Απόφ. 32/2002 (24/07/2002)

«Για τους όρους αμοιβής και εργασίας των καθηγητών ξένων γλωσσών που εργάζονται στα κέντρα ξένων γλωσσών όλης της χώρας με σύμβαση εξηρτημένης εργασίας»

Προς:

1. Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας, Χαλκοκονδύλη 13, 104 32 ΑΘΗΝΑ

2. Ομοσπονδία Συλλόγων Φροντιστών Ξενόγλωσσης Εκπαίδευσης Ελλάδος, Ακαδημίας 52, ΑΘΗΝΑ

ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ 32/ 2002

«Για τους όρους αμοιβής και εργασίας των καθηγητών ξένων γλωσσών που εργάζονται στα κέντρα ξένων γλωσσών όλης της χώρας με σύμβαση εξηρτημένης εργασίας»

Διαιτητής: `Αγγελος Ζησιμόπουλος

1.1. Με αίτηση της προς τον ΟΜΕΔ (αρ. πρωτ. 041/15-7-2002), η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (Ο.Ι.Ε.Λ.Ε.) ζήτησε την παροχή υπηρεσιών διαιτησίας για την επίλυση της συλλογικής διαφοράς εργασίας που δημιουργήθηκε μεταξύ αυτής και της εργοδοτικής οργάνωσης "Ομοσπονδία Συλλόγων Φροντιστών Ξενόγλωσσης Εκπαίδευσης Ελλάδος". Η διαφορά αφορά τους όρους αμοιβής και εργασίας των καθηγητών ξένων γλωσσών που εργάζονται στα κέντρα ξένων γλωσσών όλης της χώρας με σύμβαση εξηρτημένης εργασίας, που είναι μέλη της Ομοσπονδίας Συλλόγων Φροντιστών Ξενόγλωσσης Εκπαίδευσης Ελλάδος.

1.2. Στις 18.7.2002 αναδείχθηκα, με κοινή επιλογή, διαιτητής για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

1.3. Στις 19.7.2002 ανέλαβα τα καθήκοντα μου.

2. Αφού έλαβα υπόψη:

2.1. Ότι η προσφυγή στη διαιτησία έγινε νόμιμα, μονομερώς, από την ενδιαφερόμενη συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων, μετά την άρνηση της εργοδοτικής πλευράς να υπογράψει την νέα Σ.Σ.Ε. του 2002, την οποία υπέγραψε η συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Ξένων Γλωσσών την 15-7-2002.

2.2. Την από 14-2-2002 έγγραφη καταγγελία της από 20-6-2001 Σ.Σ.Ε και της 35/2001 Δ.Α., με την οποία καταγγέλλονται οι προηγούμενες συλλογικές ρυθμίσεις και καλούνται οι εργοδοτικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και η Ομοσπονδία Συλλόγων Φροντιστών Ξενόγλωσσης Εκπαίδευσης Ελλάδος, σε έναρξη διαπραγματεύσεων για την υπογραφή νέας Σ.Σ.Ε.

2.3. Ότι η καταγγελία κοινοποιήθηκε στις εργοδοτικές οργανώσεις και στο Υπουργείο Εργασίας και αναφέρει τα προς διαπραγμάτευση θέματα.

2.4. Την Αίτηση Μεσολάβησης με αριθμ. πρωτ. 75/13-3-2002, που υπέβαλε η συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων.

2.5. Όλα τα έγγραφα που υπάρχουν στο σχετικό φάκελο της συλλογικής διαφοράς, από τα οποία προκύπτουν ότι εκτός της Ομοσπονδίας Συλλόγων Φροντιστών Ξενόγλωσσης Εκπαίδευσης Ελλάδος, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Ξένων Γλωσσών, συμφώνησε για τους όρους αμοιβής και εργασίας των "καθηγητών ξένων γλωσσών που εργάζονται στα κέντρα ξένων γλωσσών όλης της χώρας με σύμβαση εξηρτημένης εργασίας" και υπέγραψε, από κοινού με την συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων, Σ.Σ.Ε.

2.6. Τις θέσεις που ανέπτυξαν οι εκπρόσωποι των δύο μερών κατά την κοινή συνάντηση (Πρακτικό Διαιτησίας της 23.7.2002).

2.7. Το ύψος του πληθωρισμού, όπως διαμορφώθηκε για το έτος 2001, καθώς και το προβλεπόμενο ύψος του πληθωρισμού για το έτος 2002.

2.8. Τους όρους αμοιβής και εργασίας της ΕΓΣΣΕ 2002-2003.

2.7. Ότι για το ενιαίο των όρων αμοιβής και εργασίας, οι προηγούμενες ρυθμίσεις θα πρέπει να ισχύσουν και για τους καθηγητές που απασχολούνται στα κέντρα ξένων γλωσσών μέλη της Ομοσπονδίας Συλλόγων Φροντιστών Ξενόγλωσσης Εκπαίδευσης Ελλάδας.

3. Κατέληξα στην απόφαση:

`Αρθρο 1

Πεδίο Εφαρμογής

Στις διατάξεις της ρύθμισης αυτής υπάγονται οι καθηγητές ξένων γλωσσών, που εργάζονται στα κέντρα ξένων γλωσσών όλης της χώρας με συμβάσεις εξηρτημένης εργασίας.

`Αρθρο 2

Βασικές αποδοχές

Τα κατώτατα όρια του βασικού ημερομισθίου για κάθε ώρα απασχόλησης ή του βασικού μηνιαίου μισθού για 18ωρη εβδομαδιαία απασχόληση, όπως έχουν διαμορφωθεί με βάση τις διατάξεις την Δ.Α. 35/2001, αυξάνονται από 1.4.2002 κατά ποσοστό 3,6% και όπως θα έχουν διαμορφωθεί την 30.6.2002 αυξάνονται περαιτέρω κατά ποσοστό 1,8% από 1.7.2002.

`Αρθρο 3

Επίδομα πολυετίας

1. Στους μισθωτούς που υπάγονται στην παρούσα απόφαση χορηγείται επίδομα πολυετίας για πραγματική υπηρεσία ή προϋπηρεσία, υπολογιζόμενο επί του βασικού ωρομισθίου ή του βασικού μηνιαίου μισθού και ανερχόμενο σε ποσοστό α. 5% για τους πρώτους είκοσι επτά (27) μήνες υπηρεσίας, β. 5% για τους αμέσως επόμενους είκοσι επτά (27) μήνες υπηρεσίας, γ. 5% για τα αμέσως επόμενα δυόμισι χρόνια (30 μήνες) υπηρεσίας, δ. 5% για τα επόμενα δυόμισι χρόνια (30 μήνες) υπηρεσίας, ε. 5% για τα επόμενα δυόμισι χρόνια (30 μήνες) υπηρεσίας, στ. 5% για τα επόμενα δυόμισι χρόνια (30 μήνες) υπηρεσίας και ζ. 5% για τα επόμενα τρία χρόνια (36 μήνες) υπηρεσίας.

Ως υπηρεσία υπό στοιχεία α, β, γ, δ, ε, στ και ζ υπολογίζεται η πραγματική υπηρεσία ή προϋπηρεσία σε οποιοδήποτε εργοδότη του κλάδου.

Η προϋπηρεσία αναγνωρίζεται με πιστοποιητικό εργασίας των προηγουμένων εργοδοτών και σε περίπτωση αντικειμενικής αδυναμίας από τα βιβλιάρια ενσήμων του ΙΚΑ (άρθρο 6 παρ. 3 και 4 της 11/89 απόφασης του ΔΔΔΔ Αθηνών).

Το επίδομα πολυετίας υπολογίζεται επί των νέων βασικών ωρομισθίων και μισθών, όπως διαμορφώνονται με τις αναπροσαρμογές που προβλέπονται από το άρθρο 2 της παρούσας και χορηγείται, κατά τα λοιπά σύμφωνα με τις ειδικότερες προβλέψεις προηγουμένων συλλογικών ρυθμίσεων του κλάδου.

`Αρθρο 4

θεσμικά θέματα

1. Ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να δηλώνει την πρόσληψη των καθηγητών στην Επιθεώρηση Εργασίας εντός της προθεσμίας που ορίζει ο νόμος, καταθέτοντας το σχετικό έντυπο της Επιθεώρησης Εργασίας.

2. Ο καθηγητής, εφόσον απασχοληθεί, κατόπιν συμφωνίας με τον εργοδότη, για επιτήρηση, συνάντηση με γονείς, σύσκεψη διδακτικού προσωπικού πέραν των προγραμματισμένων ωρών διδασκαλίας του, αμείβεται με το καταβαλλόμενο ωρομίσθιο του ή με το ωρομίσθιο που προκύπτει βάσει του καταβαλλόμενου μηναίου μισθού του. Η αμοιβή αυτή δεν προσαυξάνεται με την προβλεπόμενη προσαύξηση για την προετοιμασία του μαθήματος και διόρθωση γραπτών στο σπίτι.

3. Στους πιο πάνω μισθωτούς χορηγείται επιπλέον αμοιβή μίας (1) ώρας για την πέρα από την ώρα διδασκαλίας απασχόληση, για προετοιμασία του μαθήματος (διόρθωση γραπτών, κλπ) κάθε δέκα (10) ώρες διδασκαλίας.

4. Η διάρκεια της διδασκαλίας ορίζεται σε 50 λεπτά της ώρας και το διάλειμμα σε 10 λεπτά της ώρας.

5. Σε περίπτωση αργίας των κέντρων ξένων γλωσσών λόγω εξαιρέσιμων εορτών για μία ή περισσότερες ημέρες την εβδομάδα, για την συμπλήρωση της 18ωρης εβδομαδιαίας εργασίας, υπολογίζονται και οι ώρες των ημερών κατά τις οποίες οι καθηγητές θα δίδασκαν αν δεν συνέπιπταν με ημέρες αργίας. Επίσης σε περίπτωση αργίας λόγω εξαιρέσιμων εορτών για μία ή περισσότερες μέρες την εβδομάδα δικαιούνται να παίρνουν τις αποδοχές που αντιστοιχούν στο ωράριο που συμφωνήθηκε και οι μισθωτοί που απασχολούνται λιγότερο από 18 ώρες την εβδομάδα και αμείβονται με ωρομίσθιο, εφόσον φυσικά οι ημέρες αυτές περιλαμβάνονται στη συμφωνημένη διάρκεια της σύμβασης εργασίας. Σαν ημέρες αργίας θεωρούνται και οι ημέρες διακοπών των κέντρων ξένων γλωσσών, λόγω εορτών του Πάσχα και των Χριστουγέννων, Ν. Έτους.

6. Ο εργοδότης υποχρεούται να χορηγεί στους υπαγόμενους στην παρούσα μισθωτούς αναλυτικό μηνιαίο εκκαθαριστικό σημείωμα μισθοδοσίας σύμφωνα με την διάταξη του άρθρου 18 του Ν.1082/80.

7. Σε περίπτωση εγκυμοσύνης καθηγήτριας που απασχολείται στο ίδιο κέντρο τουλάχιστον για τρίτο διδακτικό έτος, εφόσον αυτή καταστεί έγκυος κατά την διάρκεια του τελευταίου έτους απασχόλησης της, ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να την επαναπροσλάβει για το επόμενο διδακτικό έτος, εκτός εάν δεν προσληφθεί κανένας καθηγητής στο κέντρο, και τουλάχιστον για τα 3/5 του ωραρίου που εδίδαξε η καθηγήτρια κατά το έτος που κατέστη έγκυος.

8. Ο/Η καθηγητής/τρία έχει υποχρέωση να βρίσκεται στο κέντρο μόνο κατά τις ώρες που καθορίζει το πρόγραμμα του/της. Τα κέντρα ξένων γλωσσών δεν μπορούν να λειτουργήσουν πριν από τις 8 π.μ. και μετά τις 10.30 μ.μ.

9. Προγραμματισμένες ώρες διδασκαλίας που δεν πραγματοποιούνται για λόγους που αφορούν το κέντρο, αμείβονται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας.

`Αρθρο 5

Τελικές διατάξεις

1. Οι διατάξεις της 35/2001 Διαιτητικής Απόφασης, καθώς και των προηγούμενων ΣΣΕ ή ΔΑ του επαγγέλματος, οι οποίες δεν θίγονται με την παρούσα, εξακολουθούν να ισχύουν.

2. Καταβαλλόμενες αποδοχές που είναι ανώτερες από αυτές που καθορίζει η παρούσα Δ.Α. δεν επιτρέπεται να μειωθούν. Επίσης, όροι εργασίας σε ατομική σύμβαση που είναι ευνοϊκότεροι από την παρούσα απόφαση για το μισθωτό, υπερισχύουν των όρων αυτής και δεν μπορούν να μεταβληθούν σε βάρος του μισθωτού.

3. Ευνοϊκότερες για τους εργαζόμενους ρυθμίσεις που προβλέπονται σε νόμους, διατάγματα, υπουργικές αποφάσεις, εσωτερικούς κανονισμούς, συλλογικές ή ατομικές συμβάσεις εργασίας δεν θίγονται και εξακολουθούν να ισχύουν.

4. Η ισχύς των όρων της παρούσας Δ.Α. αρχίζει από 1-4-2002.