Απόφ. Υπ.Ανάπτυξης 11365/2008 (16/12/2008)

Δημοσιευόμενα Στοιχεία και Πληροφορίες των Εταιριών που συντάσσουν Ετήσιες Οικονομικές Καταστάσεις, σύμφωνα με τα υιοθετηθέντα από την Ευρωπαϊκή Ένωση Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα (ΔΛΠ).

Κ2-11365/16-12-2008

ΘΕΜΑ:

Δημοσιευόμενα Στοιχεία και Πληροφορίες των Εταιριών που συντάσσουν Ετήσιες Οικονομικές Καταστάσεις, σύμφωνα με τα υιοθετηθέντα από την Ευρωπαϊκή Ένωση Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα (ΔΛΠ).

ΟI ΥΠΟΥΡΓΟI
ΟIΚΟΝΟΜIΑΣ ΚΑΙ ΟIΚΟΝΟΜIΚΩΝ - ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Έχοντας υπόψη:

Α. Τις διατάξεις του κ.ν. 2190/1920 "Περί Ανωνύμων Εταιριών" παράγραφο 4 του άρθρου 135, όπως ισχύει που ορίζουν ότι επιπρόσθετα της προβλεπόμενης από τις παραγράφους 1 και 2 του ως άνω άρθρου δημοσιότητας, οι εφαρμόζουσες, είτε υποχρεωτικά είτε προαιρετικά, τα υιοθετηθέντα από την Ευρωπαϊκή Ένωση Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, ανώνυμες εταιρίες και εταιρίες περιορισμένης ευθύνης υποχρεούνται να δημοσιεύουν τα στοιχεία και τις πληροφορίες που ορίζονται με κοινή Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών και του Υπουργού Ανάπτυξης, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από την παράγραφο 5 του άρθρου 43β του κ.ν. 2190/20 και την παράγραφο 4 του άρθρου 22 του N. 3190/55 "περί εταιρειών περιορισμένης ευθύνης" όπως ισχύουν.

Β. Τις διατάξεις του άρθρου 90 του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του Π.Δ. 63/2005 (ΦΕΚ Α΄ 98/2005).

Γ. Τις διατάξεις του Π.Δ. 81/21.3.2002 (ΦΕΚ 57 Α) περί Συγχώνευσης των Υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

Δ. Τις διατάξεις της υπ΄ αριθμ. Δ. 15/Α/Φ19/19995/8.10.2007 απόφασης «Ανάθεση Αρμοδιοτήτων στους Υφυπουργούς Ανάπτυξης Σταύρο Καλαφάτη και Γεώργιο Βλάχο» (ΦΕΚ 1982/Β/9-10-2007), αποφασίζουμε:

Όπως:

1. Τα δημοσιευόμενα, κατά τις διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 135 του κ.ν. 2190/1920, συνοπτικά οικονομικά στοιχεία και πληροφορίες των ενοποιημένων και μη ενοποιημένων ετήσιων οικονομικών καταστάσεων, είναι εκείνα που αποτυπώνονται στo Υπόδειγμα 1 για τις εμπορικές, βιομηχανικές και λοιπές ανώνυμες εταιρίες ή εταιρίες περιορισμένης ευθύνης, στo Υπόδειγμα 2 για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και στo Υπόδειγμα 3 για τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις.

Τα ως άνω στοιχεία και πληροφορίες δημοσιεύονται στις εφημερίδες, αναρτώνται στη διεύθυνση διαδικτύου της Εταιρίας και κατατίθενται στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, εφόσον πρόκειται για εταιρείες με μετοχές ή άλλες κινητές αξίες τους εισηγμένες σε οργανωμένη χρηματιστηριακή αγορά, ταυτόχρονα με την ανάρτηση στη διεύθυνση διαδικτύου της Εταιρίας των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων .

2. Οι Εταιρίες μπορούν να παρεκκλίνουν από το περιεχόμενο των κατωτέρω υποδειγμάτων 1, 2 και 3 εάν, αποδεδειγμένα, οι υιοθετούμενες αποκλίσεις υποβοηθούν τον αναγνώστη στο να κατανοήσει πληρέστερα τα παρατιθέμενα στοιχεία . Οι επιτρεπόμενες αποκλίσεις δεν περιλαμβάνουν τη μη παράθεση των προδιαγραφόμενων στοιχείων, εκτός αν τα παραλειπόμενα (ή συγχωνευόμενα) στοιχεία είναι επουσιώδη. Αντίθετα, στις περιπτώσεις όπου η παράθεση πρόσθετων στοιχείων είναι αναγκαία για την αποφυγή δημιουργίας εσφαλμένων ή παραπλανητικών εντυπώσεων, η παράλειψη των πρόσθετων αυτών στοιχείων δεν είναι επιτρεπτή.

3. Στην περίπτωση που συντάσσονται ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις, τα οικονομικά στοιχεία παρατίθενται σε τέσσερις διακριτές στήλες: στις δύο πρώτες παρατίθενται τα ενοποιημένα μεγέθη (της τρέχουσας και της προηγούμενης χρήσης) και στις δύο επόμενες τα αντίστοιχα μεγέθη της μητρικής εταιρίας, με σαφή ένδειξη των στηλών που αφορούν τα ενοποιημένα μεγέθη και εκείνων που αφορούν τα μεγέθη της μητρικής εταιρίας

4. Τα δημοσιευόμενα στοιχεία πρέπει να παρατίθενται κατά τρόπο που να τα καθιστά ευκρινή και ευανάγνωστα.

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΑ

3.3. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΜΕΤΑΒΟΛΩΝ ΚΑΘΑΡΗΣ ΘΕΣΗΣ ΧΡΗΣΗΣ (ετήσια ενοποιημένα και μη ενοποιημένα):

Είναι αυτά που περιλαμβάνονται στον πίνακα 1.3 του Υποδείγματος 1.

3.4. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΑΜΕΙΑΚΩΝ ΡΟΩΝ (ετήσια ενοποιημένα και μη ενοποιημένα):

Είναι αυτά που περιλαμβάνονται στον πίνακα 2.4 του Υποδείγματος 2.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α: Πρόσθετα στοιχεία και πληροφορίες: (Παρατίθενται διακριτά σε ενοποιημένη και μη ενοποιημένη βάση)

α. Σε περίπτωση που ο τύπος της έκθεσης ελέγχου είναι με θέματα έμφασης ή εξαίρεσης, παρατίθενται συνοπτικά τα εν λόγω θέματα, καθώς και η συνολική επίπτωση των εξαιρέσεων στην καθαρή θέση και τα αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας. Σε περίπτωση δε, που ο νόμιμος ελεγκτής εκφέρει αρνητική γνώμη ή αρνείται να εκφέρει γνώμη, παρατίθεται ο λόγος της άρνησης.

β. Σε περίπτωση μεταβολών όπως, αλλαγή λογιστικών πολιτικών, εκτιμήσεων, διόρθωση λογιστικού λάθους, αναταξινομήσεις κονδυλίων των οικονομικών καταστάσεων, αναφέρεται το είδος των μεταβολών και οι σημειώσεις των οικονομικών καταστάσεων στις οποίες γίνεται λεπτομερής περιγραφή τους και αναφορά των επιπτώσεών τους, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τις αντίστοιχες διατάξεις των ΔΛΠ/ΔΠΧΠ. Σε περίπτωση που οι παραπάνω μεταβολές επηρεάζουν τις ήδη δημοσιοποιημένες οικονομικές καταστάσεις, τότε αναφέρονται οι αλλαγές στον κύκλο εργασιών, στα αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, καθώς και στην καθαρή θέση των μετόχων (εταίρων) της επιχείρησης, για τη συγκρίσιμη ετήσια οικονομική χρήση.

γ. i) Σε περίπτωση εταιρικών γεγονότων όπως ίδρυση, εξαγορά, πώληση, συγχώνευση άλλης εταιρίας ή κλάδου, απόσχιση κλάδου και αναδιάρθρωση παρατίθενται οι βασικές πληροφορίες για το γεγονός, συμπεριλαμβανομένης και της ημερομηνίας πραγματοποίησής του. Επιπλέον, στην περίπτωση που τα εν λόγω γεγονότα επέφεραν μεταβολή συνολικά σε ποσοστό άνω του 25%, στον κύκλο εργασιών, ή/και στα αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, ή/και στην καθαρή θέση των μετόχων (εταίρων) της επιχείρησης, αναφέρεται η επίπτωση στα παραπάνω μεγέθη (ποσό και ποσοστό).

ii) Σε περίπτωση διακοπής εκμετάλλευσης παρατίθενται οι βασικές πληροφορίες για το γεγονός.

iii) Οι σημειώσεις των οικονομικών καταστάσεων όπου γίνεται αναλυτική περιγραφή των περιπτώσεων γ i) και γ ii).

δ. Σε περίπτωση αλλαγής της χρονικής περιόδου της οικονομικής χρήσης της εταιρίας, αναφέρεται το γεγονός και οι λόγοι της αλλαγής, με επισήμανση στη μη συγκρισιμότητα των οικονομικών στοιχείων της τρέχουσας χρήσης σε σχέση με την προηγούμενη χρήση. Επιπλέον, για λόγους συγκρισιμότητας, παρατίθενται κατ΄ ελάχιστο τα βασικά μεγέθη (κύκλος εργασιών, αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, καθαρή θέση των μετόχων (εταίρων) της επιχείρησης) της τρέχουσας χρήσης με τα αντίστοιχα στοιχεία της συγκρίσιμης προηγούμενης χρονικής περιόδου.

ε. Σε περίπτωση που οι οικονομικές καταστάσεις της εταιρίας περιλαμβάνονται στις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις που καταρτίζουν άλλες εταιρίες, αναφέρονται οι επωνυμίες των εταιριών αυτών, η χώρα της έδρας τους, το ποσοστό συμμετοχής τους στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας και η μέθοδος ενσωμάτωσής τους στις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις.

στ. Η σημείωση των οικονομικών καταστάσεων στην οποία γίνεται αναφορά των ανέλεγκτων φορολογικά χρήσεων.

ζ. i) Οι πάσης φύσεως επίδικες ή υπό διαιτησία διαφορές, οι αποφάσεις δικαστικών ή διαιτητικών οργάνων που έχουν ή ενδέχεται να έχουν σημαντική επίπτωση στην οικονομική κατάσταση ή λειτουργία της εταιρίας και του ομίλου.

ii) Το ποσό της σωρευτικής πρόβλεψης που έχει διενεργηθεί, για κάθε μία από τις κάτωθι περιπτώσεις, εφόσον είναι σημαντική:

- υποθέσεις που αναφέρονται στην περίπτωση ζ (i)

- ανέλεγκτες φορολογικά χρήσεις

- λοιπές προβλέψεις.

η. Ο αριθμός του απασχολούμενου προσωπικού στο τέλος της τρέχουσας και της προηγούμενης χρήσης.

θ. Οι πάσης φύσεως συναλλαγές (εισροές και εκροές) σωρευτικά από την έναρξη της τρέχουσας χρήσης καθώς και τα υπόλοιπα των απαιτήσεων και υποχρεώσεων της εταιρίας και του ομίλου στη λήξη της τρέχουσας χρήσης που έχουν προκύψει από συναλλαγές τους με τα συνδεδεμένα μέρη, όπως αυτά ορίζονται στο ?ΛΠ 24, με διακριτή παράθεση των συνολικών αμοιβών διευθυντικών στελεχών και μελών της διοίκησης, των συναλλαγών τους, καθώς και των απαιτήσεων και υποχρεώσεων τους.

ι. Σε περίπτωση που στην τρέχουσα χρήση η εταιρία παύει να καταρτίζει ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις, αναφέρεται το γεγονός και η αιτία που το προκάλεσε.

ια. Σε περίπτωση που στην τρέχουσα χρήση καταχωρήθηκαν έσοδα/έξοδα απ΄ ευθείας στην καθαρή θέση, αναφέρονται τα ποσά και η φύση τους.

ιβ. Ο αριθμός και η αξία κτήσης του συνόλου των μετοχών (μεριδίων) της μητρικής που κατέχονται είτε από την ίδια είτε από θυγατρικές και συγγενείς της επιχειρήσεις, στη λήξη της τρέχουσας χρήσης.

ιγ. Κάθε άλλη ουσιώδης για τους επενδυτές πληροφορία ως προς τη χρηματοοικονομική κατάσταση και την πορεία των δραστηριοτήτων της μητρικής και του ομίλου, από την έναρξη της τρέχουσας οικονομικής χρήσης μέχρι την ημερομηνία έγκρισης των οικονομικών καταστάσεων.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β: Πρόσθετα στοιχεία και πληροφορίες που παρατίθενται στην περίπτωση κατάρτισης και ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων:

α. H σημείωση των οικονομικών καταστάσεων στην οποία γίνεται αναλυτική περιγραφή των παρακάτω:

1. Η επωνυμία και η χώρα της καταστατικής έδρας για κάθε μια από τις εταιρίες ή κοινοπραξίες που περιλαμβάνονται στις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις, καθώς και το ποσοστό με το οποίο η μητρική εταιρία συμμετέχει, άμεσα ή έμμεσα, στο μετοχικό τους κεφάλαιο.

2. Η μέθοδος ενσωμάτωσης που εφαρμόστηκε, για κάθε εταιρία ή κοινοπραξία που περιλαμβάνεται στις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις.

β. Η επωνυμία των εταιριών ή κοινοπραξιών που:

1. ενσωματώθηκαν στις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις για πρώτη φορά στην τρέχουσα χρήση, ενώ δεν είχαν ενσωματωθεί στην προηγούμενη χρήση, με σύντομη επεξήγηση του λόγου έναρξης της ενσωμάτωσής τους.

2. δεν ενσωματώθηκαν στις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις στην τρέχουσα χρήση, ενώ είχαν ενσωματωθεί στην προηγούμενη χρήση, με σύντομη επεξήγηση του λόγου μη ενσωμάτωσής τους.

3. δεν περιλαμβάνονται στην ενοποίηση με παραπομπή στη σημείωση των οικονομικών καταστάσεων, όπου γίνεται λεπτομερής αναφορά του λόγου μη ενοποίησης.

γ. Σε περίπτωση μεταβολής της μεθόδου ενσωμάτωσης κάποιας εταιρίας ή κοινοπραξίας από χρήση σε χρήση αναφέρεται η επωνυμία και επεξήγηση του λόγου μεταβολής της μεθόδου.

δ. Σε περίπτωση έναρξης ή παύσης ενσωμάτωσης στις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις, ή μεταβολής της μεθόδου ενσωμάτωσης εταιριών ή κοινοπραξιών, που επέφεραν μεταβολή συνολικά σε ποσοστό άνω του 25% στον κύκλο εργασιών, ή/και στα αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας της εταιρίας ή/και στην καθαρή θέση των μετόχων (εταίρων) της, αναφέρεται η επίπτωση στα παραπάνω μεγέθη (ποσό και ποσοστό).

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Γ: Επεξηγηματικές σημειώσεις των προαναφερόμενων στοιχείων και πληροφοριών:

( i ) Οι ημερομηνίες παρατίθενται ως εξής: ημέρα (αριθμητικά), μήνας (ολογράφως), έτος (αριθμητικά).

( ii ) Η "ημερομηνία έγκρισης" είναι η ημερομηνία έγκρισης των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων από τα όργανα διοίκησης της Εταιρίας (ΔΣ ή Διαχειριστές). Η ημερομηνία αυτή είναι, εκ των πραγμάτων, μεταγενέστερη της ημερομηνίας λήξης της οικονομικής χρήσης.

( iii ) Ο "τύπος" της έκθεσης ελέγχου των ορκωτών ελεγκτών λογιστών προσδιορίζεται βάσει των διατάξεων της υπ. αριθμ. 483 απόφασης της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ) (ΦΕΚ 1589 Β΄/22.10.2004).

Κατά περίπτωση χρησιμοποιούνται οι παρακάτω όροι:

1) Με σύμφωνη γνώμη

2) Με σύμφωνη γνώμη - θέματα έμφασης

3) Γνώμη με εξαιρέσεις

4) `Αρνηση γνώμης

5) Αρνητική γνώμη

( iv ) Μόνο για τα στοιχεία των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων. Τα εν λόγω πεδία συμπληρώνονται υποχρεωτικά.

( v ) Σε περίπτωση ενοποιημένων μεγεθών, αφορούν κέρδη ανά μετοχή μετά από φόρους και δικαιώματα μετόχων μειοψηφίας.

( vi ) Συμπεριλαμβάνονται τα δικαιώματα μειοψηφίας.

( vii ) Τα ποσά εκφράζονται σε Ευρώ, χιλιάδες Ευρώ ή εκατομμύρια Ευρώ ή όπως αλλιώς αναφέρεται, με γνώμονα την επάρκεια της πληροφόρησης. Ο επιλεγείς τρόπος παράθεσης ακολουθείται με συνέπεια. Ειδικότερα, τα νομισματικά στοιχεία που αφορούν τα ανά μετοχή κέρδη/(ζημίες) και το προτεινόμενο μέρισμα παρατίθενται σε Ευρώ με τέσσερα δεκαδικά ψηφία.

( viii ) Τα κονδύλια των υποδειγμάτων με μηδενικό υπόλοιπο δύναται να παραλείπονται.

( ix ) Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν διακοπείσες δραστηριότητες, οι στήλες «Διακοπείσες δραστηριότητες» και «Σύνολο» παραλείπονται. Σε περίπτωση διακοπεισών δραστηριοτήτων μόνο κατά την προηγούμενη χρήση, τότε στα υποδείγματα δεν εμφανίζονται οι σχετικές στήλες για την τρέχουσα χρήση.

5. Οι υφιστάμενες διατάξεις, που καθορίζουν τα έντυπα τα οποία πληρούν τις προϋποθέσεις δημοσίευσης, παραμένουν σε ισχύ.

6. Η παρούσα απόφαση ισχύει για χρήσεις που λήγουν μετα την 30 Δεκεμβρίου 2008.

Από την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης καταργείται η υπ΄ αριθ. 6511/172/10-1-2006 Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β΄ 237/23.2.2006).

7. Η παρούσα απόφαση να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΦΩΛΙΑΣ