Αρ.Πρωτ Γ32/2005 (20/12/2005)

Χορήγηση αδειών σε ασθενείς ασφαλισμένους μας που περιθάλπονται στις κλινικές και τα ιδρύματα χρονίως πασχόντων.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΓΕΝΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ: Αρ.Πρωτ.: Γ32/85/20.12.05
ΘΕΜΑ:

Χορήγηση αδειών σε ασθενείς ασφαλισμένους μας που περιθάλπονται στις κλινικές και τα ιδρύματα χρονίως πασχόντων.

Με αφορμή παράπονα - καταγγελίες από συγγενείς ασθενών ασφαλισμένων μας που νοσηλεύονται σε συμβεβλημένα με το Ι.Κ.Α. θεραπευτήρια χρονίων παθήσεων, οι οποίοι αναφέρουν ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τις άδειες εξόδου των συγγενών που περιθάλπονται επισημαίνουμε τα ακόλουθα:

Το γεγονός ότι το ΙΚΑ δεν καλύπτει το τροφείο τις ημέρες που ο ασθενής είναι εκτός κλινικής με άδεια, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποτελεί λόγο στέρησης αδείας σε άτομα που νοσηλεύονται επί χρόνια στις κλινικές και τα ιδρύματα αυτού του είδους.

Η τακτική που ακολουθείται από ορισμένες κλινικές και ιδρύματα όπως καταγγέλλεται από τους ασφαλισμένους μας δηλαδή να μην ξαναβρίσκουν οι τρόφιμοι τα κρεβάτια τους, όταν επιστρέφουν από άδεια (διακοπών διανυκτέρευσης) και να είναι υποχρεωμένοι να μπαίνουν σε λίστα αναμονής, λειτουργεί απαγορευτικά στο να πάρουν άδεια εξόδου, την οποία θεωρούμε, ότι τα άτομα αυτά την έχουν ανάγκη περισσότερο από κάθε άλλον, για λόγους ψυχολογικούς.

Επειδή θεωρούμε ότι:

1. Ότι η συγκεκριμένη τακτική στις περιπτώσεις που ακολουθείται έρχεται σε αντίθεση με την Ιατρική επιστήμη και δεοντολογία

2. Το οικονομικό όφελος δεν μπορεί να είναι πάντα πάνω από τα ανθρώπινα συναισθήματα και ανάγκες, ειδικά όταν πρόκειται για άτομα με αναπηρίες που ζουν επί χρόνια σε ιδρύματα και έχουν στερηθεί το οικογενειακό περιβάλλον.

3. Η ψυχολογική στήριξη των ατόμων αυτών που νοσηλεύονται σε αυτού του είδους τις κλινικές και ιδρύματα πρέπει να αποτελεί άμεση προτεραιότητα

Παρακαλούμε στο εξής να μην υπάρξουν εμπόδια στη χορήγηση άδειας σε ασθενείς ασφαλισμένους μας, οι οποίοι θα πρέπει να ξαναβρίσκουν το κρεβάτι τους όταν επιστρέφουν. Σε διαφορετική περίπτωση η Διοίκηση θα αναγκασθεί να επανεξετάσει την συνεργασία με τις κλινικές και τα ιδρύματα που δεν συμμορφώνονται.