Απόφ. Υπ.Ανάπτυξης Α2-1050/2013 (05/12/2013)

Διευκρινίσεις για την απόδειξη καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς υπέρ ΕΛΓΑ κατά την έκδοση και ανανέωση παραγωγικών αδειών πωλητών λαϊκών αγορών.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΑΘΗΝΑ, 5/12/2013

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Αρ.Πρωτ.: Α2-1050

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΕΣΩΤ. ΕΜΠΟΡΙΟΥ

Δ/ΝΣΗ ΤΙΜΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΠΟΤΩΝ

ΤΜΗΜΑ: Γ΄

ΘΕΜΑ:

Διευκρινίσεις για την απόδειξη καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς υπέρ ΕΛΓΑ κατά την έκδοση και ανανέωση παραγωγικών αδειών πωλητών λαϊκών αγορών.

Με αφορμή ερωτήματα που έχουν υποβληθεί στην υπηρεσία μας σχετικά με την προσκόμιση απόδειξης καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς υπέρ ΕΛΓΑ ως απαραίτητου δικαιολογητικού κατά την έκδοση και ανανέωση παραγωγικών αδειών πωλητών λαϊκών αγορών, έχουμε να σας γνωρίσουμε τα εξής:

Στην παρ.4 του άρθρου 3 του Π.Δ.51/2006 "Όροι και προϋποθέσεις λειτουργίας των Λαϊκών Αγορών" (ΦΕΚ Α΄/53), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, προβλέπεται μεταξύ άλλων δικαιολογητικών που οφείλουν να προσκομίζουν οι ενδιαφερόμενοι για την έκδοση παραγωγικής άδειας πωλητή λαϊκών αγορών, και η απόδειξη καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς υπέρ ΕΛΓΑ.

Ο τρόπος καταβολής της εν λόγω εισφοράς ορίζεται στην παρ.2 του άρθρου 11 του Ν. 3877/2010 «Σύστημα προστασίας και ασφάλισης της αγροτικής δραστηριότητας» (ΦΕΚ Α΄/160). Συγκεκριμένα ορίζεται ότι:

2. Η καταβολή της οφειλόμενης ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς πραγματοποιείται με απευθείας κατάθεση από τον παραγωγό του οφειλόμενου ποσού, σε ειδικό για το σκοπό αυτόν τραπεζικό λογαριασμό του ΕΛ.Γ.Α.. Στην περίπτωση που, για οποιονδήποτε λόγο, ο υπόχρεος στην καταβολή αυτή αγρότης, αδυνατεί να καταβάλει το σύνολο ή μέρος της οφειλής, δύναται να εξουσιοδοτήσει τον ΕΛ.Γ.Α. να εισπράξει για λογαριασμό του, το υπολειπόμενο ποσό της οφειλής από απαιτήσεις που πρόκειται να του καταβληθούν εντός του έτους, από φορείς του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα. Σε περίπτωση που δεν καταβάλλεται το σύνολο ή μέρος της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς ή που παρά την εξουσιοδότηση, ο ΕΛ.ΓΑ. αδυνατεί να εισπράξει το σύνολο ή μέρος της οφειλής, το σχετικό οφειλόμενο ποσό οριστικοποιείται με πράξη του ΕΛ.ΓΑ., η οποία αποστέλλεται για βεβαίωση και είσπραξη στην αρμόδια για τη φορολογία εισοδήματος του οφειλέτη Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.), εισπράττεται σύμφωνα με τις διατάξεις περί είσπραξης δημοσίων εσόδων και αποδίδεται στον ΕΛ.ΓΑ.

Για το τρέχον έτος σχετική είναι η με αριθμό 425/42522/20-5-2013 Κοινή Υπουργική Απόφαση των Αναπληρωτών Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατ΄ εφαρμογή του ως άνω νόμου με θέμα «Διαδικασία υποβολής της ετήσιας Ενιαίας Δήλωσης Καλλιέργειας/Εκτροφής, σε εφαρμογή του νόμου 3877/2010 (ΦΕΚ Α 160), τρόποι καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς υπέρ του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.ΓΑ.) και Ασφαλιστική Ενημερότητα» (ΦΕΚ Β΄1239)».

Η καταβολή της εισφοράς, βάσει του άρθρου 6 της παραπάνω απόφασης, δύναται να γίνει, είτε με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό, είτε τμηματικώς μέσω δόσεων κατόπιν έγκρισης της σχετικής αίτησης, είτε μέσω παρακράτησης απαιτήσεων των παραγωγών από το Δημόσιο (π.χ. ενιαία ενίσχυση, ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο, επιστροφή Φ.ΠΑ. κ.ά.) από τραπεζικό λογαριασμό των δικαιούχων, κατόπιν εξουσιοδότησής των. Για το τρέχον έτος ως καταληκτική ημερομηνία πληρωμής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς έχει οριστεί η 31 Μαρτίου του 2014.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος έχει επιλέξει την πληρωμή της εισφοράς μέσω είσπραξης από τον τραπεζικό του λογαριασμό έναντι απαιτήσεών του από το Δημόσιο κατά το χρόνο που κατατίθενται σ΄ αυτόν, ή και μέσω δόσεων, κατά την έκδοση ή την ανανέωση παραγωγικών αδειών πωλητών λαϊκών αγορών θα ζητείται η προσκόμιση του εντύπου της Ενιαίας Δήλωσης Καλλιέργειας/Εκτροφής ΕΛΓΑ, με συνημμένη Υπεύθυνη Δήλωση του παραγωγού, στην οποία θα δηλώνει τον τρόπο με τον οποίο θα καταβάλλει την ειδική ασφαλιστική εισφορά, με καταληκτική προθεσμία την εκάστοτε οριζόμενη από τον ΕΛΓΑ.

Κατά τα λοιπά, κατά την έκδοση παραγωγικής άδειας πωλητών λαϊκών αγορών, ισχύουν όσα ειδικότερα ορίζονται στο Π.Δ. 51/2006 "Όροι και προϋποθέσεις λειτουργίας των Λαϊκών Αγορών" (ΦΕΚ Α΄/53), όπως ισχύει.

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ