Απόφ. 21530/2009 (19/11/2009)

Διάθεση μεριδίων ή μετοχών οργανισμών συλλογικών επενδύσεων που δεν υπόκεινται στην Οδηγία 85/611/ΕΟΚ στην Ελλάδα.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ
Ν.Π.Δ.Δ

21/530/19.11.2009 του Διοικητικού Συμβουλίου
Θέμα:

Διάθεση μεριδίων ή μετοχών οργανισμών συλλογικών επενδύσεων που δεν υπόκεινται στην Οδηγία 85/611/ΕΟΚ στην Ελλάδα.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ

Λαμβάνοντας υπόψη:

1. Την παράγραφο 1 του άρθρου 36 του Ν. 3283/2004 «Ανώνυμες εταιρείες διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων, οργανισμοί συλλογικών επενδύσεων σε κινητές αξίες αμοιβαία κεφάλαια και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ Α΄/210/2004).

2. Το άρθρο 90 του Π.Δ. 63/2005 «Κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα» (ΦΕΚ Α΄/98/2005).

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ

Αρθρο 1
Ορισμοί και σκοπός

1. Όπου στην απόφαση αυτή αναφέρονται οργανισμοί συλλογικών επενδύσεων νοούνται οι οργανισμοί συλλογικών επενδύσεων που έχουν την έδρα τους: (α) σε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν υπόκεινται στην Οδηγία 85/611/ΕΟΚ, ή (β) σε τρίτο εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης κράτος.

2. Η απόφαση αυτή καθορίζει τους όρους, τις προϋποθέσεις και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη χορήγηση άδειας από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σε οργανισμούς συλλογικών επενδύσεων που επιθυμούν να διαθέσουν μερίδια ή μετοχές τους στην Ελλάδα.

Αρθρο 2
Διάθεση στην Ελλάδα

1. Η διάθεση μεριδίων ή μετοχών οργανισμού συλλογικών επενδύσεων στην Ελλάδα, επιτρέπεται μόνο σε επαγγελματίες πελάτες, κατά την έννοια της παραγράφου 7 του άρθρου 2 του Ν. 3606/2007.

2. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς οφείλει να απαντήσει στον οργανισμό συλλογικών επενδύσεων (ή στην εταιρεία διαχείρισης του. εφόσον πρόκειται για οργανισμό συλλογικών επενδύσεων με συμβατική μορφή) που αιτείται άδεια για τη διάθεση μεριδίων ή μετοχών του στην Ελλάδα εντός δύο (2) μηνών από την υποβολή σε αυτήν του συνόλου των απαιτούμενων στοιχείων του άρθρου 4 της παρούσας.

Αρθρο 3
Αντιπρόσωπος στην Ελλάδα

1. Για τη διάθεση μεριδίων ή μετοχών του οργανισμού συλλογικών επενδύσεων στην Ελλάδα απαιτείται η σύναψη σύμβασης συνεργασίας του οργανισμού συλλογικών επενδύσεων (ή της εταιρείας διαχείρισης του, εφόσον πρόκειται για οργανισμό συλλογικών επενδύσεων με συμβατική μορφή) με αντιπρόσωπο. Ως αντιπρόσωποι δύνανται να ενεργούν μόνο τα πιστωτικά ιδρύματα και οι εταιρείες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών που έχουν την καταστατική τους έδρα στην Ελλάδα ή είναι εγκατεστημένες στην Ελλάδα με μορφή υποκαταστήματος εφόσον η καταστατική τους έδρα βρίσκεται σε άλλο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Π.Ε.Υ.), οι ανώνυμες εταιρείες διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων (Α.Ε.Δ.Α.Κ.) καθώς και οι εταιρείες διαχείρισης που έχουν λάβει άδεια λειτουργίας από τις αρμόδιες αρχές άλλου κράτους-μέλους σύμφωνα με την Οδηγία 85/611/ΕΟΚ και έχουν εγκαταστήσει και λειτουργούν υποκατάστημα στην Ελλάδα.

2. Σε περίπτωση που ο αντιπρόσωπος είναι Α.Ε.Δ.Α.Κ. ή Ε.Π.Ε.Υ. ή εταιρεία διαχείρισης που έχει λάβει άδεια λειτουργίας από τις αρμόδιες αρχές άλλου κράτους-μέλους σύμφωνα με την Οδηγία 85/611/ΕΟΚ και έχει εγκαταστήσει και λειτουργεί υποκατάστημα στην Ελλάδα, ο οργανισμός συλλογικών επενδύσεων (ή η εταιρεία διαχείρισης του, εφόσον πρόκειται για οργανισμό συλλογικών επενδύσεων με συμβατική μορφή) συνάπτει σύμβαση συνεργασίας και με πιστωτικό ίδρυμα το οποίο θα διενεργεί τις πληρωμές από και προς τους μεριδιούχους ή μετόχους του οργανισμού συλλογικών επενδύσεων.

Αρθρο 4
Απαιτούμενα δικαιολογητικά

Η αίτηση του οργανισμού συλλογικού επενδύσεων (ή της εταιρείας διαχείρισης του, εφόσον πρόκειται για οργανισμό συλλογικών επενδύσεων με συμβατική μορφή) για την παροχή άδειας από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς,, συνοδεύεται από τα ακόλουθα δικαιολογητικά: (α) τη βεβαίωση της αρμόδιας εποπτικής αρχής του άλλου κράτους από την οποία να προκύπτει ότι ο οργανισμός συλλογικών επενδύσεων πληροί τους όρους που έχουν τεθεί από την αρμόδια αυτή αρχή, (β) τον κανονισμό του οργανισμού συλλογικών επενδύσεων ή τα καταστατικά του έγγραφα, εφόσον πρόκειται για εταιρεία με καταστατική μορφή, (γ) το ενημερωτικό δελτίο (πλήρες και απλοποιημένο, εφόσον υφίστανται) του οργανισμού συλλογικών επενδύσεων, (δ) την τελευταία ελεγμένη από νόμιμους ελεγκτές ετήσια έκθεση και την τελευταία εξαμηνιαία έκθεση (εφόσον υφίσταται), (ε) πληροφοριακά στοιχεία σχετικά με τον τρόπο διάθεσης των μεριδίων ή μετοχών του στην Ελλάδα και σχετικά με τον τρόπο και τη διαδικασία πληρωμής από και προς τους μεριδιούχους ή μετόχους του οργανισμού συλλογικών επενδύσεων, (στ) τη σύμβαση συνεργασίας της παραγράφου 1 του άρθρου 3 της παρούσας με τον αντιπρόσωπο του οργανισμού συλλογικών επενδύσεων στην Ελλάδα και το πιστωτικό ίδρυμα (εφόσον, ο αντιπρόσωπος είναι Α.Ε.Δ.Α.Κ. ή Ε.Π.Ε.Υ. ή εταιρεία διαχείρισης που έχει λάβει άδεια λειτουργίας από τις αρμόδιες αρχές άλλου κράτους-μέλους σύμφωνα με την Οδηγία 85/611/ΕΟΚ και έχει εγκαταστήσει και λειτουργεί υποκατάστημα στην Ελλάδα), (ζ) σχέδιο του ενημερωτικού υλικού, καθώς και τυχόν διαφημίσεων που θα απευθύνουν στο επενδυτικό κοινό.

Αρθρο 5
Πρόσθετοι Όροι και Προϋποθέσεις

1. Για τη χορήγηση της σχετικής άδειας από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς απαιτούνται επιπροσθέτως τα εξής:

(α) εξαιρουμένων τυχόν επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία, η φύλαξη των στοιχείων του ενεργητικού του οργανισμού συλλογικών επενδύσεων να έχει ανατεθεί σε θεματοφύλακα, ο οποίος υπόκειται σε εποπτεία τουλάχιστον ισοδύναμη με αυτήν που προβλέπει η κοινοτική νομοθεσία,

(β) η αρμόδια εποπτική αρχή του οργανισμού συλλογικών επενδύσεων να έχει συνάψει συμφωνία συνεργασίας και ανταλλαγής εμπιστευτικών πληροφοριών με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

2. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δύναται να θέτει, κατά περίπτωση, πρόσθετους όρους και προϋποθέσεις λαμβάνοντας υπόψη θέματα όπως, ενδεικτικά, η επενδυτική πολιτική, η πολιτική εξαγορών και οι κίνδυνοι τους οποίους ενέχει η επένδυση σε μερίδια ή μετοχές του οργανισμού συλλογικών επενδύσεων.

Αρθρο 6
Έναρξη διάθεσης και διαφήμισης

1. Ο οργανισμός συλλογικών επενδύσεων δύναται να διαθέτει και διαφημίζει τα μερίδια ή τις μετοχές του στην Ελλάδα, μετά τη δημοσίευση στο ΦΕΚ της άδειας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

2. Ο οργανισμός συλλογικών επενδύσεων, μέσω του αντιπροσώπου του, παραδίδει δωρεάν σε αυτόν που επιθυμεί να καταστεί μεριδιούχος ή μέτοχος του, πριν από τη σύναψη σύμβασης για την απόκτηση μεριδίων ή μετοχών του, το απλοποιημένο ενημερωτικό δελτίο, εφόσον υφίσταται, ή εναλλακτικά, το πλήρες ενημερωτικό δελτίο και εφόσον ο μεριδιούχος ή μέτοχος αιτηθεί, τον κανονισμό ή τα καταστατικά έγγραφα και την τελευταία δημοσιευθείσα ετήσια ή εξαμηνιαία έκθεση.

3. Επιπροσθέτως των υποχρεώσεων που προβλέπονται στην παράγραφο 3 του άρθρου 36 του Ν. 3283/2004, όλες οι δημοσιεύσεις του οργανισμού συλλογικών επενδύσεων και κάθε ενημερωτικό ή διαφημιστικό υλικό του υποβάλλονται στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς άμεσα.

4. Εφόσον η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διαπιστώσει ότι από δημοσιεύσεις ή ανακοινώσεις του οργανισμού συλλογικών επενδύσεων υπάρχει κίνδυνος παραπλάνησης ή εσφαλμένης πληροφόρησης του επενδυτικού κοινού, ζητά από τον οργανισμό συλλογικών επενδύσεων να προβεί, με δικά του έξοδα, σε διευκρινιστικές ή διορθωτικές δημοσιεύσεις.

5. Οι διατάξεις των παραγράφων 1, 2, 3 και 4 του άρθρου 8 της απόφασης 1/462/7.2.2008 του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς «Κανονισμός συμπεριφοράς ΑΕΔΑΚ και ΑΕΕΧ» (ΦΕΚ Β΄/297/25.2.2008) εφαρμόζονται και ως προς τη διάδοση πληροφοριών (περιλαμβανομένων των διαφημιστικών ανακοινώσεων) και τη διαφήμιση ή ανακοίνωση αποδόσεων οργανισμού συλλογικών επενδύσεων.

6. Η διάταξη της παραγράφου 1 του άρθρου 20 του Ν. 3283/2004 εφαρμόζεται και ως προς τη δημοσίευση στοιχείων του οργανισμού συλλογικών επενδύσεων στον ημερήσιο τύπο, εφόσον αυτά υπολογίζονται σε ημερήσια βάση, διαφορετικά στις ημερομηνίες που προβλέπονται στον κανονισμό ή τα καταστατικά του έγγραφα.

Αρθρο 7
Ευθύνη οργανισμού συλλογικών επενδύσεων και αντιπροσώπου

1. Οι διατάξεις της απόφασης 2/462/7.2.2008 του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς «Οργάνωση δικτύου διάθεσης μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων» (ΦΕΚ Β΄/297/25.2.2008) εφαρμόζονται και ως προς την οργάνωση του δικτύου διάθεσης μεριδίων ή μετοχών οργανισμού συλλογικών επενδύσεων στην Ελλάδα.

2. Με την επιφύλαξη της ευθύνης του οργανισμού συλλογικών επενδύσεων, ο αντιπρόσωπος του στην Ελλάδα ευθύνεται:

(α) για τον τρόπο προώθησης των μεριδίων ή μετοχών του οργανισμού συλλογικών επενδύσεων,

(β) για την επιλογή των ατόμων με τα οποία συνεργάζεται,

(γ) για τις πράξεις των συνεργατών του που αναλαμβάνουν τη διάθεση των μεριδίων ή μετοχών του οργανισμού συλλογικών επενδύσεων και

(δ) για τον έλεγχο καταλληλότητας και ήθους των ανωτέρω προσώπων και για την επαρκή κατάρτιση τους με την παρακολούθηση προγράμματος εκπαίδευσης, μετά την ολοκλήρωση της οποίας, εφοδιάζουν αυτά με πιστοποιητικό συνεργασίας και εκπαίδευσης που επιδεικνύεται στους υποψήφιους μεριδιούχους ή μετόχους.

Αρθρο 8
Ενημέρωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Ο οργανισμός συλλογικών επενδύσεων υποβάλλει, για λόγους στατιστικής παρακολούθησης, στοιχεία που αφορούν τις τοποθετήσεις Ελλήνων επενδυτών σε αυτόν, εντός πέντε (5) εργασίμων ημερών από τη λήξη κάθε ημερολογιακού τριμήνου, σύμφωνα με το συνημμένο στην παρούσα Πίνακα.

Αρθρο 9
Ανάκληση της `Αδειας Διάθεσης

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανακαλεί την άδεια διάθεσης μεριδίων ή μετοχών στην Ελλάδα ενός οργανισμού συλλογικών επενδύσεων, εφόσον αυτός:

(α) δεν κάνει χρήση της άδειας διάθεσης που του χορηγήθηκε εντός δώδεκα (12) μηνών ή παραιτηθεί ρητά από αυτήν, ή (β) έλαβε την άδεια διάθεσης βάσει ψευδών δηλώσεων ή με οποιονδήποτε άλλο αντικανονικό τρόπο, ή

(γ) δεν πληροί πλέον τις προϋποθέσεις βάσει των οποίων χορηγήθηκε η άδεια διάθεσης, ή (δ) έχει διαπράξει σοβαρές ή/και επανειλημμένες παραβάσεις των διατάξεων της ισχύουσας νομοθεσίας.

Αρθρο 10
Μεταβατικές διατάξεις

Οργανισμοί συλλογικών επενδύσεων που έχουν ήδη λάβει άδεια από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να διαθέτουν μερίδια ή μετοχές τους στην Ελλάδα, σύμφωνα με το άρθρο 36 του Ν. 3283/2004, οφείλουν να συμμορφωθούν προς τις διατάξεις της παρούσας απόφασης εντός δύο (2) μηνών από την έναρξη ισχύος της.

Αρθρο 11
Καταργούμενες διατάξεις

Από την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης καταργείται το τμήμα Ι της απόφασης 4/129/14.4.1998 του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς «α) Διάθεση μεριδίων αλλοδαπών οργανισμών συλλογικών επενδύσεων του άρθρου 49γ του Ν. 1969/1991. β) Ευθύνη αντιπροσώπων ΟΣΕΚΑ χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υπόκεινται στην Οδηγία 85/611/ΕΟΚ» (ΦΕΚ Β΄/453).

Αρθρο 12
Έναρξη ισχύος

1. Η απόφαση αυτή ισχύει από τη δημοσίευση της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

2. Από τις διατάξεις της παρούσας δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού.

3. Η παρούσα να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.