Απόφ. 11321/2003 (11/08/2003)

Παροχή τηλεομοιοτυπίας προς πιστοποιημένους στο ΙΚΑ φορείς, υπηρεσίες και πρόσωπα, για βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας συναλλασσόμενου με αυτούς.

ΑΠΟΦΑΣΗ
Αριθ.Φ11321/12490/878

Παροχή τηλεομοιοτυπίας προς πιστοποιημένους στο ΙΚΑ φορείς, υπηρεσίες και πρόσωπα, για βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας συναλλασσόμενου με αυτούς.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ

Έχοντας υπόψη:

Τις διατάξεις του άρθρου 2 παρ. 5 του Ν. 2556/1997 (Α 270).

Τις διατάξεις της παρ. 7 του όρθρου 39 του Ν. 2065/1992 (Α 113), όπως ισχύει μετά το άρθρο 43 του Ν.2109/1992 (Α205), του άρθρου 59 του Ν. 2676/1999 (Α 1) και την υπουργική απόφαση Φ21/116/4.7.2000 (Β839/ 10.7.2000), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει κάθε φορά.

Τις διατάξεις του άρθρου 29Α Ν. 1558/1985 «Κυβέρνη­ση και Κυβερνητικά Όργανα» (Α137), όπως συμπληρώθη­καν με άρθρο 27 του Ν. 2081/1992 (Α 154), όπως αντικα­ταστάθηκε με το άρθρο 1 του Ν. 2469/1997 (Α 38).

Τις διατάξεις του Π.Δ. 213/1992 (Α 192) και Π.Δ. 372/14.9.1995 (Α 201).

Την 800888/31.10.2001 (Β 1485) απόφαση του Πρωθυ­πουργού και του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων «Ανάθεση .αρμοδιοτήτων στους Υφυπουρ­γούς Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων».

Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της απόφασης αυτής δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπο­λογισμού και του προϋπολογισμού του ΙΚΑ, αποφασίζουμε:

`Αρθρο 1
Πιστοποίηση Φορέων, Υπηρεσιών και Προσώπων

1. Το ΙΚΑ πιστοποιεί τους φορείς, τις υπηρεσίες ή τα πρόσωπα που δικαιούνται, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου αυτού, να ζητούν και λαμβάνουν τηλεομοιο­τυπία με την οποία βεβαιώνεται η ασφαλιστική ενημερό­τητα των συναλλασσομένων με αυτούς.

2. Οι φορείς, οι υπηρεσίες ή τα πρόσωπα που δικαιούνται να ζητήσουν πιστοποίηση είναι:

α) όσοι αναφέρονται στο άρθρο 2 της Φ21/116/4.7.2000 απόφασης του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, όπως αντικαταστάθηκε με την Φ21/ 156/6.3.2001 Υπουργική Απόφαση,

β) τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης,

γ) τα τμήματα εσόδων των υποκαταστημάτων του Ι.Κ.Α. και

δ) οι δημόσιες υπηρεσίες, οι οποίες διενεργούν πράξεις για τις οποίες απαιτείται προσκόμιση βεβαίωσης ασφαλι­στικής ενημερότητας κατά τις ισχύουσες διατάξεις.

`Αρθρο 2
Πεδίο εφαρμογής

1. Οι πιστοποιημένοι από το Ι.Κ.Α. φορείς, υπηρεσίες ή πρόσωπα της παραγράφου 2 του άρθρου 1, δικαιούνται να ζητούν και να λαμβάνουν τηλεομοιοτυπία με την οποία βεβαιώνεται η ασφαλιστική ενημερότητα των αναπόγραφων στα Μητρώα Εργοδοτών του ΙΚΑ φυσικών προσώ­πων, τα οποία, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις εκά­στοτε ισχύουσες διατάξεις, έχουν υποχρέωση προσκόμι­σης βεβαίωσης ασφαλιστικής ενημερότητας. Με μεταγενέστερη απόφαση που θα εκδοθεί από τον Υπουρ­γό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, θα καθορίζο­νται η διαδικασία έκδοσης και το περιεχόμενο της τηλεο­μοιοτυπίας με την οποία θα βεβαιώνεται, προς τους ως άνω πιστοποιημένους φορείς, υπηρεσίες ή πρόσωπα η ασφαλιστική ενημερότητα και απογεγραμμένων στο Μη­τρώο Εργοδοτών του ΙΚΑ φυσικών ή νομικών προσώπων.

2. Για την εφαρμογή της παρούσας, ως αναπόγραφα θεωρούνται τα φυσικά πρόσωπα που δεν είναι καταχωρι­σμένα ούτε είχαν ποτέ καταχωρισθεί στο Μητρώο Εργο­δοτών που τηρείται στο ΙΚΑ κατά τα άρ. 12 του ΚΑ ΙΚΑ και 5 του Κανονισμού Διαδικασιών Ασφάλισης για την εφαρμογή της ΑΠΔ, δεν υπήρξαν και δεν είναι υπεύθυνα για την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών μέλη επιχειρή­σεων, δεν είναι υπεύθυνα οικοδομικών και τεχνικών έργων και δεν οφείλουν ληξιπρόθεσμες εισφορές στο ΙΚΑ από οποιαδήποτε αιτία.

`Αρθρο 3
Διαδικασία Πιστοποίησης

1. Οι φορείς, οι υπηρεσίες και τα πρόσωπα που μπορούν να πιστοποιηθούν σύμφωνα με το άρθρο 1 της παρούσας, υποβάλλουν στη Διεύθυνση Πληροφορικής του ΙΚΑ έγγραφη αίτηση πιστοποίησης για την αναζήτηση και λήψη βεβαιώσεων ασφαλιστικής ενημερότητας με τηλεομοιο­τυπία μέσω ειδικού δικτύου επικοινωνίας.

2. Αν ο αιτών είναι υπηρεσία ή νομικό πρόσωπο η αίτη­ση περιέχει τα στοιχεία που αναγράφονται στο υπόδειγ­μα με αριθμό 2α που συνοδεύει την παρούσα απόφαση και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της.

Αν ο αιτών είναι συμβολαιογράφος, η αίτηση περιέχει τα στοιχεία που αναγράφονται στο υπόδειγμα με αριθμό 2β που συνοδεύει την παρούσα απόφαση και αποτελεί ανα­πόσπαστο μέρος της.

Οι αιτήσεις καταχωρίζονται σε ειδικό ηλεκτρονικό πρωτόκολλο και φυλάσσονται από το ΙΚΑ.

3. Το ΙΚΑ, αφού ελέγξει τα στοιχεία που δηλώθηκαν στις σχετικές αιτήσεις, αποστέλλει στον αιτούντα βεβαίωση, με την οποία πιστοποιούνται τα στοιχεία του και οι αριθ­μοί των συσκευών τηλεομοιοτυπίας (fax), μέσω των οποί­ων θα ζητά και στις οποίες θα λαμβάνει τηλεομοιοτυπίες για την ασφαλιστική ενημερότητα των προσώπων που συ­ναλλάσσονται με αυτόν. Οι βεβαιώσεις πιστοποίησης πε­ριέχουν όλα τα αναλυτικά στοιχεία που περιέχονται στις αιτήσεις και διατυπώνονται όπως στα υποδείγματα 3α και 3β που συνοδεύουν την παρούσα απόφαση και αποτε­λούν αναπόσπαστο μέρος της.

4. Κατά την πρώτη του επικοινωνία με το ειδικό δίκτυο επικοινωνίας, ο πιστοποιημένος φορέας, η υπηρεσία ή το πρόσωπο, χρησιμοποιώντας τον προσωρινό κωδικό επι­κοινωνίας (Ρίn), επιλέγει τον προσωπικό του κωδικό ανα­γνώρισης, με τη χρήση του οποίου θα είναι εφικτή η πρό­σβαση στο δίκτυο αυτό για την αναζήτηση και λήψη τηλε­ομοιοτυπίας με την οποία βεβαιώνεται η ασφαλιστική ενημερότητα των συναλλασσομένων με αυτόν.

5. H προσωπικός κωδικός αναγνώρισης είναι απόρρητα στοιχείο. Σε ότι αφορά τις Υπηρεσίες, ο προϊστάμενος ή ο εκπρόσωπος της πιστοποιημένης υπηρεσίας ή φορέα ή νομικού προσώπου ή υποκαταστήματός τους, ορίζει έναν υπάλληλο και τον αναπληρωτή του στους οποίους ανα­κοινώνει τον προσωπικό κωδικό αναγνώρισης και τους αναθέτει να ζητούν και να λαμβάνουν τηλεομοιοτυπίες με τις οποίες βεβαιώνεται η ασφαλιστική ενημερότητα.

`Αρθρο 4
Υποχρεώσεις πιστοποιημένων

1. Η τηλεομοιοτυπία με την οποία βεβαιώνεται η ασφα­λιστική ενημερότητα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τον πιστοποιημένο φορέα, υπηρεσία ή πρόσωπο που τη ζήτησε, μόνο για τη διενέργεια πράξης για την οποία ο νό­μος απαιτεί την προσκόμιση ασφαλιστικής ενημερότη­τας, και δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε άλλη χρήση της.

2. Κατ΄ εξαίρεση τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέ­ντρωσης ως πιστοποιούμενη υπηρεσία κατά την έννοια και διαδικασία των παραπάνω διατάξεων, καθώς και τα τμήματα εσόδων των υποκαταστημάτων του ΙΚΑ, παραδί­δουν την τηλεομοιοτυπία με την οποία βεβαιώνεται η ασφαλιστική ενημερότητα στον ίδιο το συναλλασσόμενο ή σε νόμιμα εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό του ύστερα από σχετική αίτησή του. Η βεβαίωση ασφαλιστικής ενη­μερότητας που εκδίδεται κατά τις διατάξεις της παρού­σας παραγράφου, προσκομίζεται από το συναλλασσόμε­νο σε οποιονδήποτε φορέα, υπηρεσία ή πρόσωπο διενερ­γεί την πράξη, για την οποία ο νόμος απαιτεί την προσκόμιση βεβαίωσης ασφαλιστικής ενημερότητας.

3. Οι υποχρεώσεις των φορέων, των υπηρεσιών ή των προσώπων, που αφορούν την τήρηση, μνημόνευση και προσάρτηση των βεβαιώσεων ασφαλιστικής ενημερότη­τας που προσκομίζονται από το συναλλασσόμενο, ισχύ­ουν και για τις τηλεομοιοτυπίες που βεβαιώνουν ότι ο συ­ναλλασσόμενος είναι ασφαλιστικά ενήμερος.

4. Οι πιστοποιημένοι φορείς, υπηρεσίες και πρόσωπα υποχρεούνται να ενημερώνουν το ΙΚΑ για οποιαδήποτε μεταβολή των στοιχείων τους, τα οποία αναγράφονται στην αίτηση και τη βεβαίωση πιστοποίησης.

5. Δεν επιτρέπεται η έκδοση ή θεώρηση φωτοαντιγρά­φων των τηλεομοιοτυπιών που περιέχουν βεβαιώσεις ασφαλιστικής ενημερότητας από τους πιστοποιημένους φορείς, υπηρεσίες και πρόσωπα, ούτε η διόρθωσή τους για οποιονδήποτε λόγο. Ειδικά οι τηλεομοιοτυπίες που παραδίνονται στους συναλλασσόμενους μέσω των Κέ­ντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών και των τμημάτων εσόδων των υποκαταστημάτων του ΙΚΑ φέρουν επιπλέον τη σφραγίδα της υπηρεσίας και την υπογραφή του υπαλλή­λου που διεκπεραίωσε τη συναλλαγή.

`Αρθρο 5
Διαδικασία έκδοσης τηλεομοιοτυπικής βεβαίωσης

1. Ο αναπόγραφος συναλλασσόμενος, κατά την έννοια της παραγράφου 2 του άρθρου 2, υποβάλλει στον πιστο­ποιημένο φορέα, υπηρεσία ή πρόσωπο, αίτηση-υπεύθυνη δήλωση για τη χορήγηση βεβαίωσης ασφαλιστικής ενη­μερότητας, στην οποία, εκτός από τα λοιπά στοιχεία που αναγράφονται στο υπόδειγμα με αριθμό 1 που συνοδεύει την παρούσα απόφαση και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της, δηλώνει υπεύθυνα και τα εξής:

α) ότι δεν είχε ούτε έχει κατάστημα, γραφείο, εργοστά­σιο ή οποιαδήποτε άλλη επαγγελματική εγκατάσταση στην ίδια ή σε άλλη περιοχή και διεύθυνση

β) ότι δεν ήταν ούτε είναι μέλος κοινοπραξίας, αστικής εταιρίας, ομόρρυθμης εταιρίας, ομόρρυθμο μέλος ετε­ρόρρυθμης εταιρίας ή εκπρόσωπος διοίκησης νομικού προσώπου που ευθύνεται αστικά για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές αυτού προς το ΙΚΑ

γ) ότι δεν απασχόλησε ούτε απασχολεί προσωπικό

δ) ότι δεν είναι κύριος οικοδομικού έργου ή εργολάβος με αντιπαροχή

ε) ότι η επιχείρηση δεν προήλθε από συγχώνευση ή με­ταβίβαση άλλων επιχειρήσεων ούτε λειτούργησε στο πα­ρελθόν με άλλη νομική μορφή.

2. Ο πιστοποιημένος φορέας, η υπηρεσία ή το πρόσω­πο, χρησιμοποιώντας τον προσωπικό κωδικό αναγνώρι­σης, αποστέλλει μέσω της πιστοποιημένης τηλεομοιοτυ­πικής συσκευής τον Α.Φ.Μ. του συναλλασσομένου στην κε­ντρική υπηρεσία χορήγησης βεβαιώσεων του ΙΚΑ. Το αίτημα επεξεργάζεται από την κεντρική υπηρεσία του Ι.Κ.Α. και αν διαπιστωθεί ότι ο συναλλασσόμενος είναι ασφαλιστικά ενήμερος, αποστέλλεται ατελώς η βεβαίω­ση ασφαλιστικής ενημερότητας μέσω τηλεομοιοτυπίας (fax) στην πιστοποιημένη τηλεομοιοτυπική συσκευή του φορέα, της υπηρεσίας, ή του προσώπου. Αν από τον έλεγχο διαπιστωθεί ότι δεν είναι δυνατή η χορήγηση βε­βαίωσης ασφαλιστικής ενημερότητας στον συναλλασσόμενο, γνωστοποιείται στον πιστοποιημένο φορέα, την υπηρεσία ή το πρόσωπο με την ίδια διαδικασία, ότι ο συναλλασσόμενος πρέπει να ζητήσει τη σχετική βεβαίωση από το αρμόδιο υποκατάστημα του ΙΚΑ.

`Αρθρο 6
Περιεχόμενο της τηλεομοιοτυπικής βεβαίωσης

1. Η τηλεομοιοτυπική βεβαίωση των προηγούμενων άρ­θρων, φέρει μηχανική αποτύπωση της υπογραφής του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Πληροφορικής του ΙΚΑ καθώς και μηχανική αποτύπωση της σφραγίδας της υπη­ρεσίας και αποτελεί δημόσιο έγγραφο. Στην περίπτωση συνδρομής των προϋποθέσεων για βεβαίωση μη οφειλής (ασφαλιστικής ενημερότητας) του αναπόγραφου συναλ­λασσομένου, στην τηλεομοιοτυπική βεβαίωση, εκτός από τα λοιπά στοιχεία που αναγράφονται στο υπόδειγμα με αριθμό 4 που αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της παρού­σας, αναγράφονται τα εξής: «ΒΕΒΑΙΩΝΕΤΑΙ ΟΤΙ Ο ΠΑΡΑ­ΠΑΝΩ ΔΕΝ ΟΦΕΙΛΕΙ ΣΤΟ ΙΚΑ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙ­ΛΕΣ».

2. Αν δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση τηλεομοιοτυπικής βεβαίωσης ασφαλιστικής ενημερότη­τας, στην τηλεομοιοτυπία που αποστέλλεται δεν περιέχε­ται σχετική βεβαίωση, αλλά, εκτός των λοιπών στοιχείων που αναγράφονται στο υπόδειγμα με αριθμό 5 που απο­τελεί αναπόσπαστο τμήμα της παρούσας, αναγράφονται και τα εξής: «Ο ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ΙΚΑ ΩΣ [ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ [ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΗ] ή ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ [ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ] ΤΟΥ ΕΡ­ΓΟΔΟΤΗ [ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΗ]], ΜΕ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ [ΟΔΟΣ, ΑΡΙΘΜΟΣ, ΠΕΡΙΟΧΗ] ΚΑΙ [ΑΜΕ: [ΑΜΕ] ή ΑΓΜ:

[ΑΓΜ]. ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΘΑ ΄ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΕΙ ΣΤΟ ΑΡΜΟΔΙΟ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΙΚΑ [ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΕΡΓΟΔΟΤΗ]. [ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ] ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΕΝΤΥΠΟ».

`Αρθρο 7
Χρόνος ισχύος τηλεομοιοτυπικής βεβαίωσης

1. Η διάρκεια ισχύος της βεβαίωσης ασφαλιστικής ενημερότητας που εκδίδεται κατά τις διατάξεις της παρού­σας απόφασης είναι η ίδια με την προβλεπόμενη κατά πε­ρίπτωση από τις σχετικές διατάξεις, όπως ισχύουν κάθε φορά.

2. Η βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας που εκδίδε­ται για πιστοποιημένους φορείς, υπηρεσίες ή πρόσωπα, ισχύει μόνο για τη συγκεκριμένη συναλλαγή για την οποία ζητήθηκε. Κατ΄ εξαίρεση, και μόνο αν κατά τη διάρκεια ισχύος της βεβαίωσης διενεργούνται από τον ίδιο φορέα, υπηρεσία ή πρόσωπο και άλλες πράξεις της ίδιας αιτίας για την οποία αυτή εκδόθηκε, παρέχεται ευχέρεια διενέρ­γειας των πράξεων αυτών, με μνημόνευση της ίδιας βε­βαίωσης.

`Αρθρο 8
Έλεγχοι

Η Διεύθυνση Ασφάλισης και Εσόδων του ΙΚΑ εκδίδει εντολές δειγματοληπτικού ελέγχου γνησιότητας των τη­λεομοιοτυπικών βεβαιώσεων ασφαλιστικής ενημερότη­τας που χρησιμοποιούνται από τους πιστοποιημένους φορείς, υπηρεσίες και πρόσωπα, διασταυρώνοντας τα σχετικά στοιχεία με αυτά της Διεύθυνσης Πληροφορικής του ΙΚΑ.

`Αρθρο 9
Αναστολή της πιστοποίησης

Το ΙΚΑ αναστέλλει την σύμφωνα με τα παραπάνω πι­στοποίηση φορέα, υπηρεσίας ή προσώπου, αν διαπιστωθούν, κατόπιν ελέγχου, παραβάσεις των διατάξεων της παρούσας απόφασης.

Η απόφαση για την αναστολή της πιστοποίησης εκδίδε­ται από τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Πληροφορικής του ΙΚΑ και κοινοποιείται στον ενδιαφερόμενο.