Απόφ. 3243/2002 (30/04/2002)

Τροποποίηση της απόφασης 1/216/17.5.2001 (ΦΕΚ Β 667/31.5.2001) του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς «Ειδικός Διαπραγματευτής στην Κύρια και Παράλληλη Αγορά του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ
Ν.Π.Δ.Δ.

ΑΠΟΦΑΣΗ
Της 3/243/ 30-4-2002 συνεδρίασης του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς
Θέμα:

Τροποποίηση της απόφασης 1/216/17.5.2001 (ΦΕΚ Β 667/31.5.2001) του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς «Ειδικός Διαπραγματευτής στην Κύρια και Παράλληλη Αγορά του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ

Αφού έλαβε υπόψη:

1. Τις διατάξεις του άρθρου 22Α του Ν. 1806/1988, όπως προστέθηκε με το Ν. 2843/2000 (ΦΕΚ Α 219) και τροποποιήθηκε με την παρ. 27 του άρθρου 5 του Ν. 2892/2001 (ΦΕΚ Α 46).

2. Την απόφαση 1/216/17.5.2001 (ΦΕΚ Β 667/31.5.2001) του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς «Ειδικός Διαπραγματευτής στην Κύρια και Παράλληλη Αγορά του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών».

3. Την εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών (Χ.Α.Α.), βάσει του αποσπάσματος πρακτικών της από 26/4/2002 συνεδρίασής του.

4. Τις διατάξεις του άρθρου 29Α του Ν. 1558/1985 «Κυβέρνηση και Κυβερνητικά Όργανα», το οποίο προστέθηκε με το άρθρο 27 του Ν. 2081/1992 (ΦΕΚ Α 152).

5. Το γεγονός ότι από την έκδοση της παρούσας απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ

Τροποποιεί την απόφαση 1/216/17.5.2001 (ΦΕΚ Β 667/31.5.2001) του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς «Ειδικός Διαπραγματευτής στην Κύρια και Παράλληλη Αγορά του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών» ως εξής:

Αρθρο 1

1. Η παράγραφος 3 του άρθρου 3 της απόφασης αντικαθίσταται ως εξής:

«3. Η ιδιότητα του Ειδικού Διαπραγματευτή αποκτάται με απόφαση του ΔΣ του ΧΑΑ μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου Μέλους του που κατατίθεται στο ΧΑΑ σε έντυπο που χορηγείται από το ίδιο και δύναται να υποβάλλεται οποτεδήποτε με την επιφύλαξη της παρ.4 του άρθρου 9 της παρούσας. Η ανωτέρω αίτηση υπέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης περί της πλήρωσης από το Μέλος των προϋποθέσεων που εκάστοτε ορίζονται από το νόμο και την παρούσα απόφαση για την απόκτηση της ιδιότητας του Eιδικού Διαπραγματευτή και υπογράφεται από το Μέλος και από τον Εσωτερικό Ελεγκτή του Μέλους. Η απόφαση αυτή κοινοποιείται στο Μέλος, γνωστοποιείται στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και δημοσιεύεται στο Ημερήσιο Δελτίο Τιμών του ΧΑΑ».

2. Προστίθεται παράγραφος 4 μετά από την παράγραφο 3 του άρθρου 3 ως εξής:

«4. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΧΑΑ καθορίζει την ημέρα έναρξης της ειδικής διαπραγμάτευσης επί ορισμένης μετοχής μετά από γραπτή αίτηση της εκδότριας εταιρίας, στην οποία αναφέρονται τα στοιχεία του/των Ειδικών Διαπραγματευτών καθώς και της σύμβασης ειδικής διαπραγμάτευσης, με την επιφύλαξη τυχόν ειδικής ρύθμισης για τις μετοχές που χαρακτηρίζονται ως χαμηλής ρευστότητας».

Αρθρο 2

Η παράγραφος 3 του άρθρου 5 της απόφασης αντικαθίσταται ως εξής:

«3. Η επάρκεια του εσωτερικού κανονισμού και η τήρηση των διαδικασιών που ορίζονται από τον κανονισμό αυτό πρέπει να πιστοποιούνται εγγράφως από τον αρμόδιο εσωτερικό ελεγκτή προς το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρίας σε μηνιαία βάση. Οι ανωτέρω πιστοποιήσεις φυλάσσονται από το Μέλος του ΧΑΑ και είναι στη διάθεση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για χρονικό διάστημα τριών ετών.»

Αρθρο 3

Η παράγραφος 4 του άρθρου 6 της απόφασης αντικαθίσταται ως εξής:

«?ς Ελάχιστη Ημερήσια Ποσότητα Μετοχών ορίζεται το γινόμενο του αριθμού των εισηγμένων μ ετοχών της εταιρίας υπό ειδική διαπραγμάτευση επί το ένα πέμπτο (1/5) της μέσης ημερήσιας επορευσιμότητας του ΧΑΑ κατά το προηγούμενο ημερολογιακό εξάμηνο. Για τους σκοπούς της παρούσας απόφασης, ως μ έση ημερήσια εμπορευσιμότητα του ΧΑΑ κατά το εξάμηνο ορίζεται ο μέσος αριθμητικός της έσης ημερήσιας εμπορευσιμότητας όλων των κοινών μετοχών που αποτέλεσαν αντικείμενο διαπραγμάτευσης στο ΧΑΑ κατά τη διάρκεια του εξα μ ήνου. Για τους σκοπούς της παρούσας απόφασης, ως μέση ημερήσια εμπορευσιμότητα μιας κοινής ετοχής ορίζεται ο μ έσος αριθμητικός της ημερήσιας εμπορευσιμότητάς της για κάθε ημέρα του ημερολογιακού εξαήνου που απετέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Η ημερήσια εμπορευσιμότητα ορίζεται ως το πηλίκον του αριθμού των μετοχών που διακινήθηκαν εντός της συνεδρίασης προς τον αριθμό των εισηγμένων μετοχών κατά τη συγκεκριμένη η μ ερομηνία. Η μέση εμπορευσιμότητα υπολογίζεται από το ΧΑΑ ανά ημερολογιακό εξάμηνο και δηοσιεύεται στο Ημερήσιο Δελτίο Τιμών του ΧΑΑ την τρίτη εργάσιμη η μ έρα μετά από τη λήξη του εξαμήνου. Η πρώτη δημοσίευση θα γίνει εντός 10 ημερολογιακών ηερών από την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης και θα αφορά το δεύτερο εξά μ ηνο του έτους 2001, οι δε διατάξεις της παρούσας παραγράφου θα τύχουν εφαρμογής από την επόενη ημέρα της ανωτέρω δημοσίευσης».

Αρθρο 4

Το άρθρο 7 της απόφασης αντικαθίσταται ως εξής:

«`Αρθρο 7
Λοιπές συναλλαγές Ειδικού Διαπραγματευτή

1. Ο Ειδικός Διαπραγματευτής δεν επιτρέπεται να εισάγει εντολές ή να διενεργεί συναλλαγές στο ΧΑΑ για ίδιο λογαριασμό για μετοχές των οποίων έχει αναλάβει την ειδική διαπραγμάτευση, άλλες από εκείνες που προβλέπονται στο άρθρο 6 της παρούσας απόφασης και διενεργούνται, σε κάθε περίπτωση, μέσω του ξεχωριστού κωδικού της παρ. 2 του άρθρου 4 της παρούσας. Κατ΄ εξαίρεση μέσω του ανωτέρω κωδικού επιτρέπεται:

(α) η κατάρτιση εντός κύκλου προσυμφωνημένων συναλλαγών σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζεται στην απόφαση 18/1999 του Δ.Σ. του ΧΑΑ (ΦΕΚ Β 40), όπως εκάστοτε ισχύει, με αντικεί μ ενο την αγορά ή την πώληση των μετοχών αυτών για λογαριασμό του Ειδικού Διαπραγατευτή και (β) η κατάρτιση συναλλαγών στην τιμή κλεισίματος σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζεται στην απόφαση 18/1999 του Δ.Σ. του ΧΑΑ όπως εκάστοτε ισχύει, σε εκτέλεση είτε εντολών του Ειδικού Διαπραγματευτή που εισάγονται αποκλειστικά κατά την περίοδο «στο κλείσιμο Τ3», όπως αυτή ορίζεται στην απόφαση 76/2001 του Δ.Σ. του ΧΑΑ όπως εκάστοτε ισχύει, είτε εντολών ειδικής διαπραγμάτευσης που εισάγονται κατά την περίοδο Τ1, όπως αυτή ορίζεται στην ως άνω απόφαση, οι οποίες παραμένουν ανεκτέλεστες μέχρι την έναρξη της περιόδου «στο κλείσιμο Τ3».

2. Κατ΄ εξαίρεση της απαγόρευσης της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, σε περίπτωση που το Μέλος του ΧΑΑ ενεργεί, πέραν της ιδιότητάς του ως Ειδικού Διαπραγ μ ατευτή στο ΧΑΑ, και ως Ειδικός Διαπραγματευτής τύπου Β στο ΧΠΑ σε παράγωγα προϊόντα ε υποκείμενη αξία είτε μ ετοχές της ειδικής διαπραγμάτευσής του στο ΧΑΑ είτε δείκτη, στον οποίο συμμετέχουν οι ετοχές για τις οποίες ενεργεί ως Ειδικός Διαπραγματευτής στο ΧΑΑ, το Μέλος δικαιούται να εισάγει εντολές ή να διενεργεί συναλλαγές επί των μετοχών αυτών στο ΧΑΑ στο πλαίσιο της ειδικής διαπραγμάτευσης που διενεργεί στο ΧΠΑ. Στην περίπτωση αυτή, οι ως άνω εντολές και συναλλαγές του Μέλους εισάγονται υποχρεωτικά μ έσω του κωδικού πελάτη (κωδικού ΟΑΣΗΣ) που διατηρεί το Μέλος στο ΧΑΑ για ίδιο λογαριασό και όχι μέσω του κωδικού της παρ. 2 του άρθρου 4 της παρούσας απόφασης».

Αρθρο 5

Το εδάφιο α της παραγράφου 1 του άρθρου 8 της απόφασης αντικαθίσταται ως εξής:

«α) από το χρόνο συμπλήρωσης συναλλαγών που καταρτίζει ο ίδιος σε συγκεκριμένη μετοχή σε εκτέλεση εντολών του ειδικής διαπραγμάτευσης σε συγκεκριμένη συνεδρίαση του ΧΑΑ, οι οποίες αθροιζόμενες αντιστοιχούν στην Ελάχιστη Ημερήσια Ποσότητα Μετοχών και έχουν συνολική αξία ίση ή μεγαλύτερη των 50.000 (πενήντα χιλιάδων) ευρώ, καθόλο τον υπόλοιπο χρόνο της εν λόγω συνεδρίασης».

Αρθρο 6

1. Διαγράφεται η παράγραφος 1 του άρθρου 9 της απόφασης και οι παράγραφοι 2,3 4 και 5 λαμβάνουν νέα αρίθμηση 1,2,3 και 4 αντίστοιχα.

2. Αντικαθίσταται η παράγραφος 2 του άρθρου 9 της απόφασης ως εξής:

«1. Τα όργανα του ΧΑΑ εποπτεύουν τη διενέργεια συναλλαγών του Ειδικού Διαπραγματευτή σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 6, 7 και 8 της παρούσας απόφασης. Σε περίπτωση που Ειδικός Διαπραγματευτής δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του άρθρου 6 της παρούσας, ειδοποιείται αυτομάτως από το Σύστημα Συναλλαγών και ενημερώνονται σχετικά τα αρμόδια όργανα του ΧΑΑ. Η διαδικασία αυτόματης ενημέρωσης σε πραγματικό χρόνο των εν λόγω συναλλαγών θα ενεργοποιηθεί εφόσον υπάρξει η σχετική τεχνική ετοιμότητα του ΧΑΑ».

Αρθρο 7
Ισχύς

Η παρούσα απόφαση ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η παρούσα να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Τεύχος Β).

Από τις διατάξεις της παρούσας απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού.