Απόφ. Αρείου Πάγου 76/2012 (20/01/2012)

Κρίσιμος χρόνος για τον υπολογισμό της αξίας απαλλοτριωθέντος ακινήτου.

Α.Π. 76/2012 (Τμ. Δ΄ Πολ.)
Προεδρεύων: ΣΠ. ΖΙΑΚΑΣ, Αρεοπαγίτης
Εισηγήτρια: ΒΑΣ. ΘΑΝΟΥ, Αρεοπαγίτης

Κρίσιμος χρόνος για τον υπολογισμό της αξίας απαλλοτριωθέντος ακινήτου.

σε περίπτωση παρελεύσεως έτους από τη συζήτηση για τον προσδιορισμό προσωρινής τιμής, νοείται ο χρόνος της συζητήσεως, κατά την οποία εκφωνήθηκε η υπόθεση και άρχισε η εκδίκασή της, ανεξαρτήτως αν το δικαστήριο προχώρησε στην ουσία της υποθέσεως και τούτο διότι κατά τη συζήτηση αυτή παγιοποιείται το αντικείμενο της αποδεικτικής διαδικασίας και της δικαστικής έρευνας.

Ι. Σε περίπτωση απαλλοτριώσεως ακινήτου για δημοσία ωφέλεια, για τον προσδιορισμό της πλήρους αποζημιώσεως του απαλλοτριωθέντος ή της ιδιαίτερης αποζημιώσεως, για το απομένον, μετά την απαλλοτρίωση τμήμα ή του ποσού της αυτοαποζημιώσεως ή της αποζημιώσεως τρίτων, μετά την ανατροπή του τεκμηρίου ωφέλειας, λαμβάνεται υπόψη η αξία, κατά το χρόνο της πρώτης συζητήσεως του προσωρινού ή οριστικού προσδιορισμού, εάν παρελείφθη ο προσωρινός και εάν η συζήτηση για τον οριστικό προσδιορισμό γίνεται μετά την παρέλευση έτους από τη συζήτηση για τον προσωρινό προσδιορισμό, ως κρίσιμος χρόνος λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος της συζητήσεως για τον οριστικό προσδιορισμό (Α.Π. 402/2007).

Εάν η αίτηση για τον καθορισμό της αποζημιώσεως επαναφέρεται ενώπιον του Εφετείου μετά από αναίρεση, τότε ως κρίσιμος χρόνος θεωρείται εκείνος της (νέας) ενώπιον του συζητήσεως, μετά την αναίρεση και όχι ο χρόνος της προγενέστερης (αρχικής) συζητήσεως (Α.Π. 1054/2008, Α.Π. 821/2007).

Περαιτέρω, με βάση τις ρυθμίσεις αυτές, συνδυαζόμενες με τις διατάξεις των αρθ. 111, 223, 224 και 281 Κ.Πολ.Δ., πρέπει να γίνει δεκτό ότι, σε περίπτωση παρελεύσεως έτους από τη συζήτηση περί προσωρινού προσδιορισμού της αποζημιώσεως ή επί ασκήσεως απευθείας ενώπιον του Εφετείου αιτήσεως περί οριστικού προσδιορισμού, ως κρίσιμος χρόνος για τον υπολογισμό της αξίας νοείται ο χρόνος της συζητήσεως, κατά την οποία εκφωνήθηκε η υπόθεση και άρχισε η εκδίκασή της, ανεξαρτήτως εάν το δικαστήριο προχώρησε στην έρευνα της ουσίας της υποθέσεως και τούτο διότι κατά τη συζήτηση αυτή παγιοποιείται το αντικείμενο της αποδεικτικής διαδικασίας και της δικαστικής έρευνας. Έτσι, εάν κατά την πρώτη συζήτηση διατάχθηκε πραγματογνωμοσύνη, η αξία του απαλλοτριωθέντος ακινήτου θα υπολογισθεί με βάση τον χρόνο της συζητήσεως αυτής και όχι εκείνης που γίνεται μετά τη διενέργεια της πραγματογνωμοσύνης (Ολ.Α.Π. 14/2011, Α.Π. 1054/2008, Α.Π. 402/2007).

Περαιτέρω [παραλείπεται το κείμενο].