Απόφ. 1495/2008 (31/12/2008)

Τροποποίηση της απόφασης 3/304/10.6.2004 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς «Κανονισμός Λειτουργίας του Συστήματος Άυλων Τίτλων» (ΦΕΚ 901 Β/16.6.2004).

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ
Ν.Π.Δ.Δ.

ΑΠΟΦΑΣΗ
1/495/31.12.2008 του Διοικητικού Συμβουλίου
Θέμα: Τροποποίηση της απόφασης 3/304/10.6.2004 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς «Κανονισμός Λειτουργίας του Συστήματος `Αυλων Τίτλων» (ΦΕΚ 901 Β/16.6.2004).

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ

Αφού έλαβε υπόψη:

1. Την παράγραφο 3 του άρθρου 105 του Ν. 2533/1997 (ΦΕΚ 228 Α/11.11.1997), όπως συμπληρώθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 9 του Ν. 2651/1998 (ΦΕΚ 248 Α/3.11.1998) «Ρυθμίσεις θεμάτων της χρηματιστηριακής αγοράς, Συγχώνευση Οργανισμού Ύδρευσης Θεσσαλονίκης (Ο.Υ.Θ.) και Οργανισμού Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (Ο.Α.Θ) και άλλες διατάξεις».

2. Τα άρθρα 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 51, 52, 53, 54, 55 και 57, 58 του Ν. 2396/1996 (ΦΕΚ 73 Α/30.4.1996) για τις «Επενδυτικές υπηρεσίες στον τομέα των κινητών αξιών, επάρκεια ιδίων κεφαλαίων των επιχειρήσεων παροχής επενδυτικών υπηρεσιών και των πιστωτικών ιδρυμάτων και άυλες μετοχές» καθώς και το άρθρο 58 του Ν. 2533/1997 (ΦΕΚ 137 Α/11.11.1997) «Χρηματιστηριακή αγορά παραγώγων και άλλες διατάξεις».

3. Την παράγραφο 8 άρθρο 31 του Ν. 3461/2006 (ΦΕΚ 106 Α/30.5.2006) «Δημόσιες προτάσεις αγοράς κινητών αξιών, ενσωμάτωση Οδηγίας 2004/25».

4. Τα άρθρα 16 και 21 του Ν. 3697/2008 (ΦΕΚ 194 Α/25.9.2008) «Ενίσχυση της διαφάνειας του Κρατικού Προϋπολογισμού, έλεγχος των δημοσίων δαπανών, μέτρα φορολογικής δικαιοσύνης και άλλες διατάξεις».

5. Το άρθρο 90 του Π.Δ. 63/2005 (ΦΕΚ 98 Α/22.4.2005) «Κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα»

.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ

Την τροποποίηση της απόφασης 3/304/10.6.2004 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς «Κανονισμός Λειτουργίας του Συστήματος `Αυλων Τίτλων» (ΦΕΚ 901 Β/16.6.2004), ως εξής:

Αρθρο 1

Στο άρθρο 1 («Ορισμοί») προστίθεται ορισμός 24, ως εξής:

«24. Ως ημερομηνία προσδιορισμού δικαιούχων νοείται η ημερομηνία κατά την οποία πρέπει να είναι εγγεγραμμένος στα αρχεία του Σ.Α.Τ. επενδυτής προκειμένου να είναι δικαιούχος της εταιρικής πράξης, όπως αυτή η ημερομηνία ανακοινώνεται από την Εκδότρια σύμφωνα με τον Κανονισμό του Χρηματιστηρίου Αθηνών (record date)».

Αρθρο 2

1. Στην παράγραφο 2α.αα. του άρθρου 4 («Μερίδα Επενδυτή») μετά το στοιχείο (νiii.) προστίθεται στοιχείο (ix) ως εξής:

«ix. Η ένδειξη τυχόν ειδικής φορολογικής αντιμετώπισης.»

2. Στην παράγραφο 2α.ββ. του άρθρου 4 μετά το στοιχείο (x.) προστίθεται στοιχείο (xi) ως εξής:

«xi. Η ένδειξη τυχόν ειδικής φορολογικής αντιμετώπισης.»

3. Η παράγραφος 3 του άρθρου 4 τροποποιείται ως εξής:

«3. Η Μερίδα Επενδυτή ημεδαπού φυσικού προσώπου που δημιουργείται σύμφωνα με τα παραπάνω γίνεται αποδεκτή από τον διαχειριστή του Σ.Α.Τ. ως καταχώρηση στο Σ.Α.Τ., εφόσον έχουν παρασχεθεί τα στοιχεία των περιπτώσεων α,αα(i), α,αα(ii), α,αα(iii), α,αα(iv), α,αα(v), α,αα(vi,) α,αα (ix) και της περίπτωσης β (i) της παρ. 2 του παρόντος άρθρου. Αν ο επενδυτής είναι ανήλικος που στερείται Αριθμού Φορολογικού Μητρώου ή δελτίου ταυτότητας ή διαβατηρίου, δεν είναι υποχρεωτική η συμπλήρωση αυτών των στοιχείων και της αρμόδιας Δ.Ο.Υ, αλλά συμπληρώνεται υποχρεωτικά το στοιχείο της ημερομηνίας γέννησης.»

4. Η παράγραφος 4 του άρθρου 4 τροποποιείται ως εξής:

«4. Η Μερίδα Επενδυτή αλλοδαπού φυσικού προσώπου που δημιουργείται σύμφωνα με τα παραπάνω γίνεται αποδεκτή από τον διαχειριστή του Σ.Α.Τ. ως καταχώρηση στο Σ.Α.Τ., εφόσον έχουν παρασχεθεί τα στοιχεία των περιπτώσεων α,αα(i), α,αα(ii), α,αα(v), α,αα(vii), α,αα (ix) και β (i) της παρ. 2 του παρόντος άρθρου. Σε περίπτωση που ο αλλοδαπός διαθέτει Αριθμό Φορολογικού Μητρώου στην Ελλάδα, αναγράφονται υποχρεωτικά και ο αριθμός αυτός και η αρμόδια Δ.Ο.Υ.»

5. Η παράγραφος 5 του άρθρου 4 τροποποιείται ως εξής:

«5. Η Μερίδα Επενδυτή ημεδαπού νομικού προσώπου που δημιουργείται σύμφωνα με τα παραπάνω γίνεται αποδεκτή από τον διαχειριστή του Σ.Α.Τ. ως καταχώρηση στο Σ.Α.Τ., εφόσον έχουν παρασχεθεί τα στοιχεία των περιπτώσεων α, ββ(i), α, ββ (ii), α, ββ (iii), α, ββ (iν), α, ββ(ν), α, ββ(νi), α, ββ(νii), α, ββ(νiii), α, ββ(ix), α, ββ(x), α, ββ (xi) και β (i) της παρ. 2 του παρόντος άρθρου.»

6. Η παράγραφος 6 του άρθρου 4 τροποποιείται ως εξής:

«6. Η Μερίδα Επενδυτή αλλοδαπού νομικού προσώπου που δημιουργείται σύμφωνα με τα παραπάνω γίνεται αποδεκτή από τον διαχειριστή του Σ.Α.Τ. ως καταχώρηση στο Σ.Α.Τ., εφόσον έχουν παρασχεθεί τα υπό στοιχεία των περιπτώσεων α, ββ(i), α, ββ(ii), α, ββ(iii), α, ββ(νii), α, ββ(νiii), α, ββ(ix) α, ββ(x), α, ββ (xi) και β(i) της παρ. 2 του παρόντος άρθρου.»

A ρθρο 3

Η παράγραφος 1 του άρθρου 19 («Μεταβολή των στοιχείων Μερίδας») αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Ο Διαχειριστής του Σ.Α.Τ. προβαίνει σε μεταβολή οποιουδήποτε στοιχείου Mερίδας, πλην του KAME, κατόπιν σχετικής αίτησης του δικαιούχου. Εάν ο δικαιούχος είναι και συνδικαιούχος Κοινής Επενδυτικής Μερίδας ο Διαχειριστής του Σ.Α.Τ. προβαίνει αυτεπαγγέλτως και σε μεταβολή των στοιχείων του στην Κοινή Επενδυτική Μερίδα. Με εξαίρεση τα στοιχεία των παραγράφων 2.α.αα.i.,και 2.α.ββ.i. του άρθρου 4 του παρόντος Κανονισμού τα στοιχεία αναγνώρισης και τα γενικά στοιχεία Μερίδας Επενδυτή μπορούν να τροποποιούνται και από τον Χειριστή κατόπιν σχετικού γραπτού αιτήματος του δικαιούχου. Ειδικώς τα στοιχεία των παρ. 2.α.αα.ix και 2.α.ββ.xi του άρθρου 4 μπορούν να τροποποιούνται από τον Χειριστή κατόπιν σχετικού γραπτού αιτήματος του δικαιούχου μόνο εφόσον η σχετική τροποποίηση αφορά σε επόμενο φορολογικό έτος. Εάν η τροποποίηση αφορά στο τρέχον φορολογικό έτος η σχετική τροποποίηση των στοιχείων μπορεί να γίνει μόνο από τον διαχειριστή του Σ.Α.Τ.»

A ρθρο 4

Η παράγραφος 2 του άρθρου 34 («Εισαγωγή νέων αξιών με μεταβολή του αριθμού των ήδη εισηγμένων και χωρίς μεταβολή των προσώπων των δικαιούχων»), αντικαθίσταται ως εξής:

«2. Σε περίπτωση που οι δικαιούχοι των νέων αξιών ή δικαιωμάτων που καταχωρήθηκαν προσωρινά στο Μεταβατικό Λογαριασμό της Εκδότριας είναι αποκλειστικά πρόσωπα ήδη καταχωρημένα στο Σ.Α.Τ. ως δικαιούχοι αξιών της ίδιας Εκδότριας και η αναλογία νέων αξιών ή δικαιωμάτων προς τις ήδη κατεχόμενες από τα παραπάνω πρόσωπα προσδιορίζεται πλήρως και με ακρίβεια από την γνωστοποίηση της Εκδότριας, ο διαχειριστής του Σ.Α.Τ. μεταφέρει τις νέες αξίες από το Μεταβατικό Λογαριασμό της Εκδότριας και τις καταχωρεί προσωρινά στους Λογαριασμούς των ως άνω δικαιούχων, εφαρμόζοντας αλγόριθμο κατανομής, ο οποίος αποτυπώνει την γνωστοποιηθείσα από την Εκδότρια ως άνω αναλογία. Ο αλγόριθμος κατανομής εφαρμόζεται την επόμενη εργάσιμη ημέρα της ημερομηνίας προσδιορισμού δικαιούχων, που η γνωστοποίηση της Εκδότριας όρισε ως ημέρα επέλευσης των αποτελεσμάτων του εταιρικού γεγονότος.»

A ρθρο 5

Η περίπτωση γ. της παραγράφου 2 του άρθρου 38 («Καταχώρηση δικαιωμάτων προτίμησης»), αντικαθίσταται ως εξής:

«γ. την επόμενη εργάσιμη ημέρα μετά την ημέρα ολοκλήρωσης της εκκαθάρισης των χρηματιστηριακών συναλλαγών που διενεργήθηκαν στο Χ.Α. την τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων αυτών, ο διαχειριστής του Σ.Α.Τ. θέτει στη διάθεση της Εκδότριας κατάσταση των εκδοθεισών βεβαιώσεων. Ειδικά για τις Εκδότριες ονομαστικών μετοχών, ο διαχειριστής του Σ.Α.Τ. εκδίδει και θέτει στη διάθεσή τους Αρχείο Προσδιορισμού Δικαιούχων Δικαιωμάτων Προτίμησης την επόμενη εργάσιμη ημέρα της ημερομηνίας που καθόρισε η εταιρεία ως ημερομηνία προσδιορισμού των δικαιούχων. Το Αρχείο αυτό απεικονίζει τους δικαιούχους αυτούς με τα εξής στοιχεία:

αα. Κωδικό Αριθμό Μερίδας Επενδυτή(ΚΑΜΕ).

ββ. Στοιχεία αναγνώρισης επενδυτή, όπως αυτά εμφανίζονται στην αντίστοιχη

Μερίδα

γγ. Συνολικό αριθμό δικαιωμάτων ανά Μερίδα δικαιούχου.»

A ρθρο 6

1. Η παράγραφος 1 του άρθρο 39 («Γνωστοποιήσεις στοιχείων δικαιούχων μερίσματος και δικαιούχων αξιών λόγω επανεπένδυσης μερίσματος»), αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Σε περίπτωση διανομής μερίσματος, εφόσον πρόκειται για ονομαστικές μετοχές, την επόμενη εργάσιμη ημέρα της ημερομηνίας που η Εκδότρια είχε καθορίσει ως ημέρα προσδιορισμού των μετόχων που δικαιούνται μερίσματος και με την προϋπόθεση ότι η Εκδότρια έχει γνωστοποιήσει στον διαχειριστή του Σ.Α.Τ. την αξία του μερίσματος, ο διαχειριστής του Σ.Α.Τ. ακολουθεί την εξής διαδικασία:»

α. θέτει στη διάθεση της Εκδότριας, Αρχείο Προσδιορισμού Δικαιούχων Μερίσματος, στο οποίο οι δικαιούχοι προσδιορίζονται με τα εξής στοιχεία:

αα. Κωδικός Αριθμός Μερίδας Επενδυτή (ΚΑΜΕ).

ββ. Στοιχεία αναγνώρισης επενδυτή, όπως αυτά εμφανίζονται στην αντίστοιχη Μερίδα.

γγ. Συνολικό αριθμό αξιών ανά Μερίδα δικαιούχου.

δδ. Φορολογικά στοιχεία δικαιούχου.

β. θέτει στην διάθεση της πληρώτριας Τράπεζας κατόπιν σχετικής εντολής της Εκδότριας:

αα. Συγκεντρωτικό ανά Χειριστή ηλεκτρονικό αρχείο θέσεων με τον αριθμό των αξιών και το πληρωτέο ποσό.

ββ. Ηλεκτρονικό αρχείο με τις αναλυτικές θέσεις των δικαιούχων που:

i. Τηρούν τις αξίες τους στον ειδικό λογαριασμό της μερίδας τους,

ii. Τηρούν τις αξίες τους σε μερίδες μη εμφανισθέντων επενδυτών,

iii. Δεν έχουν παράσχει σχετική εξουσιοδότηση στους Χειριστές τους για την είσπραξη του μερίσματος.»

2. Η παράγραφος 2 του άρθρου 39 αντικαθίσταται ως εξής:

«2. Εφόσον πρόκειται για ανώνυμες αξίες, την επόμενη εργάσιμη ημέρα της ημερομηνίας,που η Εκδότρια είχε καθορίσει ως ημέρα προσδιορισμού των μετόχων που δικαιούνται μερίσματος και με την προϋπόθεση ότι η Εκδότρια έχει γνωστοποιήσει στον διαχειριστή του Σ.Α.Τ.. την αξία του μερίσματος, ο διαχειριστής του Σ.Α.Τ. ακολουθεί την εξής διαδικασία:

α. εκδίδει στους δικαιούχους μερίσματος τις σχετικές βεβαιώσεις,

β. καταρτίζει και θέτει στην διάθεση της Εκδότριας κατάσταση των εκδοθεισών βεβαιώσεων, η οποία περιλαμβάνει τον αύξοντα αριθμό της εκδοθείσας βεβαίωσης και το σύνολο των αξιών κάθε δικαιούχου,

γ. θέτει στην διάθεση της πληρώτριας Τράπεζας κατόπιν σχετικής εντολής της Εκδότριας:

αα. Συγκεντρωτικό ανά Χειριστή ηλεκτρονικό αρχείο θέσεων με τον αριθμό των αξιών και το πληρωτέο ποσό.

ββ. Ηλεκτρονικό αρχείο με τις αναλυτικές βεβαιώσεις για τους δικαιούχους που: i. Τηρούν τις αξίες τους στον ειδικό λογαριασμό της μερίδας τους, ii. Τηρούν τις αξίες τους σε μερίδες μη εμφανισθέντων επενδυτών, iii. δεν έχουν παράσχει σχετική εξουσιοδότηση στους Χειριστές τους για την είσπραξη του μερίσματος.»

Αρθρο 7

1. Το στοιχείο (αα) της περίπτωσης (β) της παραγράφου 1 του άρθρου 46 («Μεταφορά αξιών λόγω μεταβίβασης κατ? εντολή επενδυτών»), αντικαθίσταται ως εξής:

«(αα) Η έγγραφη σύμβαση με την οποία μεταβιβάζονται οι αξίες, με βεβαιωμένο το γνήσιο των υπογραφών των συμβαλλομένων από αστυνομική αρχή ή διοικητική αρχή, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας, καθώς και κάθε άλλο έγγραφο που κατά την κρίση του διαχειριστή του Σ. Α.Τ. απαιτείται κατά περίπτωση για τη νομιμοποίηση των επενδυτών.»

2. Η περίπτωση (γ) της παραγράφου 1 του άρθρου 46 αντικαθίσταται ως εξής:

«(γ) Μετά την υποβολή των ως άνω εγγράφων, και την ολοκλήρωση των ελέγχων που διενεργεί ο διαχειριστής του Σ.Α.Τ. μεταφέρονται οι αξίες από τον Ειδικό Λογαριασμό του μεταβιβάζοντα σε Λογαριασμό του αποκτώντα.»

Αρθρο 8

1. Μετά την περίπτωση γ. της παραγράφου 1 του άρθρου 51 («Διαδικασία έκδοσης Βεβαιώσεων») προστίθεται στοιχείο δ. ως εξής:

«δ. Οι βεβαιώσεις παρακρατηθέντων φόρων σύμφωνα με τα άρθρα 16, 21 του Ν. 3697/2008, όπως ισχύει.»

2. Η παράγραφος 3 του άρθρου 51 αντικαθίσταται ως εξής:

« 3. Οι παραπάνω βεβαιώσεις εκδίδονται επιπλέον απευθείας και από τους Χειριστές μέσω του Σ.Α.Τ., κατόπιν σχετικού αιτήματος του δικαιούχου προς αυτούς, με την προϋπόθεση ότι οι αξίες για τις οποίες χορηγείται η βεβαίωση ευρίσκονται υπό τον χειρισμό τους.»

Αρθρο 9

Η παράγραφος 2 του άρθρου 67 («Προσδιορισμός δικαιούχων δικαιώματος προτίμησης»), αντικαθίσταται ως εξής:

«2. Ο διαχειριστής του Σ.Α.Τ. θέτει στη διάθεση της Εκδότριας ΕΛ.ΠΙΣ., την επόμενη εργάσιμη ημέρα της ημερομηνίας προσδιορισμού δικαιούχων, ηλεκτρονικό αρχείο προσδιορισμού των Δικαιούχων ΕΛ.ΠΙΣ.»

Αρθρο 10

Η παράγραφος 2 του άρθρου 68 («Προσδιορισμός δικαιούχων μερίσματος»), αντικαθίσταται ως εξής:

«2. Ο διαχειριστής του Σ.Α.Τ. θέτει στη διάθεση της Εκδότριας ΕΛ.ΠΙΣ., την επόμενη εργάσιμη ημέρα της ημερομηνίας προσδιορισμού δικαιούχων, ηλεκτρονικό αρχείο προσδιορισμού των Δικαιούχων ΕΛ.ΠΙΣ.»

Αρθρο 11

Η περίπτωση β της παραγράφου 1 του άρθρου 77 («Πληρωμή τόκων - Παρακράτηση φόρου»), αντικαθίσταται ως εξής:

«β. την επόμενη εργάσιμη ημέρα της ημερομηνίας προσδιορισμού δικαιούχων τόκου και εφόσον έχει κατατεθεί σε λογαριασμό του διαχειριστή του Σ.Α.Τ. το συνολικό ποσό των τόκων, ο διαχειριστής του Σ.Α.Τ..:

αα. παρακρατεί το φόρο που αναλογεί στους τόκους σύμφωνα με τα οριζόμενα στα άρθρα 12 Ν. 2238/94, 26 Ν. 2789/00 και 17 Ν. 2819/00, όπως ισχύουν.

ββ. αποδίδει στους Χειριστές για λογαριασμό των επενδυτών τα ποσά που αναλογούν σε ομολογίες καταχωρημένες σε Λογαριασμούς Χειριστή.

γγ. αποδίδει στους ομολογιούχους το ποσό των τόκων για τίτλους καταχωρημένους στον Ειδικό Λογαριασμό.»

Αρθρο 12

Από τις διατάξεις της παρούσας απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του προϋπολογισμού.

Η παρούσα απόφαση ισχύει από τη λήψη της.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.