Αρ.Πρωτ Τ00/2009 (19/11/2009)

Συμπληρωματικές οδηγίες για την παρακράτηση και απόδοση των εισφορών ασθενείας υπέρ του ΤΑΥΤΕΚΩ/Τομέα Ασθένειας Προσωπικού Εμπορικής Τράπεζας Ελλάδας (ΤΑΠΕΤΕ) από τις συντάξεις του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και του ΕΤΕΑΜ [παρ. 1, άρθρ. 15 του Ν. 3607/2007].
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα 19/11/2009
ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ Αρ.Πρωτ.: ΤΟΟ/ΦΓ/493
ENIAIO TAMEIO ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΓΕΝ.Δ/ΝΣΕΙΣ ΑΣΦ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΟΙΚ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
Δ/ΝΣΕΙΣ: ΠΑΡΟΧΩΝ ΑΣΦ/ΣΗΣ-ΕΣΟΔΩΝ ΟΙΚ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ
ΤΜΗΜΑΤΑ:- ΚΥΡΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
- ΣΥΓΧ/ΝΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ & ΕΠΑΓΓΚΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ & ΕΙΔΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
- ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡ/ΘΗΣΗΣ ΛΟΓ/ΣΜΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ & ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΑΝΑΦΟΡΩΝ

ΘΕΜΑ: Συμπληρωματικές οδηγίες για την παρακράτηση και απόδοση των εισφορών ασθενείας υπέρ του ΤΑΥΤΕΚΩ/Τομέα Ασθένειας Προσωπικού Εμπορικής Τράπεζας Ελλάδας (ΤΑΠΕΤΕ) από τις συντάξεις του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και του ΕΤΕΑΜ [παρ. 1, άρθρ. 15 του Ν. 3607/2007].

ΣΧΕΤ: Εγκύκλιοι 23/2008 και 53, 55, 72/2006

Με αφορμή τις σοβαρές αποκλίσεις που διαπιστώθηκαν στην πράξη από την ορθή εφαρμογή των οδηγιών της Εγκυκλίου 23/2008 σχετικά με το θέμα, επισημαίνουμε συμπληρωματικά τα εξής:

1. Οι σχετικές διατάξεις της παρ. 1 του άρθ. 15 Ν. 3607/07 αφορούν αποκλειστικά στους έως 31/12/2004 προσληφθέντες υπαλλήλους της Εμπορικής Τράπεζας Ελλάδας, που ασφαλίζονται για κύρια σύνταξη στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και για επικουρική σύνταξη ασφαλίζονταν έως 17/4/06 στο ΤΕΑΠΕΤΕ, ενώ από 18/4/06 και μετά ασφαλίζονται στο ΕΤΕΑΜ και στο ΕΤΑΤ (άρθ. 26 παρ. 1 του Ν. 3455/06).

2. Με την Εγκύκλιο 72/2006 σας δόθηκαν αναλυτικές οδηγίες για την επικουρική ασφάλιση των υπαλλήλων της Εμπορικής Τράπεζας, με την εξής διάκριση: (α) των προσληφθέντων μέχρι 31/12/2004 και (β) των προσλαμβανομένων από 1/1/2005 και μετά, οι οποίοι από 14/7/2005 υπήχθησαν υποχρεωτικά και αυτοδίκαια στην επικουρική ασφάλιση του ΕΤΕΑΜ ( άρθ. 58 παρ. 1 Ν. 3371/05).

3. Με τις Εγκυκλίους 53 και 55/2006 σας κοινοποιήθηκαν οι διατάξεις της παρ. 1 του άρθ. 26 του Ν. 3455/06 για την υπαγωγή των συνταξιούχων του ΤΕΑΠΕΤΕ στο ΕΤΕΑΜ από 18/4/06 και μετά, μαζί με το Καταστατικό του ΤΕΑΠΕΤΕ και σας δόθηκαν οδηγίες για την αντιμετώπιση των σχετικών συνταξιοδοτικών περιπτώσεων.

4. Όπως είναι γνωστό, η καταβολή των προερχόιιενων από το ΤΕΑΠΕΤΕ συντάξεων του ΕΤΕΑΜ (προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος ή σύνταξης) εξακολουθεί να διενεργείται ιιέχρι σήιιερα μέσω της Μηχανογράφησης του ΤΕΑΠΕΤΕ, εξαιρουμένων των συνταξιοδοτικών περιπτώσεων που διαβιβάζονται στα κατά τόπους αρμόδια Υποκ/τα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ [με σχηματισμό υποφακέλλων από το Κλιμάκιο υπαλλήλων του ΕΤΕΑΜ που έχει τοποθετηθεί στην έδρα του ΤΕΑΠΕΤΕ (Νίκης 23 - 105 57 Αθήνα)] μετά από την αυτόματη διακοπή τους από το Μηχ/κό Σύστημα του ΤΕΑΠΕΤΕ λόγω λήξης (α) της αναπηρίας ορισμένου χρόνου, (β) των διαφόρων επιδομάτων που χορηγούσε το ΤΕΑΠΕΤΕ και (γ) εξαιτίας του επελθόντα μετά την υπαγωγή θανάτου συντ/χου.

5.Όσον αφορά ειδικότερα στην παρακράτηση και απόδοση των εισφορών ασθενείας υπέρ του κλάδου ασθένειας του Ταμείου Ασθένειας Προσωπικού Εμπορικής Τράπεζας Ελλάδας (ΤΑΠΕΤΕ) [που από 1/10/08 εντάχθηκε ως Τομέας Ασθένειας Προσωπικού ΕΤΕ στο ΤΑΥΤΕΚΩ ( άρθ. 70 παρ. 3Γ περ. στ΄ Ν. 3655/08], στην ΕΓΚ.23/2008 σας επισημάνθηκε ότι έως τις 18/4/06 τη σχετική παρακράτηση (ποσοστό 3%) και απόδοση στο ΤΑΠΕΤΕ διενεργούσε αποκλειστικά το ΤΕΑΠΕΤΕ επί του ακαθάριστου αρχικού ποσού της προσυνταξιοδοτικής παροχής, όπως αυτό διαμορφωνόταν με τους εκάστοτε ανακαθορισμούς, είτε ο συντ/χος λάμβανε σύνταξη από τον κύριο φορέα, είτε όχι και επομένως στις συντάξεις του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ δεν γινόταν καμιά παρακράτηση για τον κλάδο ασθένειας [σχετ.το με αρ. Α30/472/2-2-1990 Γενικό Έγγραφο του Τμήματος Ειδικών Θεμάτων της Δ/νσης Ασφάλισης].

• Με βάση τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 1 του άρθ. 15 του Ν. 3607/07 από 18/4/06 και εφεξής, διακρίνονται οι ακόλουθες περιπτώσεις:

Α. (α). Συνταξιούχοι ΤΕΑΠΕΤΕ [γήρατος, αναπηρίας επ΄αόριστον, θανάτου] που συνταξιοδοτήθηκαν από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ πριν από τις 18/4/06

(β). Συνταξιούχοι προσυνταξιοδοτικής παροχής ΤΕΑΠΕΤΕ [γήρατος, αναπη-πηρίας επ΄αόριστον] που συνταξιοδοτήθηκαν ή θα συνταξιοδοτηθούν από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μετά τις 18/4/06 (γ).Συνταξιούχοι προσυνταξιοδοτικής παροχής ΤΕΑΠΕΤΕ [αναπηρίας ορισμένου χρόνου] που το σχετικό δικαίωμά τους λήγει μετά τις 18/4/06 (δ). Συνταξιούχοι ΤΕΑΠΕΤΕ [είτε προσυνταξιοδοτικής παροχής είτε με συντα-ξιοδότηση από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ] των οποίων επήλθε ή θα επέλθει ο θάνατος μετά τις 18/4/06 Β. (α). Εν ενεργεία υπάλληλοι της Εμπορικής Τράπεζας, προσληφθέντες έως 31/12 2004 που ζητούν πρώτη φορά να συνταξιοδοτηθούν από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, το ΕΤΕΑΜ και το ΕΤΑΤ, μετά τις 18/4/06. (β). Εν ενεργεία υπάλληλοι της Εμπορικής Τράπεζας, προσληφθέντες έως 31/12/2004, που ζητούν να συνταξιοδοτηθούν πρώτη φορά μετά τις 18/4/06 από το ΕΤΑΤ [προσυνταξιοδοτική παροχή]

Η ορθή αντιμετώπιση των ανωτέρω περιπτώσεων, αναφορικά με το θέμα, είναι η ακόλουθη:

Α(α ): Δεν θα γίνεται παρακράτηση εισφορών κλάδου ασθένειας υπέρ ΤΑΥΤΕΚΩ/ΤΑΠΕΤΕ στις συντάξεις του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, για όσο χρόνο η καταβολή των συντάξεων του ΕΤΕΑΜ (ΤΕΑΠΕΤΕ) διενεργείται μέσω του Μηχ/κού συστήματος του Ταμείου αυτού, δεδομένου ότι η σχετική παρακράτηση γίνεται αυτόματα στο συνολικό ποσό της αρχικής προσυνταξιοδοτικής παροχής. Α(β): Ομοίως δεν θα γίνεται καμιά παρακράτηση για τον ίδιο λόγο. Α(γ): Επειδή με τη λήξη του σχετικού δικαιώματος διακόπτεται η καταβολή της σύνταξης μέσω του Μηχ/κού συστήματος του ΤΕΑΠΕΤΕ και διαβιβάζεται η περίπτωση στο αρμόδιο Υποκ/μα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για κρίση βάσει της νομοθεσίας του ΕΤΕΑΜ, εφόσον παραταθεί η σύνταξη αναπηρίας από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και κατά συνέπεια από το ΕΤΕΑΜ, η παρακράτηση και απόδοση των εισφορών κλάδου ασθένειας υπέρ ΤΑΥΤΕΚΩ/ΤΑΠΕΤΕ θα διενεργείται από το αρμόδιο Κέντρο Πληρωμής και στις δύο συντάξεις, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις. Α(δ): .Ομοίως, εφόσον μεταβιβασθεί η σύνταξη του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και του ΕΤΕΑΜ στα μέλη οικογένειας του θανόντα συντ/χου.

Β(α): Η παρακράτηση και απόδοση των εισφορών κλάδου ασθένειας υπέρ ΤΑΥΤΕΚΩ/ΤΑΠΕΤΕ θα γίνεται στις συντάξεις και των τριών φορέων [ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΕΤΕΑΜ και επί της διαφοράς του ποσού σύνταξης του ΕΤΑΤ]. Β(β): Η παρακράτηση και απόδοση των εισφορών κλάδου ασθένειας υπέρ ΤΑΥΤΕΚΩ/ΤΑΠΕΤΕ θα γίνεται από το ΕΤΑΤ στο συνολικό ποσό της προσυνταξιοδοτικής παροχής, μέχρις ότου οι ενδιαφερόμενοι συνταξιοδοτηθούν από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και το ΕΤΕΑΜ, οπότε η σχετική παρακράτηση θα γίνεται από τις συντάξεις και των τριών φορέων [ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΕΤΕΑΜ και επί της διαφοράς του ποσού σύνταξης του ΕΤΑΤ].

• Περαιτέρω, για διευκόλυνση των υπηρεσιών συντάξεων του Ιδρύματος αναφορικά με τη διάκριση των συνταξιοδοτικών περιπτώσεων των υπαλλήλων της Εμπορικής Τράπεζας σύμφωνα με τα παραπάνω, θα πρέπει:

κατά την υποβολή των αιτήσεών τους για τη χορήγηση σύνταξης από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και το ΕΤΕΑΜ (α) να προσκομίζουν υποχρεωτικά την κατά περίπτωση Βεβαίωση ασφάλισής τους στον κλάδο ασθένειας του ΤΑΥΤΕΚΩ/ΤΑΠΕΤΕ, σύμφωνα με τα σχετικά υποδείγματα που επισυνάπτονται στην ΕΓΚ. 23/2008 και (β) να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση στην οποία να αναφέρουν εάν έχουν συνταξιοδοτηθεί από το ΤΕΑΠΕΤΕ έως 17/4/06 ιιε βάση το προσυνταξιοδοτικό καθεστώς του Ταιιείου, ή εάν έχουν συνταξιοδοτηθεί από το ΕΤΑΤ ιιε βάση το ίδιο καθεστώς ιιετά τις 18/4/06, ή εάν ουδέποτε έλαβαν την εν λόγω προσυνταξιοδοτική παροχή.

στο σώμα της απόφασης συνταξιοδότησης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ να αναγράφονται υποχρεωτικά τα ακόλουθα πληροφοριακά στοιχεία: «Υπάλληλος Εμπορικής Τράπεζας, ημερομηνία πρόσληψης και αποχώρησης, συντ/χος προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος ΤΕΑΠΕΤΕ ή ΕΤΑΤ»

σε κάθε περίπτωση υπαλλήλου της Εμπορικής Τράπεζας που αποχωρεί από την εργασία του μετά τις 18/4/06 και αιτείται την χορήγηση σύνταξης από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και το ΕΤΕΑΜ, οι σχετικές αποφάσεις Δ/ντή του Υποκ/τος θα κοινοποιούνται υποχρεωτικά στο ΕΤΑΤ, είτε αυτός έχει καταστεί συντ/χος προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος του ΕΤΑΤ, είτε όχι.

• Τέλος, σας ενημερώνουμε σχετικά με την ορθή αναγγελία στη Μηχανογράφηση του Ιδρύματος των συντάξεων ΕΤΕΑΜ (ΤΕΑΠΕΤΕ), που σύμφωνα με όσα αναφέραμε αναλυτικά παραπάνω καταβάλλονται από τα Κέντρα Πληρωμής των κατά τόπους αρμόδιων Υποκ/των του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ - η πλειονότητα των οποίων καταβάλλονται μέχρι σήμερα με χειρόγραφες εντολές-, ότι σύντομα θα ακολουθήσουν από τη Δ/νση Εκμετάλλευσης συμπληρωματικές στο με αρ.ΣΟ 1/206/31-10-2008 Γενικό Έγγραφο οδηγίες και Νομικές Βάσεις.

Επομένως, μέχρι να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αναγγελία στο Μηχ/κό σύστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ του συνόλου των εν λόγω συντάξεων, ώστε η απόδοση των εισφορών κλάδου ασθένειας υπέρ του ΤΑΥΤΕΚΩ/ΤΑΠΕΤΕ να διενεργείται κεντρικά από τη Δ/νση Οικονομικών Υπηρεσιών βάσει των σχετικών μηχ/κών καταστάσεων (σελ. 3 της Εγκ. 23/2008), η σχετική απόδοση θα διενεργείται από τα αρμόδια Κέντρα Πληρωμής Συντάξεων κατά τα γνωστά.

ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΓΡΑΜ/ΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΒΕΛΛΑΣ ΡΟΥΜΠΛΗ ΦΩΤΕΙΝΗ