Απόφ. 54568/2003 (11/12/2003)

Καθορισμός τρόπου, διαδικασίας και ειδικότερων κριτηρίων επιλογής προσωπικού μερικής απασχόλησης.

Αριθ. οικ. 54568

Καθορισμός τρόπου, διαδικασίας και ειδικότερων κριτηρίων επιλογής προσωπικού μερικής απασχόλησης.

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΔΗΜ. ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ - ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ

Έχοντας υπόψη

1. Τις διατάξεις της παρ. 4 του αρθ. 4 του Ν. 3174/2003 (ΦΕΚ 205/Α/28.8.2003) «Μερική απασχόληση και υπηρε­σίες κοινωνικού χαρακτήρα».

2. Τις διατάξεις του άρθρου 29Α του Ν. 1558/85, όπως προστέθηκε με το άρθρο 27 του Ν. 2081/1992 και τροπο­ποιήθηκε με το άρθρο 1 παρ. 2α του Ν. 2469/97 (Α΄ 38).

3. Την 1065956/863/Α0006/15.7.2003 κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπ. Οικονομίας και Οικονομικών «Καθορισμός αρμοδιοτήτων Υφυπουργών Οικονομίας και Οικονομικών» (Β΄ 985).

4. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας από­φασης δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:

Τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπι­κού χαρακτήρα καθώς και η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.), (εφεξής θα αναφέρονται ως «φορείς υλοποίησης των δράσεων») με τα οποία καταρτίζονται προγραμματικές συμβάσεις από τους φορείς της παρ. 1 άρθρο 1 του Ν. 3174/2003 (εφεξής θα αναφέρονται ως «δικαιούχοι φορείς») διενεργούν τις διαδικασίες πρόσληψης προσωπικού μερικής απασχόλη­σης, σύμφωνα με τις διατάξεις του προαναφερόμενου νό­μου και τα οριζόμενα στην παρούσα απόφαση ως εξής:

1. Τα γενικά και ειδικά προσόντα του προσωπικού μερι­κής απασχόλησης ορίζονται κάθε φορά με την οικεία ανα­κοίνωση, μετά από υπόδειξη του δικαιούχου φορέα και ανάλογα με το είδος των εργασιών και τις ειδικότητες που απαιτούνται σε σχέση με αυτές.

Οι υποψήφιοι πρέπει να πληρούν τις προϋποθέσεις πρό­σληψης, τόσο κατά το χρόνο λήξης προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων, όσο και κατά το χρόνο της πρόσληψης.

Τα οριζόμενα στα προηγούμενα εδάφια της παρούσας παραγράφου ισχύουν και για τα κωλύματα πρόσληψης.

Το ανώτατο όριο ηλικίας πρόσληψης, εφόσον απαιτεί­ται, πρέπει να συντρέχει μόνο κατά το χρόνο λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων.

Η απόδειξη της συνδρομής των προϋποθέσεων πρό­σληψης γίνεται σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες ειδι­κές διατάξεις και με βάση τα πιστοποιητικά ή δικαιολογη­τικά που αναφέρονται στην οικεία ανακοίνωση.

2. Για την πρόσληψη του προσωπικού ο φορέας υλο­ποίησης των δράσεων εκδίδει ανακοίνωση στην οποία αναφέρονται υποχρεωτικά:

α) Ο αριθμός του προσωπικού κατά ειδικότητα, τόπο και φορέα διάθεσης.

β) Τα απαιτούμενα προσόντα

γ) Τα πιστοποιητικά ή δικαιολογητικά με τα οποία αποδεικνύονται οι ιδιότητες και προϋποθέσεις πρόσληψης, και ποια από αυτά πρέπει να συνυποβληθούν με την αίτη­ση

δ) Ο φορέας στον οποίο θα υποβληθούν οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων

ε) Η προθεσμία μέσα στην οποία θα υποβληθούν οι αι­τήσεις.

Ο φορέας υλοποίησης των δράσεων μπορεί να εκδίδει ανακοίνωση που να περιλαμβάνει θέσεις πλειόνων του ενός συμβαλλομένων με αυτόν δικαιούχων φορέων.

3. Η ανακοίνωση αναρτάται στο κατάστημα του φορέα υλοποίησης των δράσεων, στο αντίστοιχο κατάστημα του δικαιούχου φορέα ή σε οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο μέ­ρος ενδείκνυται

Εάν η δράση υλοποιείται από τους Ο.Τ.Α Α΄ ή Β΄ βα­θμού ή Ν.Π.Δ.Δ εποπτευόμενο από αυτούς, η ανακοί­νωση αναρτάται και στο κατάστημα της οικείας Περιφέρειας.

Για κάθε ανάρτηση συντάσσεται σχετικό πρακτικό το οποίο υπογράφεται από τον ενεργούντά την ανάρτηση και από έναν ακόμη υπάλληλο του φορέα υλοποίησης των δράσεων.

Περίληψη της ανακοίνωσης δημοσιεύεται σε δύο του­λάχιστον ημερήσιες ή εβδομαδιαίες τοπικές εφημερίδες της έδρας του νομού, εφόσον εκδίδονται.

Η περίληψη της ανακοίνωσης αποστέλλεται επίσης και στο Τηλεφωνικό Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών "1464" το οποίο αποτελεί το κεντρικό σημείο αναφοράς για όσους ενδιαφέρονται να πληροφορηθούν σχετικά με τις προσλήψεις μερικής απασχόλησης.

Στην περίληψη αναφέρονται υποχρεωτικά τα στοιχεία της παρ. 2 της παρούσας απόφασης, εκτός από τα απαι­τούμενα δικαιολογητικά.

4. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων αρχίζει από την επομένη της τελευταίας δημοσίευσης της σχετικής περί­ληψης στον τύπο και δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 10 (δέκα) ημερών.

Στην αίτησή του ο υποψήφιος δηλώνει τη σειρά των προτιμήσεών του για τις θέσεις κατά ειδικότητα, τόπο και δικαιούχο φορέα, στις οποίες επιθυμεί να προσληφθεί. Αν ο υποψήφιος δεν δηλώσει προτίμηση, θεωρείται ότι έχει δηλώσει το σύνολο των θέσεων κατά ειδικότητα, τόπο και δικαιούχο φορέα, με τη σειρά που αναγράφονται στην ανακοίνωση.

Ο τρόπος υποβολής των αιτήσεων (αυτοπροσώπως, τα­χυδρομικώς επί αποδείξει, με τη χρήση μέσων ηλεκτρονι­κής τεχνολογίας, κλπ.) καθορίζεται με την οικεία ανακοί­νωση.

Με την ανακοίνωση μπορεί να ορίζεται ότι δεν υποβάλ­λονται δικαιολογητικά με την αίτηση συμμετοχής και η κα­τάταξη των υποψηφίων στους πίνακες προτεραιότητας γίνεται βάσει των στοιχείων που δηλώνουν στην αίτησή τους. Στην περίπτωση αυτή τα δικαιολογητικά υποβάλλο­νται μόνο από τους υποψηφίους που περιλαμβάνονται στον πίνακα κατάταξης έως τον αριθμό των προς κάλυψη θέσεων και από τους επόμενους αυτών στη σειρά κατά­ταξης έως τον αριθμό που θα απαιτηθεί για την κάλυψη των θέσεων.

Ο υποψήφιος που δηλώνει ανακριβή στοιχεία ή δεν αποδεικνύει τα κριτήρια και τις ιδιότητες που επικαλέστη­κε στην αίτησή του και τα οποία υπολογίστηκαν για την κα­τάταξή του στους οικείους πίνακες, διαγράφεται από αυ­τούς.

Δε λαμβάνονται υπόψη στοιχεία του υποψηφίου τα οποία αυτός παρέλειψε να δηλώσει στην αίτησή του.

Ο φορέας υλοποίησης των δράσεων παραλαμβάνει τις αιτήσεις και τις πρωτοκολλεί αυθημερόν.

Η αίτηση επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του άρθρου 8 του Ν. 1599/86 (ΦΕΚ 75Α΄) και η ανακρίβεια των δηλού­μενων στοιχείων επισύρει τις προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις.

Πιστοποιητικά και δικαιολογητικά, τα οποία σύμφωνα με την ανακοίνωση υποβάλλονται με την αίτηση του υπο­ψηφίου, δεν γίνονται δεκτά μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων, ανεξάρτητα από το λόγο της μη εμπρόθεσμης υποβολής τους. Στην κατά το προηγούμε­νο εδάφιο απαγόρευση αποδοχής εκπρόθεσμων πιστο­ποιητικών ή δικαιολογητικών περιλαμβάνονται και αυτά που είναι συμπληρωματικά ή διευκρινιστικά εκείνων που έχουν κατατεθεί εμπροθέσμως.

5. Για τη διενέργεια της διαδικασίας επιλογής συγκρο­τείται από τον φορέα υλοποίησης των δράσεων τριμελής τουλάχιστον επιτροπή.

6. Ο φορέας υλοποίησης των δράσεων καταρτίζει πίνακες κατά ειδικότητα και κατηγορία κοινωνικών ομάδων, όπως αναφέρονται στις παράγραφος 1 και 2 του άρθρου 4 του Ν. 3174/2003.

Τυχόν κλάσμα που προκύπτει κατά τον υπολογισμό του αριθμού των θέσεων που αναλογούν στην κάθε κοινωνική ομάδα, εάν ισούται ή υπερβαίνει τη μισή μονάδα, υπολο­γίζεται ως ακέραιη μονάδα.

7. Σε περίπτωση που υποψήφιοι της ίδιας κοινωνικής ομάδας όπως αυτές ορίζονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 4 του Ν. 3174/2003 βρίσκονται στην ίδια σειρά κατάταξης με βάση το βασικό κριτήριο επιλογής που ορίζεται στην παράγραφο 3 του ανωτέρω άρθρου και νόμου, η σειρά προτεραιότητας μεταξύ τους καθορίζε­ται σύμφωνα με το άθροισμα των μονάδων που συγκε­ντρώνουν για καθένα από τα παρακάτω ειδικότερα κρι­τήρια επιλογής:

α. Γονέας μονογονεϊκής οικογένειας: 150 μονάδες

β. Τέκνο μονογονεϊκής οικογένειας: 150 μονάδες

γ. Αριθμός τέκνων πολύτεκνων υποψηφίων: 50 μονάδες

ανά τέκνο

δ. Τέκνα πολύτεκνης οικογένειας: 50 μονάδες ανά μέ­λος .

ε. Αριθμός ανήλικων τέκνων: 30 μονάδες για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και 50 μονάδες για το τρίτο τέκνο

Υποψήφιος που είναι ταυτόχρονα πολύτεκνος και τέκνο πολύτεκνης οικογένειας δικαιούται να κάνει χρήση της προσφορότερης βαθμολογικά εκ των δύο ιδιοτήτων, αποκλειομένης της αθροιστικής βαθμολόγησης.

Στην περίπτωση πολυτέκνων που έχουν και ανήλικα τέ­κνα η βαθμολογία δεν είναι αθροιστική.

Τις προβλεπόμενες για τους πολύτεκνους και τα τέκνα πολυτέκνων μονάδες δύναται να λάβει μόνο ένα μέλος της ίδιας οικογένειας για την κάθε ανακοίνωση.

Σε περίπτωση επιτυχίας περισσοτέρων μελών της ίδιας οικογένειας προσλαμβάνεται ο έχων τη μεγαλύτερη ηλι­κία και αν πρόκειται για διδύμους εκείνος που θα ευνοή­σει η κλήρωση η οποία διενεργείται σύμφωνα με προϋπο­θέσεις που τίθενται με την ανακοίνωση.

Σε περίπτωση διάστασης ή διαζυγίου των συζύγων, προηγείται, ως προς τη χρήση του πλεονεκτήματος, ο βα­ρυνόμενος, βάσει δικαστικής αποφάσεως ή συμβολαιο­γραφικής πράξεως, με τη διατροφή των τέκνων, άλλως αυτός που έχει την επιμέλεια των τέκνων.

στ. Οικογενειακό εισόδημα:

- 100 μονάδες για δηλωθέν εισόδημα μέχρι 5000 Ευρώ

- 50 μονάδες για εισόδημα από 5000 έως και 10000 Ευ­ρώ.

ζ. Βαθμός του βασικού τίτλου σπουδών (μόνο για τις κα­τηγορίες ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ).

Οι μονάδες του βαθμού του τίτλου σπουδών με δύο δε­καδικά ψηφία των κατηγοριών ΠΕ και ΤΕ πολλαπλασιάζο­νται με τον αριθμό δέκα (10) και εκείνες του βαθμού της κατηγορίας ΔΕ με τον αριθμό πέντε (5).

Ως τίτλος σπουδών νοείται ο εκάστοτε απαιτούμενος από την οικεία ανακοίνωση.

Οι τίτλοι σπουδών που έχουν αποκτηθεί στην αλλοδαπή απαιτείται να είναι αναγνωρισμένοι από τον κατά περί­πτωση αρμόδιο φορέα.

η. Εμπειρία: τριάντα (30) μονάδες για έξι μήνες εμπει­ρίας και πέντε (5) μονάδες ανά μήνα εμπειρίας άνω του εξαμήνου με ανώτατο όριο τα πέντε (5) έτη.

Οι μονάδες εμπειρίας προσμετρώνται μόνο στην περί­πτωση κατά την οποία αυτή ορίζεται ως προσόν από την οικεία ανακοίνωση απασχόλησης.

θ. Γνώση ξένων γλωσσών:

70 μονάδες για άριστη γνώση

50 μονάδες για πολύ καλή γνώση

30 μονάδες για καλή γνώση

10 μονάδες για μέτρια γνώση.

Οι μονάδες για τη γνώση ξένης γλώσσας προσμετρώ­νται μόνο στην περίπτωση κατά την οποία αυτή ορίζεται ως προσόν από την οικεία ανακοίνωση.

ι. Εντοπιότητα:

Στην περίπτωση που η δράση υλοποιείται από Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού οι υποψήφιοι που είναι δημότες αυτού λαμβά­νουν 100 μονάδες.

Αν μεταξύ υποψηφίων της ίδιας κατηγορίας προκύψει ισοβαθμία και μετά τον υπολογισμό των ειδικότερων κρι­τηρίων επιλογής, προηγείται αυτός που πληρεί το πρώτο κριτήριο της παραγράφου αυτής, ακολουθεί αυτός που πληρεί το δεύτερο κριτήριο και στη συνέχεια αυτός που έχει τις περισσότερες μονάδες στο τρίτο κριτήριο και αν αυτές συμπίπτουν αυτός που έχει τις περισσότερες μο­νάδες στο τέταρτο κριτήριο και ούτω καθεξής.

Αν και πάλι προκύψει ισοβαθμία προσλαμβάνεται εκεί­νος τον οποίο θα ευνοήσει η κλήρωση η οποία διενεργεί­ται σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που τίθενται με την ανακοίνωση.

Στην περίπτωση υποψηφίων που με βάση τις ιδιότητές τους είναι δυνατό να ενταχθούν σε περισσότερες από μία κοινωνικές ομάδες της παρ. 1 και 2 του άρθρου 4 του Ν. 3174/03, ο φορέας υλοποίησης των δράσεων εξαντλεί τη δυνατότητα πρόσληψής τους για την κάθε μία ομάδα.

Η σειρά με την οποία αναφέρονται οι ομάδες στον προαναφερόμενο νόμο είναι ιεραρχική.

Σε περίπτωση υποψηφίων που κρίνονται προσληπτέοι σε περισσότερες από μία κοινωνικές ομάδες, αυτοί καταλαμ­βάνουν θέση της ομάδας που κατά τα ανωτέρω προηγείται.

Οι πίνακες με τη σειρά κατάταξης των υποψηφίων αναρ­τώνται στο κατάστημα του φορέα υλοποίησης των δρά­σεων. Για κάθε ανάρτηση συντάσσεται πρακτικό το οποίο υπογράφεται από τον ενεργούντα την ανάρτηση και έναν ακόμη υπάλληλο του φορέα υλοποίησης των δράσεων.

8. Αν προσληφθέντες αποχωρήσουν πριν τη λήξη της σύμβασής τους, αντικαθίστανται από άλλους εγγεγραμ­μένους στον πίνακα της οικείας ειδικότητας, κατά τη σει­ρά εγγραφής τους σ΄ αυτόν και για το υπόλοιπο χρονικό διάστημα της απασχόλησης που προβλεπόταν από τη σύμβαση του ατόμου που αποχώρησε.

Οι πίνακες κατάταξης των υποψηφίων ισχύουν όσο χρό­νο διαρκεί το επιχειρησιακό πρόγραμμα που έχει εγκριθεί. Η πρόσληψη του εκάστοτε αναγκαίου προσωπικού κατά τη διάρκεια ισχύος των πινάκων κατάταξης γίνεται με τη σειρά που οι υποψήφιοι αναγράφονται σ΄ αυτούς.

Σε κάθε περίπτωση που προσλαμβάνεται υποψήφιος από τους εγγεγραμμένους στον ισχύοντα πίνακα θα πρέ­πει να εξακολουθούν να ισχύουν τα προσόντα και τα εν γέ­νει κριτήρια με τα οποία έγινε αρχικώς η κατάταξή του σ΄ αυτούς. Προσόντα και ιδιότητες που αποκτήθηκαν μετά τη λήξη προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων δεν λαμβά­νονται υπόψη ούτε διαφοροποιούν τη σειρά των υποψη­φίων στον οικείο πίνακα.

Η ισχύς των πινάκων αρχίζει από την ανάρτησή τους στο κατάστημα του φορέα υλοποίησης των δράσεων.

Προσωπικό του οποίου η σύμβαση έχει καταγγελθεί, δεν προσλαμβάνεται εκ νέου και διαγράφεται από τον οικείο πίνακα. Διαγράφεται επίσης, από τον οικείο πίνακα ο υποψήφιος που δεν αποδέχεται ρητώς ή σιωπηρώς την απασχόλησή του.

9. Προσωπικό που προσλαμβάνεται με τις διατάξεις του Ν. 3174/03 δεν επιτρέπεται να απασχολείται κατά το ίδιο χρονικό διάστημα σε περισσότερους από ένα δικαιούχο φορέα.

10. Οι φορείς που συμβάλλονται για την πρόσληψη προσωπικού μερικής απασχόλησης, υποχρεούνται να εφαρ­μόσουν τη διαδικασία που ορίζεται στην παρούσα Κοινή Υπουργική Απόφαση. Ο δικαιούχος φορέας υποχρεούται να εποπτεύει και να επιτηρεί τη διαδικασία πρόσληψης του προσωπικού μερικής απασχόλησης που έχει αναθέ­σει στον αντισυμβαλλόμενό του φορέα υλοποίησης των δράσεων.

11. Ο έλεγχος τήρησης της παρούσας ασκείται σύμφω­να με τα οριζόμενα στην παρ. 1 του άρθρου 5 του Ν. 3174/2003.

Η απόφαση 53596/28.11.2003, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 1833/8΄/8.12.2003, καταργείται

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.