Απόφ. 1147/2004 (14/07/2004)

Καθιέρωση τριπλοτύπου Δελτίου Αποστολής ή τριπλοτύπου Δελτίου Αποστολής - Τιμολογίου κατά την διακίνηση οπωρολαχανικών και αλιευτικών προϊόντων προς και από τις Λαϊκές Αγορές και άλλες περί του θέματος ρυθμίσεις, κατά τις επιταγές της παραγρ. 2 του άρθρου 7γ του Ν. 2323/1995, όπως προστέθηκε με το άρθρο 7 του Ν. 3190/2003 (ΦΕΚ 249/Α/30.10.2003).

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ
Αρ. Φύλλου 873
14 Ιουλίου 2004

Απόφαση
Αριθ. Α2-1147

Καθιέρωση τριπλοτύπου Δελτίου Αποστολής ή τριπλοτύπου Δελτίου Αποστολής - Τιμολογίου κατά την διακίνηση οπωρολαχανικών και αλιευτικών προϊόντων προς και από τις Λαϊκές Αγορές και άλλες περί του θέματος ρυθμίσεις, κατά τις επιταγές της παραγρ. 2 του άρθρου 7γ του Ν. 2323/1995, όπως προστέθηκε με το άρθρο 7 του Ν. 3190/2003 (ΦΕΚ 249/Α/30.10.2003).

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Έχοντας υπόψη:

1. Τον Ν. 1558/1985 (ΦΕΚ Α-137) «Κυβέρνηση και Κυ­βερνητικά Όργανα», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

2. Το Π.Δ. 397/1988 «Οργανισμός του Υπουργείου Εμπορίου», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

3. Το Π.Δ. 27/1996 (ΦΕΚ Α-19) «Συγχώνευση των Υπουργείων Τουρισμού, Βιομηχανίας, Ενέργειας - Τεχνολογίας και Εμπορίου στο Υπουργείο Ανάπτυξης», όπως ισχύει τροποποιηθέν.

4. Το Π.Δ. 122/17.3.2004 (ΦΕΚ 85/Α/2004) «Ανασύσταση του Υπουργείου Τουρισμού».

5. Το Ν.Δ. 136/46 «Περί Αγορανομικού Κώδικος», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

6. Το άρθρο 7 του Ν. 3190/2003 «Τροποποίηση του Ν. 2323/1995 "Υπαίθριο Εμπόριο και άλλες διατάξεις" και άλλες διατάξεις».

7. Την Δ15/Α/Φ19/0ικ.4889/24.3.2004 απόφαση των Πρωθυπουργού και Υπουργού Ανάπτυξης «Ανάθεση αρ­μοδιοτήτων στους Υφυπουργούς Ανάπτυξης Γεώργιο Σαλαγκούδη και Ιωάννη Παπαθανασίου».

8. Το γεγονός ότι από τις ρυθμίσεις της παρούσας δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:

`Αρθρο 1

1. Παραγωγοί οπωρολαχανικών ή αλιείς-παραγωγοί αλιευτικών προϊόντων, που πωλούν την παραγωγή τους εντός των χώρων των Λαϊκών Αγορών της Επικράτειας, υποχρεούνται όπως κατά την αποστολή των προϊόντων τους από τον τόπο παραγωγής ή οποιοδήποτε άλλο τόπο και χώρο προς τις Λαϊκές Αγορές έχουν εκδώσει προη­γουμένως το υπό του Κ.Β.Σ. προβλεπόμενο Δελτίο Απο­στολής, δεόντως συμπληρωμένο όπως επιβάλλεται από τις κείμενες διατάξεις.

Στις ανωτέρω διατάξεις υπάγονται και οι Συνεταιριστι­κές Οργανώσεις Παραγωγών, που πωλούν τα προϊόντα εντός των χώρων των Λαϊκών Αγορών της Επικράτειας.

Το ανωτέρω Δελτίο Αποστολής συνοδεύει το προϊόν μέχρι τον χώρο της Λαϊκής Αγοράς.

2. Επαγγελματίες-Λιανοπωλητές που πωλούν οπωρολαχανικά ή αλιευτικά προϊόντα εντός των χώρων των Λαϊ­κών Αγορών της Επικράτειας, εφόσον έχουν αγοράσει τα προϊόντα αυτά από τρίτους και αναλαμβάνουν ο ίδιοι την αποστολή αυτών από οποιοδήποτε χώρο και σημείο φόρτωσης προς τις Λαϊκές Αγορές, υποχρεούνται όπως έχουν εκδώσει προηγουμένως το υπό του Κ.Β.Σ. προβλεπόμενο Δελτίο Αποστολής, δεόντως συμπληρωμένο όπως επιβάλλεται από τις κείμενες διατάξεις.

Το ανωτέρω Δελτίο Αποστολής συνοδεύει το προϊόν μέχρι τον χώρο της Λαϊκής Αγοράς.

3. Συνεταιριστικές Οργανώσεις Παραγωγών ή Χονδρεμπορικές Επιχειρήσεις που πωλούν οπωρολαχανικά και αλιευτικά προϊόντα, εφόσον απευθύνονται σε πελάτες αγοραστές που έχουν την ιδιότητα του Επαγγελματία­ - Λιανοπωλητή Λαϊκών Αγορών, υποχρεούνται όπως, εφό­σον αναλαμβάνουν οι ίδιοι την αποστολή των προϊόντων αυτών προς τον εν λόγω αγοραστή, συνοδεύουν το εμπό­ρευμα με το υπό του Κ.Β.Σ. προβλεπόμενο Δελτίο Απο­στολής ή Δελτίο Αποστολής-Τιμολόγιο, δεόντως συμπλη­ρωμένα όπώς επιβάλλεται από τις κείμενες διατάξεις. Οι ρυθμίσεις της εν λόγω παραγράφου αφορούν και τους παραγωγούς οπωρολαχανικών ή αλιευτικών προϊόντων.

Τα παραπάνω παραστατικά στοιχεία συνοδεύουν το προϊόν μέχρι τον χώρο και τόπο εκφόρτωσής του.

4. Τα παραπάνω Δελτία Αποστολής ή Δελτία Αποστολής - Τιμολόγια συντάσσονται υπό του εκδίδοντος αυτά σε τρία αντίτυπα, εκ των οποίων, το ένα παραμένει στο στέλεχος, τα δε υπόλοιπα δύο (πρωτότυπο και αντίγραφο), συνοδεύουν τα προϊόντα μέχρι τον χώρο και τόπο εκφόρ­τωσής τους.

5. Οι παραβάτες του παρόντος άρθρου, πέραν των εξ άλλων διατάξεων προβλεπομένων κυρώσεων τιμωρούνται και με τις ποινές του άρθρου 30 του Αγορανομικού Κώδικος.

`Αρθρο 2

1. Προκειμένου για Λαϊκές Αγορές που λειτουργούν με την ευθύνη του Οργανισμού Λαϊκών Αγορών Αθήνας - Πει­ραιά, ορίζονται τα ακόλουθα.

α) Οι παραγωγοί-πωλητές οπωρολαχανικών ή αλιευτι­κών προϊόντων καθώς και οι επαγγελματίες-λιανοπωλητές των εν λόγω ειδών, υποχρεούνται όπως κατέχουν στον χώρο της Λαϊκής Αγοράς τόσο το πρωτότυπο, όσο και το αντίγραφο των διαλαμβανομένων στο ως άνω άρθρο 1 Δελτίων Αποστολής και Δελτίων Αποστολής - Τιμολογίων, κατά περίπτωση.

β) Οι εν λόγω πωλητές υποχρεούνται να παραδώσουν στους Επόπτες - Υπαλλήλους του παραπάνω Οργανισμού το πρωτότυπο του Δελτίου Αποστολής ή του Δελτίου Αποστολής - Τιμολογίου, το δε αντίγραφο αυτών παραμένει, εις χείρας των πωλητών και επιδεικνύεται σε κάθε γενόμενο έλεγχο κατά τον χρόνο λειτουργίας της Λαϊκής Αγοράς.

γ) Στις διατάξεις των ως άνω (α) και (β) περιπτώσεων υπάγονται και οι Συνεταιριστικές Οργανώσεις Παραγωγών.

2. Με το πέρας λειτουργίας της Λαϊκής Αγοράς, οι παραπάνω πωλητές (Παραγωγοί, Συνεταιριστικές Οργανώσεις Παραγωγών και Επαγγελματίες Λιανοπωλητές), εφόσον εις χείρας τους ευρίσκεται ποσότητα οπωρολαχανικών και αλιευτικών προϊόντων, που δεν πωλήθηκε πριν την αναχώρησή τους από την Λαϊκή Αγορά, υποχρεούνται όπως:

• Συντάσσουν, εις τριπλούν, το υπό του Κ.Β.Σ. προβλεπόμενο Δελτίο Αποστολής, δεόντως συμπληρωμένο όπως επιβάλλεται από τις κείμενες διατάξεις.

• Παραδίδουν, πριν την αναχώρησή τους, αντίγραφο του Δελτίου Αποστολής στον Επόπτη-Υπάλληλο του Οργανισμού Λαϊκών Αγορών.

• Συνοδεύουν με το πρωτότυπο του ως άνω Δελτίου Αποστολής το φορτωθέν προϊόν τους από τον Χώρο της Λαϊκής Αγοράς προς τον τόπο και χώρο εκφόρτωσης του είδους.

• Διατηρούν το τρίτο αντίτυπο (στέλεχος) στο Δελτίο Αποστολής.

3. Εφόσον τα κατά την ως άνω παράγραφο 2 προϊόντα πρόκειται να μεταφερθούν και πάλι στις Λαϊκές Αγορές, εφαρμόζονται επί του προκειμένου οι διαδικασίες των παραγρ. 1 και 2 του άρθρου 1 της παρούσας.

4. Τα εις χείρας των Εποπτών - Υπαλλήλων παραπάνω Δελτία Αποστολής και Δελτία Αποστολής-Τιμολόγια παραδίδονται στην Προϊσταμένη Υπηρεσία τους.

5. Οι παραβάτες του παρόντος άρθρου, πέραν των εξ άλλων διατάξεων προβλεπομένων κυρώσεων τιμωρούνται και με χρηματικό πρόστιμο σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγρ. 6 (περίπτ. β) του άρθρου 7 του Ν. 2323/1995 όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 6 του Ν. 3190/2003.

`Αρθρο 3

1. Προκειμένου για Λαϊκές Αγορές, που λειτουργούν στην Περιφέρεια του Νομού Αττικής (πλην αυτών που λειτουργούν υπό την ευθύνη του Οργανισμού Λαϊκών Αγορών Αθήνας-Πειραιά), ορίζονται τα ακόλουθα.

α) Οι παραγωγοί-πωλητές οπωρολαχανικών και αλιευτι­κών προϊόντων καθώς και οι Συνεταιριστικές Οργανώσεις Παραγωγών και Επαγγελματίες Λιανοπωλητές, που πω­λούν τα προϊόντα αυτά, υπάγονται υποχρεωτικά στις δια­τάξεις των παραγράφων 1, 2 και 3 του άρθρου 2 της πα­ρούσας, πλην όμως τα σχετικά παραστατικά στοιχεία«Δελτία Αποστολής ή Δελτία Αποστολής - Τιμολόγια» θα παραδίδονται στους αρμοδίους υπαλλήλους, που ευ­ρίσκονται στον χώρο της Λαϊκής Αγοράς, είτε των Κλι­μακίων Ελέγχων που προβλέπονται στο άρθρο 7α του Ν. 2323/1995, όπως προστέθηκε με το άρθρο 7 του Ν. 3190/2003, είτε των Υπηρεσιών Εμπορίου του υπο­λοίπου Νομού Αττικής, είτε της Δημοτικής Αστυνομίας.

β) Τα εις χείρας των παραπάνω υπαλλήλων ευρισκόμενα Δελτία Αποστολής ή Δελτία Αποστολής-Τιμολόγια, με μέριμνά τους παραδίδονται στην αρμόδια ως άνω Υπηρεσία Εμπορίου.

2. Προκειμένου για Λαϊκές Αγορές που λειτουργούν στους υπόλοιπους Νομούς της Χώρας ορίζονται τα ακόλουθα.

α) Οι παραγωγοί πωλητές οπωρολαχανικών και αλιευτικών προϊόντων καθώς και οι Συνεταιριστικές Οργανώσεις Παραγωγών και οι Επαγγελματίες Λιανοπωλητές, που πωλούν τα προϊόντα αυτά υπάγονται υποχρεωτικά στις διατάξεις των παραγράφων 1, 2 και 3 του άρθρου 2 της παρούσας, πλην όμως τα σχετικά παραστατικά στοιχεία«Δελτία Αποστολής ή Δελτία Αποστολής-Τιμολόγια» θα παραδίδονται στους αρμόδιους υπαλλήλους, που ευρί­σκονται στον χώρο της Λαϊκής Αγοράς και μνημονεύονται, κατά περίπτωση ,στην περίπτωση (α) της ως άνω παραγράφου 1.

β) Τα εις χείρας των παραπάνω υπαλλήλων ευρισκόμενα Δελτία Αποστολής ή Δελτία Αποστολής-Τιμολόγια, με μέριμνά τους παραδίδονται στην αρμόδια Υπηρεσία Εμπορίου του Νομού.

3. Οι παραβάτες του παρόντος άρθρου, πέραν των εξ άλλων διατάξεων προβλεπομένων κυρώσεων, τιμωρούνται και με χρηματικό πρόστιμο, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 6 (περίπτωση β) του άρθρου 7 του Ν. 2323/1995, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 6 του Ν. 3190/2003.

Η παρούσα απόφαση ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 25 Μαΐου 2004
Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
Ι. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ