Απόφ. 1216/2001 (17/05/2001)

Ειδικός Διαπραγματευτής στην Κύρια και Παράλληλη Αγορά του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ
Ν.Π.Δ.Δ.

ΑΠΟΦΑΣΗ
1/216/17.5.2001 του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς
Θέμα :

Ειδικός Διαπραγματευτής στην Κύρια και Παράλληλη Αγορά του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών.

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ

Αφού έλαβε υπόψη:

1. Το άρθρο 22Α του Ν. 1806/1988 όπως προστέθηκε με το Ν. 2843/2000 (ΦΕΚ 219 Α) και τροποποιήθηκε με την παρ. 27 του άρθρου 5 του Ν. 2892/2001 (ΦΕΚ 46Α).

2. To άρθρο 29Α του Ν. 1558/1985 «Κυβέρνηση και Κυβερνητικά Όργανα», όπως ισχύει.

3. Την εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών, όπως αυτή διατυπώνεται στο απόσπασμα πρακτικών της από 3-5-2001, θέμα 6ο, συνεδριάσεώς του.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ

Αρθρο 1
Ορισμοί

Για τους σκοπούς της παρούσας απόφασης, οι ακόλουθοι όροι έχουν την εξής έννοια:

• Ειδικός Διαπραγματευτής: Το μέλος του ΧΑΑ που ενεργεί αγορές και πωλήσεις χρηματιστηριακών πραγμάτων στο ΧΑΑ σύμφωνα με το άρθρο 22Α του Ν. 1806/1988, όπως ισχύει, και τις διατάξεις της παρούσας απόφασης.

• Αγορά μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών (ΧΑΑ): Η κύρια και η παράλληλη αγορά του ΧΑΑ.

• ΝΕ.Χ.Α.: Η Νέα Χρηματιστηριακή Αγορά του ΧΑΑ κατά την έννοια του Ν. 2733/1999 (ΦΕΚ 155 Α).

Αρθρο 2
Φορείς ειδικής διαπραγμάτευσης

1. Κάθε εταιρία μετοχές της οποίας είναι εισηγμένες στην Αγορά μετοχών του ΧΑΑ, μπορεί να ορίσει Ειδικό Διαπραγματευτή για τις συναλλαγές εντός κύκλου των μετοχών της, μ ε σκοπό την ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς ως προς τις μετοχές αυτές, σύμφωνα ε τις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας και της παρούσας απόφασης.

2. Ο Ειδικός Διαπραγματευτής υπό την ιδιότητά του αυτή θα καταρτίζει για ίδιο λογαριασμό συναλλαγές επί των ετοχών της εταιρίας σύμφωνα με τους όρους της νομοθεσίας και της παρούσας απόφασης.

3. Ο Ειδικός Διαπραγματευτής δεν υποχρεούται σε καταβολή πρόσθετων εισφορών, συνδρομών ή άλλου είδους επιβαρύνσεων υπέρ του ΧΑΑ λόγω της ιδιότητάς του αυτής.

4. Το ΧΑΑ επισημαίνει κάθε φορά στο Δελτίο Τιμών με συγκεκριμένη ένδειξη τις μετοχές που τελούν υπό ειδική διαπραγμάτευση.

Αρθρο 3
Προϋποθέσεις άσκησης ειδικής διαπραγμάτευσης

1. Με την επιφύλαξη των διατάξεων του Ν. 2396/1996 (ΦΕΚ 73 Α) για την ελευθερία εγκατάστασης και παροχής επενδυτικών υπηρεσιών από κοινοτικές ΕΠΕΥ, μέλος του ΧΑΑ που ενεργεί ως Ειδικός Διαπραγ μ ατευτής πρέπει να έχει μετοχικό κεφάλαιο τουλάχιστον ίσο με το εκάστοτε προβλεπόενο ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο του άρθρου 28 παρ. 1 του Ν. 2396/1996 για Ε.Π.Ε.Υ. που δικαιούνται να παρέχουν υπηρεσίες αναδόχου έκδοσης τίτλων.

2. Σε περίπτωση αύξησης με νομοθετική πράξη του ελάχιστου κεφαλαίου των Ε.Π.Ε. Υ. που δικαιούνται να παρέχουν υπηρεσίες αναδόχου έκδοσης τίτλων, τα μέλη του ΧΑΑ που είναι Ειδικοί Διαπραγματευτές κατά το χρόνο αυτό, εξακολουθούν να ασκούν το έργο του Ειδικού Διαπραγματευτή για διάστημα έως και τριών μηνών από την έναρξη ισχύος της πράξης αυτής, ακόμη και αν δεν πληρούν πλέον την οριζόμενη ως προς το ύψος του μετοχικού τους κεφαλαίου προϋπόθεση.

3. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΧΑΑ, ύστερα από αίτηση της εκδότριας εταιρίας και του μέλους του ΧΑΑ που θα ασκήσει καθήκοντα Ειδικού Διαπραγματευτή των μετοχών της, διαπιστώνει την κατά νόμο ικανότητα του μέλους του ΧΑΑ να ασκεί καθήκοντα Ειδικού Διαπραγματευτή και καθορίζει την ακριβή ημέρα έναρξης της ειδικής διαπραγμάτευσης κάθε μετοχής, με την επιφύλαξη τυχόν ειδικής ρύθμισης για τις μετοχές που χαρακτηρίζονται ως «χαμηλής ρευστότητας»

Αρθρο 4
Λειτουργική και οργανωτική επάρκεια Ειδικού Διαπραγματευτή

1. Ο Ειδικός Διαπραγματευτής οφείλει να διαθέτει Τμήμα Ειδικής Διαπραγμάτευσης, μέσω του οποίου θα διενεργεί τις συναλλαγές ειδικής διαπραγμάτευσης.

2. Τις συναλλαγές ειδικής διαπραγμάτευσης θα καταρτίζει ο Ειδικός Διαπραγματευτής στο Σύστημα ΟΑΣΗΣ μέσω ξεχωριστού κωδικού πελάτη (κωδικού ΟΑΣΗΣ), τον οποίο θα γνωστοποιεί στο ΧΑΑ και θα χρησιμοποιεί αποκλειστικά για το σκοπό αυτό. Σε περίπτωση που ο Ειδικός Διαπραγματευτής είναι ταυτόχρονα και Ειδικός Διαπραγματευτής για μετοχές εισηγμένες στη ΝΕΧΑ, ο εν λόγω κωδικός θα είναι ο ίδιος με τον κωδικό της παρ. 1 του άρθρου 3 της υπ. αριθμ. 7Δ/182/25.1.2000 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

3. Στο Τμήμα Ειδικής Διαπραγμάτευσης θα απασχολείται ένα τουλάχιστον πρόσωπο με πλήρη απασχόληση (υπεύθυνος ειδικής διαπραγμάτευσης) που θα γνωστοποιείται στο ΧΑΑ και το οποίο πρέπει: α) να έχει την ιδιότητα χρηματιστηριακού εκπροσώπου, β) να μην είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου, διευθυντικό στέλεχος ή ελεγκτής εταιρίας της οποίας οι μετοχές είναι εισηγμένες στο ΧΑΑ και γ) να μην απασχολείται σε άλλο τμήμα του Μέλους, όταν κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε παράβαση των διατάξεων της νοοθεσίας περί εμπιστευτικής πληροφόρησης και χειραγώγησης της αγοράς, όπως ιδίως στο τμήμα διαπραγ ο άτευσης εισηγμένων στο ΧΑΑ μετοχών ή στο τμήμα διαχείρισης χαρτοφυλακίου. Τ Τ μ ήμα Ειδικής Διαπραγμάτευσης και τα πρόσωπα που απασχολούνται σε αυτό πορεί να συμπίπτουν με τα αντίστοιχα που είναι αρμόδια για την ειδική διαπραγμάτευση μετοχών εισηγμένων στη ΝΕΧΑ, εφόσον κατά τα λοιπά πληρούνται οι όροι του παρόντος άρθρου καθώς και της παρ. 1 του άρθρου 3 της υπ. αριθμ. 7Δ/182/25.1.2000 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

4. Αναπλήρωση του υπεύθυνου ειδικής διαπραγμάτευσης μπορεί να γίνεται μόνο προσωρινά, από πρόσωπο που κατά το διάστημα της αναπλήρωσης πληροί τις προϋποθέσεις της προηγούμενης παραγράφου. Ο Ειδικός Διαπραγματευτής ανακοινώνει α μ έσως στο ΧΑΑ κάθε αλλαγή στο πρόσωπο του υπεύθυνου ειδικής διαπραγμάτευσης, συπεριλαμβανομένης της προσωρινής αναπλήρωσής του.

5. Ο Ειδικός Διαπραγματευτής οφείλει να διαθέτει κατάλληλη λογιστική οργάνωση, επιστημονική και τεχνική υποστήριξη και κατάλληλα μέσα για την παρακολούθηση και εκπλήρωση των υποχρεώσεων που πηγάζουν από την άσκηση του έργου της ειδικής διαπραγμάτευσης και ιδίως για την αποτελεσματική διαχείριση των κινδύνων που αναλαμβάνει ασκώντας τη δραστηριότητα αυτή.

Αρθρο 5
Εσωτερικός Κανονισμός Ειδικής Διαπραγμάτευσης

1. Ο Ειδικός Διαπραγματευτής υποχρεούται να θεσπίσει εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του Τμήματος Ειδικής Διαπραγμάτευσης και των σχέσεων των λοιπών τμηάτων του με το Τμήμα αυτό καθώς και διαδικασίες ελέγχου της τήρησης του κανονισμού αυτού.

2. Ο εν λόγω κανονισμός οφείλει να ρυθμίζει κατ΄ ελάχιστο τα εξής θέματα:

α) Να λαμβάνει επαρκή μέριμνα, με σαφήνεια και διαφάνεια, για την τήρηση από όλα τα απασχολούμενα στην Εταιρία πρόσωπα των υποχρεώσεών τους που απορρέουν από τον εν λόγω κανονισμό.

β) Να προβλέπει αναλυτικά και με σαφήνεια τον αποτελεσματικό διαχωρισμό του τμήματος Ειδικής Διαπραγμάτευσης από τα υπόλοιπα τμήματα του μέλους του ΧΑΑ,

τις διαδικασίες εσωτερικής επικοινωνίας και συνεργασίας μ ε άλλα τμή μ ατα της επιχείρησης καθώς και τα όρια ευθύνης όλων των απασχολουένων στο μέλος του ΧΑΑ προσώπων και ιδίως εκείνων που απασχολούνται στο Τμήμα Ειδικής Διαπραγμάτευσης, με σκοπό την τήρηση των διατάξεων της νοοθεσίας περί εμπιστευτικής πληροφόρησης και χειραγώγησης της αγοράς.

3. Η επάρκεια του εσωτερικού κανονισμού και των διαδικασιών ελέγχου της τήρησής του πρέπει να πιστοποιείται από τον αρμόδιο εσωτερικό ελεγκτή της Εταιρίας.

Αρθρο 6
Υποχρεώσεις Ειδικού Διαπραγματευτή

1. Ο Ειδικός Διαπραγματευτής, από την ημέρα έναρξης της ειδικής διαπραγμάτευσης, οφείλει να ενεργεί στη χρηματιστηριακή αγορά προς ενίσχυση της ρευστότητάς της σε σχέση μ ε τη μετοχή ως προς την οποία έχει αναλάβει καθήκοντα ειδικής διαπραγάτευσης σύμφωνα με τους όρους της παρούσας απόφασης.

2. Ο Ειδικός Διαπραγματευτής, από τη χρονική στιγμή κατά την οποία, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, δίνεται στα μέλη του ΧΑΑ η δυνατότητα εισαγωγής στο Σύστημα Συναλλαγών δηλώσεων βουλήσεως (εντολών) για την αυτόματη και συνεχή κατάρτιση συναλλαγών (μέθοδος 1 της υπ. αριθμ 18 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΧΑΑ) επί της μετοχής της οποίας έχει αναλάβει την ειδική διαπραγμάτευση, οφείλει να εισάγει ταυτόχρονα, για ίδιο λογαριασμό, μέσω του ξεχωριστού κωδικού της παρ. 1 του άρθρου 4, εντολές αγοράς και πώλησης για Ελάχιστες Ανακοινώσιμες Ποσότητες της μετοχής αυτής (εντολές ειδικής διαπραγμάτευσης), κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στο παρόν άρθρο.

3. Η απόκλιση τιμής για κάθε διαβίβαση των ανωτέρω ταυτόχρονων εντολών αγοράς και πώλησης, η οποία ορίζεται ως η διαφορά μεταξύ τιμής της εντολής πώλησης και τιμής της εντολής αγοράς, πρέπει να είναι μικρότερη ή ίση προς το τρία τοις εκατό (3%) του ημίσεος του αθροίσματός τους, τηρουμένων των διατάξεων για το ημερήσιο όριο διακύμανσης τιμών της μετοχής.

4. Ως Ελάχιστη Ημερήσια Ποσότητα Μετοχών ορίζεται ο αριθμός που αντιστοιχεί στο 0,2% του συνολικού αριθμού των εισηγμένων μετοχών της εταιρίας.

5. Ως Ελάχιστη Ανακοινώσιμη Ποσότητα Μετοχών για κάθε εντολή ειδικής διαπραγμάτευσης ορίζεται ο αριθμός που αντιστοιχεί στο ένα τριακοστό της Ελάχιστης Ημερήσιας Ποσότητας Μετοχών. Η Ελάχιστη Ανακοινώσιμη Ποσότητα Μετοχών στρογγυλοποιείται στο πλησιέστερο ακέραιο πολλαπλάσιο της μονάδας διαπραγμάτευσης.

6. Ο Ειδικός Διαπραγματευτής υποχρεούται να επανεισάγει εντολή ειδικής διαπραγμάτευσης το αργότερο δέκα (10) λεπτά από τη χρονική στιγμή πλήρους ή μερικής εκτέλεσης προηγούμενης εντολής του, εφόσον, ως προς την τελευταία περίπτωση, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο της εντολής υπολείπεται της Ελάχιστης Ανακοινώσιμης Ποσότητας Μετοχών της προηγούμενης παραγράφου.

7. Η αυτοματοποιημένη ταυτόχρονη διαβίβαση ζεύγους εντολών αγοράς και πώλησης για συγκεκριμένη μετοχή από Ειδικό Διαπραγματευτή θα ενεργοποιηθεί όταν υπάρξει η σχετική τεχνική ετοιμότητα του ΧΑΑ. Στο μεσοδιάστημα, οι εντολές αγοράς και πώλησης Ειδικού Διαπραγματευτή για συγκεκριμένη μετοχή θα διαβιβάζονται με την ελάχιστη δυνατή χρονική απόκλιση μεταξύ τους, τηρουμένων των όρων και προϋποθέσεων των ανωτέρω παραγράφων.

8. Ο Ειδικός Διαπραγματευτής οφείλει να επιδεικνύει κάθε επιμέλεια, έτσι ώστε να διαθέτει τον απαραίτητο για την εκπλήρωση του έργου του αριθμό μετοχών των οποίων είναι Ειδικός Διαπραγματευτής καθώς και τα αναγκαία ρευστά διαθέσιμα, έτσι ώστε να δύναται να εκπληρώνει προσηκόντως το έργο του.

Αρθρο 7
Λοιπές συναλλαγές Ειδικού Διαπραγματευτή

1. Ο Ειδικός Διαπραγματευτής δεν επιτρέπεται να εισάγει εντολές ή να διενεργεί συναλλαγές για ίδιο λογαριασμό για μετοχές των οποίων έχει αναλάβει την ειδική διαπραγμάτευση, άλλες από εκείνες που προβλέπονται στην παρούσα απόφαση και διενεργούνται, σε κάθε περίπτωση, μέσω του ξεχωριστού κωδικού της παρ. 1 του άρθρου 4 της παρούσας.

2. Κατ΄ εξαίρεση, επιτρέπεται η σύμφωνα μ ε την κείμενη νομοθεσία κατάρτιση εντός κύκλου προσυμφωνημένων συναλλαγών με αντικείμενο την αγορά ή την πώληση της μετοχής αυτής για λογαριασμό του Ειδικού Διαπραγατευτή.

Αρθρο 8
Αναστολή της Ειδικής Διαπραγμάτευσης

1. Ο Ειδικός Διαπραγματευτής δεν υποχρεούται να διαβιβάζει εντολές ειδικής διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο ειδικής διαπραγμάτευσης ορισμένης μετοχής στις εξής περιπτώσεις:

α) από το χρόνο συμπλήρωσης συναλλαγών που καταρτίζει ο ίδιος σε συγκεκρι μ ένη μετοχή σε εκτέλεση εντολών του ειδικής διαπραγμάτευσης σε συγκεκριένη συνεδρίαση του ΧΑΑ, που αθροιζόμενες φθάνουν την Ελάχιστη Ημερήσια Ποσότητα Μετοχών, καθόλο τον υπόλοιπο χρόνο της εν λόγω συνεδρίασης.

β) όταν και για όσο χρόνο η τιμή της μ ετοχής δια μ ορφώνεται στο ανώτατο ή κατώτατο επιτρεπτό όριο της ημερήσιας διακύανσής της σύφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

Αν στις παραπάνω περιπτώσεις ο Ειδικός Διαπραγματευτής διαβιβάσει εντολές ειδικής διαπραγμάτευσης για την εν λόγω μετοχή, αυτές πρέπει να πληρούν τους όρους της παρούσας απόφασης, με εξαίρεση την παρ. 6 του άρθρου 6.

2. Σε έκτακτες περιπτώσεις απότομων διακυμάνσεων, ιδίως γενικευμένης μεταβολής των τιμών κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΧΑΑ, σημαντικών τεχνικών προβλημάτων, διατάραξης της ομαλής λειτουργίας της χρηματιστηριακής αγοράς ή και εφόσον συντρέχει άλλος σπουδαίος λόγος που επαυξάνει τον κίνδυνο που αναλαμβάνει ο Ειδικός Διαπραγματευτής και δυσχεραίνει την εκπλήρωση των υποχρεώσεών του ή θέτει σε κίνδυνο την εύρυθμη λειτουργία της χρηματιστηριακής αγοράς, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΧΑΑ ή άλλο όργανο ειδικά εξουσιοδοτημένο από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΧΑΑ προς το σκοπό αυτό, μπορεί, ύστερα από αίτηση του Ειδικού Διαπραγματευτή, να τον απαλλάξει προσωρινά από τις υποχρεώσεις του ή να διαφοροποιήσει τους όρους διεξαγωγής της ειδικής διαπραγμάτευσης. Στην περίπτωση αυτή, το ΧΑΑ δη μ οσιοποιεί άμεσα την απόφασή του περί προσωρινής απαλλαγής του Ειδικού Διαπραγατευτή ή τροποποίησης των όρων διεξαγωγής της ειδικής διαπραγμάτευσης και πληροφορεί σχετικά τα μέλη του μέσω του Συστήματος Συναλλαγών. Με όμοιο τρόπο πραγματοποιείται και δημοσιοποιείται και η εκ νέου ανάληψη υποχρεώσεων από τον Ειδικό Διαπραγματευτή ή, κατά περίπτωση, η εκ νέου ισχύς χωρίς παρέκκλιση των όρων διεξαγωγής της ειδικής διαπραγμάτευσης, σύμφωνα με την παρούσα απόφαση. Οι ως άνω αποφάσεις δημοσιεύονται και στο Δελτίο Τιμών του ΧΑΑ.

Αρθρο 9
Εποπτεία

1. Επιφυλασσομένων των διατάξεων της νομοθεσίας για την εποπτεία των κοινοτικών E.Π.Ε.Υ. από τις αρμόδιες αρχές του κράτους-μέλους που τους έχει παράσχει άδεια λειτουργίας, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΧΑΑ έχουν την εποπτεία της τήρησης των κανόνων σχετικά με τις υποχρεώσεις που υπέχει ο Ειδικός Διαπραγματευτής κατά τη διενέργεια συναλλαγών στην Αγορά μετοχών του ΧΑΑ, καθώς και των κανόνων συ μ περιφοράς που οφείλει να τηρεί όταν ενεργεί ως Ειδικός Διαπραγματευτής, σύφωνα με τις διατάξεις της νομοθεσίας, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στο παρόν άρθρο.

2. Τα όργανα του ΧΑΑ εποπτεύουν την προσήκουσα εκπλήρωση της υποχρέωσης του Ειδικού Διαπραγματευτή για διαβίβαση εντολών σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας απόφασης. Σε περίπτωση που Ειδικός Διαπραγ μ ατευτής δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του άρθρου 6 της παρούσας, ειδοποιείται αυτοάτως από το Σύστημα Συναλλαγών, ενώ ενημερώνονται σχετικά τα αρμόδια όργανα του ΧΑΑ.

3. Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, μ ετά από εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΧΑΑ, μπορεί να αφαιρεθεί από έλος του ΧΑΑ η ιδιότητα του Ειδικού Διαπραγματευτή:

α) αν το μέλος δεν εκπληρώνει ή εκπληρώνει πλημμελώς τις υποχρεώσεις του κατά τις διατάξεις της νομοθεσίας,

β) αν το μέλος δεν διαθέτει την απαραίτητη λειτουργική και οργανωτική επάρκεια, όπως ειδικότερα προσδιορίζεται στο άρθρο 5 της παρούσας, για να ασκήσει το έργο του Ειδικού Διαπραγματευτή,

γ) αν το μέλος έχει υποπέσει σε σοβαρές παραβάσεις της χρηματιστηριακής νομοθεσίας, οι οποίες πάντως δεν απαιτείται να είναι ίδιας βαρύτητας με εκείνες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ανάκληση της άδειας παροχής επενδυτικών υπηρεσιών.

4. Στις περιπτώσεις α΄ και β΄ της προηγούμενης παραγράφου, ανάλογα με τη βαρύτητα της διαπιστωθείσας παράβασης και ιδίως τον εσκεμμένο ή μη χαρακτήρα της και τους κινδύνους που αυτή δημιουργεί στη λειτουργία της ειδικής διαπραγμάτευσης και της Αγοράς μετοχών εν γένει καθώς και στα συμφέροντα του επενδυτικού κοινού, το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς μπορεί, αντί της αφαίρεσης της ιδιότητας του Ειδικού Διαπραγματευτή, να τάξει στον Ειδικό Διαπραγματευτή εύλογη προθεσμία για την άρση των παραβάσεων ή τη συμπλήρωση των ελλείψεων.

5. Η για οποιοδήποτε λόγο αφαίρεση της ιδιότητας του Ειδικού Διαπραγματευτή συνεπάγεται απαγόρευση της άσκησης ειδικής διαπραγμάτευσης στο ΧΑΑ για τα επόμενα δύο (2) χρόνια ή, αναλόγως της βαρύτητας των παραβάσεων, και για μικρότερο χρονικό διάστη μ α, που δεν μπορεί όμως να είναι μικρότερο των τριών μηνών. Η άσκηση ειδικής διαπραγάτευσης στην Αγορά μετοχών του ΧΑΑ μετά το πέρας του χρονικού αυτού διαστήματος απαιτεί προηγούμενη άδεια της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Αρθρο 10
Διαφάνεια των συναλλαγών

Εκτός από τα βιβλία και στοιχεία που οφείλουν να τηρούν τα μέλη του ΧΑΑ σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, ο Ειδικός Διαπραγματευτής τηρεί για κάθε μετοχή της οποίας έχει αναλάβει την ειδική διαπραγμάτευση τα ακόλουθα στοιχεία:

α) Πλήρη στοιχεία των συναλλαγών που διενεργεί για ίδιο λογαριασμό.

β) Αρχείο ανεκτέλεστων εντολών ειδικής διαπραγμάτευσης που καταχωρεί στο Σύστημα Συναλλαγών.

Τα ανωτέρω στοιχεία α και β φυλάσσονται από τον Ειδικό Διαπραγματευτή και είναι στη διάθεση των αρμοδίων αρχών για χρονικό διάστημα τριών (3) ετών από τη λήξη της σύμβασης μεταξύ της εκδότριας εταιρίας και του Ειδικού Διαπραγματευτή.

Αρθρο 11
Ισχύς

Από τις διατάξεις της παρούσας απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.

Η παρούσα να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Τεύχος Β).

Η παρούσα απόφαση ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Τεύχος Β).