Απόφ. 4246/2002 (18/06/2002)

Καθορισμός της διαδικασίας εκποίησης ανωνύμων μετοχών που μετετράπησαν σε ονομαστικές, και των οποίων ο κύριος παραμένει άγνωστος στην εκδότρια.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ
Ν.Π.Δ.Δ.

ΑΠΟΦΑΣΗ
4/246/18.6.2002 του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς
ΘΕΜΑ:

Καθορισμός της διαδικασίας εκποίησης ανωνύμων μετοχών που μετετράπησαν σε ονομαστικές, και των οποίων ο κύριος παραμένει άγνωστος στην εκδότρια.

TO ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 44 του Ν. 2396/1996 «Επενδυτικές υπηρεσίες στον τομέα των κινητών αξιών, επάρκεια ιδίων κεφαλαίων των επιχειρήσεων παροχης επενδυτικών υπηρεσιών και των πιστωτικών ιδρυμάτων και άυλες μετοχές», ή οποία προστέθηκε με την παρ. 3 του άρθρου 4 του Ν. 2992/2002 «Μέτρα για την ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και άλλες διατάξεις».

2. To από 7/06/2002 ακριβές απόσπασμα πρακτικών της από 31/05/2002 συνεδριάσεως του Δ.Σ. του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών.

3. To από 3/06/2002 ακριβές απόσπασμα πρακτικών της 208/29-5-2002 συνεδριάσεως του Δ.Σ. του Κεντρικού Αποθετηρίου Αξιών Α.Ε.

4. Τις διατάξεις του άρθρου 29Α του Ν. 1558/1985 «Κυβέρνηση και κυβερνητικά όργανα» όπως ισχυουν.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ

Καθορίζει τη διαδικασίας εκποίησης ανωνύμων μετοχών που μετετράπησαν σε ονομαστικές, και των οποίων ο κύριος παραμένει άγνωστος στην εκδότρια μέχρι την 30η Ιουνίου 2002, ως εξής:

Αρθρο 1
Έναρξη της εκποίησης

Εντός 30 ημερών από τη λήξη της προθεσμίας που προβλέπεται στην παρ. 4 του άρθρου 44 του Ν. 2396/1996, θα αρχίσει η προβλεπόμενη από το ίδιο άρθρο εκποίηση των ανωνύμων μετοχών των εταιριών με αναλυτικό πρόγραμμα που θα καταρτίσει το Κ.Α.Α. και θα γνωστοποιήσει στις εκδότριες εταιρίες και στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών Α.Ε. (Χ.Α.Α.).

Την προηγούμενη ημέρα της εκποίησης θα ανακοινώνεται μέσω του Ημερησίου Δελτίου Τιμών του X. Α.Α. ο αριθμός των προς εκποίηση μετοχών της εκδότριας.

Αρθρο 2
Διαδικασία εκποίησης

1. Η εκδότρια εταιρία που εμπίπτει στις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 44 του Ν. 2396/1996 α) ενημερώνει αμελλητί τους μετόχους της προβαίνοντας με ευθύνη της σε δημοσιεύσεις σε μία πολιτική και μία οικονομική εφημερίδα ευρείας κυκλοφορίας, στο τεύχος Α.Ε & Ε.Π.Ε της Εφημερίδας της Κυβέρνησης και στο Ημερήσιο Δελτίο Τιμών του Χ.Α.Α., στις οποίες θα αναφέρονται η ημερομηνία λήξης του χρόνου μετατροπής των ανωνύμων μετοχών τους σε ονομαστικές, β) προσκομίζει τα αποδεικτικά των πιο πάνω δημοσιεύσεων στις αρμόδιες υπηρεσίες του Χ.Α.Α., γ) ορίζει το μέλος του Χ.Α.Α. που θα προβεί στην εκποίηση χορηγώντας του σχετική εντολή δημιουργίας Λογαριασμών Χειριστή σύμφωνα με το άρθρο 11 του Κανονισμού Εκκαθάρισης Χρηματιστηριακών Συναλλαγών και Λειτουργίας του Συστήματος `Αυλων Τίτλων και δ) γνωστοποιεί στο Κ.Α.Α. και στο Χ.Α.Α. τον συνολικό αριθμό των μετοχών της που εμπίπτουν στην παρ. 4 του άρθρου 44 του ν. 2396/96, τους Κωδικούς Αριθμούς Μερίδων Επενδυτή και τους αριθμούς των Λογαριασμών Αξιών στους οποίους είναι καταχωρημένες οι μετοχές αυτές καθώς και το μέλος του Χ.Α.Α. που θα προβεί στην εκποίηση.

Σε περίπτωση που η εκδότρια δεν έχει ορίσει μέχρι την προηγούμενη από την ορισθείσα ημερομηνία εκποίησης το μέλος που θα προβεί στην εκποίηση των μετοχών, το μέλος αυτό ορίζεται από το X.Α.Α. με απόφασή του που κοινοποιείται στο Κ.Α.Α. και στην εκδότρια .

2. To X.A.A., παραλαμβάνοντας το πρόγραμμα του Κ.Α.Α. φροντίζει: α) να ενημερώσει τον ΣΜΕΧΑ ο οποίος με τη σειρά του ενημερώνει τα μέλη του, β) να ανακοινώσει μέσω των τερματικών των μελών τα στοιχεία της εκποίησης, κάθε ημέρα εκποίησης, πριν τις 10:45.

3. Η εκποίηση ξεκινάει πέντε λεπτά (5΄) μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης της ημέρας εκποίησης, όπως αυτή καθορίζεται πιο πάνω και διαρκεί για τα επόμενα είκοσι λεπτά (20΄). Καθόλη τη διάρκεια της εκποίησης, τα μέλη του Χ.Α.Α. εισάγουν στο ΟΑΣΗΣ εντολές αγοράς με όριο τιμής (εντολές τύπου limit). Στις οθόνες εμφανίζεται η υψηλότερη τιμή αγοράς και η ζητούμενη ποσότητα μετοχών που αντιστοιχεί σε αυτή. Κατά το τελευταίο λεπτό της εκποίησης, το μέλος του Χ.Α.Α. που έχει οριστεί ως αρμόδιο για την εκποίηση εισάγει ελεύθερη εντολή (εντολή τύπου market). Συναλλαγές που προέκυψαν από εντολές αγοράς που εισήχθησαν στο σύστημα μετά την εισαγωγή της πιο πάνω εντολής πώλησης είναι άκυρες. Οι συναλλαγές συνάπτονται σύμφωνα με την μέθοδο 1 της 18/15.01.99, απόφασης του Δ.Σ. του Χ.Α.Α. αυτομάτως, στο τέλος της περιόδου της εκποίησης.

4. Κατά τη διάρκεια της εκποίησης, κανένα άλλο μέλος του Χ.Α.Α. εκτός από αυτό που έχει οριστεί ως αρμόδιο για την εκποίηση δεν μπορεί να εισάγει εντολές πώλησης στο σύστημα. Σε περίπτωση που κάποιο άλλο μέλος του Χ.Α.Α. εισαγάγει εντολές πώλησης, οι συναλλαγές που τυχόν θα προκύψουν από αυτές τις εντολές είναι άκυρες και στο μέλος του Χ.Α.Α. που εισήγαγε τις εντολές πώλησης θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες από τη χρηματιστηριακή νομοθεσία κυρώσεις. To μέλος του Χ.Α.Α. που έχει οριστεί ως αρμόδιο για την εκποίηση μπορεί να εισάγει στο ΟΑΣΗΣ και εντολές αγοράς.

5. Σε έκτακτες περιπτώσεις όταν συντρέχουν ειδικοί λόγοι, όπως ιδίως τεχνικά προβλήματα στο ΟΑΣΗΣ, απειλές τρομοκρατικών ενεργειών κλπ. Η χρονική περίοδος της εκποίησης μπορεί να τροποποιείται με απόφαση του Προέδρου του Χ.Α.Α.

Στις περιπτώσεις που συντρέχει ένας από τους ακόλουθους λόγους:

i) εισάγεται εντολή πώλησης από μέλος του Χ.Α.Α. διαφορετικό από αυτό που έχει οριστεί ως αρμόδιο για την εκποίηση,

ii) εισάγεται εντολή πώλησης από το μέλος που έχει οριστεί ως αρμόδιο για την εκποίηση με ποσότητα διαφορετική από το σύνολο της προς εκποίηση ποσότητας,

iii) εισάγεται εντολή πώλησης από το μέλος που έχει οριστεί ως αρμόδιο για την εκποίηση σε χρόνο διαφορετικό από τον προσδιοριζόμενο στην περιπτ. 3 του παρόντος άρθρου,

iv) εισάγονται εντολές αγοράς από το μέλος που έχει οριστεί ως αρμόδιο για την εκποίηση, που δεν καλύπτονται από το πιστωτικό του όριο, για το σύνολο των συναλλαγών που θα προκύψουν συντρέχουν οι λόγοι εφαρμογής του άρθρου 29 του N. 2579/98 και ο Πρόεδρος του Χ.Α.Α. μπορεί να ορίσει διαφορετική χρονική περίοδο στην οποία θα διεξαχθεί η εκποίηση των μετοχών.

To μέλος που εισήγαγε την εντολή της περίπτωσης (i) τιμωρείται με αποκλεισμό από τη συνεδρίαση της επομένης εργάσιμης ημέρας, το δε μέλος που εισήγαγε τις εντολές των περιπτώσεων (ii) έως (iv) τιμωρείται με αποκλεισμό από τη συνεδρίαση της επομένης εργάσιμης ημέρας που έπεται της ημέρας ολοκλήρωσης της εκποίησης.

6. Οι εντολές αγοράς προσμετρώνται στο εκάστοτε όριο συναλλαγών των μελών του Χ.Α.Α.. Μόνο το μέλος του Χ.Α.Α. που έχει οριστεί ως αρμόδιο για την εκποίηση ενημερώνεται για όλες τις εντολές αγοράς των υπολοίπων μελών και το όριο συναλλαγών του δεν επηρεάζεται, εκτός εάν συνήψε συναλλαγές ενεργώντας για λογαριασμό αγοραστή.

7. Οι συναλλαγές που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια της εκποίησης δεν τροποποιούν τις εμφανιζόμενες στο ηλεκτρονικό σύστημα συναλλαγών πληροφορίες που σχετίζονται με την ελάχιστη- μέγιστη τιμή, την τιμή κλεισίματος, τους χρηματιστηριακούς δείκτες και κατ΄ επέκταση τις δημοσιευόμενες στο Η.Δ.Τ. αντίστοιχες τιμές.

8. Σε περίπτωση που η εκποίηση δεν ολοκληρωθεί κατά την πρώτη ημέρα συνεχίζεται κατά τις επόμενες ημέρες για την εναπομείνασα κάθε φορά ποσότητα και μέχρι εξαντλήσεως του συνόλου των μετοχών. Κατά τις τρεις πρώτες ημέρες της εκποίησης οι τιμές των εντολών αγοράς μπορούν να κυμαίνονται εντός των ορίων διακύμανσης που εκάστοτε ισχύουν στις συναλλαγές του Χ.Α.Α.. Μετά την τρίτη ημέρα και μέχρι να εξαντληθεί η συνολική ποσότητα των προς εκποίηση μετοχών, δεν θα υπάρχουν όρια διακύμανσης των τιμών των εισερχόμενων εντολών.

9. Μετά το πέρας της εκποίησης του συνόλου των προς εκποίηση μετοχών, το προϊόν της εκποίησης, μετά την αφαίρεση των εξόδων συναλλαγών, κατατίθεται από την εκδότρια εταιρία στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και διανέμεται στους κατόχους των ανωνύμων μετοχών με τιμή ανά μετοχη που αντιστοιχεί στην μέση καθαρή τιμή στην οποία έγινε η εκποίηση.

10. Την επόμενη ημέρα (Τ+1) και έως τις 09:00 π.μ., το Κ.Α.Α. μεταφέρει την εκποιηθείσα ποσότητα μετοχών υπό το χειρισμό του μέλους του Χ.Α.Α. που πραγματοποίησε την εκποίηση.

11. Στο Ημερήσιο Δελτίο Τιμών του Χ.Α.Α. της ημέρας εκποίησης θα γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στις συναλλαγές μετοχών που εκποιούνται με βάση την παρούσα απόφαση.

A ρθρο 3
Λοιπές διατάξεις

1. Τυχόν δωρεάν μετοχές που αντιστοιχούν στις προς εκποίηση μετοχές ή μετοχές που προκύπτουν από μείωση της ονομαστικής αξίας των προς εκποίηση μετοχών εκποιούνται με την προβλεπόμενη στο παρόν διαδικασία όποτε καταστούν διαθέσιμες από την εκδότρια εταιρία.

2. Μετοχές ανώνυμες που μετετράπησαν σε ονομαστικές, έχουν αποϋλοποιηθεί και τελούν υπό αναστολή διαπραγμάτευσης, ο δε κύριος τους παραμένει άγνωστος στην εκδότρια εταιρία κατά την λήξη της προθεσμίας της παρ. 4 του άρθρου 44 του N. 2396/96, εκποιούνται σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στην παρούσα και ως τιμή εκποίησης λαμβάνεται η τιμή κλεισίματος της τελευταίας ημέρας διαπραγμάτευσης στο X.Α.Α.

A ρθρο 4

Από τις διατάξεις της παρούσας απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Πρ οϋπολογισμού.

Η παρούσα απόφαση να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Τεύχος Β΄).

Η παρούσα απόφαση ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.