Απόφ. 20783/2020 (09/11/2020)

Καθορισμός εντύπου σύμβασης πώλησης και μεταβίβασης επιχειρηματικών απαιτήσεων (παρ. 14 και 16 του άρθρου 10 του N. 3156/2003).

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
9 Νοεμβρίου 2020

ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ
Αρ. Φύλλου 4944

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
Αριθμ. 20783
Καθορισμός εντύπου σύμβασης πώλησης και μεταβίβασης επιχειρηματικών απαιτήσεων (παρ. 14 και 16 του άρθρου 10 του N . 3156/2003).

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Έχοντας υπόψη:

1) Τις διατάξεις:

α) Του άρθρου 3 του N. 2844/2000 (Α΄ 220),

β) των παρ. 14 και 16 του άρθρου 10 του Ν. 3156/2003 «Ομολογιακά δάνεια, τιτλοποίηση απαιτήσεων και απαιτήσεων από ακίνητα και άλλες διατάξεις» (Α΄ 157),

γ) του άρθρου 90 του Κώδικα νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα, που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του π.δ. 63/2005 (Α΄ 98),

δ) του π.δ. 83/2019 «Διορισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α΄ 121),

2) την υπ΄ αρ. 161337/30-10-2003 υπουργική απόφαση «Καθορισμός εντύπου σύμβασης διαχείρισης επιχειρηματικών απαιτήσεων (παρ. 14 και 16 του άρθρου 10 του Ν. 3156/2003)» (Β΄ 1688),

3) το γεγονός ότι από τις διατάξεις της απόφασης αυτής δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:

1. Οι προβλεπόμενες από την παρ. 8 του άρθρου 10 του Ν. 3156/2003 συμβάσεις καταχωρίζονται με υποβολή εντύπου, το οποίο εκτυπώνεται σε λευκό χαρτί γραφής 100 γραμμαρίων και αποτελείται από ένα φύλλο. Το φύλλο έχει διαστάσεις 42 εκατοστά (πλάτος) επί 29,7 εκατοστά (μήκος) και διαιρείται σε δύο ημίφυλλα. Στην πρώτη σελίδα του εντύπου αναγράφονται: 1) τα στοιχεία των συμβαλλομένων, 2) οι όροι της σύμβασης (το νόμισμα και το ποσό ή ο τρόπος υπολογισμού του τιμήματος αγοράς, ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης πώλησης, εφαρμοστέο δίκαιο και δικαιοδοσία και λοιποί ουσιώδεις όροι), 3) ο τύπος των μεταβιβαζόμενων επιχειρηματικών απαντήσεων (γενική περιγραφή της επιχειρηματικής απαίτησης και νόμισμα). Στη δεύτερη σελίδα του εντύπου αναγράφονται τα στοιχεία που εξατομικεύουν, κατά την κρίση των συμβαλλομένων, τις τιτλοποιούμενες απαιτήσεις (ενδεικτικά: ονοματεπώνυμο ή επωνυμία οφειλετών και εγγυητών, τυχόν μοναδικοί αριθμοί καταχώρισης των τιτλοποιούμενων απαιτήσεων στα βιβλία του μεταβιβάζοντος) και τις παρεπόμενες εμπράγματες και ενοχικές εξασφαλίσεις αυτών (για τις οποίες αρκεί και απλή αναφορά ότι υφίστανται). Στην ίδια σελίδα τίθενται επίσης η ημερομηνία και οι υπογραφές των συμβαλλομένων και η θεώρηση αυτών, καθώς και ημερομηνία δημοσίευσης καταχώρισης στο ενεχυροφυλάκειο. Στην τρίτη σελίδα του εντύπου καταχωρίζονται οι τυχόν μεταβολές των συμβάσεων αυτών. Το αναλυτικό περιεχόμενο κάθε σελίδας με τις οικείες υποσημειώσεις εμφαίνεται στο προσαρτημένο στο παράρτημα της παρούσας απόφαση υπόδειγμα. Τα στοιχεία που εξατομικεύουν τις τιτλοποιούμενες απαιτήσεις και τις παρεπόμενες εμπράγματες και ενοχικές εξασφαλίσεις αυτών μπορούν να αναγράφονται σε ξεχωριστό παράρτημα. Το παράρτημα μονογράφεται σε κάθε σελίδα του από τα συμβαλλόμενα μέρη είτε με ιδιόχειρη είτε με έντυπη ή ηλεκτρονική υπογραφή. Μαζί με το παραπάνω έντυπο συνυποβάλλεται η μεταξύ των συμβαλλομένων σύμβαση ή περίληψη αυτής, καθώς και υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 ή συμβολαιογραφικό έγγραφο ή πρακτικό διοικητικού συμβουλίου, με την οποία οι υπογράφοντες το έντυπο δηλώνουν ή από τα οποία προκύπτει ότι έχουν νομίμως εξουσιοδοτηθεί από τους συμβαλλομένους για την υπογραφή και υποβολή του. Τα μέρη δεν υποχρεούνται να υποβάλλουν οιοδήποτε άλλο έγγραφο, πλην των ως άνω αναφερομένων, για την ολοκλήρωση της καταχώρισης των παρ. 14 και 16 του άρθρου 10 του Ν. 3156/2003 στο οικείο ενεχυροφυλάκειο.

2. Αντί της προσάρτησης του παραρτήματος με αναγραφή των στοιχείων εξατομίκευσης των τιτλοποιούμενων απαιτήσεων και των παρεπόμενων εμπραγμάτων και ενοχικών εξασφαλίσεων των, είναι δυνατή η υποβολή της σύμβασης και του παραρτήματος με καταγραφή τους σε αρχείο ηλεκτρονικής μορφής που θα περιέχεται σε ψηφιακό δίσκο (CD) ή άλλο ψηφιακό μέσο. Στην περίπτωση αυτή, μαζί με το έντυπο της παρ. 1, συνυποβάλλεται ο ψηφιακός δίσκος ή το άλλο ψηφιακό μέσο μαζί με αντίγραφο δήλωσης ενώπιον συμβολαιογράφου, ή, εναλλακτικά, υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του Ν. 1599/1986, ειδικώς εξουσιοδοτημένου προς τούτο προσώπου ότι το ψηφιακό μέσο περιλαμβάνει όλα τα απαιτούμενα από το άρθρο 10 του Ν. 3156/2003 και την παρούσα απόφαση στοιχεία. Η υποβολή της δήλωσης αυτής αντικαθιστά την υποχρέωση μονογραφής από τους συμβαλλόμενους (αγοραστή και πωλητή της σύμβασης πώλησης και μεταβίβασης απαιτήσεων) του περιεχομένου του παραρτήματος με τα στοιχεία που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου αυτής. Ο ενεχυροφύλακας εκδίδει κατόπιν σχετικής αίτησης επικυρωμένα αντίγραφα ή αποσπάσματα του ηλεκτρονικού αρχείου που αναφέρεται στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου αυτής.

3. Σε κάθε περίπτωση μεταβολής των στοιχείων της σύμβασης πώλησης και μεταβίβασης απαιτήσεων του άρθρου 10 του ν. 3156/2003 ή των στοιχείων εξατομίκευσης των επιχειρηματικών απαιτήσεων, είναι δυνατή η υποβολή των μεταβολών παραπάνω στοιχείων με καταγραφή τους σε αρχείο ηλεκτρονικής μορφής που θα περιέχεται σε ψηφιακό δίσκο (CD) ή άλλο ψηφιακό μέσο. Στην περίπτωση αυτή, μαζί με το έντυπο της παρ. 1, συνυποβάλλεται ο ψηφιακός δίσκος ή το άλλο ψηφιακό μέσο μαζί με αντίγραφο δήλωσης ενώπιον συμβολαιογράφου, ή, εναλλακτικά, υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986, ειδικώς εξουσιοδοτημένου προς τούτο προσώπου ότι το ψηφιακό μέσο περιλαμβάνει όλα τα απαιτούμενα από το άρθρο 10 του ν. 3156/2003 και την παρούσα απόφαση στοιχεία. Η υποβολή της δήλωσης αυτής αντικαθιστά την υποχρέωση μονογραφής από τους συμβαλλόμενους (αγοραστή και πωλητή της σύμβασης πώλησης και μεταβίβασης απαιτήσεων) του περιεχομένου του παραρτήματος με τα στοιχεία που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου αυτή.

4. Στην περίπτωση μεταβολών, το ψηφιακό μέσο που συνυποβάλλεται κατά τα παραπάνω μαζί με τη συμπληρωμένη περίληψη μεταβολών του Β΄ μέρους του παραρτήματος της παρούσας απόφασης αντικαθιστά κάθε προηγουμένως υποβληθέν ψηφιακό μέσο (δηλαδή είτε αυτό που είχε κατατεθεί με την αρχική περίληψη είτε με την αμέσως προηγούμενη περίληψη μεταβολών). Στο ψηφιακό μέσον καταδεικνύονται με σαφήνεια όλες οι μέχρι τούδε μεταβολές και η ημερομηνία αυτών. Κάθε δε φορά που υποβάλλεται στο ενεχυροφυλακείο νέο ψηφιακό μέσον (λόγω μεταβολών), ο ενεχυροφύλακας υποχρεούται να παραδώσει το προηγουμένως κατατεθέν ψηφιακό μέσο στο πρόσωπο που υποβάλλει το ψηφιακό μέσο με τις επελθούσες μεταβολές, εφόσον το πρόσωπο αυτό είναι ειδικώς εξουσιοδοτημένο για την παραλαβή του αρχικού ψηφιακού μέσου δυνάμει είτε συμβολαιογραφικής εξουσιοδότησης, είτε εξουσιοδότησης με βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής του εξουσιοδοτούντος. Σε κάθε περίπτωση μεταβολής ο ενεχυροφύλακας εκδίδει κατόπιν σχετικής αίτησης επικυρωμένα αντίγραφα ή αποσπάσματα του ηλεκτρονικού αρχείου μεταβολών που αναφέρεται στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου αυτής.

5. Το αναφερόμενο στις προηγούμενες παραγράφους ψηφιακό αρχείο πρέπει να είναι ευχερώς αναγνώσιμο με τα συνήθη για την ανάγνωση αυτών των αρχείων τεχνικά μέσα και να επιτρέπει την ευχερή αναζήτηση με βάση επιμέρους στοιχεία απαιτήσεων ή οφειλετών. Ο ενεχυροφύλακας εξασφαλίζει την πρόσβαση σε αντίγραφο του ηλεκτρονικού αρχείου εντός των εγκαταστάσεων του ενεχυροφυλακείου σε κάθε ενδιαφερόμενο παρέχοντας τα απαραίτητα τεχνικά μέσα (υπολογιστές κ.λπ.).

Η υπ΄ αρ. 161338/30-10-2003 (Β΄ 1688) απόφαση καταργείται.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 9 Νοεμβρίου 2020
Ο Υπουργός
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ