Απόφ. 132459/2003 (09/12/2003)

Επιμόρφωση εργοδοτών επιχειρήσεων Γ΄ κατηγορίας σύμφωνα με το Π.Δ.294/88 για θέματα άσκησης καθηκόντων τεχνικού ασφάλειας - Προγράμματα 2004.

Απόφαση 132459/9-12-2003
Φ.Ε.Κ. 1901 Β΄/22-12-2003

Επιμόρφωση εργοδοτών επιχειρήσεων Γ΄ κατηγορίας σύμφωνα με το Π.Δ.294/88 για θέματα άσκησης καθηκόντων τεχνικού ασφάλειας - Προγράμματα 2004.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ

Έχοντας υπόψη:

1) Τις διατάξεις του Ν. 1558/85 "Κυβέρνηση και Κυβερνητικά όργανα"

2) Το άρθρο 13 του Ν. 1568/85 "Υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων" (177/Α).

3) Τα άρθρα 4 (παράγραφος 2 εδάφια β και γ) και 6 του Π.Δ. 17/96 "Μέτρα για τη βελτίωση ασφάλειας των εργαζομένων κατά την εργασία σε συμμόρφωση με τις οδηγίες 89/391/ΕΟΚ και 91/383/ΕΟΚ" (11/Α).

4) Τη γνώμη του Συμβουλίου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (Πρακτικό 10/12.11.2003).

5) Την 80088/31.10.2001 απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εργασίας και Κοιν. Ασφαλίσεων "Ανάθεση αρμοδιοτήτων στους Υφυπουργούς".

6) Το γεγονός ότι από τις διατάξεις αυτής της απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη εις βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.

Αποφασίζουμε

1. Η Υπουργική απόφαση 130275/3.4.2003 "Επιμόρφωση εργοδοτών για θέματα άσκησης καθηκόντων τεχνικού ασφάλειας στις επιχειρήσεις τους εφόσον αυτές υπάγονται στην Γ΄ κατηγορία σύμφωνα με το Π.Δ. 294/88 και απασχολούν λιγότερους από 50 εργαζομένους - Προγράμματα 2003" (ΦΕΚ 4325/Β) ισχύει και για τα προγράμματα επιμόρφωσης τoυ έτους 2004 με τις παρακάτω τροποποιήσεις:

α) Η παράγραφος 2 του άρθρου 4 αντικαθίστανται ως εξής:

"2.α. Για την ομάδα επιμόρφωσης Ι ο αριθμός ωρών επιμόρφωσης ανά ημέρα ορίζεται στις 5 ώρες.

β. Για την ομάδα επιμόρφωσης ΙΙ ο αριθμός ωρών επιμόρφωσης ανά ημέρα δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος των 5 ωρών και μικρότερος των 3 ωρών.".

β. Οι παράγραφοι 3 και 4 του άρθρου 4 αντικαθίσταται ως εξής:

"3. Ο μέγιστος αριθμός ωρών επιμόρφωσης ημερησίως για κάθε εκπαιδευτή δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος των 5. Στις ώρες αυτές συνυπολογίζονται και οι ώρες αναπλήρωσης.".

"4. Ο αριθμός ωρών του ίδιου εκπαιδευτή στην ίδια ομάδα εκπαιδευομένων την ίδια ημέρα δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 3 ώρες. Ο περιορισμός αυτός δεν ισχύει για την περίπτωση των νησιών (πλην Κρήτης). Στις ώρες αυτές δεν συνυπολογίζονται οι ώρες αναπλήρωσης".

γ. Η παράγραφος 15 του άρθρου 6 αντικαθίσταται ως εξής:

"15. Τα πιστοποιητικά (βεβαιώσεις) θα δίνονται σε όσους παρακολούθησαν το πρόγραμμα επιμόρφωσης μετά την υποβολή της κατάστασης των τελικώς εκπαιδευθέντων και των πρωτοτύπων παρουσιολογίων".

δ. Η παράγραφος 2 του άρθρου 6 αντικαθίσταται ως εξής:

"2.α. Οι αιτήσεις για έγκριση των προγραμμάτων υποβάλλονται στη Διεύθυνση Συνθηκών Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στη διεύθυνση Πειραιώς 40, 10182 Αθήνα.

β. Οι φορείς που κατά το έτος 2003 δεν είχαν διενεργήσει προγράμματα επιμόρφωσης εργοδοτών Γ΄ ή Β΄ κατηγορίας ή εφόσον πρόκειται να χρησιμοποιήσουν εκπαιδευτές, οι οποίοι δεν είχαν εγκριθεί για συμμετοχή σε αντίστοιχα προγράμματα το 2003, πρέπει πριν την υποβολή της σχετικής αίτησης για έγκριση εκτέλεσης προγράμματος να υποβάλλουν στη Δ/νση Συνθηκών Εργασίας αίτηση με την οποία να γνωρίζουν την πρόθεσή τους να διενεργήσουν τέτοια προγράμματα επισυνάπτοντας όλα τα απαραίτητα παραστατικά για τον φορέα υλοποίησης των προγραμμάτων (π.χ. ΚΕΚ, Επιμελητήριο κλπ.), καθώς και για τους εκπαιδευτές. Μετά τη σχετική γνωμοδότηση της Δ/νσης Συνθηκών Εργασίας ότι οι φορείς και οι εκπαιδευόμενoι πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις, οι εν λόγω φορείς θα μπορούν να προβούν στην υποβολή της σχετικής αίτησης για έγκριση υλοποίησης προγράμματος επιμόρφωσης. Όλες οι σχετικές για τα παραπάνω λεπτομέρειες θα καθοριστούν με την ερμηνευτική εγκύκλιο που ορίζεται με την παράγραφο 3 του παρόντος άρθρου".

δ. Το άρθρο 7 αντικαθίσταται ως εξής:

"`Αρθρο 7
Έλεγχος εκτέλεσης των προγραμμάτων - Κυρώσεις

1. Ο έλεγχος της καλής εκτέλεσης των προγραμμάτων θα διενεργείται από υπαλλήλους του Σ.Ε.Π.Ε. και των άλλων υπηρεσιών του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

2. Εάν από τους ελέγχους που θα διενεργούν οι αρμόδιες υπηρεσίες διαπιστώνονται σοβαρές παραβάσεις στην εκτέλεση των προγραμμάτων τότε οι φορείς εκτέλεσης των προγραμμάτων αυτών θα αποκλείονται από τη συμμετοχή τους, σε νέα προγράμματα. Οι τυχόν διαπιστούμενες παραβάσεις θα αναγράφονται στο παρουσιολόγιο και θα ενημερώνεται άμεσα η Διεύθυνση Συνθηκών Εργασίας.

3. Φορείς που χρησιμοποιούν ως μέσο προσέλκυσης των εργοδοτών και των εργαζομένων για επιμόρφωση σε προγράμματά τους ισχυρισμούς, ότι εκπροσωπούν ή συνεργάζονται με το Υπουργείο Εργασίας ή ότι οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να επιμορφωθούν ή ότι στην περίπτωση μη επιμόρφωσής, τους το Υπουργείο Εργασίας θα τους επιβάλλει κυρώσεις ή παρόμοιους "παραπλανητικούς" ισχυρισμούς θα αποκλείονται από τη συμμετοχή τους σε νέα προγράμματα.

4. Όσοι εκπαιδευτές καταθέτουν δηλώσεις με ψευδές περιεχόμενο θα αποκλείονται εφεξής από τη συμμετοχή τους σε τέτοια προγράμματα."

2. Φορείς που εκτέλεσαν προγράμματα επιμόρφωσης εργοδοτών και εργαζομένων κατά τα έτη 2001, 2002 και 2003 και δεν υπέβαλαν τους καταλόγους των εκπαιδευθέντων (σε γραπτή ή/και ηλεκτρονική μορφή) θα αποκλείονται από τη συμμετοχή τους σε νέα προγράμματα.

3. Αιτήσεις για έγκριση προγραμμάτων για το 2004 θα γίνονται δεκτές μετά την έκδοση νέας ερμηνευτικής εγκυκλίου. Οι αιτήσεις της παραγράφου 1, περίπτωση γ δεύτερο εδάφιο της παρούσας Απόφασης, μπορούν να υποβάλλονται αμέσως μετά τη δημοσίευση της παρούσας Απόφασης.

4. Η ισχύς της απόφασης αυτής αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.