Απόφ. Αρείου Πάγου 1624/2008 (01/08/2008)

Επέρχεται ίαση άκυρης απόφασης της Γ.Σ. της Α.Ε. και όταν ελήφθη κατά καράβαση των περί συγκρότησης και απαρτίας και πλειοψηφίας διατάξεων.

Α.Π. 1624/2008 (Τμ. Α2 Πολ.)
Προεδρεύων : ΓΕΩΡ. ΚΑΛΑΜΙΔΑΣ, Αντιπρόεδρος
Εισηγήτρια : ΡΕΝ. ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, Αρεοπαγίτης

Θέμα:

Επέρχεται ίαση άκυρης απόφασης της Γ.Σ. της Α.Ε. και όταν ελήφθη κατά καράβαση των περί συγκρότησης και απαρτίας και πλειοψηφίας διατάξεων.

μετά πάροδο διετίας από την υποβολή στην εποπτεύουσα Αρχή του πρακτικού της Γ.Σ. χωρίς να προβληθεί η ακυρότητα. Εξ άλλου, αν μετά την κήρυξη της πτώχευσης Α.Ε. επήλθε συμβιβασμός ή αποκατάσταση, μπορεί η εταιρεία να αναβιώσει με απόφαση της Γ.Σ. αυτής.

Εξ άλλου κατ΄ άρθρο 35α, Ν. 2190/1920 ναι μεν οι αποφάσεις της Γενικής Συνελεύσεως Α.Ε. είναι άκυροι και όταν έχουν ληφθεί κατά παράβαση των περί συγκροτήσεως των γενικών Συνελεύσεων ή των περί απαρτίας και πλειοψηφίας διατάξεων. Ακυρότητα όμως των αποφάσεων της γενικής συνέλευσης για οποιονδήποτε λόγο, δε μπορεί να αντιταχθεί μετά πάροδο διετίας από την υποβολή στο Υπουργείο Εμπορίου αντιγράφου των πρακτικών της Γενικής Συνέλευσης, κατά την οποία ελήφθη η απόφαση.

Κατά την έννοια της διάταξης αυτής μετά την πάροδο προθεσμίας δύο ετών από την υποβολή του πρακτικού, επέρχεται ίαση της ακυρότητας, εφ΄ όσον αυτή δεν είχε προβληθεί, γιατί πρόκειται για αποσβεστική προθεσμία.

Κατά τις διατάξεις των παρ. 1, 3 και 4 του άρθρου 47α, Κωδ.Ν. 2190/1920 η εταιρεία λύεται και με την κήρυξή της σε κατάσταση πτώχευσης. Στην περίπτωση δε αυτή, δηλαδή λύσης της εταιρείας με πτώχευση, δεν επακολουθεί στάδιο εκκαθάρισης αυτής. Εάν μετά την κήρυξη της πτώχευσης της εταιρίας, επήλθε συμβιβασμός ή αποκατάσταση κατά τις ισχύουσες στην πτώχευση διατάξεις, μπορεί αυτή να αναβιώσει με απόφαση της γενικής συνέλευσης.