Απόφ. 352513/2004 (24/12/2004)

Κύρωση Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας Πληρωμάτων Ρυμουλκών Βιομηχανικών Επιχειρήσεων.

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ
Αρ. Φύλλου 1160
30 Ιουλίου 2004

ΑΠΟΦΑΣΗ
Αριθμ. 3525.11/01/2004

Κύρωση Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας Πλοιάρχων Μεσογειακών και Τουριστικών Επιβατηγών Πλοίων.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις των άρθρων 1 παράγραφος 1 και 5 του Α.N. 3276/1944 «Περί Συλλογικών Συμβάσεων εν τη ναυτική εργασία» όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα.

2. Το αριθμ. 223-76/2.7.2004 κοινό έγγραφο της Ένω­σης Εφοπλιστών Επιβατηγών Πλοίων και της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού πάσης τάξεως, με το οποίο υποβλήθηκε για κύρωση η από 1.7.2004 Συλλογική Σύμβαση Εργασίας Πλοιάρχων Μεσογειακών και Τουριστικών Επιβατηγών Πλοίων.

3. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της απόφασης αυτ­ής δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:

1. Την κύρωση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας Πλοιάρχων Μεσογειακών και Τουριστικών Επιβατηγών Πλοίων, το κείμενο της οποίας υπογράφηκε την 1-7-2004 από τους νόμιμους εκπροσώπους: α) της Ένωσης Εφοπλιστών Επιβατηγών Πλοίων και

β) της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού πάσης τάξεως, εκτός από το άρθρο 15 αυτής (δικαίωμα επιλογής Πλοιάρχου), το οποίο αντίκειται στην κείμενη νομοθεσία.

2. Η ισχύς της Συλλογικής Σύμβασης η οποία κυρώνεται με την απόφαση αυτή αρχίζει την 1.1.2004 και λήγει την 1.12.2004.

3. Η παρούσα με το κείμενο της κυρούμενης Συλλογι­κής Σύμβασης να δημοσιευθούν στην Εφημερίδα της Κυ­βερνήσεως.

ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΒΑΤΗΓΩΝ ΠΛΟΙΩΝ

Εν Πειραιεί σήμερον την 1.7.2004 οι υπογεγραμμένοι αφ΄ ενός Περικλής Παναγόπουλος Πρόεδρος και Μάρκος όρος Γενικός Γραμματέας της ενταύθα εδρευούσης επαγγελματικής Οργάνωσης «Ένωση Εφοπλιστών Επιβατηγών πλοίων» ειδικώς εξουσιοδοτημένοι προς τούτο, αφ΄ ετέρου ο Ευάγγελος Κούζιλος εκπροσωπών νομί­μως εν προκειμένω την εν Πειραιεί εδρεύουσα αναγνωρι­σμένη Επαγγελματική οργάνωση "Πανελλήνιος Ένωση Πλοιάρχων Ε.Ν. Πάσης Τάξεως» και ειδικώς εξουσιοδο­τημένος προς τούτο, συνελθόντες σήμερον είς Πειραιά για να ορίσουμε το μισθό τις ειδικές αμοιβές και λοιπούς όρους εργασίας των Πλοιάρχων των Μεσογειακών Επι­βατηγών Τουριστικών Πλοίων, απεφασίσαμεν κοινή αμ­φοτέρων συμφωνία τα επόμενα.

`Αρθρο 1

1. Η παρούσα Συλλογική Σύμβαση ισχύει επί των:

α. Επιβατηγών Μεσογειακών Πλοίων τα οποία εκτελούν πλόες στον Μεσογειακό χώρο, περιλαμβανομένου εις τούτον και του Ευξείνου Πόντου και μη δρομολογημένων κατά τας περί ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών διατάξεις και

β. Επιβατηγών Τουριστικών Πλοίων τα οποία εκτελούν τουριστικούς πλόες εντός και εκτός του Μεσογειακού χώ­ρου.

2. Το μισθολόγιο καθώς και οι πάσης φύσεως αποδοχές των επί των ανωτέρω επιβατηγών πλοίων εργαζομένων Πλοιάρχων καθορίζονται σε ευρώ.

3. Οι πάσης φύσεως καταβολές προς τους Πλοιάρχους θα καλύπτονται εκ μέρους της εφοπλιστικής επιχειρήσε­ως δι΄ αντιστοίχων βεβαιώσεων εκχωρήσεως του ισόπο­σου συναλλάγματος, διατηρουμένων εκ παραλλήλου όλων των υπέρ των Πλοιάρχων εκ μέρους της πολιτείας υφισταμένων μέχρι σήμερον συναλλαγματικών διευκο­λύνσεων.

`Αρθρο 2
Μισθός Ενεργείας

1. α) Ο μηνιαίος μισθός ενεργείας του Πλοιάρχου Επι­βατηγών Μεσογειακών και Τουριστικών Πλοίων που προ­βλέπεται από την προηγούμενη Συλλογική Σύμβαση 2003 αυξάνεται από 1.1.2004 έως 31.12.2004 κατά ποσοστό 4,5% καθοριζόμενος στο ποσό των δύο χιλιάδων διακο­σίων πενήντα ενός ευρώ και ενενήντα λεπτών (2.251,90).

β. Ο Ύπαρχος, κάτοχος διπλώματος Α΄ τάξεως, που υπηρετεί στην κατηγορία των εν λόγω πλοίων λαμβάνει μηνιαίο επίδομα από 1.1.2004 έως 31.12.2004 το ποσό των εκατόν δέκα ευρώ και εικοσιπέντε λεπτά (110,25) πλέον του επιδόματος Υπάρχου του αναφερομένου εις το άρθρο 5 παρ.2 της Γενικής Συλλογικής Συμβάσεως Του­ριστικών Μεσογειακών Πλοίων, που υπεγράφη μεταξύ της Ενώσεως Εφοπλιστών Επιβατηγών Πλοίων και της ΠΝΟ.

γ. Οι συνολικές αποδοχές του Πλοιάρχου σε καμία πε­ρίπτωση δεν μπορεί να είναι κατώτερες από τις συνολικές αποδοχές των λοιπών μελών του πληρώματος που προ­βλέπονται από την παρούσα Συλλογική Σύμβαση και τη Γενική Συλλογική Σύμβαση που υπεγράφη μεταξύ της Ε.Ε.Ε.Π. και της Π.Ν.Ο. αλλ΄ ανώτερες τούτων τουλάχι­στον κατά τριών ευρώ και έξη λεπτά (3,06) μηνιαίως της διαφοράς αυτής λογιζομένης ως ειδικού επιδόματος.

δ. Οι συνολικές αποδοχές του Υπάρχου σε καμία περί­πτωση δεν μπορεί να είναι κατώτερες από τις συνολικές αποδοχές των Προϊσταμένων των λοιπών ειδικοτήτων.

`Αρθρο 3

α. Δια τις τυχόν διανυόμενες εν πλω και εν λιμένι Κυρια­κές καταβάλλεται στον Πλοίαρχο ιδιαίτερη αμοιβή υπό τύπον επιδόματος, ανερχόμενη σε ποσοστό 22% επί του μισθού ενεργείας του άρθρου 2 παρ. 1α της παρούσης.

β. Στον Πλοίαρχο καταβάλλεται δι΄ έκαστον διανυόμε­νον εν πλω και εν λιμένι Σάββατον ένα πλήρες ημερομί­σθιον ίσον προς το 1/22 του μηνιαίου μισθού ενεργείας του άρθρου 2 παραγρ. 1α της παρούσης.

γ. Στον Πλοίαρχο καταβάλλεται ένα πλήρες ημερομί­σθιο δι΄ εκάστη αργία διανυομένην εν πλώ ή εν λιμένι ίσον προς το 1/22 του μηνιαίου μισθού ενεργείας του άρθρου 2 παραγρ. 1α της παρούσης.

δ. Στον Πλοίαρχο παρέχεται σαν επίδομα παραστάσε­ως από 1.1.2004 έως 31.12.2004 το ποσό των διακοσίων είκοσι ευρώ και εβδομήντα λεπτών (220,70).

ε. Οι ημέρες αργιών εν πλώ και εν λιμένι που ορίζονται από την Γενική Συλλογική Σύμβαση εργασίας μεταξύ της ΠΝΟ και της Ενώσεως Εφοπλιστών Επιβατηγών Πλοίων ισχύουν και για τους Πλοιάρχους.

`Αρθρο 4
Χαρακτηρισμός του ναυτικού επαγγέλματος

Συμφωνείται ο χαρακτηρισμός του ναυτικού επαγγέλ­ματος ως βαρέως και ανθυγιεινού υπό τη προϋπόθεση ότι ο χαρακτηρισμός αυτός δεν θα έχει ουδεμία οικονομική επιβάρυνση για την εργοδοσία, πλην μηνιαίου επιδόμα­τος από 1.1.2004 έως 31.12.2004 το ποσόν των ένδεκα ευ­ρώ και ενενήντα πέντε λεπτών (11,95) χορηγουμένων στον Πλοίαρχο.

`Αρθρο 5

α. Σε περίπτωση ναυαγίου, ασχέτως των άλλων αποζη­μιώσεων των οποίων δικαιούται συμφώνως προς τους κεί­μενους νόμους, παρέχεται στον Πλοίαρχο και ειδική απο­ζημίωση καθοριζόμενη από 1.1.2004 έως 31.12.2004 στο ποσόν των οκτακοσίων είκοσι τεσσάρων ευρώ και δεκα­τριών λεπτών (824,13).

β. Στον Πλοίαρχο παρέχονται επίσης έξοδα λιμένος για όσες ημέρες το πλοίο παραμένει στο λιμάνι, προς κάλυψη δαπανών που αφορούν το πλοίο, καθώς και τα μικροέξο­δα τα σχετικά με την εξυπηρέτηση του πλοίου επί αποδόσει λογαριασμού.

γ. Στον Πλοίαρχο Ε/Γ-Ο/Γ (εφ΄ όσον το πλοίο μεταφέρει οχήματα), καταβάλλεται μηνιαίως (ως επίδομα) από 1.1.2004 έως 31.12.2004 το ποσόν των εκατόν δέκα ευρώ και είκοσι δύο λεπτών (110,22).

`Αρθρο 6

α. Ο μισθός ασθενείας ορίζεται σε κάθε περίπτωση ίσος με τον κατά το άρθρο 2 παραγρ. 1α της παρούσης μισθό ενεργείας, σε περίπτωση δε νοσηλείας εκτός νοσοκομεί­ου ή κλινικής καταβάλλεται και το αντίτιμο τροφής.

β. Στον Πλοίαρχο ο οποίος υφίσταται χειρουργική επέμ­βαση ή τραυματισμό στο πλοίο και δεν καθίσταται ανίκα­νος προς εργασία και του οποίου η θεραπεία δεν παρα­τείνεται πέραν των τεσσάρων μηνών καταβάλλεται ολό­κληρος ο μισθός ενεργείας του άρθρου 2 παρ.1α της παρούσης.

γ. Ο μεταβαίνων να συναντήσει το πλοίο προς ανάληψη της διοικήσεώς του ως Πλοίαρχος, εάν υποστεί ατύχημα τυγχάνει της αυτής προστασίας της οποίας τυγχάνει και εν τη υπηρεσία του πλοίου.

δ. Ο Πλοίαρχος δικαιούται νοσηλείας στη Α΄ Θέση νο­σοκομείου ή κλινικής.

`Αρθρο 7

Στον Πλοίαρχο παρέχεται για κάθε τουριστική περίοδο μια χειμερινή και δύο θερινές στολές. Οι στολές αυτές θα ανήκουν κατά κυριότητα στον Πλοίαρχο μετά τη λήξη της τουριστικής περιόδου.

`Αρθρο 8
Μισθός παροπλισμού

Σε περίπτωση παροπλισμού του πλοίου, ο μηνιαίος μι­σθός του Πλοιάρχου από της ημέρας του παροπλισμού και μέχρι συμπληρώσεως εννεαμήνου κατ΄ ανώτατον όριον χρονικού διαστήματος εντός του αυτού ημερολο­γιακού έτους ορίζεται είς 80% επί του μισθού ενεργείας του άρθρου 2 παραγρ. 1α της παρούσης.

Σε περίπτωση που συμφωνηθεί μεταξύ ΠΝΟ και ΕΕΕΠ κάτι το καλύτερο σχετικώς με την υποχρέωση εννεαμή­νου επανδρώσεως του πλοίου, τούτο θα ισχύει και για τον Πλοίαρχο.

`Αρθρο 9
Αντίτιμο Τροφής

Το ημερήσιο αντίτιμον τροφής του Πλοιάρχου και εις όσας περιπτώσεις δικαιούται τούτο καθορίζεται από 1-1-2004 έως 31-12-2004 στο ποσό των οκτώ ευρώ και εβδομήντα λεπτά (8,70).

`Αρθρο 10
Αποζημίωση

Σε κάθε περίπτωση κατά την οποία ο ναυτικός δικαιού­ται αποζημιώσεως θα καταβάλλεται τοιαύτη και στον Πλοίαρχο.

`Αρθρο 11
Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα

Τα δώρα εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα, αντιπροσωπεύοντα αποδοχές τεσσαράκοντα πέντε (45) ημερών, καταργήθηκαν από 1.1.1982, ενσωματωθέντα στην κανο­νική άδεια, η οποία ούτω αυξάνεται είς ενενήντα έξι (96) ημέρας ετησίως και υπολογίζεται κατά τα ειδικότερον κα­θοριζόμενα στο άρθρο 8 της μεταξύ ΠΝΟ και Ενώσεως Εφοπλιστών Επιβατηγών Πλοίων Συλλογικής Συμβάσεως.

`Αρθρο 12
`Αδεια

1. Ο Πλοίαρχος δικαιούται πέραν των μέχρι σήμερον χο­ρηγουμένων (50) πενήντα ημερών ετησίας άδειας και ετέ­ρων (46) σαράντα έξι ημερών προς τις οποίες συμψηφί­σθηκαν από 1.1.1982 και εφεξής τα υπό του άρθρου 11 της από 1.1.1982 Σ.Σ προβλεπόμενα δώρα Χριστουγέν­νων και Πάσχα της ετήσιας αδείας ανερχομένης ούτω εις (96) ενενήντα έξι ημέρας, υπολογιζομένης εις (8) οκτώ ημέρας διά κάθε μήνα υπηρεσίας, δια δε τις τυχόν ολιγότερες του μηνός ημέρες το αντίστοιχον κλάσμα.

Η άδεια αυτή λογίζεται ως συντάξιμος χρόνος.

2. Κατά τις ημέρες της αδείας του ο Πλοίαρχος δικαι­ούται του αναλογούντος σ΄ αυτές μισθού ενεργείας του άρθρου 2 παραγρ. 1α της παρούσης, προσαυξημένου με το εξ 22% επίδομα Κυριακών και το αντίτιμον τροφής είς πάσαν περίπτωσιν ως και τα ειδικά επιδόματα του άρθρου3 της παρούσης Συλλογικής Σύμβασης. Ο τρόπος υπολο­γισμού των εν λόγω επιδομάτων του άρθρου 3 θα γίνεται σύμφωνα με την διαδικασία που ορίζει η παράγραφος 2 του άρθρου 8 περί αδειών της Σ.Σ.Ε. πληρωμάτων. Το ημερομίσθιο για τον υπολογισμό της αδείας καθορίζεται στο 1/22 του μηνιαίου μισθού ενεργείας του άρθρου 2 πα­ραγρ. 1α της παρούσης.

3. Η άδεια αυτή παρέχεται στον Πλοίαρχο εφ΄ όσον το επιτρέπουν οι ανάγκες του πλοίου κατ΄ αμοιβαία συνεν­νόησιν μετά του πλοιοκτήτου, δύναται δε να χορηγείται και κατά την παραμονή του πλοίου στο λιμάνι επί επταή­μερον, όπως και δι΄ επισκευάς, ετησίαν επιθεώρησιν κ.λπ. Αι ημέραι κατάπλου και απόπλου δεν λογίζονται ως ημέ­ρες αδείας αλλά ως ημέρες εργασίας.

Σε κάθε άλλη περίπτωση η χορηγουμένη άδεια δεν είναι δυνατόν να δοθεί δια χρονικόν διάστημα μικρότερον των επτά ημερών.

Για κάθε άλλη περίπτωση που δεν καλύπτεται από τα προαναφερόμενα θα ισχύσουν τα προβλεπόμενα από τη Γενική Συλλογική Σύμβαση μεταξύ ΕΕΕΠ και ΠΝΟ.

`Αρθρο 13
Έναρξη καταβολής μισθού

1. Σε περίπτωση που ο Πλοίαρχος θα ταξιδεύσει για να συναντήσει το πλοίο για τη διακυβέρνηση του οποίου προσελήφθη, δικαιούται το μισθό ενεργείας της παρ. 1α του άρθρου 2 της παρούσης από της ημέρας αναχωρή­σεως για το ταξίδι αυτό.

2. Τα υπό των άρθρων 3 και 4 της παρούσης προβλεπό­μενα επιδόματα παρέχονται από της ημέρας ναυτολογή­σεως του Πλοιάρχου.

3. Η χορηγούμενη αύξηση προβλεπόμενη υπό της πα­ρούσης Συλλογικής Συμβάσεως και οι άλλες παροχές θα καταβληθούν αναδρομικώς στους ναυτολογηθέντες Πλοιάρχους από 1.1.2004.

`Αρθρον 14
Επίλυση Διαφορών

Κάθε διαφορά που προκύπτει περί την εφαρμογή και ερμηνεία των όρων της παρούσης Συλλογικής Συμβάσε­ως επιλύεται διαιτητικώς σύμφωνα προς τα καθοριζόμε­να στο άρθρο 30 της Συλλογικής Συμβάσεως της υπο­γραφείσης μεταξύ της Ενώσεως Εφοπλιστών Επιβατη­γών Πλοίων και της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας.

`Αρθρον 15
Δικαίωμα επιλογής Πλοιάρχου

Οι Πλοίαρχοι που αφορά η παρούσα Συλλογική Σύμβα­ση προσλαμβάνονται εκ των τακτικών μελών της Πανελ­λήνιας Ένωσης Πλοιάρχων Ε.Ν. πάσης τάξεως κατ΄ από­λυτον εκλογήν του πλοιοκτήτου.

`Αρθρον 16

Τα δύο συμβαλλόμενα μέρη συμφωνούμε να επιτρέπε­ται η πρόσληψη σπουδαστών κυρίως της ναυτικής εκπαί­δευσης (ΑΕΝ, ΤΕΧΝ. ΛΥΚΕΙΑ, ΛΥΚΕΙΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ και αντί­στοιχες Ναυτικές Σχολές του εξωτερικού) ανεξάρτητα περιορισμού (υφισταμένης νομοθεσίας) ως προς τον αριθμό των σπουδαστών.

Η πρόσληψη από τον πλοιοκτήτη θα γίνεται με την ειδι­κότητα του εκπαιδευόμενου και θα είναι υποχρεωμένος (ο πλοιοκτήτης) να καταβάλλει τα έξοδα μετάβασης και παλιννόστησης, την ενδιαίτηση γενικά καθώς και την ια­τροφαρμακευτική περίθαλψη του εκπαιδευόμενου κατά το διάστημα της υπηρεσίας του στο πλοίο μόνο.

Ο μισθός του εκπαιδευόμενου θα συμφωνείται κατά ελευθέραν συμφωνίαν και δεν θα υπερβαίνει οπωσδήπο­τε το μισθό του Δοκ. Πλοιάρχου.

`Αρθρο 17

Στον Πλοίαρχο καταβάλλεται ειδικόν επίδομα από 1.1.2004 έως - 31.12.2004 το ποσόν των πενήντα τεσσά­ρων ευρώ και εξήντα οκτώ λεπτών (54,68) όταν το πλοίο διέλθει τις Μεγάλες Λίμνες Καναδά, τη Διώρυγα του Σου­έζ και τη Διώρυγα του Παναμά (ΡΑΝΑΜΑ CANAL).

Το εν λόγω επίδομα καταβάλλεται άπαξ και για την πρώτη και μόνο διέλευση ανεξαρτήτως των τυχόν επα­κολουθησομένων εντός τριάκοντα ημερών, άλλων διε­λεύσεων.

`Αρθρο 18
Εισφορές υπέρ της Εστίας Ναυτικών

1. Η μηνιαία εισφορά των πλοιοκτητών και των ναυτικών υπέρ της Εστίας Ναυτικών καθορίζονται από τις διατάξεις των εδαφίων α΄ και β΄ παρ. 1 του άρθρου 7 του Ν.Δ. 92 (ΦΕΚ 169/1973) ως ετροποποιήθησαν με το άρθρο 22 του Νόμου 1085/1980.

2. Οι ανωτέρω εισφορές υπολογίζονται επί του υπό των Συλλογικών Συμβάσεων καθοριζομένου μηνιαίου μισθού ενεργείας του άρθρου 2 παραγρ. 1 α της παρούσης και δεν επεκτείνονται στα πάσης φύσεως επιδόματα, στην αποζημίωση λόγω καταγγελίας της συμβάσεως ναυτολο­γήσεως ναυαγίου, αδείας, ασθενείας ή εργατικών ατυχη­μάτων.

`Αρθρο 19
Οικογενειακά Επιδόματα

Οι πλοιοκτήτες περί ών η παρούσα συλλογική σύμβαση, καταβάλλουν ποσοστό 2% μη δυνάμενο να αυξηθεί πε­ραιτέρω, συμφώνως προς το άρθρο 25 του νόμου 1085/1980, εισπραττόμενων υπό του ΝΑΤ, με σκοπό τη χο­ρήγηση οικογενειακών επιδομάτων στους Έλληνες ναυ­τικούς. Το ανωτέρω ποσοστό ομού μετά του εξ ενός επί τοις εκατόν (1%) ποσοστού συμμετοχής του ναυτικού υπολογίζεται επί των υποκειμένων εις εισφοράν υπέρ του ΝΑΤ αποδοχών των ναυτικών.

`Αρθρο 20
Επικουρική Ασφάλιση

Οι πλοιοκτήτες, περί ών η παρούσα συλλογική σύμβα­ση, καταβάλλουν ποσοστό εκ δύο επί τοις εκατό (2%) μη δυνάμενο ν΄ αυξηθεί περαιτέρω, συμφώνως προς το άρθρο 28 του Νόμου 1220/81, εισπραττόμενων υπό του ΝΑΤ, με σκοπό την παροχή στους Έλληνες ναυτικούς επικου­ρικής ασφάλισης.

Το ανωτέρω ποσοστόν ομού μετά του εκ δύο επί τοις εκατό (2%) ποσοστού συμμετοχής του ναυτικού, υπολο­γίζεται επί των υποκειμένων εις εισφοράν υπέρ του ΝΑΤ αποδοχών των ναυτικών.

`Αρθρο 21
Έναρξις - Λήξις ισχύος

α. Η ημερομηνία ενάρξεως ισχύος της παρούσης συλ­λογικής συμβάσεως ορίζεται η 1η Ιανουαρίου 2004 και λή­ξεως η 31η Δεκεμβρίου 2004.

β. Κατά το διάστημα της ισχύος της Σ.Σ. δύναται να τρο­ποποιηθεί αυτή μόνο κατόπιν κοινής εγγράφου συμφω­νίας των συμβαλλομένων μερών. Πέραν των ανωτέρω, κατά τα λοιπά μη προβλεπόμενα υπό της παρούσης ισχύ­ει ότι και στη Γενική Συλλογική Σύμβαση εργασίας στα Επιβατηγά-Μεσογειακά Τουριστικά πλοία μεταξύ ΕΕΕΠ και ΠΝΟ.

γ. Η παρούσα Συλλογική Σύμβαση συντάχθηκε σε τρία πρωτότυπα εκ των οποίων από ένα αντίτυπο έλαβαν τα συμβαλλόμενα μέρη, το δε τρίτο θέλει κατατεθεί στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας Προς κύρωση, υπογρά­φεται δε ως έπεται.