Απόφ. 4403/2006 (08/11/2006)

Άσκηση δικαιώματος εξαγοράς μετά το τέλος δημόσιας πρότασης.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ
Ν.Π.Δ.Δ.

ΑΠΟΦΑΣΗ
4/403/8.11.2006 του Διοικητικού Συμβουλίου
ΘΕΜΑ: `Ασκηση δικαιώματος εξαγοράς μετά το τέλος δημόσιας πρότασης.

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ

Έχοντας υπόψη:

1. Το άρθρο 27 παρ. 5 του Ν. 3461/2006 (ΦΕΚ Α/106/2006) «Ενσωμάτωση στο Εθνικό Δίκαιο της Οδηγίας 2004/25/ΕΚ σχετικά με τις δημόσιες προτάσεις»

2. Το άρθρο 90 του Π.Δ. 63/2005 (ΦΕΚ Α/98/2005) «Κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα».

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ

Αρθρο 1

Με την παρούσα απόφαση ορίζονται οι διαδικασίες καταβολής και βεβαίωσης καταβολής του ανταλλάγματος και οι διαδικασίες μεταβίβασης των κινητών αξιών (εφεξής οι «κινητές αξίες») σε περίπτωση άσκησης του δικαιώματος εξαγοράς όπως αυτό προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 27 του Ν. 3461/2006.

Αρθρο 2
Απόφαση `Ασκησης Δικαιώματος Εξαγοράς

1. Η απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την άσκηση από τον προτείνοντα του δικαιώματος εξαγοράς, που προβλέπεται στην παράγραφο 5 του άρθρου 27 του Ν. 3461/2006, ορίζει την ημέρα παύσης (αναστολής) της διαπραγμάτευσης των κινητών αξιών που αφορά το δικαίωμα εξαγοράς. Η απόφαση αυτή κοινοποιείται στο Κεντρικό Αποθετήριο Αξιών και δημοσιεύεται από τον προτείνοντα την επόμενη εργάσιμη ημέρα σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 16 του Ν. 3461/2006.

2. Η ημερομηνία παύσης της διαπραγμάτευσης των κινητών αξιών απέχει τουλάχιστον δεκαπέντε (15) εργάσιμες ημέρες από την λήψη της απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Η καταβολή του ανταλλάγματος γίνεται τρεις (3) εργάσιμες ημέρες μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των συναλλαγών που καταρτίσθηκαν κατά την τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης.

Αρθρο 3
Υποχρεώσεις Χειριστών

1. Το Κ.Α.Α. ενημερώνει τους Χειριστές για την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την άσκηση του δικαιώματος εξαγοράς από τον προτείνοντα την επόμενη εργάσιμη ημέρα από την λήψη της.

2. Οι Χειριστές των Λογαριασμών ΣΑΤ στους οποίους είναι καταχωρημένες οι κινητές αξίες:

(α) ενημερώνουν άμεσα κάθε έναν από τους πελάτες τους που είναι κάτοχοι των κινητών αξιών για την άσκηση του δικαιώματος εξαγοράς, (β) μεριμνούν για τη λήψη ειδικής εξουσιοδότησης από τους πελάτες τους που είναι κάτοχοι των κινητών αξιών, προκειμένου να προβούν στην είσπραξη του ανταλλάγματος της εξαγοράς για λογαριασμό τους,

(γ) προβαίνουν, την επόμενη ημέρα από την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των συναλλαγών που καταρτίσθηκαν κατά την τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης, σε μεταφορά του συνόλου των κινητών αξιών που είναι ελεύθερες βαρών, δικαιωμάτων τρίτων ή κατασχέσεως και των οποίων είναι χειριστές, στον Ειδικό Λογαριασμό των Μερίδων των πελατών τους στο ΣΑΤ,

(δ) αποστέλλουν στο Κ.Α.Α., το αργότερο την επόμενη ημέρα από την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των συναλλαγών που καταρτίσθηκαν κατά την τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης, έγγραφη δήλωση που αναφέρει: (i) τον συνολικό αριθμό κινητών αξιών που είναι ελεύθερες βαρών δικαιωμάτων τρίτων ή κατασχέσεως και των οποίων οι κάτοχοί τους τούς έχουν εξουσιοδοτήσει ειδικά για να προβούν στην είσπραξη του ανταλλάγματος, (ii) τον συνολικό αριθμό κινητών αξιών, που είναι ελεύθερες βαρών, δικαιωμάτων τρίτων ή κατασχέσεως, για τις οποίες δεν έχουν λάβει εξουσιοδότηση είσπραξης του ανταλλάγματος, (iii) ονομαστική κατάσταση με τα στοιχεία των πελατών τους που δεν τους έχουν χορηγήσει εξουσιοδότηση είσπραξης του ανταλλάγματος και τον αριθμό των κινητών αξιών που κατέχουν, (iv) τον συνολικό αριθμό κινητών αξίων επί των οποίων έχει συσταθεί ενέχυρο, επικαρπία ή έχουν κατασχεθεί, (v) ονομαστική κατάσταση με τα στοιχεία των δικαιούχων οιονδήποτε δικαιωμάτων επί των κινητών αξιών που αφορά το δικαίωμα εξαγοράς και επί των οποίων έχει συσταθεί ενέχυρο, επικαρπία ή έχουν κατασχεθεί

Αρθρο 4
Υποχρεώσεις Κ.Α.Α.

1. Το Κ.Α.Α. γνωστοποιεί στον προτείνοντα δύο (2) εργάσιμες ημέρες μετά την ημέρα ολοκλήρωσης της εκκαθάρισης των συναλλαγών που καταρτίσθηκαν κατά την τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης, τον αριθμό των κινητών αξιών που έχουν μεταφερθεί ελεύθερες βαρών, δικαιωμάτων τρίτων ή κατασχέσεως, στον Ειδικό Λογαριασμό για τις οποίες: (α) οι Χειριστές έχουν εξουσιοδότηση να εισπράξουν το αντάλλαγμα για λογαριασμό των δικαιούχων των κινητών αξιών και (β) οι Χειριστές δεν έχουν εξουσιοδότηση να εισπράξουν το αντάλλαγμα για λογαριασμό των δικαιούχων των κινητών αξιών.

2. Το Κ.Α.Α. γνωστοποιεί στον προτείνοντα, εντός της προθεσμίας της προηγουμένης παραγράφου, ονομαστική κατάσταση με τους δικαιούχους των κινητών αξιών, που έχουν μεταφερθεί ελεύθερες βαρών, δικαιωμάτων τρίτων ή κατασχέσεως, στον Ειδικό Λογαριασμό, οι οποίοι δεν έχουν παράσχει σε Χειριστή εξουσιοδότηση να εισπράξει για λογαριασμό τους το αντάλλαγμα, αναφέροντας τον αριθμό των κινητών αξιών που κατέχουν, προκειμένου ο προτείνων να προβεί στην κατάθεση του συνολικού ποσού που αναλογεί σε κάθε δικαιούχο των κινητών αξιών στο Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων (Τ.Π.Δ).

Αρθρο 5
Καταβολή ανταλλάγματος

1. Την ημέρα καταβολής του ανταλλάγματος ο προτείνων:

(α) καταβάλει στο Κ.Α.Α. το ποσό που αναλογεί στις κινητές αξίες της περίπτωσης (α) της παραγράφου 1 του άρθρου 4, προκειμένου το Κ.Α.Α. να πιστώσει αντίστοιχα τους Λογαριασμούς χρηματικής εκκαθάρισης των Χειριστών που τηρούνται στην Τράπεζα Διακανονισμού, (β) καταθέτει το ποσό που αναλογεί στις αξίες της περίπτωσης (β) της παραγράφου 1 του άρθρου 4, στο Τ.Π.Δ. υπέρ των δικαιούχων οι οποίοι αναφέρονται στην κατάσταση, που του έχει χορηγήσει το Κ.Α.Α., και προσκομίζει στο Κ.Α.Α. το αποδεικτικό της κατάθεσης. (γ) καταβάλλει στο ΚΑΑ τυχόν έξοδα για τις ενέργειες στις οποίες προέβη το ΚΑΑ σε συμμόρφωση με την απόφαση αυτή.

2. Με την ολοκλήρωση της καταβολής του ανταλλάγματος και των εξόδων στο Κ.Α.Α. και την προσκόμιση του αποδεικτικό κατάθεσης στο Τ.Π.Δ., το Κ.Α.Α. μεταφέρει τις κινητές αξίες που αφορά το δικαίωμα εξαγοράς και είναι ελεύθερες βαρών από τις Μερίδες των δικαιούχων στη Μερίδα του προτείνοντος.

Αρθρο 6
Τελικές Διατάξεις

1. Η παρούσα απόφαση ισχύει από τη λήψη της.

2. Από τις διατάξεις του παρούσας απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.

3. Η παρούσα απόφαση να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Τεύχος Β΄).