Αρ.Πρωτ 1002102/2003 (04/08/2003)

Απαλλαγή επιχειρήσεων από το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, για το διάστημα που βρίσκονται στο προπαρασκευαστικό στάδιο έναρξης εργασιών.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 4 Αυγούστου 2003
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Αρ.Πρωτ.: 1002102/6/0013
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ  
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ  
ΤΜΗΜΑ: Φ.Μ.Α.Π.  

ΘΕΜΑ:

Απαλλαγή επιχειρήσεων από το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, για το διάστημα που βρίσκονται στο προπαρασκευαστικό στάδιο έναρξης εργασιών.

Σχετικά με το πιο πάνω θέμα σας γνωρίζουμε ότι το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (Β΄ τμήμα) εξέδωσε την 640/2002 γνωμοδότηση του, που έγινε δεκτή από τον Υφυπουργό Οικονομικών (φωτοτυπία επισυνάπτεται) και στην οποία αναφέρονται τα εξής:

1. Στην έννοια των κτισμάτων και των κατασκευών που απαλλάσσονται από το Φ.Μ.Α.Π. σύμφωνα με τη περ. δ΄ του άρθρου 23 Ν. 2459/1997, ως ιδιοχρησιμοποιούμενα από της πάσης φύσεως επιχειρήσεις για την παραγωγή, περιλαμβάνονται και τα κτίσματα εκείνα επί των οποίων γίνονται οι απαραίτητες εργασίες (επισκευές, επεκτάσεις, ανανέωση εξοπλισμού - μηχανημάτων), για το αναγκαίο και εύλογο χρονικό διάστημα που απαιτείται μέχρι την έναρξη της παραγωγικής διαδικασίας.

2. Από τα ανωτέρω, σύμφωνα με το πνεύμα του νομοθέτη που καθιέρωσε την απαλλαγή ώστε να εξυπηρετηθεί πληρέστερα η αναπτυξιακή πολιτική που εφαρμόζει το κράτος, συνάγεται ότι απαλλάσσεται από το ΦΜΑΠ. κάθε επιχείρηση για τα κτίσματα των ακινήτων της, που θα ιδιοχρησιμοποιούνται για την παραγωγή, καθώς και για τα λοιπά συστατικά του εδάφους, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα μηχανήματα και γενικά οι κατασκευές, κατά το διάστημα του προπαρασκευαστικού σταδίου που απαιτείται για την προετοιμασία των εγκαταστάσεων, προκειμένου ν΄ αρχίσει ή ν΄ αποκατασταθεί η παραγωγή.

3. Τα αυτά συνακόλουθα ισχύουν και προκειμένου για κτίσματα ξενοδοχειακών επιχειρήσεων (που ρητά αναφέρονται στην περ. δ΄ του άρθρου 23), ειδικά σε περιπτώσεις που η επιχείρηση είναι σε αδράνεια, λόγω μερικής ή ολικής ανακατασκευής. Στην περίπτωση αυτή θα χορηγείται και η απαλλαγή του επόμενου εδαφίου (περ. ε΄, άρθ. 23, Ν. 2459/1997) για το 50% της αξίας των γηπέδων, για το απολύτως αναγκαίο χρονικό διάστημα που απαιτείται μέχρι την αποπεράτωση των επισκευών, προκειμένου να επαναλειτουργήσει για τουριστική εκμετάλλευση.

4. Επισημαίνεται ότι η συνδρομή των προϋποθέσεων για τη χορήγηση της απαλλαγής στις περιπτώσεις αυτές και του εύλογου χρόνου, ανήκει στις αρμοδιότητες του φορολογικού ελέγχου.

5. Οι Προϊστάμενοι των Δ.Ο.Υ. καθώς και των Ελεγκτικών Κέντρων παρακαλούνται να διανείμουν την παρούσα στα αρμόδια Τμήματα και οι κ. Επιθεωρητές στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους να μεριμνήσουν για την ορθή και ομοιόμορφη εφαρμογή της.