Απόφ. 33387/2003 (11/12/2003)

Πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας στο τομέα της Πληροφορικής-Επικοινωνιών (Ηλεκτρονικής) για 3.337 άνεργους πτυχιούχους Α.Ε.Ι. - Τ.Ε.Ι. ή ισοτίμων τίτλων σπουδών ημεδαπής ή αλλοδαπής ηλικίας μέχρι 35 ετών.

Αριθ.33387

Πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας στο τομέα της Πληροφορικής-Επικοινωνιών (Ηλεκτρονικής) για 3.337 άνεργους πτυχιούχους Α.Ε.Ι. - Τ.Ε.Ι. ή ισοτίμων τίτλων σπουδών ημεδαπής ή αλλοδαπής ηλικίας μέχρι 35 ετών.

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 16 του Ν. 1558/85 "Κυβέρνηση και Κυβερνητικά Όργανα» (ΦΕΚ 137Α).

2. Τις διατάξεις του Ν.Δ. 212/69" Περί Οργανώσεως και Διοικήσεως του Οργανισμού Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού» (ΦΕΚ 112/Α/69).

3. Τις διατάξεις του Π.Δ. 368/89 «Οργανισμός του Υπουργείου Εργασίας» (ΦΕΚ 163 Α).

4. Τις διατάξεις του Ν. 2434/96 (ΦΕΚ/188/Α) «Μέτρα πο­λιτικής για την απασχόληση και την επαγγελματική εκπαί­δευση και κατάρτιση και άλλες διατάξεις».

5. Τις διατάξεις των παρ. 1 και 15 του άρθρου 20 του Ν. 2639/98 «Ρύθμιση εργασιακών σχέσεων, σύσταση Σώμα­τος Επιθεώρησης Εργασίας και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ/205/Α/2.9.1998).

6. Την Ε (2001) 38/9.3.2001 απόφαση έγκρισης του Επι­χειρησιακού Προγράμματος «Απασχόληση και Επαγγελ­ματική Κατάρτιση 2000-2006».

7. Την Ε (2001) 551/14.3.2001 απόφαση έγκρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφο­ρίας» και ειδικότερα τη Δράση 1 του Μέτρου 3.5 που προ­βλέπει πρόγραμμα Απόκτησης Επαγγελματικής Εμπει­ρίας (STAGE) σε ειδικότητες Πληροφορικής-Επικοινω­νιών (Ηλεκτρονικής) για ανέργους πτυχιούχους Α.Ε.Ι. - Τ.Ε.Ι. .

8. Την αναγκαιότητα παρέμβασης του Ο.Α.Ε.Δ. στην αγο­ρά εργασίας για την απόκτηση πρακτικής εμπειρίας ανέρ­γων πτυχιούχων και αποφοίτων σχολών νεοεισερχομέ­νων στην αγορά εργασίας.

9. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας Κοι­νής Υπουργικής Απόφασης προκαλείται δαπάνη σε βά­ρος του Προϋπολογισμού του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και ως εκ τούτου εμπίπτει στις διατάξεις της παρ. 3του άρθρου 22 του Ν. 2362/95.

10. Την 3123/4.11.2003 απόφαση του Δ.Σ. του Ο.Α.Ε.Δ. (αριθμ. συνεδρ. 51/4.11.2003) που μας κοινοποιήθηκε με το Β128610/7.11.2003 έγγραφό του,

11. Τις διατάξεις του άρθρου 27 του Ν. 2081/92 (ΦΕΚ 154/Α/1992) που προστέθηκε το άρθρο 29 του Ν. 1558/85 (ΦΕΚ 137/Α) όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 1 του Ν. 2469/97 (ΦΕΚ 38/ Α).

12. Την 1100383/1330/Α0006 /31.10.2001 κοινή απόφα­ση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών«Ανάθεση αρμοδιοτήτων στους Υφυπουργούς Οικονομι­κών» (ΦΕΚ 1485/Β/31.10.2001).

13. Τις διατάξεις του Π.Δ. 81/2002 (57/Α) «Συγχώνευση των Υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σε Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών», αποφασίζουμε:

Καταρτίζουμε πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας στον τομέα της Πληροφορικής - Επικοινωνιών (Ηλεκτρονικής) για 3.337 άνεργους πτυχιούχους Α.Ε.Ι.­ - Τ.Ε.Ι. ή ισοτίμων τίτλων σπουδών ημεδαπής ή αλλοδαπής ηλικίας μέχρι 35 ετών.

Από τις ως άνω θέσεις ποσοστό 60% θα καλυφθεί από γυναίκες και 40% από άνδρες.

Στο πλαίσιο της πολιτικής πρόληψης της μακροχρόνιας ανεργίας:

• τουλάχιστον 65% θα καλυφθεί από άνεργους οι οποί­οι είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων των Υπηρε­σιών του Ο.Α.Ε.Δ. μέχρι 6 μήνες από τους προηγούμε­νους 8, όσοι είναι ηλικίας μέχρι 25 ετών και μέχρι 12 μήνες από τους προηγουμένους 16 όσοι είναι ηλικίας 25 ετών και άνω.

Στο πλαίσιο της πολιτικής καταστολής της μακροχρό­νιας ανεργίας:

• έως 35% θα καλυφθεί από άνεργους οι οποίοι είναι εγ­γεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων των Υπηρεσιών του Ο.Α.Ε.Δ. από 6 μήνες και άνω, όσοι είναι ηλικίας μέχρι 25 ετών και από 12 μήνες και άνω, όσοι είναι ηλικίας 25 ετών και άνω.

Σκοπός του προγράμματος είναι η απόκτηση εργασια­κής εμπειρίας και δεξιοτήτων στον τομέα της Πληροφο­ρικής - Επικοινωνιών (Ηλεκτρονικής) για την παροχή πε­ρισσότερων ευκαιριών για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας.

Η διάρκεια του προγράμματος είναι (8) οκτώ μήνες και αφορά:

• ένα (1) μήνα θεωρητική και πρακτική εξοικείωση με το εργασιακό περιβάλλον,

• επτά (7) μήνες τοποθέτηση για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας στους τομείς Πληροφορικής - Επικοινωνιών (Ηλεκτρονικής).

Υπεύθυνος φορέας για την υλοποίηση, διαχείριση, πα­ρακολούθηση, αξιολόγηση και έλεγχο του προγράμμα­τος ορίζεται ο Ο.Α.Ε.Δ..

1. ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

`Αμεσοι αποδέκτες των δράσεων είναι οι άνεργοι που θα αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία και έμμεσοι αποδέκτες το Υ.Π.Ε.Σ.Δ.Δ.Α., το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και ο Ο.Α.Ε.Δ..

2. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ - ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΘΕΣΕΩΝ

α) Το Υ.Π.Ε.Σ.Δ.Δ.Α. και το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων έχουν αποστείλει στη Διοίκηση του Ο.Α.Ε.Δ. καταστάσεις στις οποίες φαίνεται η κατανομή των 3.237 θέσεων ανά Νομό ως εξής :

• Υ.Π.Ε.Σ.Δ.Δ.Α.

για τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών των Νομαρχιών, των Δήμων και Επαρχείων, μέχρι 2.324 θέσεις

• Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων για τις Δημόσιες Βιβλιοθήκες, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, τις Δράσεις Υποστήριξης των Πληροφορικών Συστημάτων των Σχολείων και την Τεχνική Στήριξη των Πληροφοριακών Συστημάτων των Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι., μέχρι 913 θέσεις

β) Ο Ο.Α.Ε.Δ.

για τη Διοίκηση και τις αρμόδιες Υπηρεσίες του, μέχρι 100 θέσεις

3. ΕΠΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟI ΑΝΕΡΓΟΙ

Α. Επωφελούμενοι του προγράμματος είναι πτυχιούχοι άνεργοι Α.Ε.I. και Τ.Ε.Ι. μέσα από τις διαδικασίες της εξα­τομικευμένης προσέγγισης και θα πρέπει:

• να είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων των Υπηρεσιών του ΟΑΕΔ και να διαθέτουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ μέχρι και την ημερομηνία τοποθέτησής τους.

• να είναι κάτοχοι αναγνωρισμένου τίτλου σπουδών.

• να είναι ηλικίας έως 35 ετών (γεννημένοι μετά την 1.1.1968).

• να έχουν την Ελληνική υπηκοότητα ή την υπηκοότητα κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή • να είναι Έλ­ληνες ομογενείς που απασχολούνται νόμιμα στην Ελλά­δα.

• οι άνδρες υποψήφιοι πρέπει να έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή να έχούν απαλλαγεί νόμιμα ή

• να μην έχουν παρακολουθήσει προηγούμενο πρό­γραμμα stage Πληροφορικής - Επικοινωνιών 2002.

Β. Κατηγορίες πτυχιούχων Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. που εντάσσο­νται στο πρόγραμμα:

α) Πληροφορικής - Επικοινωνιών (Ηλεκτρονικής)

β) άλλων Τμημάτων που έχουν παρακολουθήσει μάθη­μα Πληροφορικής ή Ηλεκτρονικής, διάρκειας τουλάχι­στον 300 ωρών, και εντάσσεται στη διδαχθείσα ύλη της Σχολής των.

γ) άλλων Τμημάτων που είναι απόφοιτοι Ι.Ε.Κ. με πιστο­ποίηση από τον Ο.Ε.Ε.Κ. ή απόφοιτοι Τ.Ε.Λ., Ε.Π.Λ., Τ.Ε.Ε. Α΄ και Β΄ κύκλου στον τομέα Πληροφορικής ή Ηλεκτρονι­κής.

δ) Όσοι από τους πτυχιούχους δεν εμπίπτουν στις περι­πτώσεις 3α, 3β, 3γ θα πρέπει για την ένταξή τους στο πρόγραμμα να προσκομίσουν:

βεβαίωση προγράμματος κατάρτισης στην Πληροφο­ρική ή στην Ηλεκτρονική από πιστοποιημένο Κ.Ε.Κ. του Ε.Κ.Ε.Π.Ι.Σ., διάρκειας τουλάχιστον 300 ωρών.

4. ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΗΣ

Οι υποψήφιοι άνεργοι που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα υποβάλλουν στις αρμόδιες Υπηρεσίες απα­σχόλησης του Ο.Α.Ε.Δ. όπου είναι εγγεγραμμένοι την έντυ­πη αίτηση με τα εξής δικαιολογητικά:

• δελτίο ανεργίας (επικυρωμένη φωτοτυπία) σε ισχύ μέχρι και την ημερομηνία τοποθέτησης τους ή βεβαίωση επιδότησης ανεργίας.

• βεβαίωση από την αρμόδια Υπηρεσία Ο.Α.Ε.Δ. ότι έχει συμπληρωθεί το ατομικό σχέδιο δράσης.

• δελτίο αστυνομικής ταυτότητας (φωτοτυπία).

• βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης (δεν αφορά άγαμους).

• αναγνωρισμένο τίτλο σπουδών (φωτοτυπία).

• οι κάτοχοι τίτλων σπουδών της αλλοδαπής θα πρέπει να προσκομίσουν βεβαίωση ισοτιμίας από Δ.Ι.Κ.Α.Τ.Σ.Α, I.T.E. ή άλλου αρμόδιου φορέα (φωτοτυπία).

• οι απόφοιτοι A.E.I., T.E.I., οι οποίοι δεν μπορούν να προσκομίσουν τίτλο σπουδών επειδή δεν έχουν ορκισθεί είναι δυνατό να ενταχθούν το πρόγραμμα εφόσον προ­σκομίσουν βεβαίωση της σχολής με την αναλυτική βαθ­μολογία τους από την οποία να προκύπτει ότι ολοκλήρω­σαν τις σπουδές τους.

• οι πτυχιούχοι Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι., θα πρέπει να προσκομί­σουν ( για την ένταξη ή τη μοριοδότησή τους) ένα ή και περισσότερα από τα εξής δικαιολογητικά:

- βεβαίωση από τη Γραμματεία της Σχολής τους ότι έχουν παρακολουθήσει μάθημα Πληροφορικής ή Ηλε­κτρονικής, διάρκειας τουλάχιστον 300 ωρών.

- απολυτήριο Ε.Π.Λ. ή Τ.Ε.Λ. ή Τ.Ε.Ε. Α΄ και Β΄ κύκλου ή τίτλο σπουδών Ι.Ε.Κ. με πιστοποίηση από τον Ο.Ε.Ε.Κ.

- βεβαίωση παρακολούθησης προγράμματος κατάρτι­σης στον τομέα Πληροφορικής ή Ηλεκτρονικής από πι­στοποιημένο Κ.Ε.Κ. του Ε.Κ.Ε.Π.Ι.Σ., διάρκειας 300 ωρών και άνω.

• για τους άνδρες: Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86 και του άρθρο 3 του Ν. 2690/99 ότι εκπλήρωσαν τις στρα­τιωτικές τους υποχρεώσεις ή βεβαίωση για νόμιμη απαλ­λαγή τους.

• οι έλληνες ομογενείς θα πρέπει να προσκομίσουν τα απαραίτητα έγγραφα τα οποία θα δηλώνουν το νόμιμο δι­καίωμα παραμονής και απασχόλησης τους στην Ελλάδα. Η ημερομηνία υποβολής αίτησης θα καθορισθεί με προ­κήρυξη του Ο.Α.Ε.Δ..

5. ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΑΝΕΡΓΩΝ

Ο κάθε άνεργος λαμβάνει τα εξής μόρια:

Α. ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΠΤΥΧΙΟΥ

Οι πτυχιούχοι Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι.:

1α. Πληροφορικής ή Ηλεκτρονικής: 30 μόρια

1β. των άλλων Τμημάτων που έχουν παρακολουθήσει στη Σχολή τους μάθημα Πληροφορικής ή Ηλεκτρονικής, διάρκειας τουλάχιστον 300 ωρών: 20 μόρια.

Σε περίπτωση που οι ανωτέρω πτυχιούχοι προσκομί­σουν βεβαίωση παρακολούθησης εκπαιδευτικού προ­γράμματος στην πληροφορική ή ηλεκτρονική λαμβάνουν για κάθε 100 ώρες κατάρτισης 3 μόρια επιπλέον.

1γ. Οι πτυχιούχοι Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. των Τμημάτων που δεν εντάσσονται στις κατηγορίες 1α και 1β (απόφοιτοι Ι.Ε.Κ. με πιστοποίηση από τον Ο.Ε.Ε.Κ. ή απόφοιτοι Τ.Ε.Λ.. Ε.Π.Λ.. Τ.Ε.Ε. Α΄ και Β΄ κύκλου στον τομέα Πληροφορικής ή Ηλε­κτρονικής καθώς και όσοι έχουν προσκομίσει βεβαίωση πα­ρακολούθησης προγράμματος κατάρτισης στην Πληροφο­ρική ή στην Ηλεκτρονική από πιστοποιημένο Κ.Ε.Κ. του Ε.Κ.Ε.Π.Ι.Σ., διάρκειας τουλάχιστον 300 ωρών): 10 μόρια.

Σε περίπτωση που οι ανωτέρω πτυχιούχοι προσκομί­σουν βεβαίωση παρακολούθησης εκπαιδευτικού προ­γράμματος στην Πληροφορική ή Ηλεκτρονική από πιστο­ποιημένο Κ.Ε.Κ. του Ε.Κ.Ε.Π.Ι.Σ. για κάθε 100 ώρες επι­πλέον των 300 ωρών λαμβάνουν 3 μόρια.

Β. ΑΝEPΓlA

Για κάθε μήνα ανεργίας: 1 μόριο

(ως χρόνος ανεργίας λογίζεται η ημερομηνία έκδοσης της κάρτας ανεργίας μέχρι και την ημερομηνία έκδοσης των αποτελεσμάτων μοριοδότησης)

Γ. ΟIΚΟΓΕΝΕIΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Έγγαμοι/ες - μονογονεϊκές οικογένειες

• με ένα παιδί: 2 μόρια

• για κάθε επιπλέον παιδί: 1 μόριο

Δ. ΒΑΘΜΟΣ ΠΤΥΧΙΟΥ

Οι υποψήφιοι λαμβάνουν τόσα μόρια όσα είναι ο βαθ­μός του πτυχίου τους.

Κάθε υποψήφιος μπορεί να υποβάλλει μία μόνο αίτηση και για ένα μόνο Νομό.

Από τις θέσεις του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων θα καλυφθούν με προτεραιότητα οι εξής ειδικότητες:

• για τις Δημόσιες Βιβλιοθήκες: Βιβλιοθηκονόμοι, Πλη­ροφορικοί.

• για τα Γενικά Αρχεία του Κράτους: Τεχνικοί Πληρο­φορικοί, Αρχειονόμοι, Βιβλιοθηκονόμοι.

• για τις Δράσεις Υποστήριξης των Πληροφοριακών Συστημάτων των Σχολείων: Πληροφορικοί, Ηλεκτρονικοί.

• για την Τεχνική Στήριξης των Πληροφοριακών Συστη­μάτων των Πανεπιστημίων (Α.Ε.Ι) και Τεχνολογικών Εκ­παιδευτικών Ιδρυμάτων (Τ.Ε.Ι.): Πληροφορικοί, Ηλεκτρονικοί.

6. ΕΠΙΛΟΓΗ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ

Α. Για την επεξεργασία των αιτήσεων των υποψηφίων θα συσταθεί με απόφαση του Διοικητή του Ο.Α.Ε.Δ. 3μελής Επιτροπή μοριοδότησης.

Β. Η επιλογή και η υπόδειξη των επιτυχόντων στις Υπη­ρεσίες Απασχόλησης του ΟΑΕΔ θα γίνει με πρακτικό της Επιτροπής μοριοδότησης.

7. ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΟ

Για την υλοποίηση του προγράμματος υπογράφεται συμφωνητικό συνεργασίας το αργότερο μέσα σε (10) δέ­κα εργάσιμες μέρες μεταξύ του ΟΑΕΔ, των φορέων και του/ης επιτυχόντος/ούσας.

Σχέδιο του συμφωνητικού συνεργασίας θα εγκριθεί από το Δ.Σ. του Οργανισμού. Το συμφωνητικό υπογράφε­ται σε τέσσερα (4) πρωτότυπα αντίγραφα.

Από τα αντίγραφα ένα (1):

• παραμένει στην αρμόδια Υπηρεσία του ΟΑΕΔ.

• δίνεται στον φορέα

• δίνεται στο/ η συμβαλλόμενο /η και

• αποστέλλεται στην Τεχνική γραμματεία του stage για την παρακολούθηση του προγράμματος.

Το συμφωνητικό μεταξύ άλλων περιλαμβάνει

• το νομικό πλαίσιο

• τα πλήρη στοιχεία του φορέα

• τα πλήρη στοιχεία του/ης συμβαλλόμενου /ης.

• την ακριβή διάρκεια της περιόδου της εργασιακής εμπειρίας.

• τη θέση για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας που θα καλύψει ο/η συμβαλλόμενος/η.

• υποβολή έκθεσης προόδου από τον εργοδότη για το/η συμβαλλόμενο/η ανά τρίμηνο.

• έκθεση αξιολόγησης του προγράμματος από το συμβαλλόμενο/η και το φορέα υλοποίησης μετά το πέρας της σύμβασης, και όχι της πέραν του διμήνου.

• τους όρους του προγράμματος.

• τη δυνατότητα διακοπής του προγράμματος με από­φαση του Προϊσταμένου της αρμοδίας Υπηρεσίας, σε πε­ρίπτωση μη τήρησης των όρων αυτού.

Πριν την υπογραφή του συμφωνητικού συνεργασίας του προγράμματος.

Οι φορείς υποχρεούνται να υποβάλλουν στις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ τα εξής δικαιολογητικά:

• δήλωση με την οποία να γνωστοποιείται το ονοματε­πώνυμο του υπεύθυνου του προγράμματος (Διεύθυνση, τηλέφωνο, fax, αριθμό ταυτότητας, δείγμα υπογραφής).

• βεβαίωση-δήλωση της έναρξης υλοποίησης του προ­γράμματος στην οποία να αναφέρεται ο τόπος υλοποίη­σης του προγράμματος.

• το πρόγραμμα εργασιακής προσαρμογής των συμ­βαλλόμενων.

8. ΥΠΟΒΟΛΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ - ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΒΕΒΑΙ­ΩΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ - ΛΗΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

α) Οι φορείς υποχρεούνται να αποστείλουν:

• στην Τεχνική Γραμματεία STAGE (Τατοϊου 125 & Λύ­ρα 140, Τ.Κ. 14564) κάθε μήνα και εντός του πρώτου δε­καημέρου τα μηνιαία δελτία παρουσίας των συμβαλλομέ­νων. Επισημαίνεται ότι η καθυστέρηση της υποβολής των παραπάνω δελτίων συνεπάγεται στη μη έγκαιρη πληρω­μή των συμβαλλομένων.

• στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Ο.Α.Ε.Δ.:

- κάθε τετράμηνο έκθεση αξιολόγησης της προόδου του/ης συμβαλλόμενου/ης

- μετά τη λήξη του προγράμματος και όχι πέραν του δι­μήνου, έκθεση αξιολόγησης του προγράμματος από το φορέα.

β) Ο/Η συμβαλλόμενος/η υποχρεούται να υποβάλλει στην Τεχνική Γραμματεία STAGE (Τατοϊου 125 & Λύρα 140, Τ.Κ. 14564) μετά τη λήξη του προγράμματος και όχι πέραν του διμήνου, έκθεση αξιολόγησης του πρoγράμ­ματος από το/η συμβαλλόμενο/η.

Η τελευταία πληρωμή θα γίνεται εφόσον ο/η συμβαλλό­μενος/η έχει στείλει την έκθεση αξιολόγησης του προ­γράμματος.

Εφόσον ζητηθεί από τους συμβαλλόμενους είναι δυνα­τή η χορήγηση από:

• την Τεχνική Γραμματεία του STAGE βεβαίωσης πα­ρακολούθησης του προγράμματος.

• τους Φορείς συστατικής επιστολής.

9. ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΜΒΑΛΛΟΜΕΝΟΥ/ΗΣ

Ο/Η συμβαλλόμενος/η που αποχώρησε ή διέκοψε το πρόγραμμα δύναται να τοποθετηθεί σε άλλο Φορέα του οποίου δεν καλύφθηκαν οι αιτούμενες θέσεις ή στον οποίο δημιουργήθηκε κενό από αποχώρηση συμβαλλό­μενου/ης. Η τοποθέτηση του/ης συμβαλλόμενου/ης πρέ­πει να γίνει εντός διμήνου από την αποχώρησή του και μό­νο για το υπόλοιπο χρονικό διάστημα του προγράμματος άσκησής του/ης.

10. ΩΡΑΡΙΟ - ΑΠΟΥΣΙΕΣ

• Οι συμβαλλόμενοι μπορούν να απουσιάσουν δικαιολογημένα ή αδικαιολόγητα (χωρίς να τους καταβάλλεται αποζημίωση και χωρίς υποχρέωση παράτασης του προ­γράμματος) για 25 ημέρες καθ΄ όλη τη διάρκεια του προ­γράμματος.

• Οι συμβαλλόμενοι μπορούν να λάβουν άδεια διακοπών έως έναν ημερολογιακό μήνα με αντίστοιχη παράτα­ση του προγράμματος.

• Η εργασιακή τους εμπειρία δεν θα υπερβαίνει τις επτά (7) ώρες ημερησίως, τις πέντε (5) ημέρες την εβδομάδα (Δευτέρα έως και Παρασκευή) και δεν θα πραγματοποιεί­ται σε βραδινές ώρες (πλέον της 22ας).

• Η απόκτηση εργασιακής εμπειρίας θα πραγματοποι­είται μόνο σε φορείς όπως έχουν οριστεί σύμφωνα με τους συνημμένους πίνακες, από το Υ.Π.Ε.Σ.Δ.Δ.Α. και το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

11. ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

Ο Ο.Α.Ε.Δ. αναλαμβάνει τη χρηματοδότηση του προ­γράμματος καταβάλλοντος μέχρι και 22 μέρες κάθε μήνα στους συμβαλλόμενους το ποσό των 25,00 € ανά ημέρα μικτά.

Από την ως άνω ημερήσια αποζημίωση θα παρακρατεί­ται ποσοστό 6,45% για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και 1 % κατά του επαγγελματικού κινδύνου εφαρμοζομέ­νων των διατάξεων του άρθρου 18 του Ν. 2458/97 Φ.Ε.Κ. 15/Α/97 και του άρθρου 18 του Ν. 2874/2000).

Η λογιστική παρακολούθηση θα γίνεται από τη Διεύ­θυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του Ο.Α.Ε.Δ. σε μηνιαία βά­ση.

12. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΥΠΟΕΡΓΟΥ

Α. Παρακολούθηση

Η διαδικασία παρακολούθησης του προγράμματος θα πραγματοποιείται από τις Υπηρεσίες του Ο.Α.Ε.Δ., σε τρία επίπεδα: Κεντρικό (Διοίκηση), Περιφερειακό, Τοπικό.

Β. Έλεγχος

α. Προκειμένου να εξασφαλισθεί η αποτελεσματικότη­τα των ενεργειών του προγράμματος STAGE, οι οποίες χρηματοδοτούνται από το Ε.Κ.Τ. και τον Ο.Α.Ε.Δ. λαμβάνο­νται τα αναγκαία μέτρα με σκοπό:

• την τήρηση των προβλεπόμενων από την Υπουργική Απόφαση και τις σχετικές κοινοτικές διατάξεις.

• την ορθή υλοποίηση των ενεργειών και τη διαπίστω­ση του εάν αυτές είναι σύμφωνες με τις ισχύουσες ρυθμί­σεις.

• την πρόληψη ή τη διαπίστωση τυχόν παραβάσεων και την υποβολή κυρώσεων.

• την εξακρίβωση της εμπρόθεσμης διεξαγωγής των χρηματοδοτούμενων από το Ε.Κ.Τ ενεργειών.

β. Οι ελεγχόμενοι φορείς υλοποίησης υποχρεούνται:

• να παρέχουν κάθε δυνατή βοήθεια και ενημέρωση προς τους ελεγκτές υπαλλήλους.

• να τηρούν τα αποδεικτικά στοιχεία και έγγραφα που αναφέρονται στην παρούσα Υπουργική Απόφαση για τρία (3) χρόνια μετά την αποπληρωμή του Επιχειρησια­κού Προγράμματος από το οποίο συγχρηματοδοτείται η δράση, δηλαδή μέχρι το 2012.

γ. Για την ομαλή πορεία του προγράμματος με σκοπό την επίτευξη των στόχων του ώστε να μην υπάρχουν απο­κλίσεις, ανά τετράμηνο θα παρακολουθούνται:

• οι εγκριθείσες θέσεις.

• η κάλυψη των θέσεων.

• η καταβολή των επιχορηγήσεων κλπ.

Γ. Διαδικασία ελέγχου

Α. Ελέγχους διενεργούν οι υπάλληλοι του Ο.Α.Ε.Δ. σύμ­φωνα με την 2/34255/0022/6.6.2001 Κοινή Υπουργική Απόφαση, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

Β. Ελέγχους επίσης μπορούν να διενεργούν τα εvτε­ταλμένα προς τούτο Εθνικά Ελεγκτικά Όργανα και η Ευ­ρωπαϊκή Ένωση.

13. ΕΠΙΛΥΣΗ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

Οποιαδήποτε διαφορά προκύψει μεταξύ του Ο.Α.Ε.Δ. των φορέων και των συμβαλλόμενων θα επιλύεται με απόφα­ση της Ειδικής Επιτροπής που συγκροτήθηκε με την 94198/26.6.2003 απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

14. ΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΔΑΠΑΝΗΣ

1. Από τις διατάξεις της παρούσας απόφασης προκα­λείται δαπάνη ύψους 14.682.000,00 € (3.337 άτομα Χ 8 μή­νες Χ 22 ημέρες Χ 25 €) για το 2004, η οποία θα καλυφθεί από το επιχειρησιακό πρόγραμμα "Κοινωνία της Πληρο­φορίας" στα πλαίσια του Γ΄ ΚΠΣ.

2. Για την ανωτέρω δαπάνη θα εγγραφεί πίστωση στον προϋπολογισμό του Ο.Α.Ε.Δ. του έτους 2004 - Κ.Α.Ε. 24991.

3. το συγκεκριμένο πρόγραμμα προβλέπεται να συγ­χρηματοδοτηθεί από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα πλαίσια του Ε.Π. "Κοινωνία της Πληροφορίας" του Γ΄ ΚΠΣ με τα ποσοστά συγχρηματοδότησης που ισχύουν για τα διαρθρωτικά ταμεία.

15. ΕΞΕIΔIΚΕΥΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Λεπτομέρειες εφαρμογής της παρούσας θα καθορι­στούν με εγκύκλιο του Ο.Α.Ε.Δ..

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα 11 Δεκεμβρίου 2003
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
Ν. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ Δ. ΡΕΠΠΑΣ