Απόφ. 181/2000 (18/01/2000)

Τροποποίηση του Κανονισμού Εκκαθάρισης Χρηματιστηριακών Συναλλαγών και Λειτουργίας Συστήματος Άυλων Τίτλων.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ
Ν.Π.Δ.Δ.

ΑΠΟΦΑΣΗ 181/18.1.2000 του Διοικητικού Συμβουλίου
Θέμα: Τροποποίηση του Κανονισμού Εκκαθάρισης Χρηματιστηριακών Συναλλαγών και Λειτουργίας Συστήματος `Αυλων Τίτλων.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ

Αφού έλαβε υπόψη:

1. Τις παρ. 2 και 3 του άρθρου 105 του Ν. 2533/1997, όπως συμπληρώθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 9 του Ν. 2651/1998 (ΦΕΚ Α΄ 248) "Ρυθμίσεις Θεμάτων της χρηματιστηριακής αγοράς, Συγχώνευση Οργανισμού Ύδρευσης Θεσσαλονίκης (Ο. Υ.Θ) και Οργανισμού Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης και άλλες διατάξεις (Ο.Α.Θ)".

2. Τις διατάξεις των άρθρων 39 - 58 του Ν. 2396/96 (ΦΕΚ 73 Α) για τις "Επενδυτικές υπηρεσίες στον τομέα των κινητών αξιών, επάρκεια ιδίων κεφαλαίων των επιχειρήσεων παροχής επενδυτικών υπηρεσιών και των πιστωτικών ιδρυμάτων και άυλες μετοχές", όπως ισχύουν.

3. Το άρθρο 29 Α του Ν. 1558/85 "Κυβέρνηση και Κυβερνητικά Όργανα", το οποίο προστέθηκε με το άρθρο 27 του Ν. 2081/92 (ΦΕΚ 152Α/20.9.92).

4. Το γεγονός ότι από την έκδοση της παρούσας απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού, αποφάσισε ομόφωνα:

Τροποποιεί την 9820/154/16.3.1999 (ΦΕΚ Β΄ 900) απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς "Κανονισμός Εκκαθάρισης Χρηματιστηριακών Συναλλαγών και Λειτουργίας του Συστήματος `Αυλων Τίτλων (στο εξής " Κανονισμός") ως εξής:

Αρθρο 1

Το άρθρο 7 του Κανονισμού αντικαθίσταται ως εξής:

"`Αρθρο 7
Ενοποίηση Μερίδων Επενδυτή

1. Εάν διαπιστωθεί μέσω των ελέγχων που διενεργούνται αυτόματα στο ΣΑΤ, ότι επενδυτής έχει ανοίξει και διατηρεί περισσότερες της μίας Μερίδες, τότε το σύστημα ελέγχου επιλέγει αυτόματα τη διατήρηση μίας μόνο Μερίδας και θέτει υπό περιορισμό τις υπόλοιπες ως προς τις λειτουργίες που μπορούν να επιτελέσουν. Παράλληλα, το ΚΜ ειδοποιεί τον δικαιούχο των Μερίδων και τους Χειριστές αυτών ζητώντας να μεταφέρουν τις αξίες που διαχειρίζονται από τους Λογαριασμούς Χειριστή στον Ειδικό Λογαριασμό.

2. Ο δικαιούχος των υπό περιορισμό Μερίδων δύναται να διενεργεί μόνο πωλήσεις των αξιών που είναι καταχωρημένες σε αυτές, χωρίς να μπορεί να καταχωρήσει εκ νέου με οποιονδήποτε τρόπο αξίες στις Μερίδες αυτές και υποχρεούται να υποβάλλει στο ΚΜ αίτημα για ενοποίηση των Μερίδων αυτών.

3. Η ενοποίηση των Μερίδων γίνεται από το ΚΜ με μεταφορά του συνόλου των αξιών της προς απορρόφηση Μερίδας από τον Ειδικό Λογαριασμό, στον οποίο οι αξίες έχουν μεταφερθεί από το Χειριστή, στον Ειδικό Λογαριασμό της διατηρούμενης. Αφού η παραπάνω μεταφορά ολοκληρωθεί, η απορροφούμενη Μερίδα απενεργοποιείται στο ΣΑΤ.

4. Επενδυτής, ο οποίος έχει ανοίξει και διατηρεί περισσότερες Μερίδες στο ΣΑΤ υποχρεούται να υποβάλλει αίτημα στο ΚΜ για ενοποίησή τους, ακόμη και αν οι αυτόματοι έλεγχοι του ΣΑΤ δεν έχουν διαπιστώσει την ύπαρξη των πολλαπλών Μερίδων. Στην περίπτωση υποβολής αιτήματος ενοποίησης, η διαδικασία ενοποίησης των Μερίδων αυτών γίνεται σύμφωνα με την παράγραφο 3 του παρόντος άρθρου".

Αρθρο 2

Η παράγραφος 1 του άρθρου 8 του Κανονισμού αντικαθίσταται ως εξής:

"1. Το ΚΜ δημιουργεί Μερίδα Εκδότριας για κάθε εταιρεία της οποίας οι αξίες είναι εισηγμένες στο ΧΑΑ, καθώς και για κάθε εταιρεία της οποίας οι αξίες πρόκειται να εισαχθούν σε αυτό, εφόσον αυτή του έχει κοινοποιήσει την έγκριση του ενημερωτικού της δελτίου από το ΧΑΑ για την εισαγωγή των αξιών της".

Αρθρο 3

1. Η παράγραφος 1 του άρθρου 12 του Κανονισμού αντικαθίσταται ως εξής:

"1. Ειδικός Λογαριασμός είναι ο λογαριασμός που περιλαμβάνεται σε Μερίδα και στον οποίο, με την επιφύλαξη των προβλεπομένων για το Μεταβατικό Λογαριασμό, καταχωρούνται αξίες, το χειρισμό των οποίων ο επενδυτής, η Εκδότρια ή ο Χειριστής αναθέτει στο ΚΜ, για τις ενέργειες που προβλέπονται στο νόμο και στον παρόντα Κανονισμό".

2. Στην παράγραφο 3 του άρθρου 12 του Κανονισμού προστίθενται περιπτώσεις ε, στ και ζ, που έχουν ως εξής:

" ε. μετατροπής αξιών αλλοδαπής Εκδότριας εταιρείας σύμφωνα με την παρ. 17 του άρθρου 33 του Ν. 1806/88 όπως ισχύει, στη μορφή, με την οποία αυτές διαπραγματεύονται σε αλλοδαπό Χρηματιστήριο Αξιών, στο οποίο οι αξίες της αλλοδαπής Εκδότριας εταιρείας έχουν προηγουμένως εισαχθεί.

στ. διόρθωσης εσφαλμένων καταχωρήσεων σύμφωνα με τη διαδικασία της παραγράφου 3 του άρθρου 53 του παρόντος Κανονισμού.

ζ. δέσμευσης αξιών εισηγμένων στη ΝΕ.Χ.Α. σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 2 Ν. 2377/99 και στις οικείες αποφάσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του ΧΑΑ".

3. Η παράγραφος 5 του άρθρου 12 του Κανονισμού αντικαθίσταται ως εξής:

"5. Μεταφορά αξιών από τον Ειδικό Λογαριασμό Μερίδας Επενδυτή στο Μεταβατικό Λογαριασμό Μερίδας Εκδότριας γίνεται από το ΚΜ, κατόπιν σχετικού αιτήματος του επενδυτή στις εξής περιπτώσεις:

α) στην περίπτωση ε της παρ. 3 του παρόντος άρθρου.

β) στην περίπτωση της παραγράφου 3 του άρθρου 53 του παρόντος Κανονισμού".

Αρθρο 4

το άρθρο 14 του Κανονισμού αντικαθίσταται ως εξής:

"`Αρθρο 14
Ενεργοποίηση Μερίδων και Λογαριασμών

1. Η Μερίδα Επενδυτή και ο Λογαριασμός Αξιών ενεργοποιούνται από το ΚΜ μετά την προσκόμμιση της υπογεγραμμένης αίτησης του επενδυτή -εντολέα προς τον Χειριστή για τη δημιουργία Μερίδας Επενδυτή και Λογαριασμού Αξιών. Το ΚΜ ελέγχει εάν η Μερίδα Επενδυτή και ο Λογαριασμός Αξιών είναι ήδη ενεργοποιημένοι και εξακριβώνει τη σύμπτωση

των στοιχείων του επενδυτή, που αναγράφονται στο έντυπο της αίτησης με τα καταχωρημένα από τον Χειριστή κατά το στάδιο της δημιουργίας Μερίδας στοιχεία (επιβεβαίωση Μερίδας). Εάν πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις, το ΚΜ ενεργοποιεί τη Μερίδα και το Λογαριασμό Αξιών του επενδυτή. Μετά την ενεργοποίηση της Μερίδας Επενδυτή και του Λογαριασμού Αξιών μπορούν να ενεργοποιηθούν στη συνέχεια και οι Λογαριασμοί Χειριστή της Μερίδας αυτής. Ο Ειδικός Λογαριασμός ενεργοποιείται αυτόματα με την ενεργοποίηση της Μερίδας. Ο Χειριστής, που δημιούργησε Μερίδα Επενδυτή, η οποία δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί από το ΚΜ, μπορεί να επιφέρει μεταβολή στα στοιχεία της Μερίδας ή του Λογαριασμών Αξιών, μόνον εφόσον δεν έχουν γίνει οποιεσδήποτε χρεοπιστώσεις ή μεταφορές αξιών στη Μερίδα αυτή.

2. Εάν η αίτηση του επενδυτή για τη δημιουργία της Μερίδας δεν προσκομισθεί στο ΚΜ από τον Χειριστή εντός πέντε εργασίμων ημερών από τη δημιουργία της Μερίδας στο ΣΑΤ, το ΚΜ θέτει τη Μερίδα αυτή υπό περιορισμό σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 1 του άρθρου 7 του παρόντος Κανονισμού, που εφαρμόζονται αναλογικά, εφόσον η Μερίδα αυτή έχει καταχωρημένες αξίες ή έχουν οποτεδήποτε γίνει χρεοπιστώσεις ή μεταφορές αξιών.

3. Η Μερίδα Εκδότριας και η Μερίδα Μέλους ενεργοποιούνται από το ΚΜ αμέσως μετά τη δημιουργία τους.

4. Οι Λογαριασμοί Χειριστή ενεργοποιούνται από το ΚΜ βάσει της υπογεγραμμένης αίτησης του επενδυτή - εντολέα προς τον ή τους Χειριστές για τη δημιουργία Λογαριασμού Χειριστή ("εξουσιοδότηση χρήσης"), η οποία κοινοποιείται σε αυτό. Το ΚΜ ελέγχει, εάν η Μερίδα Επενδυτή και ο Λογαριασμός Αξιών είναι ήδη ενεργοποιημένοι, εάν τα στοιχεία αναγνώρισης του επενδυτή, που αναγράφονται στην αίτηση συμπίπτουν με τα στοιχεία της Μερίδας Επενδυτή, και εάν υπάρχει ήδη ενεργοποιημένος Λογαριασμός Χειριστή για τον ίδιο Χειριστή μέσα στην ίδια Μερίδα Επενδυτή (επιβεβαίωση Λογαριασμού Χειριστή). Σε περίπτωση, που ο Χειριστής είναι Μέλος, ελέγχεται επιπλέον εάν έχει αναγραφεί ο Κωδικός ΑΣΗΣ, που έχει αποδώσει το Μέλος στον κάτοχο του Λογαριασμού. Εάν πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις, το ΚΑΑ προβαίνει στην ενεργοποίηση του Λογαριασμού Χειριστή. Ο Χειριστής, που δημιούργησε Λογαριασμό Χειριστή, ο οποίος δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί από το ΚΑΑ, μπορεί να μεταβάλλει το δηλωθέντα Κωδικό ΑΣΗΣ, μόνον εφόσον δεν έχουν καταχωρηθεί αξίες και δεν έχουν γίνει χρεοπιστώσεις ή μεταφορές των αξιών στο Λογαριασμό αυτόν.

5. Εάν η εξουσιοδότηση χρήσης δεν προσκομισθεί στο ΚΑΑ από το Χειριστή εντός πέντε εργασίμων ημερών από τη δημιουργία του Λογαριασμού Χειριστή στο ΣΑΤ, το ΚΑΑ τον θέτει υπό περιορισμό σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 1 του άρθρου 7 του παρόντος Kανονισμού, που εφαρμόζονται αναλογικά, εφόσον ο Λογαριασμός αυτός έχει καταχωρημένες αξίες ή έχουν οποτεδήποτε γίνει χρεοπιστώσεις ή μεταφορές αξιών.

Αρθρο 5

1. Η περίπτωση β της παράγραφος 1 του άρθρου 15 του Κανονισμού αντικαθίσταται ως εξής:

"β. αυτόματα από το ΚΑΑ στις εξής περιπτώσεις:

αα. στην περίπτωση που ο Λογαριασμός Αξιών και ο Ειδικός Λογαριασμός παραμείνουν ανενεργοί για χρονικό διάστημα, που ορίζεται από το ΚΑΑ

ββ. στην περίπτωση που η αίτηση του επενδυτή για τη δημιουργία της Μερίδας δεν προσκομισθεί στο ΚΑΑ από το Χειριστή εντός του χρονικού διαστήματος της παρ. 2 του προηγούμενου άρθρου και πρόκειται για Μερίδα στους Λογαριασμούς της οποίας δεν υπάρχουν καταχωρημένες αξίες και δεν έχουν γίνει ποτέ χρεοπιστώσεις ή μεταφορές των αξιών, που τυχόν ήταν καταχωρημένες σε αυτήν.

γγ. στην περίπτωση της Μερίδας αποβιώσαντος επενδυτή, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας που προβλέπεται στο άρθρο 64 του παρόντος Κανονισμού.

δδ. στην περίπτωση του άρθρου 79Α του παρόντος Κανονισμού."

2. Μετά την παράγραφο 1 του άρθρου 15 του Κανονισμού προστίθεται παράγραφος 2 με αντίστοιχη αναρίθμηση των παραγράφων 2, 3 και 4 σε 3, 4 και 5 αντίστοιχα, η οποία έχει ως εξής:

"2. Η απενεργοποίηση Μερίδας συνεπάγεται την απενεργοποίηση των Λογαριασμών της".

3. Η αναριθμημένη παράγραφος 5 του άρθρου 15 του Κανονισμού αντικαθίσταται ως εξής:

"5. Απενεργοποίηση Λογαριασμού Χειριστή γίνεται

α. από το Χειριστή του συγκεκριμένου Λογαριασμού μόνον εφόσον αυτός δεν έχει επιβεβαιωθεί σύμφωνα με την παράγραφο 4 του προηγούμενου άρθρου και υπό την προϋπόθεση ότι στο Λογαριασμό αυτόν δεν υπάρχουν καταχωρημένες αξίες και δεν έχουν γίνει ποτέ χρεοπιστώσεις ή μεταφορές αξιών, που τυχόν ήταν καταχωρημένες σε αυτόν,

β. από το ΚΑΑ μετά από αίτηση του επενδυτή, η οποία διαβιβάζεται προς έλεγχο στο ΚΑΑ και εφόσον ο Λογαριασμός αυτός έχει μηδενικό υπόλοιπο αξιών

γ. αυτόματα από το ΚΑΑ χωρίς αίτηση του επενδυτή:

αα. στην περίπτωση απενεργοποίησης της Μερίδας και

ββ. στην περίπτωση που η εξουσιοδότηση χρήσης δεν προσκομισθεί στο ΚΑΑ από το Χειριστή στο χρονικό διάστημα που ορίζεται στην παράγραφο 5 του προηγούμενου άρθρου και εφόσον ο Λογαριασμός αυτός δεν έχει καταχωρημένες αξίες και δεν έχουν γίνει ποτέ χρεοπιστώσεις ή μεταφορές των αξιών, που τυχόν ήταν καταχωρημένες σε αυτόν.

Αρθρο 6

Στην παράγραφο 1 του άρθρου 18 του Κανονισμού προστίθενται περιπτώσεις ζ΄ και η΄, οι οποίες έχουν ως εξής:

"ζ. διόρθωσης εσφαλμένων καταχωρήσεων σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 3 του άρθρου 53 του παρόντος Κανονισμού

η. μετατροπής αξιών αλλοδαπής εταιρίας σε άυλες αξίες, προκειμένου να εισαχθούν στο ΧΑΑ και το αντίστροφο σύμφωνα με την παρ. 17 του άρθρου 33 του Ν. 1806/88, όπως ισχύει".

Αρθρο 7

Το άρθρο 21 του Κανονισμού αντικαθίσταται ως εξής:

"`Αρθρο 21
Ενημέρωση Εκδότριας

Το ΚΑΑ ενημερώνει την Εκδότρια σε κάθε περίπτωση που προβλέπεται από τις διατάξεις του νόμου και του παρόντος Κανονισμού. Επιπλέον μετά το πέρας της εκκαθάρισης κάθε ημέρας διαπραγμάτευσης στο ΧΑΑ, το ΚΑΑ θέτει στη διάθεση των Εκδοτριών ονομαστικών μετοχών τις πράξεις μεταβίβασης, που έχουν λάβει χώρα επί των μετοχών τους".

Αρθρο 8

Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 27 του Κανονισμού αντικαθίσταται ως εξής:

"2. Μετά την ως άνω σύμπτυξη των πράξεων, οι πράξεις που είχαν εισαχθεί προσωρινά στο ΣΑΤ οριστικοποιούνται, σχηματίζοντας οριστικά και αμετάκλητα το σύνολο των προς εκκαθάριση πράξεων".

Αρθρο 9

Από το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 28, διαγράφεται η φράση "..γνωστοποιώντας στο ΚΑΑ και το λόγο της διάσπασης".

Αρθρο 10

Το άρθρο 30 του Κανονισμού αντικαθίσταται ως εξής:

"`Αρθρο 30
Προθεσμία γνωστοποίησης

Η γνωστοποίηση του Λογαριασμού Xειριστή πρέπει να γίνει:

α. από τα Μέλη, το αργότερο μέχρι την έναρξη του τελευταίου κύκλου διακανονισμού της ημέρας Τ + 3

β. από τους Θεματοφύλακες, το αργότερο μία ώρα πριν από τη λήξη της συνεδρίασης του ΧΑΑ της ημέρας Τ + 3".

Αρθρο 11

Η περίπτωση β του άρθρου 34 του Κανονισμού αντικαθίσταται ως εξής:

"β. Σε περίπτωση μη γνωστοποίησης από Θεματοφύλακα στην προθεσμία της περίπτωσης β του άρθρου 30, η υποχρέωση γνωστοποίησης επιστρέφει στο Μέλος, το οποίο οφείλει μέχρι την έναρξη του τελευταίου κύκλου διακανονισμού της ημέρας Τ + 3, να γνωστοποιήσει τον ίδιο Λογαριασμό Χειριστή της Μερίδας του. Σε κάθε περίπτωση το ΚΑΑ, με την έναρξη του τελευταίου κύκλου διακανονισμού της ημέρας Τ + 3, θεωρεί αυτοδικαίως ως γνωστοποιηθέντα Λογαριασμό Χειριστή το Λογαριασμό Χειριστή της Μερίδας του Μέλους που μετέθεσε την αγορά ή την πώληση στο Θεματοφύλακα".

Αρθρο 12

Το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 40 του Κανονισμού αντικαθίσταται ως εξής:

"Σε κάθε περίπτωση, η μετάθεση πράξης πρέπει να γίνει το αργότερο έως την 20.00 της Τ + 1".

Αρθρο 13

Το πρώτο εδάφιο του άρθρου 48 του Κανονισμού αντικαθίσταται ως εξής:

"2. Ή Αρχείο Προσδιορισμού Δικαιούχων δημιουργείται από το ΚΑΑ και τίθεται στη διάθεση της Εκδότριας ονομαστικών μετοχών εταιρείας".

Αρθρο 14

1. Η παράγραφος 2 του άρθρου 49 του Κανονισμού αντικαθίσταται ως εξής:

"2. Το Αρχείο Κατανομής Δικαιούχων περιέχει κατάλογο των δικαιούχων στους οποίους πρέπει να μεταφερθούν οι αξίες από το Μεταβατικό Λογαριασμό της Εκδότριας. Ειδικότερα στο Αρχείο Κατανομής πρέπει να περιέχονται τα εξής στοιχεία:

α. Ο Κωδικός Αριθμός Μερίδας Επενδυτή (ΚΑΜΕ) καθώς και ο αριθμός του Λογαριασμού Αξιών της Μερίδας στον οποίο μεταφέρονται οι αξίες

β. Τα στοιχεία αναγνώρισης κάθε επενδυτή που αναφέρεται στο Αρχείο Κατανομής. Τα στοιχεία αυτά πρέπει να συμπίπτουν με τα στοιχεία αναγνώρισης που περιλαμβάνονται στην αντίστοιχη Μερίδα

γ. Ο Λογαριασμός Χειριστή, στον οποίο θα μεταφερθούν οι αξίες, εφόσον ο επενδυτής επιθυμεί οι αξίες του να τεθούν υπό το χειρισμό Χειριστή. Ο Λογαριασμός αυτός πρέπει να ανήκει στην αντίστοιχη Μερίδα Επενδυτή. Είναι δυνατή η κατανομή αξιών μεταξύ διαφορετικών Λογαριασμών Χειριστή της ίδιας Μερίδας Επενδυτή.

δ. Δήλωση του Ειδικού Λογαριασμού, εφόσον ο επενδυτής επιθυμεί οι συγκεκριμένες αξίες να καταχωρηθούν στο Λογαριασμό αυτόν.

2. Στο άρθρο 49 του Κανονισμού προστίθεται παράγραφος 4, η οποία έχει ως εξής:

"4. Το Αρχείο Κατανομής κατανέμει την ποσότητα των αξιών του Μεταβατικού Λογαριασμού, που δημιουργήθηκε ως αποτέλεσμα του εταιρικού γεγονότος".

Αρθρο 15

Μετά το άρθρο 49 του Κανονισμού προστίθεται άρθρο 49α, το οποίο έχει ως εξής:

"`Αρθρο 49α
Αρχείο Κατανομής Δικαιούχων Δεσμευμένων Αξιών ΝΕ.Χ.Α.

1. Το Αρχείο Κατανομής Δικαιούχων Δεσμευμένων Αξιών ΝΕ.Χ.Α. δημιουργείται από την Εκδότρια εταιρεία της οποίας οι αξίες είναι εισηγμένες στη ΝΕ.Χ.Α. και διαβιβάζεται στο ΚΑΑ πάντοτε συνοδευόμενο από:

α) μία έγγραφη κατάσταση υπογεγραμμένη από το νόμιμο εκπρόσωπο της Εκδότριας

β) δηλώσεις των δικαιούχων των αξιών αυτών ότι αποδέχονται τη δέσμευση, τόσο των καταχωρουμένων με το Αρχείο αυτό αξιών τους στον Ειδικό Λογαριασμό όσο και όσων άλλων αξιών τυχόν προκύψουν από αυτές κατά τα οριζόμενα στο Ν. 2733/99 και στις οικείες αποφάσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του ΧΑΑ

2. Το Αρχείο και η συνοδευτική κατάσταση πρέπει να περιέχουν ταυτόσημα στοιχεία με ευθύνη της Εκδότριας. Το ΚΑΑ καθορίζει τις ειδικές προδιαγραφές που οι εφαρμογές λογισμικού και τα συστήματα των Εκδοτριών οφείλουν να πληρούν για τη δημιουργία των Αρχείων Κατανομής Δικαιούχων Δεσμευμένων Αξιών ΝΕ.Χ.Α.

3. Το Αρχείο αυτό περιέχει κατάλογο των δικαιούχων στους οποίους πρέπει να μεταφερθούν οι αξίες από το Μεταβατικό Λογαριασμό της Εκδότριας εταιρείας. Ειδικότερα στο Αρχείο αυτό πρέπει να περιέχονται τα εξής στοιχεία: α) Ο Κωδικός Αριθμός Μερίδας Επενδυτή (ΚΑΜΕ), στον Ειδικό Λογαριασμό της οποία μεταφέρονται οι αξίες

β) Η ρητή δήλωση του Ειδικού Λογαριασμού καθώς και η ένδειξη "δέσμευση ΝΕ.Χ.Α.".

γ) Τα στοιχεία αναγνώρισης κάθε επενδυτή που αναφέρεται στο Αρχείο. Τα στοιχεία αυτά πρέπει να συμπίπτουν με τα στοιχεία αναγνώρισης που περιλαμβάνονται στην αντίστοιχη Μερίδα. Κατά τα λοιπά εφαρμόζεται η παράγραφος 3 του προηγούμενου άρθρου.