Απόφ. 4196/2000 (28/07/2000)

Δικλείδες ασφαλείας της ομαλής λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Παραγώγων Αθηνών (Χ.Π.Α.) και της Εταιρίας Εκκαθάρισης Συναλλαγών Επί Παραγωγών.

ΦΕΚ Β`1002/9.8.2000 Αριθ.14223

Δικλείδες ασφαλείας της ομαλής λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Παραγώγων Αθηνών (Χ.Π.Α.) και της Εταιρίας Εκκαθάρισης Συναλλαγών Επί Παραγωγών.

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ
(Συνεδρίαση 4/196/28.7.2000)

Αφού έλαβε υπόψη:

1. Τις διατάξεις του άρθρου 31 παρ. 2 περ. γ του N. 2533/1997 (ΦΕΚ Α 228), όπως ισχύει,

2. Το υπ` αριθμ. 6123/10.7.2000 έγγραφο του χρηματιστηρίου Παραγώγων Αθηνών Α.Ε. X.Π.Α.), ως και το απόσπασμα πρακτικού της 52ης/6.7.2000 συνεδρίασης του Δ.Σ. του Χ.Π.Α.

3. Το υπ` αριθμ. 3038/10.7.2000 έγγραφο της Εταιρίας Εκκαθάρισης Συναλλαγών Επί Παραγώγων (ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π.), ως και το απόσπασμα πρακτικού της 47ης/6.7.2000 συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π.

4. Το άρθρο 29Α του Ν. 1558/1985 "Κυβέρνηση και Κυβερνητικά Όργανα όπως ισχύει,

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ

Αρθρο l
Γενικά

Ως δικλείδες ασφαλείας θεωρούνται η προσωρινή διακοπή των συνεδριάσεων του ΧΠΑ, η διακοπή και η αναστολή της διαπραγμάτευσης παραγώγου και η διαγραφή αυτού. (Με την παρούσα απόφαση καθορίζονται οι προϋποθέσεις προσωρινής διακοπής των συνεδριάσεων του Χ.Π.Α., της διακοπής και αναστολής διαπραγμάτευσης παραγώγου και της διαγραφής αυτού.

Αρθρο 2
Προσωρινή διακοπή των συνεδριάσεων του ΧΠΑ

1. Με κοινή απόφαση των Προέδρων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (Ε.Κ.) και του Χ.Π.Α. μπορεί να διακοπεί προσωρινά η συνεδρίαση του Χ.Π.Α, αν το μέτρο αυτό κρίνεται αναγκαίο για τη διαφύλαξη της ομαλής λειτουργίας της αγοράς ή για την προστασία των συμφερόντων των επενδυτών. Η διακοπή αυτή δεν μπορεί να υπερβεί τις δύο συνεχείς συνεδριάσεις. Αν οι λόγοι της διακοπής εξακολουθούν να υφίστανται και μετά το χρόνο αυτό, η διακοπή μπορεί να παραταθεί με απόφαση του Δ.Σ. της Ε.Κ., μετά από γνώμη του Δ.Σ. του Χ.Π.Α. Σε κάθε περίπτωση η διάρκεια της διακοπής δεν θα υπερβαίνει συνολικά τις πέντε συνεδριάσεις.

2. Για τους ίδιους ως άνω λόγους, μπορεί να μετατίθεται με απόφαση του Προέδρου του Χ.Π.Α. η συνεδρίαση του Χ.Π.Α. σε μεταγενέστερο χρόνο μέσα στην ίδια εργάσιμη ημέρα.

Αρθρο 3
Διακοπή διαπραγμάτευσης παραγώγου

Το Δ.Σ. του Χ.Π.Α. μπορεί, κατά την κρίση του, να αποφασίζει την διακοπή διαπραγμάτευσης παραγώγου ιδίως λόγω χαμηλής εμπορευσιμότητας ή μη ομαλής λειτουργίας του παραγωγού αυτού ή και της υποκείμενης αξίας.

Ως διακοπή διαπραγμάτευσης του παραγώγου νοείται η μη εισαγωγή νέων σειρών του παραγώγου στο Χ.Π.Α. Η διαπραγμάτευση των υφιστάμενων σειρών του παραγώγου συνεχίζεται μέχρι τη λήξη τους. Επομένως, η διακοπή διαπραγμάτευσης συγκεκριμένου παραγώγου δεν επηρεάζει τις ανειλημμένες υποχρεώσεις ως προς το παράγωγο αυτό.

Αρθρο 4
Αναστολή διαπραγμάτευσης παραγώγου

1. Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του X.Π.Α. αναστέλλει τη διαπραγμάτευση παραγώγου στις εξής περιπτώσεις και με τους εξής όρους:

α. Οταν αναστέλλεται η διαπραγμάτευση της υποκείμενης αξίας στη χρηματιστηριακή αγορά, στην οποία αυτή είναι εισηγμένη. Στην περίπτωση αυτή η διαπραγμάτευση του παραγώγου αναστέλλεται αμέσως και η αναστολή διαρκεί όσο χρόνο διαρκεί η αναστολή διαπραγμάτευσης της υποκείμενης αξίας.

β. Οταν απειλείται ή δεν διασφαλίζεται προσωρινά η ομαλή λειτουργία της αγοράς ή άταν το μέτρο αυτό επιβάλλεται για την προστασία των συμφερόντων των επενδυτών. Στην περίπτωση αυτή η αναστολή διαπραγμάτευσης του παραγώγου πραγματοποιείται κατά την κρίση του Προέδρου του Δ.Σ. του Χ.Π.Α.

2. Ο χρόνος αναστολής της διαπραγμάτευσης παραγώγου δεν μπορεί να υπερβαίνει τους έξι μήνες. Αν παρέλθει η προθεσμία αυτή και οι λόγοι αναστολής εξακολουθούν να υφίστανται, τότε το παράγωγο διαγράφεται, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην περίπτωση γ` της παραγράφου 1 του άρθρου 5 της παρούσας απόφασης.

3. Αν το παράγωγο του οποίου αναστέλλεται η διαπραγμάτευση είναι δικαίωμα προαίρεσης, κατά τη διάρκεια της αναστολής δεν είναι δυνατή η άσκηση του δικαιώματος.

4. Αν το παράγωγο του οποίου αναστέλλεται η διαπραγμάτευση είναι βάση πώλησης μετοχών με σύμφωνο επαναγοράς ή σύμβαση αγοράς μετοχών με σύμφωνο επαναπώλησης, κατά τη διάρκεια της αναστολής δεν είναι δυνατή η άσκηση των δικαιωμάτων επαναγοράς ή επαναπώλησης, ενώ παρατείνεται η λήξη των συμβάσεων αυτών καθ` όλη την περίοδο αναστολής. Κατ` εξαίρεση, στην περίπτωση αναστολής διαπραγμάτευσης συμβάσεων πώλησης μετοχών με σύμφωνο επαναγοράς, η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. προβαίνει σε συμψηφιστική εκκαθάριση των τιμημάτων πώλησης και επαναγοράς, κατά τον οριζόμενο, σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά του εισηγμένου σχετικού παραγώγου προϊόντος, χρόνο αυτοδίκαιης λήξης αυτών, και καταβάλλει στους πωλητές κατά την ημέρα αυτή την προκύπτουσα από την εκκαθάριση διαφορά.

5. Σε περίπτωση λήξης συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης ή δικαιωμάτων προαίρεσης κατά τη διάρκεια της αναστολής, η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. διακανονίζει, ανάλογα με το είδος του συμβολαίου και την υποκείμενη αξία αυτού, τα προκύπτοντα κατά τη λήξη δικαιώματα και υποχρεώσεις. Υποχρεώσεις προς παράδοση υποκειμένων αξιών, εφόσον δεν είναι δυνατή η εκπλήρωσή τους, μετατρέπονται αυτοδίκαια κατά την ημέρα της λήξης σε χρηματικές. Για τον υπολογισμό των οφειλομένων κατά τη λήξη υποχρεώσεων των μερών λαμβάνεται υπόψη:

α. σε περίπτωση που η αναστολή διαπραγμάτευσης του συμβολαίου μελλοντικής εκπλήρωσης ή των δικαιωμάτων προαίρεσης έχει αποφασιστεί για λόγους αναστολής διαπραγμάτευσης της υποκείμενης αξίας αυτών στη χρηματιστηριακή αγορά στην οποία η αξία αυτή είναι εισηγμένη, η δημοσιευμένη της υποκείμενης αξιας η του δείκτη της υποκείμενης αξιας κατά την ημέρα αναστολής ή η τελευταία δημοσιευμένη τιμή της υποκείμενης αξίας ή του δείκτη της υποκείμενης αξίας πριν την ημέρα της αναστολής,

β. σε κάθε άλλη περίπτωση, η τελευταία δημοσιευμένη τιμή της εκκαθάρισης του συμβολαίου μελλοντικής εκπλήρωσης πριν την αναστολή ή, στην περίπτωση των δικαιωμάτων προαίρεσης, η τελευταία δημοσιευμένη τιμή της υποκείμενης αξίας ή του δείκτη της υποκείμενης αξίας πριν την αναστολή

Αρθρο 5
Διαγραφή παραγώγου

1. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Χ.Π.Α. αποφασίζει άμεσα τη διαγραφή παραγώγου στις εξής περιπτώσεις:

α. Οταν διαγραφεί η υποκείμενη αξία από την χρηματιστηριακή αγορά στην οποία είναι εισηγμένη.

β. Οταν διακοπεί ο υπολογισμός ή η δημοσίευση του δείκτη της υποκείμενης αξίας.

γ. Αν παρέλθει εξάμηνο από τον χρόνο αναστολής της διαπραγμάτευσης του παραγώγου.

2. Σε περίπτωση διαγραφής του παραγώγου για τους λόγους που αναφέρονται στην προηγούμενη παράγραφο επέρχονται οι εξής συνέπειες:

α. Αν το παράγωγο είναι συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης, οι αμοιβαίες υποχρεώσεις καθίστανται αυτοδίκαια ληξιπρόθεσμες την επόμενη της ημέρας διαγραφής.

β. Εάν το παράγωγο είναι δικαίωμα προαίρεσης, μπορεί να ασκηθεί εντός της επόμενης της ημέρας διαγραφής. Εάν υπάρχει υποχρέωση παράδοσης υποκείμενων αξιών, αυτή μετατρέπεται αυτοδίκαια σε χρηματική υποχρέωση.

γ. Εάν το παράγωγο είναι σύμβαση πώλησης μετοχών με σύμφωνο επαναγοράς ή σύμβαση αγοράς μετοχών με σύμφωνο επαναπώλησης, η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. ασκεί την επομένη της ημέρας διαγραφής τα δικαιώματα επαναπώλησης για λογαριασμό όλων των αγοραστών των συμβάσεων αυτών και προβαίνει στις παραλαβές και παραδόσεις των υποκειμένων αξιών την επομένη της άσκησης. Οι μη εκπληρωθείσες υποχρεώσεις για παράδοση και παραλαβή υποκειμένων αξιών μετατρέπονται αυτοδίκαια σε χρηματικές κατά την επόμενη της άσκησης ημέρα.

3. Στις περιπτώσεις διαγραφής παραγώγου, για τον υπολογισμό των υποχρεώσεων των μερών θα λαμβάνεται υπόψη κατά περίπτωση η τελευταία δημοσιευμένη τιμή της υποκείμενης αξίας πριν από την διαγραφή της, ή η τελευταία δημοσιευμένη τιμή του δείκτη της υποκείμενης αξίας πριν από τη διακοπή υπολογισμού του ή τη διακοπή δημοσίευσής του.

Αρθρο 6

1. Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Με την έναρξη ισχύος της παρούσας καταργείται η Απόφαση της 154ης/16.3.1999 συνεδρίασης του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (ΦΕΚ Α 741).

2. Από τις διατάξεις της παρούσας δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού.

Η παρούσα απόφαση να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 4 Αυγούστου 2000
Ο Πρόεδρος
ΤΑΥΡΟΣ ΘΩΜΑΔΑΚΗΣ