζητεί την μετατροπή της προσημειώσεως οφείλει να επισυνάψει στην αίτησή του προς τον Υποθηκοφύλακα και τα έγγραφα που δικαιολογούν την μετατροπή, εάν δε η προσημείωση έχει εγγραφεί με βάση Διαταγή Πληρωμής στην περίπτωση αυτή έγγραφο που δικαιολογεί την μετατροπή, εάν κατά της Διαταγής Πληρωμής, ασκήθηκε ανακοπή, είναι η τελεσίδικη απόφαση που απορρίπτει την ανακοπή κατά της Διαταγής Πληρωμής.

Επομένως, η ύπαρξη κεκυρωμένου αντιγράφου της απόφασης αυτής αποτελεί αναγκαίο στοιχείο που δικαιολογεί την σχετική καταχώρηση στα βιβλία υποθηκών εντός ενενήντα ημερών από την επέλευση της τελεσιδικίας, η δε αδυναμία για τον ενδιαφερόμενο απόκτησης του προαναφερθέντος αντιγράφου αποτελεί λόγο ανώτερης βίας κατά την προαναφερθείσα έννοια, που συνεπάγεται την αναστολή της ενενηκονθήμερης προθεσμίας.

Στην προκειμένη περίπτωση (παραλείπεται το κείμενο).