Απόφ. 35/2002 (05/08/2002)

«Για τους όρους αμοιβής και εργασίας των χειριστών και βοηθών χειριστών που εργάζονται στο Δημόσιο, Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α., με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου» Διαιτητής: Λάμπρος Σέμπος

ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ

35/2002

«Για τους όρους αμοιβής και εργασίας των χειριστών

και βοηθών χειριστών που εργάζονται στο Δημόσιο,

Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α., με σχέση εργασίας ιδιωτικού

δικαίου» Διαιτητής: Λάμπρος Σέμπος

1. Με βάση το Ν. 1876/1990 και τον Κανονισμό Καταστάσεως Μεσολαβητών Διαιτητών, επιλέχθηκα με κοινή συμφωνία των μερών Διαιτητής, προκειμένου να επιλύσω τη συλλογική διαφορά εργασίας για τους όρους αμοιβής και εργασίας των χειριστών και βοηθών χειριστών που εργάζονται στο Δημόσιο Τομέα γενικά με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, μεταξύ της συνδικαλιστικής οργάνωσης των εργαζομένων «Ομοσπονδία Χειριστών - Μηχανοδηγών και Γεωτρυπανιστών Ελλάδος» αφενός και του «Ελληνικού Δημοσίου» αφετέρου.

Η προσφυγή στη διαιτησία έγινε από τη συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων, η οποία αποδέχθηκε την πρόταση του μεσολαβητή την οποία απέρριψε το «Ελληνικό Δημόσιο».

2. Προκειμένου να καταλήξω στην απόφαση μου, κάλεσα σε κοινή συνάντηση στις 24.7.2002 στα γραφεία του Ο.ΜΕ.Δ. τους εκπροσώπους αμφοτέρων των μερών για να διατυπώσουν τις απόψεις τους. Στη συνάντηση αυτή προσήλθαν οι εκπρόσωποι των μερών, νόμιμα εξουσιοδοτημένοι και ανέπτυξαν προφορικά τις απόψεις τους.

3. Έλαβα επίσης υπόψη μου:

α. Τα έγγραφα που περιέχονται στο σχετικό φάκελο (κοινοποιήσεις, εξουσιοδοτήσεις, κλπ.)

β. Την αίτηση της συνδικαλιστικής οργάνωσης των εργαζομένων προς τον Ο.ΜΕ.Δ. για προσφυγή στη διαιτησία.

γ. Την από 8.1.2002 έγγραφη καταγγελία της υπ? αριθμ. 22/2001 Δ.Α. για τους όρους αμοιβής και εργασίας των χειριστών και βοηθών χειριστών που εργάζονται στο Δημόσιο, Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δίκαιου.

δ. Την υπ? αριθμ. 22/2001 Δ.Α. για τους όρους αμοιβής και εργασίας των χειριστών και βοηθών χειριστών που εργάζονται στο Δημόσιο, Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου.

ε. Το ύψος των αυξήσεων της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. για το έτος 2002, που ανέρχεται σε διορθωτικό ποσοστό 1,1%, και σε αυξήσεις 2,5% από 1.1.2002 συν 1,8% από 1.7.2002, σε συνδυασμό με την εισοδηματική πολιτική της Κυβέρνησης για το έτος 2002, που προτείνει αυξήσεις σε ποσοστό 2,5%.

στ. Την τελική εξέλιξη του πληθωρισμού σε μέσα επίπεδα για το έτος 2001, που σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα ΕΣΥΕ διαμορφώθηκε στο 3,4% με αποτέλεσμα να οφείλεται ως διορθωτικό, στο επίπεδο της ΕΓΣΣΕ, ποσοστό 1,1% από 1.1.2002. Το διορθωτικό αυτό δεν καταλαμβάνει αυτόματα τους υπαγόμενους στην παρούσα ρύθμιση μισθωτούς, αλλά θα πρέπει να ληφθεί εκ των υστέρων υπόψη, σε συνδυασμό με τη ρύθμιση του 2001, για τον προσδιορισμό των αυξήσεων του έτους 2002 για τους μισθωτούς της παρούσας.

ζ. Την πρόσφατα δημοσιευμένη πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εξέλιξη των οικονομικών δεικτών της Ελληνικής Οικονομίας για το έτος 2002 και ιδίως τον προβλεπόμενο εναρμονισμένο ρυθμό πληθωρισμού ΟΝΕ (3,6%) και την προβλεπόμενη μεταβολή του Ακαθαρίστου Εγχωρίου Προϊόντος (3,7%).

η. Την πρόσφατα δημοσιευμένη πρόβλεψη του ΟΟΣΑ για την εξέλιξη των οικονομικών δεικτών της Ελληνικής Οικονομίας για το έτος 2002 και ιδίως τον προβλεπόμενο εναρμονισμένο ρυθμό πληθωρισμού ΟΝΕ (3,4%) και την προβλεπόμενη μεταβολή του ΑΕΠ (3,5%).

θ. Τη γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας μας, που αφενός μεν επιβάλλει τη στοιχειώδη προστασία του εισοδήματος των εργαζομένων σε συνδυασμό με την προοπτική σύγκλισης των μισθών των Ελλήνων εργαζομένων με τους μέσους μισθούς των εργαζομένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και αφετέρου δεν επιτρέπει την πλήρη και άμεση ικανοποίηση όλων των οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων που έθεσε η εργατική πλευρά.

Ι. Την από 28.6.2002 πρόταση της μεσολαβήτριας κας Ντότσικα.

4. Με όσα εκτέθηκαν, η ΑΠΟΦΑΣΗ μου έχει ως εξής:

`Αρθρο 1

Πεδίο Εφαρμογής

Στους όρους αυτής της ρύθμισης υπάγονται οι χειριστές, μηχανοδηγοί, και γεωτρυπανιστές όλων των μηχανημάτων, (ανυψωτικών, εκσκαπτικών, οδοποιητικών, γεωτρυτικών, γεωργικών, πισσωτικών, διαγραμμίσεων, καδοφόρων, μηχανικών σαρωθρών και εν γένει χωματουργικών μηχανημάτων) καθώς και οι βοηθοί τους, που εργάζονται με απόφαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου στις δημόσιες υπηρεσίες, στις υπηρεσίες των ΝΠΔΔ και ΟΤΑ όλης της χώρας καθώς και τους οργανισμούς Λεσινίου και Κωπαίδας και είναι μέλη πρωτοβαθμίων σωματείων, τα οποία ανήκουν στην Ομοσπονδία Χειριστών Μηχανοδηγών και Γεωτρυπανιστών Ελλάδος.

`Αρθρο 2

Μισθολογική Κατάσταση - Αποδοχές

1. Οι ρυθμίσεις των άρθρων 2- 14, 17- 20, 22- 26, άρθρο 47 παρ. 2 και άρθρα 28, 29, 31 και 33 του Ν. 2470/97 επεκτείνονται και έχουν εφαρμογή στους εργαζόμενους, που υπάγονται στην απόφαση αυτή.

2. Η κατάταξη στα μισθολογικά κλιμάκια των εργαζομένων, που υπάγονται στην απόφαση αυτή θα γίνει με βάση τα τυπικά προσόντα που απαιτούνται κατά την αρχική πρόσληψη ή εκείνα που απαιτήθηκαν για την τυχόν ένταξη τους στην ειδικότητα που είχαν κατά το χρόνο ισχύος της Δ.Α. 37/97, ήτοι την 18-1-1997 και όχι με άλλα αυξημένα και πρόσθετα προσόντα που αποκτήθηκαν κατά την περίοδο της εργασίας τους.

3. Τα επιδόματα εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας καθώς και η ωριαία αμοιβή για υπερωριακή απασχόληση, θα υπολογίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 9 και 18 του Ν. 2470/97 αντίστοιχα.

4. Οι αποδοχές των εργαζομένων που υπάγονται στην απόφαση αυτή, όπως ίσχυαν την 31-12-2001 αναπροσαρμόζονται από 1-1-2002 σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις του μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων για το έτος 2002 σε εφαρμογή των άρθρων 12, 13 και 14 του Ν. 3016/2002, που επεκτείνονται και στους εργαζόμενους, που υπάγονται στην απόφαση αυτή. Τυχόν αυξήσεις, διορθωτικά ποσά και λοιπά που θα χορηγηθούν στους εργαζόμενους με σχέση δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, που υπάγονται στο ενιαίο μισθολόγιο του Ν. 2470/1997, θα εφαρμοστούν και στους εργαζόμενους που υπάγονται στην απόφαση αυτή με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις.

`Αρθρο 3

Ειδικά Επιδόματα

Στους εργαζόμενους που υπάγονται στη ρύθμιση αυτή χορηγούνται τα ακόλουθα επιδόματα :

1. Ειδικό επίδομα χειριστών τροχοφόρων

Το επίδομα αυτό χορηγείται στους χειριστές ειδικών τροχοφόρων εκσκαφέων διανοίξεως λάκκων αναδασώσεως, και ορίζεται σε 36,38 ευρώ μηνιαίως.

2. Επίδομα ειδικής απασχόλησης προσωπικού ΟΤΑ.

Για την εφαρμογή της διάταξης της παραγράφου 8 περίπτωση α' του άρθρου 8 του Ν. 2470/97, όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 2 του άρθρου 30 του Ν. 2768/1999, τις διατάξεις του Ν. 2873/2000 και όπως αυτό θα ισχύει κάθε φορά, στους υπαγόμενους στο άρθρο 1 της παρούσας, που απασχολούνται στους Ο.Τ.Α., ως προσωπικό καθαριότητας εξωτερικών χώρων νοούνται και οι εργαζόμενοι στους χώρους απορριμμάτων (σκουπιδότοπους - χωματερές για την ταφή - επίχωση απορριμμάτων). Το επίδομα αυτό καταβάλλεται και στους εργαζόμενους που απασχολούνται σε μηχανήματα ασφάλτου.

3. Επιδόματα υπαλλήλων που μετατάχθηκαν στο δημόσιο

Τα διατηρούμενα επιδόματα της περίπτωσης α' παρ. 1 του άρθρου 10 του Ν.2470/1997, που τυχόν χορηγούνται στους εργαζόμενους, που υπάγονται στη ρύθμιση αυτή, δικαιούνται και οι εργαζόμενοι στις ίδιες υπηρεσίες, που έχουν προσληφθεί ή μεταταγεί μετά την 31.12.1996 και πληρούν τις ίδιες προϋποθέσεις χορήγησης.

`Αρθρο 4

Παροχές σε είδος

1. Στους εργαζόμενους που υπάγονται στη ρύθμιση αυτή, χορηγούνται τα είδη ατομικής προστασίας και η ποσότητα γάλακτος που τυχόν χορηγείται στους εργαζόμενους με σχέση δημοσίου δικαίου (μόνιμο προσωπικό) της ίδιας υπηρεσίας και ειδικότητας με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που αυτά χορηγούνται σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες κοινές Υπουργικές Αποφάσεις.

2. Σε κάθε περίπτωση, οι παροχές σε είδος, όπως αυτές ορίστηκαν για τους εργαζόμενους που υπάγονται στη ρύθμιση αυτή με την Δ.Α. 10/1995, (άρθρο 3α) και την Δ.Α. 11/1996, διατηρούνται σε ισχύ και έχουν ως εξής :

2.1. Στους εργαζόμενους που υπάγονται στη ρύθμιση αυτή και οι οποίοι πράγματι απασχολούνται στα πλαίσια της ειδικότητας τους, παρέχονται τα ακόλουθα είδη ατομικής προστασίας:

α. Δύο φόρμες εργασίας (μία θερινή και μία χειμερινή) με την έναρξη της χειμερινής ή θερινής περιόδου.

β. Δύο ζευγάρια υποδήματα εργασίας (ένα τύπου άρβυλο και ένα τύπου σκαρπίνι) με την έναρξη της χειμερινής ή θερινής περιόδου.

γ. Ένα ζευγάρι γάντια εργασίας.

δ. Ένα υφασμάτινο τζάκετ. Τα ανωτέρω είδη ατομικής προστασίας θα αντικαθίσταται κάθε χρόνο.

2.2. Χορηγείται μισό (1/2) λίτρο γάλα νωπό παστεριωμένο ανά ημέρα εργασίας.. Σε περίπτωση που η χορήγηση του γάλακτος σε είδος δεν είναι δυνατή για την υπόχρεη υπηρεσία χορηγείται το αντίτιμο αυτού σε ευρώ, σύμφωνα με την τιμή διάθεσης που καθορίζεται από το Υπουργείο Εμπορίου.

`Αρθρο 5

Αποζημίωση εκτός έδρας

Η εκτός έδρας αποζημίωση και τα οδοιπορικά έξοδα, καταβάλλονται σύμφωνα με τα κάθε φορά ισχύοντα για τους τακτικούς μονίμους δημοσίους υπαλλήλους, που εργάζονται με οποιαδήποτε ειδικότητα στην ίδια υπηρεσία που απασχολούνται οι εργαζόμενοι που υπάγονται στην απόφαση αυτή.

`Αρθρο 6

Διατήρηση όρων και αρχή ευνοϊκότερης ρύθμισης

α) Αποδοχές στο σύνολο τους ανώτερες από αυτές που καθορίζει η παρούσα ή ευνοϊκότεροι όροι εργασίας που προβλέπονται από νόμους, διατάγματα, υπουργικές αποφάσεις, διαιτητικές αποφάσεις, συλλογικές συμβάσεις, εσωτερικούς κανονισμούς, έθιμα, διμερείς συμφωνίες, ατομικές συμβάσεις εργασίας, δεν θίγονται με την παρούσα και εξακολουθούν να ισχύουν.

β) Οι διατάξεις της ΔΑ 22/2001, και των προηγουμένων συλλογικών ρυθμίσεων (Σ.Σ.Ε ή Δ.Α.) των εργαζομένων που υπάγονται στην παρούσα και οι οποίες δεν θίγονται με αυτήν εξακολουθούν να ισχύουν.

`Αρθρο 7 Έναρξη ισχύος

Η ισχύς της απόφασης αυτής και αρχίζει από την 1.1.2002.