Απόφ. 3403/2006 (08/11/2006)

Τροποποίηση της απόφασης 3/304/10.6.2004 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς «Κανονισμός Λειτουργίας του Συστήματος Άυλων Τίτλων» (ΦΕΚ Β/901/16.6.2004)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ
Ν.Π.Δ.Δ.

ΑΠΟΦΑΣΗ
3/403/8.11.2006 του Διοικητικού Συ
μβουλίου
Θέ
μα: Τροποποίηση της απόφασης 3/304/10.6.2004 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς «Κανονισμός Λειτουργίας του Συστήματος `Αυλων Τίτλων» (ΦΕΚ Β/901/16.6.2004)

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ

Λαμβάνοντας υπόψη:

1. Την παρ. 3 του άρθρου 105 του Ν. 2533/1997 (ΦΕΚ 228 Α/11.11.1997), όπως συμπληρώθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 9 του Ν. 2651/1998 (ΦΕΚ 248 Α/3.11.1998) «Ρυθμίσεις θεμάτων της χρηματιστηριακής αγοράς, Συγχώνευση Οργανισμού Ύδρευσης Θεσσαλονίκης (Ο.Υ.Θ.) και Οργανισμού Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (Ο.Α.Θ) και άλλες διατάξεις».

2. Τα άρθρα 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58 του Ν. 2396/1996 (ΦΕΚ 73 Α/30.4.1996) για τις «Επενδυτικές υπηρεσίες στον τομέα των κινητών αξιών, επάρκεια ιδίων κεφαλαίων των επιχειρήσεων παροχής επενδυτικών υπηρεσιών και των πιστωτικών ιδρυμάτων και άυλες μετοχές» όπως ισχύει καθώς και του άρθρου 58 του Ν. 2533/1997 (ΦΕΚ 137 Α/11.11.1997) όπως ισχύει.

3. Την παρ. 8 του άρθρου 32α του Ν. 3340/2005 (ΦΕΚ 112 Α/10.5.2005) «Για την προστασία της Κεφαλαιαγοράς από πράξεις προσώπων που κατέχουν προνομιακές πληροφορίες και πράξεις χειραγώγησης της αγοράς», όπως ισχύει.

4. Την απόφαση 3/304/10.6.2004 του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς «Κανονισμός Λειτουργίας του Συστήματος `Αυλων Τίτλων» (ΦΕΚ Β/901/16.6.2004), όπως ισχύει.

5. Την από 31.10.2006 εισήγηση της Διεύθυνσης Μελετών, Πιστοποίησης & Μηχανοργάνωσης.

6. Το άρθρο 90 του Π.Δ. 63/2005 (ΦΕΚ 98 Α/22.4.2005) «Κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα».

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ

Αρθρο 1

Η παράγραφος 4 του άρθρου 6 («Μερίδα Επενδυτή Συγκυριών»), διαγράφεται.

Αρθρο 2

Μετά το άρθρο 6, προστίθεται νέο άρθρο 6Α, ως εξής:

«`Αρθρο 6Α Κοινή Επενδυτική Μερίδα

1. Κοινή Επενδυτική Μερίδα δημιουργείται με αίτηση δύο ή περισσότερων φυσικών προσώπων, καθένα από τα οποία διαθέτει αυτοτελή Μερίδα Επενδυτή. Η Κοινή Επενδυτική Μερίδα προσδιορίζεται από τα πρόσωπα των συνδικαιούχων, τα οποία είναι από κοινού κύριοι των αξιών που καταχωρούνται σε αυτή. Η Κοινή Επενδυτική Μερίδα διέπεται από τις διατάξεις του Ν. 5638/1932, όπως ισχύει.

2. Τα στοιχεία που απαιτούνται για τη δημιουργία της Κοινής Επενδυτικής Μερίδας είναι τα εξής:

α. Η ένδειξη «Κοινή Επενδυτική Μερίδα».

β. Για κάθε ένα από τους συνδικαιούχους, τα οριζόμενα στις περιπτώσεις α,αα. και β (i) της παρ. 2 του άρθρου 4 του παρόντος Κανονισμού στοιχεία για τη δημιουργία Μερίδας Επενδυτή φυσικού προσώπου.

γ. Η ιεράρχηση των συνδικαιούχων της Κοινής Επενδυτικής Μερίδας για τις πράξεις που προσδιορίζονται ρητά από τον παρόντα Κανονισμό.

δ. Ειδική μνεία για την τυχόν εφαρμογή του όρου ότι σε περίπτωση θανάτου ενός από τους συνδικαιούχους, οι αξίες περιέρχονται αυτοδίκαια στους λοιπούς σύμφωνα με το εδάφιο 1 του άρθρου 2 του Ν. 5638/1932.

3. Κάθε συνδικαιούχος Κοινής Επενδυτικής Μερίδας δύναται, αν δεν ορίζεται διαφορετικά στον παρόντα Κανονισμό, ενεργώντας ατομικά, χωρίς την σύμπραξη των λοιπών συνδικαιούχων:

α. να υποβάλλει αιτήσεις, όπως ενδεικτικά αίτηση μεταφοράς, δεσμεύσεως και αποδεσμεύσεως και β. να απευθύνει δηλώσεις βουλήσεως, προς το Κ.Α.Α.. αναφορικά με τις κινητές αξίες που είναι καταχωρημένες στην Κοινή Επενδυτική Μερίδα.

4. Με την επιφύλαξη της επομένης παραγράφου δεν επιτρέπεται η μεταβολή (προσθήκη, αφαίρεση) των προσώπων των συνδικαιούχων της Κοινής Επενδυτικής Μερίδας.

5. Σε περίπτωση θανάτου συνδικαιούχου Κοινής Επενδυτικής Μερίδας, εφόσον εφαρμόζεται το εδάφιο 1 του άρθρου 2 του Ν. 5638/1932, το Κ.Α.Α.., τροποποιεί τα στοιχεία της μερίδας με την προσκόμιση ληξιαρχικής πράξης θανάτου ή άλλου επισήμου εγγράφου, από το οποίο προκύπτει ο θάνατος συνδικαιούχου Κοινής Επενδυτικής Μερίδας και προβαίνει στη διαγραφή του αποβιώσαντα συνδικαιούχου, διατηρώντας κατά τα λοιπά την ιεραρχική σειρά των συνδικαιούχων όπως είχε αποτυπωθεί στην Κοινή Επενδυτική Μερίδα. Όταν, λόγω θανάτου συνδικαιούχου Κοινής Επενδυτικής Μερίδας, απομείνει ως τελευταίος επιζών ένας μόνο συνδικαιούχος, οι καταχωρημένες στην Κοινή Επενδυτική Μερίδα αξίες περιέρχονται στον τελευταίο επιζώντα

συνδικαιούχο, ο οποίος υποχρεούται να προβεί σε ενοποίηση της Κοινής Επενδυτικής Μερίδας με την ατομική του μερίδα σύμφωνα με τα οριζόμενα στον παρόντα Κανονισμό.»

Αρθρο 3

Η παράγραφος 2 του άρθρου 7 («Ενοποίηση Μερίδων Επενδυτή»), αντικαθίσταται ως εξής:

«2. Επενδυτής ο οποίος έχει δημιουργήσει και διατηρεί περισσότερες Μερίδες στο Σ.Α.Τ. υποχρεούται να υποβάλλει αίτημα στο Κ.Α.Α.. για την ενοποίησή τους, ακόμη και αν οι αυτόματοι έλεγχοι του Σ.Α.Τ. δεν έχουν διαπιστώσει την ύπαρξη των πολλαπλών Μερίδων. Την ίδια υποχρέωση έχει και ο τελευταίος επιζών συνδικαιούχος Κοινής Επενδυτικής Μερίδας κατά τα οριζόμενα στην παρ.7 του άρθρου 6Α του παρόντος Κανονισμού. Εάν οι Μερίδες έχουν τον ίδιο μοναδικό Χειριστή, η ενοποίηση μπορεί να γίνει και με αίτημα του Χειριστή αυτού.»

Αρθρο 4

1. Το πρώτο εδάφιο της παραγρ. 1 του άρθρου 13 («Λογαριασμός Χειριστή), αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Ο Λογαριασμός Χειριστή δημιουργείται στο Λογαριασμό Αξιών και αφορά έναν μόνο Χειριστή, ο οποίος και μόνο επιτρέπεται να έχει πρόσβαση σε αυτόν και να τον διαχειρίζεται. Δημιουργείται ύστερα από σχετικό αίτημα Χειριστή, προς τον οποίον έχει δοθεί σχετική εντολή από τον επενδυτή και εφόσον υπάρχει ήδη Μερίδα Επενδυτή και Λογαριασμός Αξιών για τον επενδυτή.»

2. Η παράγραφος 4 του άρθρου 13, αντικαθίσταται ως εξής:

«4. Στο Λογαριασμό Χειριστή, κατόπιν σχετικού αιτήματος του επενδυτή ή ενός συνδικαιούχου, προκειμένου περί Κοινής Επενδυτικής Μερίδας, ο Χειριστής δύναται να καταχωρεί αριθμό τραπεζικού λογαριασμού, στον οποίο θα γίνονται χρηματικές καταβολές για αξίες καταχωρημένες στο Λογαριασμό Χειριστή.»

Αρθρο 5

1. Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 19 («Μεταβολή των στοιχείων Μερίδας), αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Το Κ.Α.Α.. προβαίνει σε μεταβολή οποιουδήποτε στοιχείου Μερίδας, πλην του ΚΑΜΕ, κατόπιν σχετικής αίτησης του δικαιούχου. Εάν ο δικαιούχος είναι και συνδικαιούχος Κοινής Επενδυτικής Μερίδας το Κ.Α.Α.. προβαίνει αυτεπαγγέλτως και σε μεταβολή των στοιχείων του στην Κοινή Επενδυτική Μερίδα.»

Αρθρο 6

Μετά την παράγραφο (ια) του άρθρου 21 («Μεταφορές αξιών μεταξύ διαφορετικών Μερίδων») προστίθεται νέα παράγραφος (ιβ) ως εξής:

«ιβ. Από Κοινή Επενδυτική Μερίδα στην ατομική Μερίδα συνδικαιούχου της Κοινής Επενδυτικής Μερίδας και το αντίστροφο.»

Αρθρο 7

Στο τέλος της παραγράφου 3 του άρθρου 37 («Εισαγωγή αξιών που προκύπτουν από κλάσματα νέων αξιών»), προστίθεται νέο εδάφιο ως εξής:

«Στην περίπτωση Κοινής Επενδυτικής Μερίδας η σχετική βεβαίωση, χορηγείται στον συνδικαιούχο που εμφανίζεται ιεραρχικά πρώτος στη σειρά καταχώρισης στην Κοινή Επενδυτική Μερίδα.»

Αρθρο 8

Στο τέλος της περίπτωσης (β) της παραγράφου 2 του άρθρου 38 («Καταχώρηση δικαιωμάτων προτίμησης»), προστίθεται νέο εδάφιο ως εξής:

«Σε περίπτωση Κοινής Επενδυτικής Μερίδας η σχετική βεβαίωση χορηγείται στον συνδικαιούχο που εμφανίζεται ιεραρχικά πρώτος στη σειρά καταχώρισης στην Κοινή Επενδυτική Μερίδα.»

Αρθρο 9

Μετά την παράγραφο 2 του άρθρου 39 («Γνωστοποιήσεις στοιχείων δικαιούχων μερίσματος»), προστίθεται νέα παράγραφος 3 ως εξής:

«3. Εφόσον πρόκειται για ανώνυμες αξίες καταχωρημένες σε Κοινή Επενδυτική Μερίδα η σχετική βεβαίωση χορηγείται στον συνδικαιούχο, που εμφανίζεται ιεραρχικά πρώτος στη σειρά καταχώρισης στην Κοινή Επενδυτική Μερίδα.»

Αρθρο 10

1. Μετά την παράγραφο 2 του άρθρου 41 («Διαγραφή αξιών από το Χ.Α.»), προστίθεται νέα παράγραφος 3 ως εξής:

«3. Εφόσον πρόκειται για ανώνυμες αξίες καταχωρημένες σε Κοινή Επενδυτική Μερίδα η σχετική βεβαίωση, χορηγείται στον συνδικαιούχο που εμφανίζεται ιεραρχικά πρώτος στη σειρά καταχώρισης στην Κοινή Επενδυτική Μερίδα.»

2. Η παράγραφος 3 του άρθρου 41, αναριθμείται σε 4.

Αρθρο 11

1. Η παράγραφος 2 του άρθρου 42 («Διαδικασία δέσμευσης αξιών»), αντικαθίσταται ως εξής: «2. Ειδικότερα ο δικαιούχος του δικαιώματος συμμετοχής στη γενική συνέλευση Εκδότριας, προκειμένου να συμμετάσχει σε αυτήν, πρέπει να ζητήσει τη δέσμευση των αξιών του. Σε περίπτωση Κοινής Επενδυτικής Μερίδας, την δέσμευση μπορεί να ζητήσει ο συνδικαιούχος της Μερίδας το όνομα του οποίου αναφέρεται ιεραρχικά πρώτο στη σειρά καταχώρισης στην Κοινή Επενδυτική Μερίδα. Η δέσμευση αυτή γίνεται ως εξής:»

2. Στο τέλος της παραγράφου 3 του άρθρου 42, προστίθεται νέο εδάφιο ως εξής:

«Σε περίπτωση Κοινής Επενδυτικής Μερίδας, η σχετική βεβαίωση που εκδίδεται χορηγείται στον συνδικαιούχο που εμφανίζεται ιεραρχικά πρώτος στη σειρά καταχώρισης στην Κοινή Επενδυτική Μερίδα.»

3. Στο τέλος της παραγράφου 5 του άρθρου 42, προστίθεται νέο εδάφιο ως εξής:

«Στην περίπτωση Κοινής Επενδυτικής Μερίδας το αίτημα αποδέσμευσης υποβάλλεται από τον ιεραρχικά πρώτο κατά σειρά καταχώρισης συνδικαιούχο της Κοινής Επενδυτικής Μερίδας.»

Αρθρο 12

Μετά την παράγραφο 3 του άρθρου 44 («Δέσμευση αξιών για την άσκηση δικαιωμάτων μειοψηφίας»), προστίθεται νέα παράγραφος 4 ως εξής:

«4. Σε περίπτωση Κοινής Επενδυτικής Μερίδας, η αίτηση δέσμευσης των αξιών υποβάλλεται από τον συνδικαιούχο της Μερίδας, το όνομα του οποίου αναφέρεται ιεραρχικά πρώτο στη σειρά καταχώρισης στην Κοινή Επενδυτική Μερίδα και η σχετική βεβαίωση δέσμευσης αξιών για την άσκηση δικαιωμάτων μειοψηφίας εκδίδεται προς αυτόν.»

Αρθρο 13

Η περίπτωση (α) της παραγράφου 1 του άρθρου 47 («Μεταφορά αξιών λόγω μεταβίβασης με κληρονομία, κληροδοσία ή οιονεί καθολική διαδοχή»), αντικαθίσταται ως εξής: «α. Το Κ.Α.Α. με την προσκόμιση από οποιονδήποτε ληξιαρχικής πράξης θανάτου δικαιούχου Μερίδας ή άλλου επισήμου εγγράφου από το οποίο προκύπτει ο θάνατος δικαιούχου Μερίδας, με εξαίρεση τις περιπτώσεις θανάτου συνδικαιούχου Κοινής Επενδυτικής Μερίδας στην οποία ισχύει ο όρος του εδαφίου 1 του άρθρου 2 του Ν. 5638/1932 και εφόσον παραμένουν τουλάχιστον δύο συνδικαιούχοι, ειδοποιεί τους Χειριστές των Λογαριασμών Χειριστή της Μερίδας του κληρονομουμένου, οι οποίοι οφείλουν να προβούν σε άμεση μεταφορά των αξιών που διαχειρίζονται από τους Λογαριασμούς αυτούς στον Ειδικό Λογαριασμό της εν λόγω Μερίδας. Την ίδια υποχρέωση μεταφοράς των αξιών στον ως άνω Ειδικό Λογαριασμό, καθώς και την υποχρέωση για σχετική ενημέρωση του Κ.Α.Α., έχουν οι Χειριστές, όταν προσκομισθεί σε αυτούς ληξιαρχική πράξη θανάτου επενδυτή ή άλλου επισήμου εγγράφου από το οποίο προκύπτει ο θάνατος επενδυτή, στη Μερίδα του οποίου διαχειρίζονται Λογαριασμό Χειριστή.»

Αρθρο 14

1. Μετά την παραγράφο 1 του άρθρου 49, προστίθεται νέα παράγραφος 1(α) ως εξής:

«1α. Δεν επιτρέπεται σύσταση επικαρπίας σε αξίες που είναι καταχωρημένες σε Κοινή Επενδυτική Μερίδα.»

Αρθρο 15

Μετά την περίπτωση (β) της παραγράφου 1 του άρθρου 50 («Καταχώρηση κατάσχεσης επί αξιών και εκποίηση αυτών»), προστίθεται νέα περίπτωση (γ) ως εξής:

«γ. Εφόσον πρόκειται για αξίες καταχωρημένες σε Κοινή Επενδυτική Μερίδα η ένδειξη της κατάσχεσης εισάγεται μόνο κατά το μέρος που ανήκει στον καθού η κατάσχεση συνδικαιούχο ενώ τυχόν προκύπτοντα κλασματικά δικαιώματα επί των κατά τα ανωτέρω κατασχεθεισών αξιών παραμένουν ελεύθερα.»

Αρθρο 16

Μετά την παράγραφο 5 του άρθρου 69 («Διαδικασία δέσμευσης ΕΛ.ΠΙΣ.»), προστίθεται νέα παράγραφος 6 ως εξής:

«4. Σε περίπτωση Κοινής Επενδυτικής Μερίδας, η αίτηση δέσμευσης ή αποδέσμευσης των ΕΛ.ΠΙΣ υποβάλλεται από τον συνδικαιούχο της Μερίδας, το όνομα του οποίου αναφέρεται ιεραρχικά πρώτο στη σειρά καταχώρισης στην Κοινή Επενδυτική Μερίδα στον οποίο και χορηγείται η σχετική βεβαίωση.»

Αρθρο 17

Μετά την παράγραφο 2 του άρθρου 77 («Πληρωμή τόκων - Παρακράτηση φόρου»), προστίθεται νέα παράγραφος 3 ως εξής:

«4. Σε περίπτωση ομολογιών καταχωρημένων σε Κοινή Επενδυτική Μερίδα, η σχετική βεβαίωση είσπραξης φόρου χορηγείται στον συνδικαιούχο που εμφανίζεται ιεραρχικά πρώτος στη σειρά καταχώρισης στην Κοινή Επενδυτική Μερίδα.»

Αρθρο 18

Η παράγραφος 3 του άρθρου 78 («Εξόφληση ομολογιών»), τροποποιείται ως εξής:

«3. Οι ομολογίες διαγράφονται σύ μφωνα με το άρθρ. 41 παρ. 1 και 4 του παρόντος Κανονισμού.»

Αρθρο 19

1. Το στοιχείο β της παρ. 4 του άρθρου 79 τροποποιείται ως εξής:

«β. Διαγραφή των παλαιών τίτλων σε εφαρμογή του άρθρου 41 παρ. 1 και 4 του παρόντος κανονισμού».

2. Μετά την παράγραφο 4 του άρθρου 79, προστίθεται νέα παράγραφος 5 ως εξής:

«5. Σε περίπτωση Κοινής Επενδυτικής Μερίδας, η αίτηση δέσμευσης για μετατροπή των αξιών υποβάλλεται από τον συνδικαιούχο της Μερίδας, το όνομα του οποίου αναφέρεται ιεραρχικά πρώτο στη σειρά καταχώρισης στην Κοινή Επενδυτική Μερίδα και η σχετική βεβαίωση δέσμευσης εκδίδεται προς αυτόν.»

Αρθρο 20

1. Μετά την παράγραφο 3 του άρθρου 80, προστίθεται νέα παράγραφος 4 ως εξής:

«4. Σε περίπτωση Κοινής Επενδυτικής Μερίδας, η αίτηση δέσμευσης των ομολογιών για καταγγελία της δανειακής σχέσης προς την Εκδότρια υποβάλλεται από τον συνδικαιούχο της Μερίδας, το όνομα του οποίου αναφέρεται ιεραρχικά πρώτο στη σειρά καταχώρισης στην Κοινή Επενδυτική Μερίδα και η σχετική βεβαίωση δέσμευσης εκδίδεται προς αυτόν.»

2. Η παράγραφος 4 του άρθρου 80 αναριθμείται σε 5 και αντικαθίσταται ως εξής:

«5. Για τη διαγραφή ομολογιών που έχουν καταγγελθεί, εφαρμόζονται τα άρθρα 25, 26 και 41 παρ. 1 και 4 του παρόντος Κανονισμού.»

Αρθρο 21
Ισχύς

Από τις διατάξεις της παρούσας δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού.

Η παρούσα απόφαση να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Τεύχος Β΄).

Η παρούσα απόφαση ισχύει έξι (6) μήνες από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της

Κυβερνήσεως.