Απόφ. 7d182/2000 (25/01/2000)

Ειδικός Διαπραγματευτής στη Νέα Χρηματιστηριακή Αγορά.

ΦΕΚ Β`171 17.2.2000

Ειδικός Διαπραγματευτής στη Νέα Χρηματιστηριακή Αγορά.

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ
(Συνεδρίαση 7ΔΣ/182/25.1.2000 του Δ.Σ.)

Αφού έλαβε υπόψη τη διάταξη του άρθρου 6 παρ. 3 του Ν. 2733/1999 (ΦΕΚ Α155) και την εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών βάσει της 231ης συνεδριάσεως της 24.1.2000, αποφασίζει ομόφωνα:

Αρθρο 1
Ορισμοί - Συντμήσεις

Για τις ανάγκες εφαρμογής της παρούσας ορίζονται ως:

"Εταιρεία". Η Εταιρεία που προβλέπεται από το άρθρο 1 του Ν. 2733/1999 (ΦΕΚ Α 155).

"Μέλος". Επιχείρηση Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (Ε.Π.Ε.Υ.) - Μέλος του Χ.Α.Α. που έχει αποκτήσει την εν λόγω ιδιότητα κατά τις ισχύουσες διατάξεις.

"Ειδικός Διαπραγματευτής". Τo Μέλος του Χ.Α.Α. που προβλέπεται από την παράγραφο 1 του άρθρου 6 του Ν. 2733/1999 (ΦΕΚ Α 155).

"X.A.A.". Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών.

"NE.X.A.". Νέα Χρηματιστηριακή Αγορά.

Ι. ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΙΔΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΗ

Αρθρο 2
Απόκτηση - Απώλεια Ιδιότητας Ειδικού Διαπραγματευτή

1. Η ιδιότητα του Ειδικού Διαπραγματευτή αποκτάται μετά από αίτηση που υποβάλλεται στο Χ.Α.Α. σύμφωνα με το άρθρο 4 της παρούσας.

2. Ο Ειδικός Διαπραγματευτής πρέπει να πληροί σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

2.1. Να είναι Μέλος του Χ.Α.Α.

2.2. Να έχει μετοχικό κεφάλαιο τουλάχιστον ίσο με το προβλεπόμενο ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο του άρθρου 28 παρ. 1 του Ν. 2396/1996 (ΦΕΚ Α 73) για Ε.Π.Ε.Υ. που δικαιούνται να παρέχουν υπηρεσίες αναδόχου έκδοσης τίτλων.

2.3. Να διαθέτει τη λειτουργική επάρκεια που ορίζεται στο άρθρο 3 της παρούσας.

3. Σε περίπτωση αύξησης με νομοθετική πράξη του ελάχιστου κεφαλαίου των Ε.Π.Ε.Υ. που δικαιούνται να παρέχουν υπηρεσίες αναδόχου έκδοσης τίτλων, τα Μέλη του Χ.Α.Α. που είναι Ειδικοί Διαπραγματευτές κατά το χρόνο αυτό εξακολουθούν να ασκούν το έργο του Ειδικού Διαπραγματευτή επί τρίμηνο μετά την έκδοση της ανωτέρω πράξης, ακόμη και αν δεν πληρούν τις οριζόμενες ως προς το ύψος του κεφαλαίου προϋποθέσεις.

4. Τo Χ.Α.Α. δύναται να αφαιρέσει την ιδιότητα του Ειδικού Διαπραγματευτή από Μέλος στις εξής περιπτώσεις:

α) εάν κρίνει ότι δεν συντρέχουν πλέον οι προϋποθέσεις που ίσχυσαν κατά την απόκτηση της ιδιότητας αυτής από το Μέλος, β) εάν το Μέλος δεν εκπληρώνει ή εκπληρώνει πλημμελώς τις υποχρεώσεις του κατά τις διατάξεις της παρούσας, γ) εάν το Μέλος έχει υποπέσει σε σοβαρές παραβάσεις της χρηματιστηριακής νομοθεσίας επανειλημμένως. Στην περίπτωση αυτή, το Χ.Α.Α. αποστέλλει στο εν λόγω Μέλος έγγραφη προειδοποίηση σχετικά με τις διαπιστωθείσες ελλείψεις ή παραβάσεις, γνωστοποιώντας του ταυτόχρονα, ότι θα προβεί σε αφαίρεση της ιδιότητας του Ειδικού Διαπραγματευτή εάν δεν λάβει τα απαιτούμενα μέτρα εντός της προθεσμίας που του τάσσει, η οποία δεν μπορεί να είναι μικρότερη από ένα (1) μήνα από την κοινοποίηση της έγγραφης ειδοποίησης.

5. Η αφαίρεση της ιδιότητας του Ειδικού Διαπραγματευτή συνεπάγεται απώλεια του δικαιώματος υποβολής αίτησης του άρθρου 4 της παρούσας για τα δύο επόμενα έτη.

Αρθρο 3
Προϋποθέσεις λειτουργικής και οργανωτικής επάρκειας Ειδικού Διαπραγματευτή

1. Ο Ειδικός Διαπραγματευτής οφείλει να διαθέτει Τμήμα Ειδικού Διαπραγματευτή από το οποίο θα διενεργεί συναλλαγές ειδικής διαπραγμάτευσης μόνο για ίδιο λογαριασμό μέσω ξεχωριστού κωδικού αριθμού τον οποίο θα γνωστοποιεί στο Χ.Α.Α. και θα χρησιμοποιεί αποκλειστικά για το σκοπό αυτό. Στο τμήμα αυτό θα απασχολείται ένα τουλάχιστον πρόσωπο με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση το οποίο θα γνωστοποιείται στο Χ.Α.Α. και το οποίο πρέπει α) να έχει την ιδιότητα χρηματιστηριακού εκπροσώπου, β) να μην είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου, διευθυντικό στέλεχος ή ελεγκτής Εταιρείας της οποίας οι μετοχές είναι εισηγμένες στη ΝΕ.Χ.Α. και γ) να μην απασχολείται σε άλλο Τμήμα του ίδιου Μέλους και ιδίως στο Τμήμα Διαπραγμάτευσης μετοχών εισηγμένων στη ΝΕ.Χ.Α.

2. Ο Ειδικός Διαπραγματευτής οφείλει να έχει εξασφαλίσει την άμεση αναπλήρωση του προσώπου της ανωτέρω παραγράφου σε κάθε περίπτωση προσωρινής ή οριστικής αδυναμίας εκπλήρωσης των καθηκόντων του και να γνωστοποιεί οτο Χ.Α.Α. τον αντικαταστάτη.

3. Ο Ειδικός Διαπραγματευτής οφείλει να διαθέτει την κατάλληλη λογιστική οργάνωση, ηλεκτρονικό εξοπλισμό, επιστημονική και τεχνική υποστήριξη και κατάλληλα μέσα για την παρακολούθηση και εκπλήρωση των υποχρεώσεων της ειδικής διαπραγμάτευσης και ιδίως για την αποτελεσματική διαχείριση των κινδύνων που αναλαμβάνει από τη δραστηριότητα αυτή.

4. Ο Ειδικός Διαπραγματευτής υποχρεούται να θεσπίσει εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας καθώς και διαδικασίες ελέγχου και τήρησής του. Ο εν λόγω κανονισμός κατ` ελάχιστον α) θα διασφαλίζει επαρκώς και με σαφήνεια την τήρηση των υποχρεώσεων του Ειδικού Διαπραγματευτή που απορρέουν από τις διατάξεις της παρούσας απόφασης και β) θα προβλέπει αναλυτικά και με σαφήνεια τα όρια ευθύνης των προσώπων και των τμημάτων καθώς και τον αποτελεσματικό διαχωρισμό του τμήματος Ειδικού Διαπραγματευτή και των σχετικών με αυτό μονάδων λειτουργικής υποστήριξης από τα υπόλοιπα τμήματα του Μέλους κατά τρόπο τέτοιο ώστε να διασφαλίζεται η τήρηση των σχετικών διατάξεων περί εμπιστευτικής πληροφόρησης και χειραγώγησης της αγοράς. Η επάρκεια του εσωτερικού κανονισμού και των διαδικασιών ελέγχου της τήρησής του πρέπει να πιστοποιείται από τον τακτικό ελεγκτή τους.

5. Ο Ειδικός Διαπραγματευτής δεν υποχρεούται σε καταβολή πρόσθετων εισφορών, συνδρομών ή άλλης φύσης επιβαρύνσεων υπέρ του Χ.Α.Α. από την ιδιότητα αυτή.

Αρθρο 4
Διαδικασία υποβολής και έγκρισης της αίτησης για την απόκτηση της ιδιότητας του Ειδικού Διαπραγματευτή

1. Η αίτηση υποβάλλεται στο Χ.Α.Α., σε έντυπο το οποίο χορηγείται από το ίδιο.

2. Μέλος του Χ.Α.Α. δικαιούται οποτεδήποτε να υποβάλει αίτηση για την απόκτηση της ιδιότητας Ειδικού Διαπραγματευτή με την επιφύλαξη της παρ.5 του άρθρου 2 της παρούσας.

3. Το Χ.Α.Α. δικαιούται να ζητήσει από τον αιτούντα συμπληρωματικά στοιχεία καθώς και την αυτοπρόσωπη παράσταση ενώπιον οργάνων του, ενός ή περισσοτέρων στελεχών του αιτούντος.

4. Το Χ.Α.Α. κάνει δεκτή την αίτηση, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις των άρθρων 2 και 3 της παρούσας. Η απόφαση αυτή κοινοποιείται στο Μέλος, γνωστοποιείται στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και δημοσιεύεται στο Ημερήσιο Δελτίο Τιμών του Χ.Α.Α. Η απορριπτική απόφαση του Χ.Α.Α. πρέπει να είναι πλήρως αιτιολογημένη.

ΙΙ. ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ - ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΕΙΔΙΚΟΥ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΗ

Αρθρο 5
Υποχρεώσεις Ειδικού Διαπραγματευτή

1. Από την ημέρα έναρξης διαπραγμάτευσης εισηγμένων μετοχών Εταιρείας στη ΝΕ.Χ.Α., ο ορισμένος από αυτήν Ειδικός Διαπραγματευτής οφείλει να ενισχύει τη ρευστότητά τους. Για το σκοπό αυτό και από τη χρονική στιγμή όπου, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, δίνεται στα Μέλη η δυνατότητα διαβίβασης εντολών στο Σύστημα Συναλλαγών προς αυτόματη και συνεχή κατάρτισή τους, ο Ειδικός Διαπραγματευτής διαβιβάζει στον πίνακα Συνεχούς Διαπραγμάτευσης σε συνεχή βάση, αποκλειστικά ταυτόχρονες εντολές αγοράς και πώλησης για ίδιο λογαριασμό για κάθε μετοχή της οποίας έχει αναλάβει την ειδική διαπραγμάτευση (εντολές ειδικής διαπραγμάτευσης) μέσω του κωδικού της παρ. 1 του άρθρου 3 της παρούσας, υποχρεωτικά για μία ημερήσια ελάχιστη ποσότητά τους, υπό όρους και προϋποθέσεις που ορίζονται στις ακόλουθες παραγράφους.

Α. Η απόκλιση τιμής για κάθε διαβίβαση των ανωτέρω εντολών αγοράς και πώλησης, η οποία ορίζεται ως η δια φορά μεταξύ τιμής της εντολής πώλησης και τιμής της εντολής αγοράς, πρέπει να είναι μικρότερη ή ίση από το πέντε τοις εκατό (5%) του ημίσεως του αθροίσματός τους. Εννοείται ότι οι τιμές αυτές κυμαίνονται εντός του επιτρεπτού, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, ημερήσιου ορίου διακύμανσής τους.

Β. Ως Ελάχιστη Ημερήσια Ποσότητα Μετοχών ορίζεται ο αριθμός που αντιστοιχεί στο 0,5% του συνολικού αριθμού των εισηγμένων στη ΝΕ.Χ.Α. μετοχών της Εταιρείας.

Γ. Ως Ελάχιστη Ανακοινώσιμη Ποσότητα Μετοχών για κάθε εντολή ειδικής διαπραγμάτευσης ορίζεται ο αριθμός που αντιστοιχεί στο ένα δέκατο πέμπτο της Ελάχιστης Ημερήσιας Ποσότητας Μετοχών. Η Ελάχιστη Ανακοινώσιμη Ποσότητα Μετοχών στρογγυλοποιείται στο πλησιέστερο ακέραιο πολλαπλάσιο της μονάδας διαπραγμάτευσης.

Δ. Η μέγιστη χρονική διάρκεια στην οποία ο Ειδικός Διαπραγματευτής υποχρεούται να επανεισάγει εντολή ειδικής διαπραγμάτευσης ορίζεται σε πέντε (5) λεπτά από τη χρονική στιγμή πλήρους ή μερικής εκτέλεσης προηγούμενης εντολής του εφόσον το ενεκτέλεστο υπόλοιπο υπολείπεται της Ελάχιστης Ανακοινώσιμης Ποσότητας Μετοχών της ως άνω υπό Γ. παραγράφου.

Ε. Για το σχηματισμό της Ελάχιστης Ημερήσιας Ποσότητας Μετοχών συνυπολογίζονται οι συναλλαγές ειδικής διαπραγμάτευσης που καταρτίζει ο Ειδικός Διαπραγματευτής στη συγκεκριμένη μετοχή.

"ΣΤ. Ο Ειδικός Διαπραγματευτής παύει να υποχρεούται σε διαβίβαση εντολών ειδικής διαπραγμάτευσης για μετοχή της οποίας έχει αναλάβει την ειδική διαπραγμάτευση:

(α) από τη χρονική στιγμή συμπλήρωσης της Ελάχιστης Ημερήσιας Ποσότητας Μετοχών και έως τη λήξη της ίδιας συνεδρίασης, (β) όταν η τιμή μετοχής της οποίας έχει αναλάβει την ειδική διαπραγμάτευση διαμορφώνεται στο ανώτατο ή κατώτατο επιτρεπτό όριο διακύμανσης της σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Εάν στις ανωτέρω περιπτώσεις ο Ειδικός Διαπραγματευτής διαβιβάσει εντολές ειδικής διαπραγμάτευσης για την εν λόγω μετοχή, αυτές πρέπει να πληρούν τους ως άνω υπό ΙΑ, 1Γ και 1Δ όρους".

***Η περ. ΣΤ` αντικαταστάθηκε ως άνω με την υπ`αριθ.4/197/4-8-2000 Συνεδρίαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς(Β 1081)

Ζ. Η ταυτόχρονη διαβίβαση ζεύγους εντολών αγοράς και πώλησης για συγκεκριμένη μετοχή από Ειδικό Διαπραγματευτή, θα ενεργοποιηθεί εφόσον υπάρξει η σχετική τεχνική ετοιμότητα του Χ.Α.Α. Διαφορετικά, οι εντολές αγοράς και πώλησης Ειδικού Διαπραγματευτή για συγκεκριμένη μετοχή θα διαβιβάζονται με την ελάχιστη δυνατή χρονική απόκλιση μεταξύ τους αλλά οπωσδήποτε σύμφωνα με τους όρους και προϋποθέσεις των ανωτέρω παραγράφων.

2. Ο Ειδικός Διαπραγματευτής δεν δύναται να διενεργεί άλλες συναλλαγές για ίδιο λογαριασμό σε μετοχές για τις οποίες έχει αναλάβει την ειδική διαπραγμάτευση εκτός από εκείνες που προβλέπονται για το σκοπό αυτό και διενεργούνται μέσω του κωδικού του άρθρου 3 παρ.1 της παρούσας.

"3. Σε έκτακτες περιπτώσεις γενικευμένης μεταβολής των τιμών κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ουσιωδών τεχνικών προβλημάτων, διατάραξης της ομαλής λειτουργίας της χρηματιστηριακής αγοράς ή εφόσον συντρέχει άλλος σπουδαίος λόγος που επαυξάνει τον κίνδυνο που αναλαμβάνει ο Ειδικός Διαπραγματευτής και δυσχεραίνει την εκπλήρωση των υποχρεώσεων του, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Χ.Α.Α. ή άλλο όργανο εξουσιοδοτημένο για το σκοπό αυτό από το Διοικητικό Συμβούλιο του Χ.Α.Α., δύναται να απαλλάξει προσωρινά τον Ειδικό Διαπραγματευτή από την εκπλήρωση των υποχρεώσεων του ή να διαφοροποιήσει τους όρους τους, κατόπιν σχετικού αιτήματος του τελευταίου. Στην περίπτωση αυτή το Χ.Α.Α. διαβιβάζει σχετικό μήνυμα στα Μέλη μέσω του Συστήματος Συναλλαγών και δημοσιοποιεί άμεσα την ανωτέρω απαλλαγή του Ειδικού Διαπραγματευτή από τις υποχρεώσεις του ή τη διαφοροποίηση των όρων τους καθώς και την εκ νέου ανάληψη τους".

***Η παρ. 3 αντικαταστάθηκε ως άνω με την υπ`αριθ. 4/197/4-8-2000 Συνεδρίαση Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (Β 1081)

4. Ο Ειδικός Διαπραγματευτής οφείλει να διαθέτει τον απαραίτητο, για την εκπλήρωση του έργου του, αριθμό μετοχών της Εταιρείας καθώς και τα απαραίτητα ρευστά διαθέσιμα.

Αρθρο 6
Εποπτεία Ειδικού Διαπραγματευτή

1. Τo έργο του Ειδικού Διαπραγματευτή εποπτεύεται από το Χ.Α.Α.

2. Η εποπτεία των συναλλαγών ειδικής διαπραγμάτευσης είναι συνεχής και σε πραγματικό χρόνο. Στην περίπτωση που ένας Ειδικός Διαπραγματευτής δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του άρθρου 5 της παρούσας για μετοχή της οποίας έχει αναλάβει την ειδική διαπραγμάτευση, το Σύστημα Συναλλαγών τον ενημερώνει αυτομάτως και αποστέλλει σχετική ειδοποίηση στο εξουσιοδοτημένο τμήμα του Χ.Α.Α. για εποπτικές ανάγκες. Η διαδικασία εποπτείας σε πραγματικό χρόνο των εν λόγω συναλλαγών θα ενεργοποιηθεί εφόσον υπάρξει η σχετική τεχνική ετοιμότητα του Χ.Α.Α.

3. ο Ειδικός Διαπραγματευτής οφείλει να αιτιολογεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, εφόσον του ζητηθεί, κάθε σημαντική διακύμανση τιμής μετοχής για την οποία έχει αναλάβει την ειδική διαπραγμάτευση.

4. Σε περίπτωση αποκλεισμού Μέλους από τις συναλλαγές στο Χ.Α.Α. για οποιοδήποτε λόγο, αναστέλλεται και η ειδική διαπραγμάτευση μετοχής ή μετοχών που τυχόν έχει αναλάβει το Μέλος αυτό.

5. Για το συνυπολογισμό των ημερήσιων συναλλαγών ειδικής διαπραγμάτευσης στον υπολογισμό του ανώτατου επιτρεπτού ύφους ημερήσιων συναλλαγών στο Χ.Α.Α. για κάθε Μέλος - Ειδικό Διαπραγματευτή καθώς και για τον τρόπο κάλυψης του ενδεχόμενου υπερβάλλοντος ύψους τους ισχύει η υπ` αριθμόν 6226 απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (90 συν./19.11.1996). Για τις ανάγκες του Συστήματος Συναλλαγών, το Μέλος θα προσδιορίζει καθημερινά πριν την έναρξη της συνεδρίασης το ημερήσιο ύψος των συναλλαγών του ειδικής διαπραγμάτευσης. Οι συναλλαγές ειδικής διαπραγμάτευσης του Ειδικού Διαπραγματευτή εκκαθαρίζονται χωριστά.

Αρθρο 7
Διαφάνεια των συναλλαγών

Εκτός από τα βιβλία και στοιχεία που οφείλουν να τηρούν τα ΅έλη του ΧΑ σύμφωνα τις κείμενες διατάξεις, ο Ειδικός Διαπραγματευτής τηρεί για κάθε μετοχή της οποίας έχει αναλάβει την ειδική διαπραγμάτευση τα ακόλουθα στοιχεία:

α) Πλήρη στοιχεία των συναλλαγών που διενεργεί για ίδιο λογαριασμό.

β) Αρχείο ανεκτέλεστων εντολών ειδικής διαπραγμάτευσης που καταχωρεί στο Σύστημα Συναλλαγών.

Τα ανωτέρω στοιχεία α και β τηρούνται υποχρεωτικά από τον Ειδικό Διαπραγματευτή, και είναι στη διάθεση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, για διάστημα πέντε ετών μετά την παρέλευση του έτους έκδοσής τους. Η παραπάνω υποχρέωση ισχύει και στην περίπτωση παύσης της ειδικής διαπραγμάτευσης".

***Το άρθρο 7 αντικαταστάθηκε ως άνω με την απόφ. 11/343/2005 Δ.Σ. Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (ΦΕΚ 901 Β΄/2005), άρθρο 1.

ΙΙΙ. Σύμβαση Ειδικής Διαπραγμάτευσης

Αρθρο 8
Ορισμός Ειδικού Διαπραγματευτή

1. Η Εταιρεία, ενόψει της εισαγωγής των μετοχών της στη ΝΕ.Χ.Α. και πριν την υποβολή της αίτησης εισαγωγής, ορίζει έναν τουλάχιστον Ειδικό Διαπραγματευτή.

2. Η σχέση της Εταιρείας με τον Ειδικό Διαπραγματευτή διέπεται από τη μεταξύ τους Σύμβαση. Στη Σύμβαση περιλαμβάνονται κατ` ελάχιστο: (α) οι υποχρεώσεις και η ευθύνη του Ειδικού Διαπραγματευτή, στο πλαίσιο των διατάξεων της παρούσας και της λοιπής κείμενης νομοθεσίας, (β) η χρονική διάρκεια συνεργασίας του με την Εταιρία, η οποία δεν μπορεί να είναι μικρότερη των τριών (3) ετών από την εγκριτική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Χ.Α.Α. για την εισαγωγή στη ΝΕ.Χ.Α. των μετοχών της και (γ) κάθε σχετικός όρος με τη μεταβίβαση μετοχών του άρθρου 9 της παρούσας. Η Σύμβαση αυτή υποβάλλεται στο Χ.Α.Α. μαζί με τα λοιπά δικαιολογητικά της αίτησης εισαγωγής.

3. Η Εταιρεία, πριν τη λήξη του συμβατικού χρόνου, θα πρέπει πάντοτε να έχει ορίσει έναν τουλάχιστον Ειδικό Διαπραγματευτή, τον ίδιο ή άλλο, και να τον έχει γνωστοποιήσει στο Χ.Α.Α. και στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

4. Ο Ειδικός Διαπραγματευτής δεν επιτρέπεται να αναλάβει την ειδική διαπραγμάτευση μετοχών Εταιρείας συνδεδεμένης με αυτόν κατά την έννοια του άρθρου 42ε του Κ.Ν. 2190/20.

"Αρθρο 9

[1. Πριν την έναρξη διαπραγμάτευσης των μετοχών σύμφωνα με τις μεθόδους 1, 2 και 3 της απόφασης 18/15- 1-99 του Διοικητικού Συμβουλίου του Χ.Α.Α., όπως ισχύει, η εταιρεία οφείλει να διασφαλίσει ότι ο ορισμένος ή οι ορισμένοι από αυτήν Ειδικός Διαπραγματευτής ή Ειδικοί Διαπραγματευτές κατέχουν συνολικά ποσότητα μετοχών ίση με το τέσσερα τοις εκατό (4%) του συνολικού αριθμού των εισηγμένων στη ΝΕ.Χ.Α. μετοχών της.

2. Η συναλλαγή, με την οποία μεταβιβάζεται το ποσοστό αυτό, εφόσον γίνει μετά την εισαγωγή των μετοχών της εταιρείας και προ τριών εργάσιμων ημερών από την έναρξη διαπραγμάτευσης των μετοχών σύμφωνα με τις μεθόδους 1, 2 και 3 της απόφασης 18/15.1.99 του Διοικητικού Συμβουλίου του Χ.Α.Α., όπως ισχύει, διενεργείται σύμφωνα με τη μέθοδο 8α της υπ` αριθμ. 18/15.1.99 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Χ.Α.Α., όπως ισχύει].

***ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Οι εντός παρ. 1 και 2 του παρόντος άρθρου ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΑΝ με το άρθρο 2 της αποφ. 11/343/2005 Δ.Σ. Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (ΦΕΚ 901 Β΄/2005)

1.(3). Μετά την έναρξη διαπραγμάτευσης των μετοχών σύμφωνα με τις μεθόδους 1, 2 και 3 της απόφασης 18/15.1.99 του Διοικητικού Συμβουλίου του Χ.Α.Α., όπως ισχύει, μεταβίβαση δεσμευμένων μετοχών στον ή στους ειδικούς διαπραγματευτές είναι δυνατή κατόπιν αποφάσεως του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, με την οποία εγκρίνεται η αποδέσμευση και μεταβίβαση των μετοχών αυτών. Η ως άνω έγκριση παρέχεται αποκλειστικά σε έκτακτες και πλήρως αιτιολογημένες περιπτώσεις, που παρουσιάζονται αναλυτικά από τον Ειδικό Διαπραγματευτή σε σχετική επιστολή, που υποβάλλει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Η μεταβίβαση των μετοχών διενεργείται σύμφωνα με τη μέθοδο 8β της υπ` αριθμ. 18/15.1.99 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Χ.Α.Α., όπως ισχύει.

2. (4). Ο Ειδικός Διαπραγματευτής ή οι Ειδικοί Διαπραγματευτές δεν δύνανται να αποκτούν, συνολικά, με οποιονδήποτε τρόπο ποσότητα δεσμευμένων μετοχών, που να υπερβαίνει το 1/4 των δεσμευμένων μετοχών της εταιρείας για όσο διάστημα διαρκεί η δέσμευσή τους.

3. (5). Στοιχεία για τις ανωτέρω μεταβιβάσεις αναγράφονται στο Ημερήσιο Δελτίο Τιμών της ίδιας ημέρας με ένδειξη του τρόπου σύναψής τους και του λόγου για τον οποίο καταρτίσθηκαν."

*** Το εντός " " άρθρο 9 αντικαταστάθηκε ως άνω με την Απόφαση 9/188/4.4.2000 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (ΦΕΚ Β`586/3/5/00)

***: Οι εντός " " παρ.1 και 2 του παρόντος άρθρου ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΑΝ με το άρθρο 2 της αποφ. 11/343/2005 Δ.Σ. Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (ΦΕΚ 901 Β΄/2005) και οι λοιπές παράγραφοι 3,4 και 5 αναριθμήθηκαν σε 1, 2 και 3 αντίστοιχα. Η ισχύς του καταργητικού άρθρου 2 της αποφ. 11/343/2005 Δ.Σ. Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αρχίζει την 1η Ιουλίου 2005.

Αρθρο 10
Καταγγελία Σύμβασης Ειδικής Διαπραγμάτευσης - Αντικατάσταση Ειδικού Διαπραγματευτή

1. Η Σύμβαση Ειδικής Διαπραγμάτευσης δύναται να καταγγελθεί από την Εταιρεία ή τον Ειδικό Διαπραγματευτή για σπουδαίο λόγο.

2. Τα αποτελέσματα της καταγγελίας και η λύση της ανωτέρω σύμβασης επέρχονται το αργότερο μετά από την παρέλευση ενός μηνός από την επίδοση της καταγγελίας προς τον συμβαλλόμενο στον οποίο απευθύνεται, αλλά οπωσδήποτε προ της κατά την παράγραφο 3 του παρόντος άρθρου αντικατάστασης του Ειδικού Διαπραγματευτή.

3. Στην ανωτέρω περίπτωση, η Εταιρεία υποχρεούται να αντικαταστήσει άμεσα τον Ειδικό Διαπραγματευτή και πάντως εντός του παραπάνω αναφερομένου χρονικού διαστήματος και να γνωστοποιήσει στο Χ.Α.Α. και στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τον αντικαταστάτη και τους λόγους αντικατάστασης.

4. Στην περίπτωση αφαίρεσης από το Χ.Α.Α. της ιδιότητας του Ειδικού Διαπραγματευτή από Μέλος σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 2 της παρούσας, η Εταιρεία υποχρεούται να προβεί σε άμεση αντικατάσταση του Ειδικού Διαπραγματευτή και να γνωστοποιήσει στο Χ.Α.Α. και στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τον αντικαταστάτη.

5. Το Χ.Α.Α. δημοσιοποιεί άμεσα στο Ημερήσιο Δελτίο Τιμών, την για οποιαδήποτε αιτία παύση διενέργειας ειδικής διαπραγμάτευσης σε μετοχή από Μέλος του.

Αρθρο 11
Ισχύς

Η παρούσα απόφαση ισχύει από την ημερομηνία λήψης της.

Από τις διατάξεις της παρούσας απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού.

Η παρούσα να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ο Πρόεδρος
ΣΤΑΥΡΟΣ Β. ΘΩΜΑΔΑΚΗΣ