Απόφ. 1215/2001 (10/05/2001)

Τροποποίηση του Κανονισμού Εκκαθάρισης Χρηματιστηριακών Συναλλαγών και Λειτουργίας Συστήματος Άυλων Τίτλων.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ
Ν.Π.Δ.Δ.

ΑΠΟΦΑΣΗ
1/215/10.5.2001 τoυ Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγoράς
Θέμα : Τροποποίηση του Κανονισμού Εκκαθάρισης Χρηματιστηριακών Συναλλαγών και Λειτουργίας Συστήματος `Αυλων Τίτλων.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ

Αφού έλαβε υπόψη:

1. Τις παρ. 2 και 3 του άρθρου 105 του Ν. 2533/1997, όπως συμπληρώθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 9 του Ν. 2651/1998 (ΦΕΚ 248 Α΄) «Ρυθμίσεις θεάτων της χρηματιστηριακής αγοράς, Συγχώνευση Οργανισμού Ύδρευσης Θεσσαλονίκης (Ο.Υ.Θ) και Οργανισμού Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης και άλλες διατάξεις (Ο.Α.Θ)».

2. Τις διατάξεις των άρθρων 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58 του Ν. 2396/96 (ΦΕΚ 73 Α΄) για τις «Επενδυτικές υπηρεσίες στον τομέα των κινητών αξιών, επάρκεια ιδίων κεφαλαίων των επιχειρήσεων παροχής επενδυτικών υπηρεσιών και των πιστωτικών ιδρυμάτων και άυλες μετοχές», όπως ισχύουν

3. Το από 15-12-2000 ακριβές απόσπασμα του υπ΄ αριθμόν 180 πρακτικού συνεδριάσεως του Δ.Σ. του Κεντρικού Αποθετηρίου Αξιών Α.Ε.,

4. Το άρθρο 29Α του Ν. 1558/85 «Κυβέρνηση και Κυβερνητικά Όργανα», το οποίο προστέθηκε με το άρθρο 27 του Ν. 2081/92 (ΦΕΚ 152 Α΄/20.9.92).

5. Το γεγονός ότι από την έκδοση της παρούσας απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ

Τροποποιεί την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς 9820/154/16-3-1999 (ΦΕΚ Β΄ 900) "Κανονισμός Εκκαθάρισης Χρηματιστηριακών Συναλλαγών και Λειτουργίας του Συστήματος `Αυλων Τίτλων (στο εξής "Κανονισμός"), όπως τροποποιήθηκε με τις υπ΄ αρ. 9/160/2-6-1999, 11/177/7-12-1999, 9/181/18-1-2000, 5/194/4-7-2000 και 11/201/10-10-2000 (ΦΕΚ Β΄ 1484, 188, 321, 946 και 1353 αντίστοιχα), ως εξής:

Αρθρο 1

1. Μετά την παρ. 6 του άρθρου 1 του Κανονισμού η προστεθείσα ως παρ. 11 εκ παραδρομής με την υπ΄ αρ. 11/201/10-10-2000 απόφαση του ΔΣ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (ΦΕΚ 1353 Β΄) αναριθμείται σε παρ. 7 και αντικαθίσταται ως εξής: «7. Ως Ειδικός Διαπραγματευτής νοείται εκείνος που ορίζεται σύμφωνα με τo άρθρo 6 Ν. 2733/99 ή το άρθρο 22Α Ν. 1806/88 και τις οικείες αποφάσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς».

2. Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 3 του άρθρου 3 του Κανονισμού αντικαθίσταται ως εξής: «3. Κάθε Χειριστής τηρεί σε Τράπεζα, που καλείται Τράπεζα Χρηματικού Διακανονισμού και ορίζεται από το ΚΑΑ, χρηματικό λογαριασμό, ο οποίος ονομάζεται Λογαριασμός Χρηματικού Διακανονισμού και χρησιμοποιείται για το διακανονισό των προκυπτουσών από την εκκαθάριση χρηματικών απαιτήσεων και υποχρεώσεων του Χειριστή».

Αρθρο 2

1. Ο τίτλος του άρθρου 9 του Κανονισμού αντικαθίσταται ως εξής:

«`Αρθρο 9
Μερίδα Μέλους, Μερίδα Ειδικού Διαπραγματευτή»

2. Οι παράγραφοι 2, 3, 4 και 5 του άρθρου 9 του Κανονισ μ ού αντικαθίστανται ως εξής: «2. Το Μέλος που έχει την ιδιότητα του Ειδικού Διαπραγατευτή διατηρεί στο ΣΑΤ μία επιπλέον Μερίδα, η οποία ονομάζεται Μερίδα Ειδικού Διαπραγματευτή. Η Μερίδα αυτή δημιουργείται αποκλειστικά από το Κ.Α.Α, αφού το Μέλος προσκομίσει σε αυτό:

α) για μετοχές εισηγμένες στη ΝΕ.Χ.Α., τη σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ. 4 της υπ΄ αρ. 7Δ/182/25-1-2000 αποφάσεως του ΔΣ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (ΦΕΚ 171 Β΄/17.2.2000) απόφαση του Χ.Α.Α, με την οποία το Μέλος έχει αποκτήσει την

ιδιότητα του Ειδικού Διαπραγματευτή ΝΕ.Χ.Α. β) για μετοχές εισηγμένες στην Κύρια ή Παράλληλη αγορά του Χ.Α.Α. την έγγραφη

διαπίστωση του Χ.Α.Α. ότι πληρεί τις προϋποθέσεις ειδικής διαπραγ μ άτευσης.

3. Ο Λογαριασμός Αξιών της Μερίδας Ειδικού Διαπραγματευτή περιλαβάνει έναν μόνο Λογαριασμό Χειριστή, ο οποίος είναι προσβάσιμος και τελεί υπό την αποκλειστική διαχείριση του συγκεκριμένου Μέλους υπό την ιδιότητά του ως Ειδικού Διαπραγματευτή. Ο Λογαριασμός Χειριστή της Μερίδας Ειδικού Διαπραγματευτή συνδέεται με συγκεκριμένο Κωδικό ΟΑΣΗΣ, που το Μέλος έχει αποδώσει στον εαυτό του για τις ανάγκες της ειδικής διαπραγμάτευσης των μετοχών όλων των Εκδοτριών, για τις οποίες αυτό έχει οριστεί ως Ειδικός Διαπραγματευτής.

4. Στο Λογαριασμό της Μερίδας Ειδικού Διαπραγματευτή, καταχωρούνται με ευθύνη του Μέλους αποκλειστικά μ ετοχές για τις οποίες αυτό έχει οριστεί ως ειδικός διαπραγματευτής. Ο ορισός Ειδικού Διαπραγματευτή από Εκδότρια γνωστοποιείται στο Κ.Α.Α. από την Εκδότρια, το Χ.Α.Α. και το Μέλος. Αξίες για τις οποίες το Μέλος έχει οριστεί ως Ειδικός Διαπραγματευτής δεν δύνανται, με ευθύνη του, να είναι καταχωρημένες σε άλλο Λογαριασμό Μερίδας του, εκτός από το Λογαριασμό Χειριστή της Μερίδας Ειδικού Διαπραγματευτή, που το Μέλος τηρεί και κινεί αποκλειστικά για τις ανάγκες ειδικής διαπραγμάτευσης.

5. Οι Λογαριασμοί της Μερίδας Μέλους και της Μερίδας Ειδικού Διαπραγματευτή θεωρούνται λογαριασμοί διακανονισμού σε αξίες και μπορούν να χρησιμοποιούνται από το Κ.Α.Α. για τους σκοπούς της εκκαθάρισης των χρηματιστηριακών συναλλαγών».

6. Η παράγραφος 1 του άρθρου 10 του Κανονισμού αντικαθίσταται ως εξής: «1. Λογαριασμός Αξιών είναι το σύνολο των Λογαριασμών Χειριστή, που ανήκουν σε Μερίδα».

Αρθρο 3

Στο άρθρο 11 του Κανονισμού προστίθενται παράγραφοι 2 και 3 με αναρίθμηση της υφισταμένης παραγράφου σε παρ. 1 ως εξής: «2. Κάθε αξία καταχωρείται στο Σ.Α.Τ. σε Λογαριασμό Χειριστή με την επιφύλαξη των όσων προβλέπονται για τον Ειδικό Λογαριασμό. 3. Το ΚΑΑ δεν μπορεί, χωρίς τη συναίνεση του Χειριστή, να αφαιρέσει, να επιβαρύνει ή να δεσμεύσει με οποιονδήποτε τρόπο αξίες καταχωρημένες στο Λογαριασμό αυτό, εκτός αν κάτι τέτοιο προβλέπεται ρητά στον παρόντα Κανονισμό».

Αρθρο 4

1. Από την παράγραφο 1 του άρθρου 12 του Κανονισμού διαγράφονται οι λέξεις: «με την επιφύλαξη των προβλεπομένων για το Μεταβατικό Λογαριασμό».

2. Από το δεύτερο στίχο της παραγράφου 3 του άρθρου 14 του Κανονισμού διαγράφεται η φράση «ΝΕ.Χ.Α.».

3. Από τον πρώτο και τρίτο στίχο της παραγράφου 4 του άρθρου 15 του Κανονισμού διαγράφεται η φράση «ΝΕ.Χ.Α.».

4. Στην παράγραφο 1 του άρθρου 18 του Κανονισμού προστίθενται περιπτώσεις θ και ι ως εξής:

«θ. οριστικής παύσης διενέργειας πράξεων ειδικής διαπραγ μ άτευσης σε μετοχές Εκδότριας εταιρείας. Στην περίπτωση αυτή μετοχές καταχωρηένες στη Μερίδα του Ειδικού Διαπραγματευτή των μετοχών της Εκδότριας μεταφέρονται από το Κ.Α.Α. στη Μερίδα που το Μέλος τηρεί ως επενδυτής, κατόπιν αιτήσεώς του, που συνοδεύεται από σχετικό έγγραφο του Χ.Α.Α., το οποίο επιβεβαιώνει την οριστική παύση των πράξεων ειδικής διαπραγμάτευσης επί των συγκεκριμένων μετοχών.

ι. μεταξύ των Μερίδων της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π., κατόπιν αιτήματός της προς το Κ.Α.Α.».

5. Στο στοιχείο (α) του άρθρου 22 του Κανονισμού προστίθενται περιπτώσεις (δδ), (εε) και (στστ) ως εξής:

«δδ) Όταν η γνωστοποίηση Λογαριασμού Χειριστή για το διακανονισμό πώλησης μη χαρακτηρισμένης ως «ανοικτής» στο Αρχείο Συναλλαγών του Χ.Α.Α. αφορά αξίες χαρακτηρισένες ως «διαθέσιμες από repo». εε) Όταν η γνωστοποίηση Λογαριασμού Χειριστή για το διακανονισμό πώλησης χαρακτηρισ μ ένης ως «ανοικτής» στο Αρχείο Συναλλαγών του Χ.Α. Α. αφορά αξίες μη χαρακτηρισένες ως «διαθέσιμες από repo». στστ) Όταν η γνωστοποίηση Λογαριασμού Χειριστή για το διακανονισ μ ό πώλησης αφορά αξίες που πιστώθηκαν οριστικά στο γνωστοποιηθέντα Λογαριασό σε ημερομηνία μεταγενέστερη της Τ».

6. Στο στοιχείο (γ) της παραγράφου 2 του άρθρου 26 του Κανονισμού προστίθεται περίπτωση (iv) ως εξής:

«iv. Σχετική ένδειξη, εάν πρόκειται για «ανοικτή πώληση».

7. Στο άρθρο 29 του Κανονισμού προστίθεται παράγραφος 4 ως εξής: «4. Στην περίπτωση ανοικτής πώλησης, η γνωστοποίηση Λογαριασ μ ού Χειριστή πρέπει να αφορά κατά προτεραιότητα αξίες χαρακτηρισμένες ως «διαθέσιες από repo».

Αρθρο 5

Το άρθρο 35 του Κανονισμού αντικαθίσταται ως εξής:

«`Αρθρο 35 Γενικές αρχές του διακανονισμού των πράξεων»

1. Μετά τη γνωστοποίηση Λογαριασμού Χειριστή ακολουθεί το τελευταίο στάδιο της εκκαθάρισης, δηλαδή ο διακανονισμός των πράξεων. Συγκεκριμένα, κατά το στάδιο αυτό, το ΚΑΑ αφαιρεί τις πωληθείσες αξίες από τους Λογαριασμούς Χειριστή των πωλητών, τις καταχωρεί στους Λογαριασμούς Χειριστή των αγοραστών και προβαίνει ταυτόχρονα στις αντίστοιχες χρεοπιστώσεις του Λογαριασμού Χρηματικού Διακανονισμού των Χειριστών.

2. Ο διακανονισμός των πράξεων είναι πολυμερής. Διμερής διακανονισμός χωρεί, όπου προβλέπεται ρητά στον παρόντα Κανονισμό.

3. Συμψηφισμός χωρεί μόνο στα πλαίσια του πολυμερούς διακανονισμού και αφορά μόνο το χρηματικό σκέλος της εκκαθάρισης. Το ΚΑΑ συμψηφίζει τις χρηματικές απαιτήσεις και οφειλές του Χειριστή, που έχουν προέλθει από συναλλαγές της ίδιας ημέρας.

4. Ο διακανονισμός των πράξεων διενεργείται από το ΚΑΑ με τη μέθοδο «παράδοση με την πληρωμή», ως εξής:

α) κάθε αγορασθείσα αξία μεταφέρεται στο Λογαριασμό του αγοραστή, μόνον εφόσον το τίμημα αγοράς της έχει καταβληθεί ή συμψηφιστικά εξοφληθεί και

β) το τίμημα μίας πωληθείσας αξίας, το οποίο δεν έχει εξοφληθεί συμψηφιστικά, αποδίδεται στον Χειριστή του πωλητή επενδυτή, μόνον εφόσον η αξία αυτή έχει προηγουμένως παραδοθεί στο διακανονισμό.

5. Το ΚΑΑ διακανονίζει τις συναλλαγές σύμφωνα με τις αρχές που περιγράφονται στον παρόντα Κανονισμό και με βάση αυτοματοποιημένο αλγόριθμο, ανεξάρτητα από την εκπλήρωση ή τη μη εκπλήρωση των χρηματικών υποχρεώσεων των επενδυτών - εντολέων προς τους Χειριστές ή και αντίστροφα.

6. Ο διακανονισμός κάθε αγοράς ή πώλησης θεωρείται οριστικός και αμετάκλητος, κατά την έννοια του άρθρ. 3 του Ν. 2789/00, ως προς τα αποτελέσματα που έχει επιφέρει στους Λογαριασμούς Χειριστή και στους Λογαριασμούς Χρηματικού Διακανονισμού».

Αρθρο 6

1. Στον τίτλο του άρθρου 36 προστίθενται οι λέξεις «Γενικές αρχές».

2. Από την πρώτη παράγραφο του άρθρου 36 του Κανονισμού διαγράφεται το δεύτερο εδάφιο.

3. Η παράγραφος 5 του άρθρου 36 καταργείται.

4. Οι παράγραφοι 3 και 4 του άρθρου 36 αντικαθίστανται ως εξής:

«3. Η από το διακανονισμό παροχή αξιών και χρημάτων προς Χειριστή με το πέρας κάθε κύκλου θεωρείται ως τμηματική παροχή, την οποία δεν μπορεί να αποκρούσει ο Χειριστής.

4. Κάθε διαδικαστική ή τεχνική λεπτομέρεια, που αφορά τη διενέργεια του διακανονισμού, όπως ιδίως οι ειδικότερες προδιαγραφές του αλγορίθμου διακανονισμού, ο αριθμός των κύκλων και η ώρα διεξαγωγής κάθε κύκλου καθορίζονται από το Κ.Α.Α.».

5. Μετά το άρθρο 36 του Κανονισμού προστίθεται άρθρο 36α ως εξής:

«36α Πολυμερής Διακανονισμός Διαδικασία

1. Ο διακανονισμός διενεργείται σε κύκλους. Σε κάθε κύκλο, το Κ.Α.Α. επιδιώκει το διακανονισμό του συνόλου των συναλλαγών με βάση τις αρχές που περιγράφονται στο παρόν άρθρο.

2. Κάθε κύκλος διακανονισμού χωρίζεται στις εξής φάσεις:

α) Φάση Α: Διακανονισμός των γνωστοποιηθεισών αγορών, στις οποίες αντιστοιχούν πωλήσεις της ίδιας αξίας, από τον ίδιο Χειριστή στον ίδιο Κωδικό ΟΑΣΗΣ.

β) Φάση Β: Διακανονισμός των λοιπών γνωστοποιηθεισών αγορών.

3. Ο πρώτος κύκλος διακανονισμού έχει δύο στάδια, σε καθένα από τα οποία
ολοκληρώνονται οι Φάσεις Α και Β της προηγούμενης παραγράφου:

α) Στάδιο Α: Ο διακανονισμός διενεργείται από το Κ.Α.Α. χωρίς τη συμμετοχή και πριν την έναρξη λειτουργίας της Τράπεζας Χρηματικού Διακανονισμού.

β) Στάδιο Β: Ο διακανονισμός διενεργείται με τη συμμετοχή της Τράπεζας Χρηματικού Διακανονισμού.

4. Σε κάθε φάση ή στάδιο διακανονισμού, το Κ.Α.Α. υπολογίζει:
α) Το όριο κάλυψης κάθε Χειριστή, το οποίο ισούται με τη χρηματική αξία των γνωστοποιηθεισών πωλήσεων του Χειριστή αυτού συν το ποσό, που βρίσκεται κατατεθειμένο στο Λογαριασμό Χρηματικού Διακανονισμού του και έχει από το Κ.Α.Α. δεσμευτεί έχρι του ύψους της συνολικής αξίας των προς εκκαθάριση αγορών του, μείον την χρηματική αξία των αγορών του Χειριστή αυτού, που έχουν ήδη διακανονιστεί. Ειδικά κατά στο στάδιο Α του πρώτου κύκλου διακανονισμού, το όριο κάλυψης του Χειριστή ισούται με την αξία των γνωστοποιηθεισών πωλήσεών του.

β) Το όριο διακανονισμού κάθε Χειριστή, το οποίο ισούται με τη συνολική χρηματική αξία των γνωστοποιηθεισών αγορών του

γ) Την κλίμακα προτεραιότητας Χειριστών, οι αγορές των οποίων προτάσσονται στο διακανονισό. Προτεραιότητα στο διακανονισμό έχουν:

γα) κατά το στάδιο Α του πρώτου κύκλου, οι αγορές του Χειριστή, που εμφανίζει το μεγαλύτερο όριο κάλυψης

γβ) κατά στο στάδιο Β του πρώτου κύκλου καθώς και σε κάθε επόμενο κύκλο, οι αγορές του Χειριστή, ο οποίος ε μ φανίζει το υψηλότερο χρηματικό ποσό δέσμευσης στην Τράπεζα Χρηματικού Διακανονισού.

5. Σε περίπτωση Χειριστών, που ισοβαθμούν μ ε το κριτήριο της παρ. 4γ του παρόντος άρθρου, προτάσσεται στην κλίμακα διακανονισού ο Χειριστής που επιλέγεται τυχαία από τον αλγόριθμο

6. Το Κ.Α.Α. δύναται να διενεργεί τη Φάση Β κάθε σταδίου ή κύκλου διακανονισμού διακανονίζοντας παράλληλα (διακανονισμός σε ομάδα) τις γνωστοποιηθείσες αγορές περισσοτέρων του ενός Χειριστών, οι οποίοι βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της κλίμακας προτεραιότητας.

7. Σε κάθε κύκλο το Κ.Α.Α. επιδιώκει με τις προτεραιότητες των παρ. 4γ και 5 του παρόντος άρθρου το διακανονισμό των αγορών. Κάθε Χειριστής μπορεί να ικανοποιηθεί για αγορές του το ανώτερο μέχρι του ύψους του ορίου διακανονισού του, εφόσον αυτό είναι ίσο ή μικρότερο του ορίου καλύψεώς του.

8. Από τις αγορές ενός Χειριστή ή μίας ομάδας Χειριστών κατά τη διάρκεια της φάσης Β κάθε κύκλου ικανοποιείται κατά προτεραιότητα εκείνη που εμφανίζει τη μεγαλύτερη προς διακανονισμό ποσότητα αξιών. Κατά τη φάση Α κάθε κύκλου, ικανοποιείται κατά προτεραιότητα εκείνη που επιλέγεται τυχαία από τον αλγόριθμο

9. Από τις πωλήσεις των Χειριστών για τις οποίες έχει γνωστοποιηθεί Λογαριασμός επιλέγεται και διακανονίζεται κατά προτεραιότητα η πώληση της οποίας η ποσότητα αξιών προσεγγίζει αριθμητικά την ποσότητα της υπό διακανονισμό αγοράς.

10. Μία πράξη (αγορά ή πώληση) δύναται να διακανονιστεί σε περισσότερους κύκλους. Ως τίμημα μίας αγορασθείσας ή πωληθείσας αξίας νοείται η μέση χρηματική τιμή μονάδος, όπως αυτή έχει προσδιοριστεί και στρογγυλοποιηθεί κατ΄ αρθρ. 27 παρ. 1 του παρόντος Κανονισμού.

11. Στο τέλος κάθε κύκλου που συμμετέχει η Τράπεζα Χρηματικού Διακανονισμού, το Κ.Α.Α. προβαίνει σε πίστωση του Λογαριασμού Χρηματικού Διακανονισμού του Χειριστή (πληρωμή) με το μέρος εκείνο του τιμήατος των διακανονισμένων πωλήσεών του, που δε συμψηφίστηκε το τίμημα των γνωστοποιηθεισών αγορών του. Η πληρωμή αυτή διενεργείται από το Κ.Α.Α. μόνο εφόσον η συνολική αξία των πωλήσεων του Χειριστή υπερβαίνει τη συνολική χρηατική αξία των αγορών του και μέχρι του ποσού της διαφοράς αυτής».

Αρθρο 7

Η παράγραφος 2 του άρθρου 38 του Κανονισμού αντικαθίσταται ως εξής: «2. Στις περιπτώσεις της προηγούμενης παραγράφου το Κ.Α.Α. διενεργεί εκπρόθεσμο διακανονισμό, πολυμερή ή δι μ ερή σε η μ έρες μεταγενέστερες της Τ+3. Για τη διενέργεια του εκπρόθεσμου διακανονισού, τα χρήατα και οι αξίες που αντιστοιχούν στις πράξεις, που δεν έχουν ακόμα διακανονιστεί, παραμένουν δεσμευμένα στους οικείους Λογαριασμούς».

Αρθρο 8

1. Η παράγραφος 2 του άρθρου 39 του Κανονισμού αντικαθίσταται ως εξής:

«2. Δεν επιτρέπεται να γίνει μετάθεση αγοράς ή πώλησης από Μέλος, το οποίο ενεργεί τη συγκεκριμένη πράξη με την ιδιότητα του ως Ειδικού Διαπραγματευτή.»

2. Το άρθρο 42 του Κανονισμού αντικαθίσταται ως εξής:

«`Αρθρο 42 Ανάκληση της μετάθεσης «1. Μέσα στην προθεσμία της παρ. 2 του άρθρου 40 το Μέλος δικαιούται να ανακαλέσει τη μετάθεση της πράξης. Επίσης το Μέλος δικαιούται να ανακαλέσει τη μετάθεση και να προβεί σε νέα μετάθεση της πράξης κατά τη διάρκεια μόνο δεκαπέντε λεπτών από τη λήξη της συνεδρίασης του ΧΑΑ της ημέρας Τ+2.

2. Η ανάκληση είναι δυνατή μόνο εφόσον ο Θεματοφύλακας δεν έχει προηγουμένως προβεί σε γνωστοποίηση Λογαριασμού Χειριστή της πράξης στην οποία αφορά η μετάθεση».

Αρθρο 9

Το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 51 του Κανονισ μ ού αντικαθίσταται ως εξής: «Ο αλγόριθμος κατανομής εφαρμόζεται την επόμενη εργάσιμη ηέρα μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των συναλλαγών, που διενεργήθηκαν στο Χ.Α.Α. την ημέρα, που η γνωστοποίηση της Εκδότριας όρισε ως ημέρα επέλευσης των αποτελεσμάτων του εταιρικού γεγονότος».

Αρθρο 10

Το πρώτο και το δεύτερο εδάφιο της περίπτωσης γ της παραγράφου 2 του άρθρου 55 του Κανονισμού αντικαθίστανται ως εξής:

«γ. την επόμενη εργάσιμη ημέρα μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των χρηματιστηριακών συναλλαγών που διενεργήθηκαν στο Χ.Α.Α. την τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων αυτών, το Κ.Α.Α. θέτει στη διάθεση της Εκδότριας κατάσταση των εκδοθεισών βεβαιώσεων. Ειδικά για τις Εκδότριες ονομαστικών μετοχών, το Κ.Α.Α. εκδίδει και θέτει στη διάθεσή τους Αρχείο Προσδιορισμού Δικαιούχων Προτίμησης την επόμενη εργάσιμη ημέρα μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των χρηματιστηριακών συναλλαγών, οι οποίες διενεργήθηκαν στο Χ.Α.Α. την ημέρα που καθόρισε η εταιρεία ως ημερομηνία προσδιορισμού των δικαιούχων».

Αρθρο 11

Η παράγραφος 1 του άρθρου 56 του Κανονισμού αντικαθίσταται ως εξής: «1. Σε περίπτωση διανομής μερίσματος, το Κ.Α.Α. θέτει στη διάθεση της Εκδότριας, την επομένη εργάσιμη ημέρα μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των χρηματιστηριακών συναλλαγών, που καταρτίστηκαν την ημέρα που η εταιρεία είχε καθορίσει ως ημέρα προσδιορισμού των μετόχων που δικαιούνται μερίσματος, Αρχείο Προσδιορισμού Δικαιούχων Μερίσματος».

Αρθρο 12

Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 4 του άρθρου 59 του Κανονισμού αντικαθίσταται ως εξής: «4. Επιπλέον, το Κ.Α.Α. εκδίδει ύστερα από σχετικό αίτημα της Εκδότριας και θέτει στη διάθεσή της δύο καταστάσεις: στην πρώτη αναφέρονται οι δικαιούχοι που δέσμευσαν τις μετοχές τους για συμμετοχή στη γενική συνέλευση, η ημερομηνία δέσμευσης καθώς και ο αριθμός των μετοχών που καθένας έχει δεσ μ εύσει ενώ στη δεύτερη αναφέρονται οι δικαιούχοι, που έχουν προβεί σε αποδέσμευση των ετοχών τους σύμφωνα με το δεύτερο, τρίτο και τέταρτο εδάφιο της παρ. 5 του παρόντος άρθρου».

Αρθρο 13

Η υποπερίπτωση αα. της περίπτωσης β. της παραγράφου 1 του άρθρου 63 του Κανονισμού αντικαθίσταται ως εξής:

«αα. Η έγγραφη σύ μ βαση μ ε την οποία μεταβιβάζονται οι αξίες, με βεβαιωμένο το γνήσιο των υπογραφών των συβαλλοένων από αστυνομική αρχή ή διοικητική αρχή, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας».

Αρθρο 14

Η παράγραφος 6 του άρθρου 66 του Κανονισμού αντικαθίσταται ως εξής: «6. Τα δικαιώματα συμμετοχής σε γενική συνέλευση, άσκησης δικαιωμάτων μειοψηφίας και προτί μ ησης γεννώνται στο πρόσωπο του ψιλού κυρίου, είτε στο πρόσωπο του επικαρπωτή, δυνάει των όρων της μεταξύ τους σύμβασης, όπως αυτοί έχουν αποτυπωθεί με ευθύνη των συμβαλλομένων μερών στην υποβληθείσα αίτηση καταχώρησης της επικαρπίας».

Αρθρο 15

1. Τα άρθρο 67 του Κανονισμού αντικαθίσταται ως εξής:

«`Αρθρο 67 Παράδοση αξιών στις συναλλαγές πώλησης με σύμφωνο επαναγοράς και αγοράς με σύμφωνο επαναπώλησης του Χ.Π.Α.

1. Η μεταφορά αξιών από Μερίδα υπόχρεου προς παράδοση στην ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. σε Μερίδα ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. προκειμένου για το διακανονισμό των συμβάσεων αγοράς αξιών με σύμφωνο επαναπώλησης ή πώλησης με σύμφωνο επαναγοράς διενεργείται εναλλακτικά ως εξής:

α) Ο Χειριστής υπό τη διαχείριση του οποίου είναι καταχωρημένες οι παραδοτέες αξίες προβαίνει σε δήλωση παράδοσής τους ηλεκτρονικά μέσω του Σ.Α.Τ. χαρακτηρίζοντας τις ως «διαθέσιμες υπέρ ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π.». Ακολούθως η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. αναλαμβάνει απευθείας τις ως άνω χαρακτηρισμένες αξίες και τις μεταφέρει σε Λογαριασμό Μερίδας της ή

β) Οι αξίες μεταφέρονται απευθείας με ηλεκτρονική κίνηση του ως άνω Χειριστή στο Σ.Α.Τ. από το Λογαριασμό του υπόχρεου σε Λογαριασμό Μερίδας ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π..

2. Η μεταφορά αξιών από Μερίδα ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. σε Μερίδα δικαιούχου προς παραλαβή επενδυτή, προκειμένου για το διακανονισμό των συμβάσεων αγοράς αξιών με σύμφωνο επαναπώλησης ή πώλησης με σύμφωνο επαναγοράς, διενεργείται από την ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π., η οποία προβαίνει σε απευθείας πίστωση του Λογαριασμού Μερίδας του δικαιούχου μέσω του Σ.Α.Τ.. Αξίες που πιστώνονται σύμφωνα με τη διαδικασία της παρούσης παραγράφου, λόγω διακανονισμού μίας πράξης αγοράς αξιών από την ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. με σύμφωνο επαναπώλησης, χαρακτηρίζονται στο Σ. Α.Τ. ως αξίες «διαθέσιμες από repo».

3. Για τη διενέργεια των παραπάνω μεταφορών, η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. προσδιορίζει ηλεκτρονικά μέσω του Σ.Α.Τ. την ποσότητα και το είδος των προς παράδοση αξιών, το Χειριστή που υποχρεούται να παραδώσει για λογαριασμό του επενδυτή και την η μ ερομηνία διενέργειας της μεταφοράς στο Σ.Α.Τ.. Εάν η ημερομηνία διενέργειας της εταφοράς στο Σ.Α.Τ. συμπίπτει ή έπεται μίας εργάσιμης ημέρας από την ημέρα της ηλεκτρονικής δήλωσης που περιγράφεται στην παρούσα παράγραφο, η μεταβίβαση θεωρείται διενεργηθείσα την ημέρα της δήλωσης. Στις μεταφορές που διενεργούνται σύμφωνα με το παρόν άρθρο εφαρμόζεται το άρθρ. 35 παρ. 6 του παρόντος Κανονισμού.

4. Το Κ.Α.Α. τηρεί δύο συνολικά υπόλοιπα πληροφοριακού χαρακτήρα στους Λογαριασμούς των επενδυτών που συνάπτουν στο Χ.Π.Α. συμβόλαια αγοράς αξιών με σύμφωνο επαναπώλησης ή πώλησης με σύμφωνο επαναγοράς ως εξής:

α) Υπόλοιπο «οφειλόμενες αξίες»: πρόκειται για το προοδευτικό άθροισμα των αξιών, που ο επενδυτής έχει αγοράσει από την ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. με σύμφωνο επαναπώλησης και οφείλει κάποτε να επιστρέψει. β) Υπόλοιπο «προσδοκώμενες αξίες»: πρόκειται για το προοδευτικό άθροισμα των αξιών, που ο επενδυτής έχει πωλήσει στην ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. με σύμφωνο επαναγοράς και δικαιούται κάποτε να αναλάβει». 2. Στον πρώτο στίχο της παραγράφου 1 του άρθρου 76 του Κανονισμού η λέξη «μετοχών» αντικαθίσταται από τη λέξη «αξιών».

Αρθρο 16

Μετά το άρθρο 80 του Κανονισμού, προστίθενται Μέρη Έκτο, Έβδομο, Όγδοο, Ένατο και Δέκατο (Μέρη ΣΤ΄, Ζ΄, Η΄, Θ΄ και Ι΄). Στο Μέρος ΣΤ΄ περιλαμβάνονται κεφάλαια Α΄ και Β΄ και άρθρα, 81, 82 και 83, στο Μέρος Ζ περιλα μ βάνονται κεφάλαια Α΄ και Β΄ και άρθρα 84, 85, 86, 87, 88, 89 και 90, στο Μέρος Η΄ περιλαβάνονται κεφάλαια Α΄, Β΄ και Γ΄ και άρθρα 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97 και 98, στο Μέρος Θ΄ περιλαμβάνονται άρθρα 99 και 100 και στο Μέρος Ι΄ περιλαμβάνονται άρθρα 101, 102, 103, 104, 105 και 106 που έχουν ως εξής:

«ΜΕΡΟΣ ΣΤ΄ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΜΕΡΙΔΙΩΝ Ε.Κ.Α.Α. ΣΤΟ Σ.Α.Τ.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄ ΟΡΙΣΜΟΙ, ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕΡΙΔΑΣ ΚΑΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑΣ Ε.Κ.Α.Α.

Αρθρο 81
Ορισμοί Για την εφαρμογή του παρόντος Κανονισμού

1. Ως Διαχειρίστρια Μεριδίων Επενδυτικών Κεφαλαίων Αναδυομένων Αγορών (Ε.Κ.Α.Α.) νοείται η προβλεπόμενη στην παρ. 1 του άρθρου 35 του Ν. 2533/1997 όπως ισχύει, Διαχειρίστρια Μεριδίων Ε.Κ.Α.Α., για τα Μερίδια Ε.Κ.Α.Α. που διαχειρίζεται, τα οποία έχουν εισαχθεί προς διαπραγμάτευση στην Ελληνική Αγορά Αναδυομένων Αγορών (Ε.ΑΓΑ.Κ).

2. Ως Μεριδιούχος Μεριδίων Ε.Κ.Α.Α. νοείται ο επενδυτής που κατέχει Μερίδια Ε.Κ.Α.Α. και τηρεί στο Σ.Α.Τ. Μερίδα Επενδυτή.

3. Ως Μερίδια Ε.Κ.Α.Α. νοούνται οι άυλες κινητές αξίες που προβλέπονται στις παρ. 2 και 3 του άρθρου 35 του Ν. 2533/1997 όπως ισχύει, οι οποίες έχουν εισαχθεί προς διαπραγμάτευση στην Ε.ΑΓ.Α.Κ.

Αρθρο 82
Μερίδα Διαχειρίστριας Ε.Κ.Α.Α.

1. Η Μερίδα Διαχειρίστριας Ε.Κ.Α.Α. δημιουργείται κατά τη διαδικασία που ορίζεται στην παρ. 1 του άρθρου 8 του παρόντος Κανονισού.

2. Η Διαχειρίστρια Μεριδίων Ε.Κ.Α.Α. υπέχει τις υποχρεώσεις της παρ.2 του άρθρου 8 του παρόντος Κανονισμού.

3. Στη Μερίδα Διαχειρίστριας Ε.Κ.Α.Α. καταχωρούνται:

α) τα στοιχεία που αφορούν στην Διαχειρίστρια Μεριδίων Ε.Κ.Α.Α. που προβλέπονται στο άρθρο 4 του παρόντος Κανονισμού και

β) τα παρακάτω στοιχεία, που αφορούν τα Μερίδια Ε.Κ.Α.Α. και τα τυχόν δικαιώματα επ΄ αυτών:

α. Στοιχεία Μεριδίων Ε.Κ. Α.Α.: αα. Συνολικός αριθμός των Μεριδίων Ε.Κ.Α.Α.

ββ. Κωδικός διαπραγμάτευσής τους στην Ε.ΑΓ.Α.Κ.

β. Στοιχεία που αφορούν δικαιώματα επί των Μεριδίων Ε.Κ.Α.Α.: αα.Υποκεί μ ενο μερίδιο Ε.Κ.Α.Α.

ββ. Ημερομηνία εισαγωγής του δικαιώματος στην Ε.ΑΓ.Α.Κ.

γγ. Ημερομηνία λήξης διαπραγμάτευσης του δικαιώματος.

δδ. Ηεροηνία λήξης άσκησης του δικαιώματος.

εε. Κωδικός διαπραγμάτευσής τους στην Ε.ΑΓ.Α.Κ.

στστ. Αναλογία μετατροπής δικαιωμάτων προς Μερίδια Ε.Κ.Α.Α.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄
ΜΕΡΙΔΕΣ ΚΑΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ, ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ, ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕΡΙΔΙΟΥΧΟΥ ΜΕΡΙΔΙΩΝ Ε.Κ.Α.Α. ΣΤΑ ΜΕΡΙΔΙΑ Ε.Κ.Α.Α.

Αρθρο 83

Στα Μερίδια Ε.Κ.Α.Α. που εισάγονται προς διαπραγμάτευση στην Ε.ΑΓ.Α.Κ. εφαρμόζονται αναλογικά τα άρθρα 1 έως 8, 10, 11, 12 έως 23, 24 έως 43, 44 έως 66, 68, 76 και 80 του παρόντος Κανονισμού. Όπου στις παραπάνω διατάξεις αναφέρεται ο όρος «Εκδότρια» ή «Εκδότρια Εταιρεία» νοείται η Διαχειρίστρια Μεριδίων Ε.Κ.Α.Α. Όπου αναφέρεται ο όρος «επενδυτής» ή «μέτοχος» νοείται ο Μεριδιούχος Μεριδίων Ε.Κ.Α.Α. και όπου αναφέρονται οι όροι «αξίες» ή «μετοχές» νοούνται τα Μερίδια Ε.Κ.Α.Α.

ΜΕΡΟΣ Ζ΄ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΕΛ.ΠΙΣ. ΣΤΟ Σ.Α.Τ.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄ ΟΡΙΣΜΟΙ, ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕΡΙΔΑΣ ΚΑΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΕΚΔΟΤΡΙΑΣ ΕΛ.ΠΙΣ.

Αρθρο 84
Ορισμοί

Για την εφαρμογή του παρόντος Κανονισμού:

1. Ως Εκδότρια Ελληνικών Πιστοποιητικών (ΕΛ.ΠΙΣ.) νοείται η προβλεπόμενη στην παρ. 14 του άρθρου 59 του Ν. 2396/96 όπως ισχύει, Εκδότρια ΕΛ.ΠΙΣ., για τα ΕΛ.ΠΙΣ. που έχει εκδώσει και έχουν εισαχθεί προς διαπραγμάτευση στην Ελληνική Αγορά Αναδυομένων Κεφαλαιαγορών (Ε.ΑΓ.Α.Κ.)».

2. Ως Εκδότρια των Παριστώμενων Μετοχών νοείται η αλλοδαπή εταιρεία που εκδίδει τις μετοχές που παρίστανται με τα ΕΛ.ΠΙΣ., της οποίας μέτοχος είναι η Εκδότρια ΕΛ.ΠΙΣ., όπως προβλέπεται στην παρ. 4 του άρθρου 59 του Ν. 2396/96 όπως ισχύει.

3. Ως Δικαιούχος ΕΛ.ΠΙΣ. νοείται ο επενδυτής που κατέχει ΕΛ.ΠΙΣ. και τηρεί στο Σ.Α.Τ. Μερίδα Επενδυτή.

4. Ως ΕΛ.ΠΙΣ. νοούνται οι άυλες κινητές αξίες που προβλέπονται στην παρ. 3 του άρθρου 59 του Ν. 2396/1996 όπως ισχύει, οι οποίες έχουν εισαχθεί προς διαπραγμάτευση στην Ε.ΑΓ.Α.Κ.

Αρθρο 85
Μερίδα Εκδότριας ΕΛ.ΠΙΣ.

1. Η Μερίδα Εκδότριας ΕΛ.ΠΙΣ. δημιουργείται κατά τη διαδικασία που ορίζεται στην παρ. 1 του άρθρου 8 του παρόντος Κανονισού.

2. Η Εκδότρια ΕΛΠΙΣ υπέχει τις υποχρεώσεις της παρ.2 του άρθρου 8 του παρόντος Κανονισμού.

3. Στη Μερίδα Εκδότριας ΕΛ.ΠΙΣ. καταχωρούνται:

α) τα στοιχεία που αφορούν στην Εκδότρια ΕΛ.ΠΙΣ. που προβλέπονται στο άρθρο 4 του παρόντος Κανονισμού και

β) τα παρακάτω στοιχεία, που αφορούν τα ΕΛ.ΠΙΣ. και τα τυχόν δικαιώματα επ΄ αυτών:

α. Στοιχεία ΕΛ.ΠΙΣ.:

αα. Συνολικός αριθμός των ΕΛ.ΠΙΣ.

ββ. Κωδικός διαπραγμάτευσής τους στην Ε.ΑΓ.Α.Κ.

β. Στοιχεία που αφορούν δικαιώματα που προκύπτουν από τα ΕΛ.ΠΙΣ. λόγω εταιρικών γεγονότων της Εκδότριας των Παριστώμενων Μετοχών:

αα. Υποκεί μ ενο ΕΛ.ΠΙΣ.

ββ. Ημεροηνία αποκοπής του δικαιώματος.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄
ΜΕΡΙΔΕΣ ΚΑΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ, ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ, ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥ ΕΛ.ΠΙΣ. ΣΤΑ ΕΛ.ΠΙΣ.

Αρθρο 86

Στην περίπτωση των ΕΛ.ΠΙΣ. που εισάγονται προς διαπραγμάτευση στην Ε.ΑΓ.Α.Κ. εφαρμόζονται αναλογικά τα άρθρα 1 έως 8, 10, 11, 12 έως 23, 24 έως 43, 44 έως 54, 57, 58, 60 έως 66, 68, 76 και 80 του παρόντος Κανονισμού. Όπου στον παρόντα Κανονισμό αναφέρεται ο όρος «Εκδότρια» ή «Εκδότρια Εταιρεία» νοείται η Εκδότρια ΕΛ.ΠΙΣ. Όπου αναφέρεται ο όρος «επενδυτής» ή «μέτοχος» νοείται ο Δικαιούχος ΕΛ.ΠΙΣ. και όπου αναφέρονται οι όροι «αξίες» ή «μετοχές» νοούνται τα ΕΛ.ΠΙΣ.

Αρθρο 87
Μεταφορά ΕΛ.ΠΙΣ. μεταξύ λογαριασμών

Σε περίπτωση μεταβίβασης κυριότητας των μετοχών που παρίστανται με τα ΕΛ.ΠΙΣ. σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παρ. 10 του άρθρου 59 του Ν. 2396/96 όπως ισχύει, εφαρμόζονται αναλογικά οι παρ. 3 και 5 του άρθρου 12 και οι παρ. 1 και 2 του άρθρου 18 του παρόντος Κανονισμού. Στην περίπτωση αυτή το Κ.Α.Α. ενημερώνει το Χ.Α.Α.

Αρθρο 88
Προσδιορισμός δικαιούχων δικαιώματος προτίμησης

1. Στην περίπτωση της παραγράφου 8 του άρθρου 59 του Ν. 2396/96 όπως ισχύει, η Εκδότρια ΕΛ.ΠΙΣ. γνωστοποιεί στο Κ.Α.Α., σύμφωνα με τα άρθρα 44 και 45 του παρόντος Κανονισμού, την ημερομηνία προσδιορισμού των δικαιούχων άσκησης του σύμφωνα με την παράγραφο 8 του άρθρου 59 του Ν. 2396/96 δικαιώματος.

2. Το Κ.Α.Α. θέτει στη διάθεση της Εκδότριας ΕΛ.ΠΙΣ., την επόμενη εργάσιμη ημέρα μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των χρηματιστηριακών συναλλαγών που καταρτίσθηκαν κατά την ως άνω ημέρα προσδιορισμού, ηλεκτρονικό αρχείο προσδιορισμού των Δικαιούχων ΕΛ.ΠΙΣ.

Αρθρο 89
Προσδιορισμός δικαιούχων μερίσματος

1. Στην περίπτωση της παραγράφου 5 του άρθρου 59 του Ν. 2396/96 όπως ισχύει και κατά παρέκκλιση των παρ. 1 έως 3 του άρθρου 56 του παρόντος Κανονισμού, η Εκδότρια ΕΛ.ΠΙΣ. γνωστοποιεί στο Κ.Α.Α., σύμφωνα με τα άρθρα 44 και 45 του παρόντος Κανονισμού, την ημερομηνία προσδιορισμού των δικαιούχων του μερίσματος επί των παριστώμενων με τα ΕΛ.ΠΙΣ. μετοχών.

2. Το ΚΑΑ θέτει στη διάθεση της Εκδότριας ΕΛΠΙΣ, την επόμενη εργάσιμη ημέρα μετά το πέρας της εκκαθάρισης των χρηματιστηριακών συναλλαγών που καταρτίσθηκαν την ως άνω ημέρα προσδιορισμού, ηλεκτρονικό αρχείο προσδιορισμού των Δικαιούχων ΕΛ.ΠΙΣ.

Αρθρο 90
Διαδικασία δέσμευσης ΕΛ.ΠΙΣ.

1. Στην περίπτωση της παραγράφου 6 του άρθρου 59 του Ν. 2396/96, η Εκδότρια ΕΛ.ΠΙΣ. γνωστοποιεί στο Κ.Α.Α., σύμφωνα με τα άρθρα 44 και 45 του παρόντος Κανονισμού, το εταιρικό γεγονός της Εκδότριας των Παριστώμενων Μετοχών.

2. Μετά την ως άνω γνωστοποίηση, ο Δικαιούχος ΕΛ.ΠΙΣ. πρέπει να ζητήσει τη δέσμευση των ΕΛ.ΠΙΣ. του. Η δέσμευση αυτή γίνεται ως εξής:

α. είτε από τον Χειριστή Λογαριασμού Χειριστή στον οποίο έχουν καταχωρηθεί τα ΕΛ.ΠΙΣ. β. είτε από το Κ.Α.Α. για ΕΛ.ΠΙΣ. που έχουν καταχωρηθεί στον Ειδικό Λογαριασμό του Δικαιούχου ΕΛ.ΠΙΣ.

3. Στη συνέχεια το Κ.Α.Α. θέτει στη διάθεση της Εκδότριας ΕΛ.ΠΙΣ. ηλεκτρονικό αρχείο, στο οποίο αναφέρονται οι Δικαιούχοι ΕΛ.ΠΙΣ. που δέσμευσαν τα ΕΛ.ΠΙΣ. τους προκειμένου να προβούν στη διαδικασία που ορίζεται στη διάταξη της παραγράφου 6 του άρθρου 59 του Ν. 2396/96.

4. Το Κ.Α.Α. αποδεσμεύει τα ΕΛ.ΠΙΣ. την επόμενη του εταιρικού γεγονότος, είτε αυτό πραγματοποιηθεί είτε όχι, εκτός εάν λάβει, το αργότερο μέχρι τη 10η πρωινή της ημέρας αυτής, ενημέρωση από την Εκδότρια ΕΛ.ΠΙΣ. για παράταση της χρονικής διάρκειας του εταιρικού γεγονότος.

5. Επιτρέπεται η αποδέσμευση δεσμευμένων ΕΛ.ΠΙΣ. και πριν από την πραγματοποίηση του εταιρικού γεγονότος, εφόσον το ζητήσει ο Δικαιούχος ΕΛ.ΠΙΣ. Στην περίπτωση αυτή ο Δικαιούχος ΕΛ.ΠΙΣ. υποβάλλει αίτημα αποδέσμευσης, είτε στο Χειριστή που πραγματοποίησε τη δέσμευση είτε στο Κ.Α.Α. για ΕΛ.ΠΙΣ. καταχωρημένα στον Ειδικό Λογαριασμό. Στη συνέχεια, το Κ.Α.Α. θέτει στη διάθεση της Εκδότριας ΕΛΠΙΣ συμπληρωματικό αρχείο, στο οποίο εμφανίζονται οι Δικαιούχοι ΕΛ.ΠΙΣ. οι οποίοι αποδέσμευσαν τα δεσμευμένα ΕΛ.ΠΙΣ. τους.

ΜΕΡΟΣ Η΄
ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΣΤΟ Σ. AT .

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄
ΟΡΕΜΟΙ, ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕΡΙΔΑΣ ΚΑΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΟΜΟΛΟΓΩΝ Κ.Α.Α.

Αρθρο 91
Ορισμοί

Για την εφαρμογή του παρόντος:

α. Ως Σύστημα Παρακολούθησης νοείται το Σύστημα Παρακολούθησης Συναλλαγών επί Τίτλων με Λογιστική Μορφή, που έχει συσταθεί με το άρθρο 5 του Ν. 2198/1994 και του οποίου διαχειριστής είναι η Τράπεζα της Ελλάδος.

β. Ως Φορείς νοούνται οι φορείς του Συστήματος Παρακολούθησης κατά την έννοια του άρθρ. 6 του Ν. 2198/1994, όπως προβλέπονται στον Κανονισμό Λειτουργίας του (ΠΔΤΕ υπ΄ αριθμ. 314A/30-05-1995, όπως κάθε φορά ισχύει).

γ. Ως Ομόλογα νοούνται οι άυλοι τίτλοι του Ελληνικού Δημοσίου που είναι καταχωρημένοι στο Σύστημα Παρακολούθησης.

Αρθρο 92
Λογαριασμός Πελατείας Κ.Α.Α., Κεντρικός Λογαριασμός Ομολόγων Κ.Α.Α. και Λογαριασμός Ιδίου Χαρτοφυλακίου

1. Ο Λογαριασμός Πελατείας του Κ.Α.Α. είναι ο Λογαριασμός Ομολόγων που το Κ.Α.Α. τηρεί στο Σύστημα Παρακολούθησης, για λογαριασμό των επενδυτών, σύμφωνα με το άρθρο 4 του Κανονισμού Λειτουργίας του Συστήματος Παρακολούθησης και την υπ΄ αρ. 79/23-02-2000 Πράξη του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

2. Ο Κεντρικός Λογαριασμός Ομολόγων Κ.Α.Α. λειτουργεί αυτόνομα στο Σ.Α.Τ., αποτελεί την απεικόνιση στο Σ.Α.Τ. του Λογαριασμού Πελατείας του Κ.Α.Α., ανήκει στο Κ.Α.Α. και τελεί υπό τη διαχείρισή του και δεν συνδέεται με συγκεκριμένη Μερίδα. Στο Λογαριασμό αυτόν απεικονίζονται τα Ομόλογα που το Κ.Α.Α. διαχειρίζεται στο Σύστημα Παρακολούθησης για λογαριασμό επενδυτών, που τηρούν Μερίδα στο Σ.Α.Τ.

3. Ο Λογαριασμός Ιδίου Χαρτοφυλακίου για Παράδοση Ομολόγων στην Ε.ΤΕ.ΣΕ.Π. είναι ο Λογαριασμός, που ο Φορέας τηρεί, σύμφωνα με την 78/23-2-2000 πράξη του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, στο Σύστημα Παρακολούθησης για τις ανάγκες εκκαθάρισης των συμβολαίων που ο ίδιος ο Φορέας συνάπτει στο Χ.Π. Α.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄
ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΣΤΟ Σ.Α.Τ. ΓΕΝΙΚΑ

Αρθρο 93
Εγγραφές Ομολόγων

Προκειμένου να γίνει εγγραφή Ομολόγων σε Λογαριασμό Μερίδας απαιτούνται οι εξής ενέργειες:

α. Ο δικαιούχος της Μερίδας, φυσικό ή νομικό πρόσωπο, οφείλει απαραίτητα να δηλώσει, εάν έχει την κατοικία του ή την έδρα του στο εσωτερικό, σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε τρίτη χώρα. Η δήλωση αυτή γίνεται προς το Κ.Α.Α. είτε από το Χειριστή που δημιουργεί τη Μερίδα είτε από οποιονδήποτε Χειριστή της Μερίδας, ύστερα από σχετική δήλωση του δικαιούχου της Μερίδας προς αυτούς.

β. Ο Φορέας στον οποίο ήταν καταχωρημένα τα Ομόλογα πριν από τη μεταφορά τους στο Λογαριασμό Πελατείας του Κ.Α.Α., οφείλει να δηλώσει προς το Κ.Α.Α. τη Μερίδα και το Λογαριασμό, στον οποίον θα εγγραφούν τα Ομόλογα. Εάν τα Ομόλογα πρόκειται να τεθούν υπό το χειρισμό Χειριστή, η ως άνω δήλωση πρέπει να προσδιορίζει και τον Χειριστή αυτόν.

γ. Παράλληλα, το Κ.Α.Α. ειδοποιεί την Τράπεζα της Ελλάδος να πιστώσει την ποσότητα Ομολόγων που πρόκειται να εγγραφεί σε Λογαριασμό Μερίδας στον Λογαριασμό Πελατείας του Κ.Α.Α.

δ. Μετά την ως άνω πίστωση του Λογαριασμού Πελατείας του Κ.Α.Α., το Κ.Α.Α. πιστώνει τον Κεντρικό Λογαριασμό Ομολόγων.

Αρθρο 94
Διαγραφή Ομολόγων

1. Ομόλογα που είναι εγγεγραμμένα σε Λογαριασμό Μερίδας, σύμφωνα με το παραπάνω άρθρο, διαγράφονται, κατόπιν σχετικού αιτήματος του επενδυτή. Το αίτημα απευθύνεται είτε προς το Κ.Α..Α., εφόσον τα Ομόλογα είναι εγγεγραμμένα στον Ειδικό Λογαριασμό, είτε προς το Χειριστή υπό το χειρισμό του οποίου ευρίσκονται εγγεγραμμένα τα Ομόλογα.

2. Το Κ.Α.Α. προβαίνει στη διαγραφή των Ομολόγων εφόσον έχει προηγηθεί μεταφορά τους από το Λογαριασμό Χειριστή στον Ειδικό Λογαριασμό της Μερίδας του δικαιούχου επενδυτή. Μετά τη διαγραφή των Ομολόγων από τη Μερίδα αυτή , το Κ.Α.Α. δεσμεύει την αντίστοιχη ποσότητα στον Κεντρικό Λογαριασμό Ομολόγων και ειδοποιεί την Τράπεζα της Ελλάδος να χρεώσει αντίστοιχα το Λογαριασμό Πελατείας του στο Σύστημα Παρακολούθησης.

3. Μετά τη χρέωση του Λογαριασμού Πελατείας του Κ.Α.Α. το Κ.Α.Α. διαγράφει αντίστοιχα στον Κεντρικό Λογαριασμό Ομολόγων του τη συγκεκριμένη ποσότητα, η οποία παύει πλέον να απεικονίζεται στο ΣΑΤ.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄
ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΣΕ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΜΕΡΙΔΩΝ ΛΟΓΩ ΕΚΠΛΗΡΩΣΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΑΠΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΛΗΡΩΣΗΣ

Αρθρο 95
Αρχείο Διακανονισμού Ομολόγων Ε.ΤΕ.ΣΕ.Π. - Οριστικοποίηση του Αρχείου

1. Μετά την ημερομηνία λήξης των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης, που έχουν συναφθεί στο Χ.Π.Α. και έχουν ως υποκείμενη αξία Ομόλογα, η Ε.ΤΕ.ΣΕ.Π. αποστέλλει στο Κ.Α.Α. Αρχείο Διακανονισμού Ομολόγων, στο οποίο απεικονίζονται οι υποχρεώσεις και οι απαιτήσεις των επενδυτών σε Ομόλογα, οι οποίες προέκυψαν από την εκκαθάριση των σχετικών συμβολαίων. Το Αρχείο αυτό περιέχει κατάλογο των υπόχρεων προς παράδοση και των δικαιούχων προς παραλαβή επενδυτών και Φορέων, όπως αυτοί προέκυψαν από τη σχετική εκκαθάριση της Ε.ΤΕ.ΣΕ.Π. και επιπλέον τα εξής στοιχεία:

α) ένδειξη για το εάν πρόκειται για υπόχρεο, από τον οποίο πρέπει να αφαιρεθούν, ή για δικαιούχο, στον οποίον πρέπει να μεταφερθούν τα Ομόλογα,

β) ένδειξη για το εάν πρόκειται για επενδυτή ή για Φορέα,

γ) τον Κωδικό Αριθμό Μερίδας Επενδυτή και το Λογαριασμό Χειριστή από τον οποίον θα αφαιρεθούν ή στον οποίον θα μεταφερθούν τα Ομόλογα,

δ) την ποσότητα, το είδος του Ομολόγου και το Κωδικό ISIN αυτού και

ε) την ημέρα πραγματοποίησης των σχετικών μεταφορών (ημέρα διακανονισμού)

2. Μία εργάσιμη ημέρα πριν από την ημέρα διακανονισμού, το Κ.Α.Α. αποστέλλει προς την Ε.ΤΕ.ΣΕ.Π. Αρχείο Επιβεβαιώσεων, το οποίο περιέχει τους επενδυτές και τους Φορείς που είναι συνεπείς ως προς τις υποχρεώσεις τους για παράδοση Ομολόγων στην Ε.ΤΕ.ΣΕ.Π.

Συγκεκριμένα στο Αρχείο αυτό περιλαμβάνονται τα εξής:

α) οι υπόχρεοι επενδυτές, των οποίων τα προς παράδοση Ομόλογα υφίστανται στους Λογαριασμούς των Μερίδων τους, όπως αυτοί έχουν προσδιοριστεί με το Αρχείο Διακανονισμού Ομολόγων και έχουν δεσμευτεί υπέρ της Ε.ΤΕ.ΣΕ.Π. ,

β) οι υπόχρεοι Φορείς για τους οποίους το Κ.Α.Α. έχει λάβει από την Τράπεζα της Ελλάδος:

αα. ειδοποίηση για την ολοκλήρωση των διαδικασιών οριστικής μεταφοράς της προς παράδοση ποσότητας Ομολόγων μέσω του Συστήματος Παρακολούθησης στο Λογαριασμό Ιδίου Χαρτοφυλακίου για Παράδοση Ομολόγων στην Ε.ΤΕ.ΣΕ.Π. των Φορέων αυτών και

ββ. επιβεβαίωση της σύμπτωσης (matching) των ειδοποιήσεων, οι οποίες έχουν εκατέρωθεν από το Φορέα και το Κ.Α.Α. αποσταλεί προς την Τράπεζα της Ελλάδας, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κανονισμό Λειτουργίας του Συστήματος Παρακολούθησης.

3. Το πρωί της ημέρας διακανονισμού, η Ε.ΤΕ.ΣΕ.Π. οριστικοποιεί το Αρχείο Διακανονισμού Ομολόγων, στέλνοντας σχετική ειδοποίηση στο Κ.Α.Α.

Αρθρο 96
Μεταφορές ομολόγων από Λογαριασμό Μερίδας επενδυτή στην Ε.ΤΕ.ΣΕ.Π. - Παράδοση από και προς επενδυτή

Με βάση το οριστικό Αρχείο Διακανονισμού Ομολόγων της ΕΤΕΣΕΠ, το Κ.Α.Α. προβαίνει την ημέρα διακανονισμού στις εξής ενέργειες:

α) μεταφέρει τις προς παράδοση αξίες από το Λογαριασμό Χειριστή της Μερίδας του στο Λογαριασμό Αξιών της Μερίδας Ε.ΤΕ.ΣΕ.Π., εάν πρόκειται για υπόχρεο επενδυτή (πωλητή),

β) μεταφέρει τις προς παράδοση αξίες από το Λογαριασμό Αξιών της Μερίδας Ε.ΤΕ.ΣΕ.Π. στο Λογαριασμό Χειριστή της Μερίδας του, εάν πρόκειται για δικαιούχο επενδυτή (αγοραστή).

Αρθρο 97
Εγγραφή Ομολόγων στο Λογαριασμό Αξιών της Ε.ΤΕ.ΣΕ.Π. και διαγραφή τους - Παράδοση από και προς Φορέα

1. Εάν ο υπόχρεος προς παράδοση των Ομολόγων (πωλητής) είναι, σύμφωνα με το οριστικό Αρχείο Διακανονισμού Ομολόγων, Φορέας του Συστήματος Παρακολούθησης, και εφόσον έχει ακολουθηθεί η διαδικασία που περιγράφεται στην παρ. 2 στοιχείο β του άρθρου 85 του παρόντος Κανονισμού, το Κ.Α.Α. προβαίνει στην απευθείας εγγραφή, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του άρθρου 84, της προς παράδοση ποσότητας Ομολόγων στο Λογαριασμό Αξιών της Μερίδας Ε.ΤΕ.ΣΕ.Π. Μετά την οριστική μεταφορά των Ομολόγων από το Λογαριασμό Ιδίου Χαρτοφυλακίου για παράδοση Ομολόγων στην Ε.ΤΕ.ΣΕ.Π. του Φορέα στο Λογαριασμό Πελατείας του Κ.Α.Α., το Κ.Α.Α. εγγράφει τη σχετική ποσότητα και στον Κεντρικό Λογαριασμό Ομολόγων.

2. Εάν ο δικαιούχος παραλαβής των Ομολόγων (αγοραστής) είναι, σύμφωνα με το οριστικό Αρχείο Διακανονισμού Ομολόγων, Φορέας του Συστήματος Παρακολούθησης, το Κ.Α.Α. διαγράφει την ποσότητα των προς παραλαβή Ομολόγων από το Λογαριασμό Αξιών της Μερίδας Ε.ΤΕ.ΣΕ.Π., ακολουθώντας τη διαδικασία του άρθρου 84, δεσμεύει την αντίστοιχη ποσότητα στον Κεντρικό Λογαριασμό Ομολόγων του και ειδοποιεί την Τράπεζα της Ελλάδος να χρεώσει αντίστοιχα το Λογαριασμό Πελατείας του στο Σύστημα Παρακολούθησης υπέρ του δικαιούχου Φορέα. Μετά τη χρέωση του Λογαριασμού Πελατείας του από την Τράπεζα της Ελλάδος, το Κ.Α.Α. ενημερώνει αντίστοιχα τον Κεντρικό Λογαριασμό Ομολόγων του διαγράφοντας και από αυτόν τη συγκεκριμένη ποσότητα, η οποία παύει πλέον να απεικονίζεται στο ΣΑΤ.

Αρθρο 98
Αθέτηση υποχρέωσης παράδοσης ομολόγων στην Ε.ΤΕ.ΣΕ.Π. από υπόχρεο επενδυτή ή Φορέα - Εγγραφή Ομολόγων στην Ε.ΤΕ.ΣΕ.Π.

1. Σε περίπτωση αθέτησης υποχρέωσης παράδοσης ομολόγων προς την Ε.ΤΕ.ΣΕ.Π. είτε από επενδυτή είτε από Φορέα, το Κ.Α.Α. ενημερώνει μέσω του Αρχείου Επιβεβαιώσεων την Ε.ΤΕ.ΣΕ.Π,

2. Αν η ΕΤΕΣΕΠ αποκτήσει τα προς παράδοση Ομόλογα από Φορέα του Συστήματος Παρακολούθησης, τότε το Κ.Α.Α., την ημέρα διακανονισμού, προβαίνει στην εγγραφή στο Λογαριασμό Αξιών της Μερίδας Ε.ΤΕ.ΣΕ.Π. των αποκτηθέντων από αυτήν Ομολόγων, εφόσον:

α) έχει λάβει γραπτή ειδοποίηση από την Ε.ΤΕ.ΣΕ.Π. ότι η διαδικασία απόκτησης τους έχει ήδη ολοκληρωθεί και

β) υφίσταται σύμπτωση των ειδοποιήσεων, οι οποίες έχουν εκατέρωθεν αποσταλεί από το Φορέα μέσω του οποίου η Ε.ΤΕ.ΣΕ.Π απέκτησε τα Ομόλογα και από το Κ.Α.Α. προς την Τράπεζα της Ελλάδος.

3. Μετά τη μεταφορά των Ομολόγων από το Λογαριασμό Πελατείας του Φορέα στο Λογαριασμό Πελατείας του Κ.Α.Α., το Κ.Α.Α. εγγράφει τη σχετική ποσότητα και στον Κεντρικό Λογαριασμό Ομολόγων του.

ΜΕΡΟΣ Θ΄
ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Αρθρο 99
Εξ αποστάσεως Μέλος ( Remote member )

1. Μέλος του Χ.Α.Α. που δεν έχει νόμιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα (εξ αποστάσεως μέλος «remote member») εκτελεί τις προβλεπόμενες στον παρόντα Κανονισμό ενέργειες για την εκκαθάριση και το διακανονισμό των χρηματιστηριακών συναλλαγών που έχει συνάψει στο ΧΑΑ, καθώς και κάθε σχετική δικαιοπραξία ή υλική πράξη για την οποία απαιτείται φυσική παρουσία, μέσω ενός και μόνου Θεματοφύλακα, που ενεργεί ως αντιπρόσωπος, στο όνομα και για λογαριασμό του εξ αποστάσεως Μέλους.

2. Το Κ.Α.Α. κοινοποιεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τα στοιχεία του αντιπροσώπου κάθε εξ αποστάσεως Μέλους.

Αρθρο 100
Χαρτοφυλάκιο Ασφάλειας

1. Αξίες καταχωρημένες σε Λογαριασμό Χειριστή χαρακτηρίζονται και αποχαρακτηρίζονται στο ΣΑΤ ως στοιχεία του κατ΄ αρθρ. 3 Ν. 2843/2000 Χαρτοφυλακίου Ασφάλειας από το Χειριστή του Λογαριασμού αυτού και με αποκλειστική ευθύνη του, εφόσον ο Χειριστής είναι Μέλος και δικαιούται να παρέχει την υπηρεσία του αρθρ. 2 παρ. 2(γ) του Ν. 2396/96.

2. Το προβλεπόμενο στο Ν. 2843/2000 ενέχυρο του Μέλους σε αξία που έχει σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο χαρακτηρισθεί ως στοιχείο του Χαρτοφυλακίου Ασφάλειας εκτείνεται αυτοδίκαια σε οποιαδήποτε άλλη αξία γεννηθεί από το στοιχείο αυτό, εφόσον η νέα αξία καταχωρηθεί στο Σ ΑΤ. σύμφωνα με το αρθρ. 51 του παρόντος Κανονισμού.

3. Το δικαίωμα της απόληψης μερίσματος ή τόκου από στοιχείο του Χαρτοφυλακίου Ασφάλειας γεννάται στο πρόσωπο του επενδυτή.

4. Το δικαίωμα προτίμησης που έχει γεννηθεί από στοιχείο του Χαρτοφυλακίου Ασφάλειας δεν μπορεί να αποτελέσει το ίδιο στοιχείο του Χαρτοφυλακίου Ασφαλείας και καταχωρείται σύμφωνα με το αρθρ. 55 του παρόντος Κανονισμού ελεύθερο στο Λογαριασμό Χειριστή του επενδυτή.

ΜΕΡΟΣ Ι
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΑ ΚΑΙ ΜΕΛΩΝ ΧΑΑ

Αρθρο 101
Δικαιώματα επί χρηματιστηριακών συναλλαγών

Τα δικαιώματα του ΚΑΑ επί χρηματιστηριακής μεταβιβάσεως μετοχών, ΕΛ.ΠΙΣ, Μεριδίων Ε.Κ.Α.Α. και δικαιωμάτων προτίμησης επί των ανωτέρω ορίζονται σε ποσοστό 0,025%, των δε Μελών σε ποσοστό 0,035% επί της αξίας της χρηματιστηριακής συναλλαγής για κάθε συμβαλλόμενο (αγοραστή - πωλητή). Από τα δικαιώματα του Μέλους ποσοστό 0,01% αποδίδεται μέσω του Κ.Α.Α. στο Επικουρικό Κεφάλαιο Εκκαθάρισης Χ.Α.Α.

Αρθρο 102
Δικαιώματα για καταχώριση εξωχρηματιστηριακών μεταβιβάσεων

Σε περίπτωση εξωχρηματιστηριακής εν ζωή μεταβίβασης αξιών του άρθρου 101, όπου αυτό επιτρέπεται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, καταβάλλεται στο Κ.Α.Α. από κάθε συμβαλλόμενο ποσοστό 0,06% επί της αξίας της μεταβίβασης. Ως αξία μεταβίβασης λαμβάνεται η μεγαλύτερη μεταξύ της αναγραφόμενης στο μεταβιβαστικό έγγραφο και αυτής που προκύπτει ως το γινόμενο της τιμής κλεισίματος της αξίας στο Χ.Α.Α. την προηγούμενη ημέρα της αναγραφόμενης στο μεταβιβαστικό έγγραφο ημερομηνίας επί τον αριθμό των αξιών. Στην περίπτωση συγκυριότητας, έκαστος εκ των συγκυρίων/συνδικαιούχων επιβαρύνεται κατά την αναλογία της εξ αδιαιρέτου μερίδας συγκυριότητάς του.

Αρθρο 103
Δικαιώματα για καταχώριση επικαρπίας

Σε περίπτωση εξωχρηματιστηριακής μεταβίβασης εν ζωή της ψιλής κυριότητας αξιών του άρθρου 101 με παρακράτηση της επικαρπίας, καταβάλλεται στο Κ.Α.Α. από κάθε συμβαλλόμενο ποσοστό 0,06 % επί της αξίας της μεταβίβασης. Ως αξία μεταβίβασης λαμβάνεται η μεγαλύτερη μεταξύ της αναγραφόμενης στο μεταβιβαστικό έγγραφο και αυτής που προκύπτει ως το γινόμενο της τιμής κλεισίματος της αξίας στο Χ.Α.Α. την προηγούμενη ημέρα της αναγραφομένης στο συστατικό της επικαρπίας έγγραφο ημερομηνίας επί τον αριθμό των αξιών.

Στην περίπτωση συγκυριότητας ή/και συνεπικαρπίας, εφαρμόζονται αναλόγως τα προβλεπόμενα στο τελευταίο εδάφιο του άρθρου 102.

Αρθρο 104
Δικαιώματα για καταχώριση αξιών λόγω κληρονομικής διαδοχής

1. Σε περίπτωση μεταβίβασης αξιών του άρθρου 101 αιτία θανάτου, καταβάλλεται στο Κ.Α.Α. ποσοστό 0,06 % επί της αξίας της μεταβίβασης. Ως αξία της μεταβίβασης λαμβάνεται το γινόμενο της μέσης τιμής των αξιών κατά το προηγούμενο εξάμηνο από την ημερομηνία θανάτου του κληρονομουμένου επί τον αριθμό των αξιών. Με το προκύπτον ποσό επιβαρύνεται ο κληρονόμος/δικαιούχος των αξιών, ενώ, σε περίπτωση συγκυριότητος, καθένας εκ των συγκληρονόμων/συνδικαιούχων επιβαρύνεται κατά την αναλογία της κληρονομικής μερίδας του.

2. Στις περιπτώσεις των άρθρων 102, 103 και 104, τα δικαιώματα του Κ.Α.Α. προκαταβάλλονται με την υποβολή των απαιτούμενων από τον παρόντα Κανονισμό εγγράφων.

Αρθρο 105
Δικαιώματα για παροχή πληροφοριών σε Εκδότρια

Στο ΚΑΑ καταβάλλεται εκ μέρους κάθε εκδότριας Εταιρείας με ονομαστικές μετοχές ή Εκδότριας ΕΛ.ΠΙΣ. ή Διαχειρίστριας Ε.Κ.Α.Α. ποσό 0,10 ΕΥΡΩ ή 34,075 δραχμών ανά εγγραφή μεταβολής μετοχολογίου λόγω χρηματιστηριακών ή εξωχρηματιστηριακών συναλλαγών, με ελάχιστο καταβαλλόμενο ποσό 20 ΕΥΡΩ ή 6.815 δραχμών ανά μαγνητικό μέσο (δισκέττα).

Αρθρο 106
Δικαιώματα για καταχώριση αξιών λόγω εταιρικών γεγονότων

1. Στο ΚΑΑ καταβάλλεται εκ μέρους κάθε εκδότριας Εταιρείας ή Εκδότριας ΕΛ.ΠΙΣ ή Διαχειρίστριας Ε.Κ.Α.Α. ποσό 0,10 ΕΥΡΩ ή 34,075 δραχμών ανά εγγραφή σε Μερίδα Επενδυτή σε κάθε περίπτωση που μεταβάλλεται ο αριθμός ή η κατηγορία των αξιών του άρθρου 101 χωρίς αντίστοιχη μεταβολή του μετοχικού κεφαλαίου ή του κεφαλαίου του Ε.Κ.Α.Α. με εισροή νεών κεφαλαίων, όπως ενδεικτικά σε περιπτώσεις μετατροπής ανωνύμων μετοχών σε ονομαστικές και αντίστροφα, μετατροπής προνομιούχων σε κοινές, σε περιπτώσεις split ή reverse split κλπ.

2. Στο ΚΑΑ καταβάλλονται τα παρακάτω ποσά εκ μέρους κάθε εκδότριας Εταιρείας στην περίπτωση καταχώρησης στο Σύστημα Αϋλων Τίτλων νέων μετοχών λόγω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου με εισροή νέων κεφαλαίων, όπως ενδεικτικά σε περιπτώσεις αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου τοις μετρητοίς ή με εισφορά σε είδος ή λόγω συγχώνευσης κλπ.:

α. Ποσοστό 0,30% επί της αξίας όπως προσδιορίζεται παρακάτω έως Ευρώ 3.000.000

β. Ποσοστό 0,20% για την από Ευρώ 3.000.000,01 - 9.000.000 αξία

γ. Ποσοστό 0,10% για την από Ευρώ 9.000.000,01 - 15.000.000 αξία

δ. Ποσοστό 0,05% για την πάνω από Ευρώ 15.000.000,01 αξία.

Ως συνολική αξία επί της οποίας υπολογίζεται η παραπάνω κλιμάκωση για τις περιπτώσεις αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου λαμβάνεται υπόψη το γινόμενο της τιμής διάθεσης επί τον αριθμό των μετοχών, ενώ, στην περίπτωση που η αύξηση γίνεται με δωρεάν μετοχές, το γινόμενο της ονομαστικής αξίας κάθε μετοχής επί τον αριθμό των μετοχών.

Ως συνολική αξία επί της οποίας υπολογίζεται η παραπάνω κλιμάκωση για εταιρείες των οποίων οι μετοχές εισάγονται για πρώτη φορά στο ΧΑΑ, λαμβάνεται υπόψη για μεν το τμήμα των μετοχών που ανήκουν στους παλαιούς μετόχους το γινόμενο της ονομαστικής αξίας των μετοχών επί τον αριθμό των μετοχών, για δε το προερχόμενο από την αύξηση τμήμα μετοχών, το γινόμενο της τιμής διάθεσης κάθε μετοχής επί τον αριθμό των μετοχών.

Το ελάχιστο καταβαλλόμενο ποσό ορίζεται σε 3.000 Ευρώ, ενώ το μέγιστο σε 180.000 Ευρώ».

Αρθρο 17
Αναρίθ
μηση άρθρων - Καταργούμενες διατάξεις

1. Τα άρθρα 80 και 81 του Κανονισμού αναριθμούνται σε 107 και 108 αντίστοιχα.

2. Οι υπ΄ αρ. 622/76/28-5-1996 και 12Β/172/12-10-1999 αποφάσεις του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, όπως ισχύουν, καταργούνται.

Αρθρο 18

Η παρούσα απόφαση να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Τεύχος Β΄).