Απόφ. 34/2002 (24/07/2002)

«Για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων σε ξενοδοχεία, ξενώνες οικοτροφεία κ.λ.π. νομού Λασιθίου»

Αθήνα 24 Ιουλίου 2002

Αριθ πρωτ: 1620

Προς:

1. Σύνδεσμο Υπαλλήλων Ξενοδοχείων, Εστιατορίων, Ζαχαροπλαστείων, Μπαρ και Νυχτερινών Κέντρων Ν. Λασιθίου, Λευκών Ορέων 3, (Εργατικό Κέντρο), `Αγ. Νικόλαο Ν. Λασιθίου, Κρήτη

2. Σύνδεσμο Ξενοδόχων Ν. Λασιθίου, Δημοκρατίας 23, Αγ. Νικόλαο, Κρήτη 72 100

3. Ένωση Ξενοδόχων Επαρχίας Σητείας, Ανθέων 5 ή Καραμανλή 4 Σητεία, Κρήτη 72 300 (υπόψη κ. Κακούρη)

4. Ένωση Ξενοδόχων Ιεράπετρας και Ν.Α.Κρήτης, Γιαννακού 5, Ιεράπετρα, Κρήτη 72 200 (Υπόψη κου Μιχαήλ Βελισσάριου)

5. Σύνδεσμο Τουριστικών Καταλυμμάτων Ν. Λασιθίου, `Αγ. Νικόλαο, Ν. Λασιθίου, Κρήτη

ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ

34/2002

«Για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων σε

ξενοδοχεία, ξενώνες οικοτροφεία κ.λ.π. νομού Λασιθίου»

Στον `Αγιο Νικόλαο Λασιθίου την 15η·Ιουλίου 2002 ημέρα Δευτέρα και ώρα 15,00 ο κατά το Νόμο 1876/90 Μεσολαβητής - Διαιτητής Χρήστος Καρατζάς που αναδείχθηκα αναπληρωτής Διαιτητής στην υπόθεση αυτή σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 15 και 16 του παραπάνω νόμου, μετά την παραίτηση του τακτικού Διαιτητή Κων/νου Κρεμαλή, ύστερα από την αριθμ. 032/19-6-2002 αίτηση του Συνδέσμου Υπαλλήλων Ξενοδοχείων, Εστιατορίων, Ζαχαροπλαστείων Μπαρ και Νυκτερινών Κέντρων Ν. Λασιθίου, προκειμένου να επιλύσω την συλλογική διαφορά εργασίας που δημιουργήθηκε μεταξύ αφενός του παραπάνω Συνδέσμου εργαζομένων και αφετέρου των εργοδοτικών οργανώσεων:

1) Σύλλογος Ξενοδόχων Ν. Λασιθίου, 2) Σύλλογος Ξενοδόχων Επαρχίας Σητείας, 3) Ένωση Ξενοδόχων Ιεράπετρας & Ν. Α Κρήτης και 4) Σύνδεσμος Τουριστικών Καταλυμάτων Ν. Λασιθίου και που αφορά του όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων που απασχολούνται με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε ξενοδοχεία ύπνου και φαγητού, ξενώνες, οικοτροφεία, επιχειρήσεις επιπλωμένων διαμερισμάτων, επιχειρήσεις θέρετρων, τουριστικούς οικίσκους (μπαγκαλόους), τουριστικά περίπτερα, κέντρα παραθερισμού, και ξενοδοχειακά καταλύματα, (μοτέλ και κάμπιγκ), που λειτουργούν στα αστικά κέντρα, τις θερινές διαμονές και στους αρχαιολογικούς τόπους της περιοχής νομού Λασιθίου.

Η προσφυγή στην διαδικασία αυτή της δια διαιτησίας επιλύσεως της συλλογικής αυτής διαφοράς εργασίας έγινε επειδή οι εργοδοτικές οργανώσεις που αναφέρονται παραπάνω δεν έκαναν αποδεκτή την κατά το άρθρο 15 του Ν. 1876/90 Πρόταση του Μεσολαβητή που τους υποβλήθηκε για την υπογραφή της νέας ΣΣΕ που ζητήθηκε από τους εργαζομένους και η οποία έγινε αποδεκτή μόνο από την εργατική πλευρά.

Κατά την παραπάνω ημέρα και ώρα ύστερα από την αριθμ. 1470/9-7-2002 Πρόσκληση μου προσήλθαν στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Αγ. Νικολάου νόμιμα εξουσιοδοτημένοι εκπρόσωποι των ενδιαφερομένων μερών, όπως εμφανίζονται στο συνημμένο στην απόφαση αυτή Πρακτικό Διαιτησίας, οι οποίοι ανέπτυξαν τις απόψεις τους επί της συλλογικής αυτής διαφοράς και ζήτησαν οι μεν εργαζόμενοι να γίνουν αποδεκτά τα αιτήματα τους, όπως αυτά περιορίστηκαν κατά τη συζήτηση της αιτήσεως, οι δε εργοδότες να απορριφθεί εξ ολοκλήρου το σχέδιο της ΣΣΕ που ζήτησαν οι εργαζόμενοι και να μην χορηγηθούν για το τρέχον έτος αυξήσεις στις αποδοχές τους λόγω της σημαντικής μειώσεως του τουριστικού ρεύματος στην περιοχή του Ν. Λασιθίου, που έχει ως συνέπεια το κλείσιμο πολλών ξενοδοχείων και την αύξηση της ανεργίας στο νομό ή εν πάση περιπτώσει, εάν χορηγηθούν κάποιες αυξήσεις αυτές να μην υπερβαίνουν το ύψος του πληθωρισμού του έτους 2001, να περιορισθούν δηλαδή γύρω στο 3% με 3,5%.

Ύστερα από τα παραπάνω

Διαπίστωσα την αποτυχία τόσο των απ? ευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ των μερών όσο και της Μεσολαβητικής προσπάθειας που προηγήθηκε για την σύναψη της ΣΣΕ που ζητήθηκε από την πλευρά των εργαζομένων.

Μελέτησα τα πορίσματα που συγκεντρώθηκαν στον φάκελο της υποθέσεως αυτής κατά το στάδιο της προδικασίας, της μεσολαβήσεως ενώπιον του Μεσολαβητή του ΟΜΕΔ και της παρούσης διαδικασίας.

Έλαβα υπόψη μου τα αιτήματα των εργαζομένων, όπως αυτά διατυπώθηκαν αρχικά στο σχέδιο της προς υπογραφή ΣΣΕ και όπως αυτά εν τέλει περιορίσθηκαν κατά την συζήτηση για να καταστεί δυνατή η υπογραφή της ΣΣΕ που ζητήθηκε καθώς και τις θέσεις των εκπροσώπων των εργοδοτικών οργανώσεων που παραστάθηκαν και σκέφθηκα ως εξής:

Είναι αλήθεια ότι ο Σύνδεσμος των εργαζομένων που ζήτησε την έκδοση αυτής της Διαιτητικής Αποφάσεως υπογράφει σχεδόν κάθε χρόνο με τις εργοδοτικές οργανώσεις του κλάδου της περιοχής Ν. Λασιθίου συλλογικές συμβάσεις εργασίας και διαμορφώνει τους όρους αμοιβής και εργασίας των μελών του ειδικά για την περιοχή αυτή με την συναίνεση και συμφωνία των εργοδοτικών οργανώσεων και έτσι έχει δημιουργηθεί για χρόνια τώρα ένα καλό εργασιακό κλίμα στις συλλογικές διαπραγματεύσεις που δεν πρέπει να διαταραχθεί.

Επίσης είναι αλήθεια και βεβαιωμένο ότι ο Σύνδεσμος των εργαζομένων προκειμένου να επιτευχθεί η υπογραφή της ΣΣΕ που ζητήθηκε για το τρέχον έτος και αναγνωρίζοντας το εν μέρει βάσιμο των εργοδοτικών αιτιάσεων για τον περιορισμό της τουριστικής κινήσεως κατά το τρέχον έτος, περιώρισε στο ελάχιστο τα αιτήματα του και ζητά μόνο την ποσοστιαία αύξηση των βασικών μισθών των μελών του από 1 Ιανουαρίου 2002 και την χορήγηση ενός μόνο από τα πρόσθετα επιδόματα που ζητά, συμβάλλοντας έτσι στην προσπάθεια που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται τα μέλη του να ανταπεξέλθουν στον ανταγωνισμό και τα αυξημένα έξοδα τους ελπίζοντας σε μία καλύτερη εξέλιξη των αφίξεων στα ξενοδοχεία της περιοχής τους στην συνέχεια της τουριστικής περιόδου και την ομαλοποίηση της τουριστικής αγοράς κατά τον επόμενο χρόνο που θα έχουν σταθεροποιηθεί και αντιμετωπισθεί τα περισσότερα προβλήματα που δημιούργησε στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς η εισαγωγή του ΕΥΡΩ στους ευρωπαίους πολίτες, που κατά κύριο λόγο αποτελούν και την πελατεία των ξενοδοχείων κλπ τουριστικών επιχειρήσεων της περιοχής του Ν. Λασιθίου.

Τέλος επειδή ο ΔΤΚ κατά το προηγούμενο έτος σε σχέση με το 2000 παρουσίασε αύξηση κατά 3,4%, το ΑΕΠ για το 2001 αυξήθηκε και με την συμμετοχή των εργαζομένων κατά 4% και οι αυξήσεις που χορήγησε η νέα ΕΓΣΣΕ για το τρέχον έτος 2002 ορίστηκαν στο 5,4% συμπεριλαμβανομένου του ποσοστού 1,1% που είχε συμφωνηθεί κατά το έτος 2000 ως πραγματική αύξηση για τις αποδοχές των εργαζομένων, πέρα της καλύψεως του ποσοστού απώλειας της αξίας των μισθών των εργαζομένων λόγω της μεταβολής του ΔΤΚ, καθίσταται αναπόφευκτη η αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων για το έτος 2002 για να μην υποστούν μόνο αυτοί το αποτέλεσμα της οικονομικής δυσπραγίας και για το λόγο αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό το αίτημα της εργοδοτικής πλευράς για το πάγωμα των μισθών των εργαζομένων για όλο το τρέχον έτος 2002.

Αντίθετα κάνοντας αποδεκτό έστω και μερικώς το αίτημα των εργαζομένων θα πρέπει να χορηγηθούν για το τρέχον έτος 2002 οι αυξήσεις στους βασικούς τους μισθούς σύμφωνα με το διατακτικό της Αποφάσεως αυτής και να χορηγηθεί επιπλέον επίδομα τουριστικής εκπαιδεύσεως και στους αποφοίτους ΙΕΚ τμημάτων τουριστικής κατευθύνσεως προς αποκατάσταση της πραγματικής αμοιβής των αποφοίτων των σχολών αυτών, όπως αυτό συμβαίνει για χρόνια τώρα με την αμοιβή με το ειδικό αυτό επίδομα που καταβάλλεται στους αποφοίτους άλλων σχολών τουριστικής εκπαιδεύσεως.

Για τους λόγους αυτούς

Επιλύοντας την συλλογική διαφορά εργασίας που δημιουργήθηκε μεταξύ αφενός του Συνδέσμου Υπαλλήλων Ξενοδοχείων, Εστιατορίων, Ζαχαροπλαστείων Μπαρ και Νυκτερινών Κέντρων Ν. Λασιθίου και αφετέρου των εργοδοτικών οργανώσεων: 1) Σύλλογος Ξενοδόχων Ν. Λασιθίου, 2) Σύλλογος Ξενοδόχων Επαρχίας Σητείας, 3) Ένωση Ξενοδόχων Ιεράπετρας &. Ν. Α Κρήτης 4) Σύνδεσμος Τουριστικών Καταλυμάτων Ν. Λασιθίου και που αφορά τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων που απασχολούνται με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε ξενοδοχεία ύπνου και φαγητού, ξενώνες, οικοτροφεία, επιχειρήσεις επιπλωμένων διαμερισμάτων, επιχειρήσεις θέρετρων, τουριστικούς οικίσκους (μπαγκαλόους), τουριστικά περίπτερα, κέντρα παραθερισμού, και ξενοδοχειακά καταλύματα, (μοτέλ και κάμπιγκ), που λειτουργούν στα αστικά κέντρα, τις θερινές διαμονές και στους αρχαιολογικούς τόπους της περιοχής νομού Λασιθίου, η απόφαση μου έχει ως εξής:

`Αρθρο 1

ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

1. Στις διατάξεις της Αποφάσεως αυτής υπάγονται όλοι οι εργαζόμενοι που απασχολούνται με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε ξενοδοχεία ύπνου και φαγητού, ξενώνες, οικοτροφεία, επιχειρήσεις επιπλωμένων διαμερισμάτων, επιχειρήσεις θέρετρων, τουριστικούς οικίσκους (μπαγκαλόους), τουριστικά περίπτερα, κέντρα παραθερισμού, και ξενοδοχειακά καταλύματα, (μοτέλ και κάμπιγκ), που λειτουργούν στα αστικά κέντρα, τις θερινές διαμονές και στους αρχαιολογικούς τόπους της περιοχής Λασιθίου και οι οποίοι στο εξής θα αποκαλούνται ξενοδοχοϋπάλληλοι.

2. Διευκρινίζεται ότι, ο συγκεκριμένος χώρος απασχολήσεως ξενοδοχοϋπαλλήλου δεν επηρεάζει την εφαρμογή της αυτής, εφόσον εργοδότης είναι μία από τις ανωτέρω ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και η απασχόληση παρέχεται εντός του νομού Λασιθίου.

`Αρθρο 2

ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Οι εργαζόμενοι ξενοδοχοϋπάλληλοι, που υπάγονται στην απόφαση αυτή κατατάσσονται σύμφωνα με την ειδικότητα τους και ανεξαρτήτως φύλου, στις εξής κατηγορίες:

Α? ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Υπάλληλος υποδοχής (ρεσεψιονίστ), θυρωρός Α', νυχτοθυρωρός Α', μαιτρ, υπομαιίρ ή κάπταιν, υπεύθυνος προσωπικού ή προσωπάρχης, μπουφετζής, προϊστάμενοι υπνοδωματίων και κοινοχρήστων χώρων, ελεγκτές ή ταμπλίστες, μάγειροι Α', αρχιτεχνίτης ζαχαροπλαστικής, αποθηκάριοι, γυμναστές (απόφοιτοι Ανωτάτων Σχολών Φυσικής Αγωγής), εμψυχωτές τουρισμού (ανιματέρ), κόπτες κρεάτων εφ' όσον διαθέτουν πτυχίο ΤΕΙ.

Β? ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Προϊστάμενες πλυντηρίου και λινοθήκης, βοηθός υποδοχής και θυρωρός Β?, σερβιτόρος τραπεζαρίας - σαλονιού ή ορόφων (θαλαμηπόλος), μπάρμαν ή μπαρμπέιντ, ασημοκέρηδες, τηλεφωνητές, μαιν-κουραντιέ, μάγειροι Β?, ζαχαροπλάστες, φύλακες, κόπτες κρεάτων (χωρίς πτυχίο ΤΕΙ) και υπάλληλοι mini - market και γενικώς υπάλληλοι πωλήσεων των πάσης φύσεως καταστημάτων που λειτουργούν εντός της ξενοδοχειακής μονάδας και έχουν ως εργοδότη τους την εν λόγω ξενοδοχειακή επιχείρηση.

Γ? ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βοηθός σερβιτόρου, οροφοκόμος, (βαλές), θυρωρός υπηρεσίας, βοηθοί θυρωρίου, ή μπουφέ ή εστιατορίου ή μπαρ ή ορόφων, ή λινοθήκης, γκρουμ, ντόρμαν, ή εξωτερικός θυρωρός, λινοθηκάριος, βουτηριέρης, και μάγειροι Γ'. Επίσης η καμαριέρα με τους ειδικότερους όρους που αναφέρονται στο άρθρο 2 της από 6/6/2000 τοπικής σ.σ.ε. ? 'ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Καμαριέρα, πλύντρια, σιδερώτρια, καθαρίστρια κοινοχρήστων χώρων, μοδίστρα, μανταρίστρια, λαντζέρης, λουτρονόμος, ντισκ τζόκεϊ, και εργάτες (αποθήκες, καθαριότητας ακτών, πισίνας, κλπ).

`Αρθρο 3

ΒΑΣΙΚΟΙ ΜΗΝΙΑΙΟΙ ΜΙΣΘΟΙ

1. Οι βασικοί μηνιαίοι μισθοί των εργαζομένων που υπάγονται στην απόφαση αυτή όπως έχουν διαμορφωθεί την 31-12-2001 αυξάνονται από 1-1-2002 σε. ποσοστό 2% και στην συνέχεια όπως θα έχουν διαμορφωθεί την 30-6-2002 αυξάνονται περαιτέρω από 1η Ιουλίου 2002 κατά ποσοστό 3,5% και διαμορφώνονται ως εξής:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΒΑΣΙΚΟΙ ΜΙΣΘΟΙ
  Από 1.1.2002
ΕΥΡΩ
Από 1-7-2002
ΕΥΡΩ
Α? ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 626,80 648,70
Β? ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 613,60 635,00
Γ? ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 601,40 622,50
Δ? ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 574,80 595,00

2. Ειδικώς ο μισθός της καμαριέρας από 1.1.2002 και μετά διαμορφώνεται όπως ορίζεται στην από 6 Ιουνίου 2000 τοπική συλλογική σύμβαση εργασίας για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις Ν. Λασιθίου.

`Αρθρο 4

ΕΠΙΔΟΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΩΣ

Το επίδομα τουριστικής εκπαιδεύσεως που χορηγείται στους υπαγόμενους στην απόφαση αυτή μισθωτούς, σύμφωνα με το άρθρο 5 της από 30-5-2001 ΣΣΕ και σε ποσοστό 10% χορηγείται, με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που χορηγείται στους λοιπούς εργαζομένους, από 1ης Ιουλίου 2002 και στους μισθωτούς που είναι απόφοιτοι τμημάτων τουριστικών σπουδών των ΙΕΚ.

Η ιδιότητα αυτή των μισθωτών αποδεικνύεται με την υποβολή αντιγράφου πιστοποιητικού σπουδών νομίμως θεωρημένου και το επίδομα αυτό καταβάλλεται στους δικαιούχους από την 1η του επομένου μηνός της καταθέσεως του τίτλου σπουδών στον εργοδότη.

`Αρθρο 5

ΘΕΣΜΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΕΓΣΣΕ

Όλες οι θεσμικές διατάξεις των ΕΓΣΣΕ όπως συμπληρώθηκαν με την από 15-4-2002 όμοια ισχύουν και εφαρμόζονται και για τους υπαγόμενους στην απόφαση αυτή μισθωτούς.

`Αρθρο 6

ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

1. Κατά τα λοιπά εξακολουθούν να ισχύουν όλοι οι όροι της από 30-5-2001 ΣΣΕ καθώς και των ΣΣΕ και ΔΑ των προηγουμένων ετών που αφορούν τους εργαζομένους αυτούς και που δεν έρχονται σε αντίθεση με την απόφαση αυτή.

2. Τυχόν καταβαλλόμενες αποδοχές στο σύνολο τους ανώτερες από αυτές που προκύπτουν με την απόφαση αυτή και ισχύοντες όροι εργασίας ευνοϊκότεροι για τους εργαζομένους εξακολουθούν να ισχύουν και να εφαρμόζονται.

`Αρθρο 7

ΕΝΑΡΞΗ ΙΣΧΥΟΣ

Η ισχύς της αποφάσεως αυτής, με τις παραπάνω διακρίσεις, αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου 2002.

Η απόφαση αυτή να κοινοποιηθεί για εκτέλεση