Απόφ. Αρείου Πάγου 1930/2008 (01/10/2008)

Με τη μονομερή από τον εργοδότη βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας του μισθωτού.

Α.Π. 1930/2008 (Τμ. Β1 Πολ.)
Προεδρεύων : ΗΛ. ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗΣ, Αντιπρόεδρος
Εισηγητής : ΠΑΝ. ΚΟΜΝΗΝΑΚΗΣ, Αρεοπαγίτης

Θέμα:

Με τη μονομερή από τον εργοδότη βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας του μισθωτού.

παρέχεται σε αυτόν, το δικαίωμα είτε να αποδεχτεί τη μεταβολή και να παραμείνει στην εργασία του, είτε να θεωρήσει τη μεταβολή ως άτακτη καταγγελία της σύμβασης και να αξιώσει την οφειλόμενη αποζημίωση, είτε να αποκρούσει τη μεταβολή. Σε κάθε περίπτωση, δικαιούται να αξιώσει χρηματική ικανοποίηση για την ηθική βλάβη, εκ της προσβολής της προσωπικότητάς του

Ι. Από τις διατάξεις του άρθρου 7, παράγρ. 1, του N. 2112/1920 και των άρθρων 648, 652 και 281 Α.Κ. προκύπτει ότι μονομερής βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας υπάρχει όταν ο εργοδότης επιχειρεί χωρίς τη συγκατάθεση του μισθωτού τροποποίηση των όρων αυτών, χωρίς να έχει τέτοια ευχέρεια από όρο της συμβάσεως ή το νόμο ή τον τυχόν υπάρχοντα κανονισμό εργασίας της επιχειρήσεως, ενώ καταχρηστική άσκηση του διευθυντικού δικαιώματος του εργοδότη υπάρχει όταν η μονομερής μεταβολή γίνεται από αυτόν σύμφωνα μεν με τους όρους της συμβάσεως ή του νόμου ή του κανονισμού εργασίας αλλά καθ΄ υπέρβαση των ορίων που τάσσονται από την καλή πίστη ή τα χρηστά ήθη ή τον κοινωνικό ή οικονομικό σκοπό του δικαιώματος. Η υπέρβαση των παραπάνω ορίων συνιστά βλαπτική μεταβολή των όρων της συμβάσεως, αφού η μεταβολή αυτή επέρχεται κατά παράβαση του άρθρου 281 Α.Κ.

Από τις παραπάνω διατάξεις σε συνδυασμό και με εκείνες των άρθρων 656, 349-351, 57, 200, 288 Α.Κ. και 5, παρ. 3, του N. 3198/1955 προκύπτει ότι η βλαπτική για τον εργαζόμενο μεταβολή των όρων της συμβάσεως δεν επιφέρει τη λύση αυτής, ούτε υποχρεώνει το μισθωτό να αποχωρήσει από την εργασία του, αλλά παρέχει σ΄ αυτόν το δικαίωμα είτε να αποδεχθεί τη μεταβολή και να παραμείνει στην εργασία του, οπότε συντελείται νέα, τροποποιητική της αρχικής σύμβαση εργασίας, είτε να θεωρήσει τη μεταβολή ως άτακτη καταγγελία της συμβάσεως από τον εργοδότη και αποχωρώντας από την εργασία του να αξιώσει την οφειλόμενη αποζημίωση, είτε να αποκρούσει τη μεταβολή και να συνεχίσει να προσφέρει την εργασία του υπό τους αρχικούς όρους αξιώνοντας την τήρηση των όρων αυτών.

Επιπλέον, εάν η επιχειρηθείσα από τον εργοδότη μεταβολή καθ΄ υπέρβαση των τασσομένων από τη διάταξη του άρθρου 281 Α.Κ. ορίων προσβάλλει την προσωπικότητα του μισθωτού ως προς την επαγγελματική του αξία και τον εκθέτει στους συναδέλφους του και γενικά στο κοινωνικό του περιβάλλον, ο μισθωτός μπορεί να αξιώσει χρηματική ικανοποίηση για την ηθική του βλάβη από την παραπάνω πράξη του εργοδότη.

Στην προκείμενη περίπτωση [παραλείπεται το κείμενο].