Αρ.Πρωτ 1004314/2000 (14/02/2000)

Τεκμήριο αγοράς ακινήτου από αλλοδαπό.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΑθήνα, 14 Φεβρουαρίου 2000
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Αρ.Πρωτ.: 1004314/96/Α0012
ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ  
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛ. ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ  

ΘΕΜΑ:

Τεκμήριο αγοράς ακινήτου από αλλοδαπό.

Απαντώντας στην από 14-1-2000 αίτησή σας, σχετικά με το θέμα, σας πληροφορούμε τα εξής:

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτωσης γ΄ του άρθρου 17 του Ν. 2238/1994 για τον προσδιορισμό του ποσού του τεκμηρίου απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, λαμβάνονται υπόψη μεταξύ άλλων και τα χρηματικά ποσά που καταβάλλονται για αγορά ακινήτων.

2. Όπως προκύπτει από τις ίδιες διατάξεις εάν ποσό τεκμαρτής δαπάνης προκειμένου για αγορά ακινήτου με βάση οριστικό συμβόλαιο θα λαμβάνεται η αντικειμενική αξία του ακινήτου εφόσον βέβαια αυτή είναι μεγαλύτερη της αξίας που αναγράφεται στο συμβόλαιο. Στο ποσό της αντικειμενικής αξίας θα προστεθούν και τα λοιπά έξοδα που κατέβαλε ο φορολογούμενος λόγω της υπόψη αγοράς (φόρο, συμβολαιογραφικά έξοδα, κτλ).

Εξαιρείται η δαπάνη για την αγορά από ενήλικο, με δικαίωμα πλήρους κυριότητας, από αυτόν οικοδομής, ως πρώτης κατοικίας εφόσον η επιφάνειά της δεν υπερβαίνει τα 120 τμ. Δεν θεωρείται ότι αποκτιέται πρώτη κατοικία αν ο υπόχρεος, ο άλλος σύζυγος και τα τέκνα που τους βαρύνουν σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 7 έχουν δικαίωμα πλήρους κυριότητας ή ισόβιας επικαρπίας ή οίκησης, εξ ολοκλήρου ή επί ιδανικού μεριδίου, σε άλλη οικία ή οικίες, εφόσον το άθροισμα της συνολικής επιφάνειας που τους αντιστοιχεί υπερβαίνει τα 85 τμ προκειμένου για άγαμο, διαζευγμένο ή χήρο και τα 70 τμ προκειμένου για έγγαμο. Η επιφάνεια αυτή προσαυξάνεται κατά 15 τμ για καθένα τέκνο που βαρύνει τον υπόχρεο ή τον άλλο σύζυγο.

3. Επιπλέον, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 19 του Ν. 2238/1994 δεν απαιτείται η δικαιολόγηση της απόκτησης του συναλλάγματος, μεταξύ άλλων και για τα πρόσωπα που κατοικούν μονίμως στο εξωτερικό.

4. Από τα παραπάνω προκύπτει ότι εφόσον έχετε άλλη κατοικία στο εξωτερικό ή στην Ελλάδα η οποία θα είναι μεγαλύτερη από 35 τμ ή 70 τμ κτλ ανάλογα με την οικογενειακή σας κατάσταση θα αποτελεί τεκμήριο αγοράς για σας το οποίο μπορείτε να το καλύψετε μόνο με την υποβολή μοναδικών βεβαιώσεων εισαγωγής και δραχμοποίησης συναλλάγματος χωρίς να απαιτείται η δικαιολόγηση της απόκτησής του.

Ακριβές αντίγραφο ΜΕ Ε.Υ.
Η Προϊστάμενη της Γραμματείας Ο Διευθυντής
  Δ. ΚΟΥΝΑΔΗΣ