Αρ.Πρωτ 1005755/2003 (30/07/2003)

Υποχρέωση των εξ απογραφής κληρονόμων για υποβολή δήλωσης φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας και καταβολή φόρου.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 30 Ιουλίου 2003
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Αρ.Πρωτ.: 1005755/353/0013
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ  
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ  
ΤΜΗΜΑ Φ.Μ.Α.Π.  

Θέμα:

Υποχρέωση των εξ απογραφής κληρονόμων για υποβολή δήλωσης φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας και καταβολή φόρου.

1. Σχετικά με το πιο πάνω θέμα, σας γνωρίζουμε ότι το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (Β΄ Τμήμα) εξέδωσε την 731/2002 γνωμοδότηση, έγινε δεκτή οπό τον Υφυπουργό Οικονομικών (φωτοτυπία επισυνάπτεται) και στην οποία - μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:

α. Μετά την αποδοχή της κληρονομιάς με το ευεργέτημα της απογραφής, αποχωρίζονται μεν αναδρομικά από την επαγωγή η κληρονομιά και η ατομική περιουσία του κληρονόμου, αλλά εξακολουθεί αυτός να είναι καθολικός διάδοχος του αποβιώσαντος και κύριος των κληρονομιαίων.

β. Ο εξ απογραφής κληρονόμος διοικεί την ομάδα κληρονομιάς όχι ως ο αλλότρια περιουσία, αλλά ως κύριος αυτής και κατά συνέπεια έχει υποχρέωση να υποβάλλει δήλωση φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας και να καταβάλλει το σχετικό φόρο.

2. Από τα ανωτέρω συνάγεται, ότι ο εξ απογραφής κληρονόμος, άσχετα με το γεγονός ότι ευθύνεται μέχρι το ενεργητικό της κληρονομιάς για τις υποχρεώσεις αυτής και άσχετα με το εάν έχει ολοκληρωθεί η απογραφή ή όχι, σε κάθε περίπτωση έχει υποχρέωση υποβολής δήλωσης φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας και καταβολής φόρου και συνυπολογίζονται τα ακίνητα της κληρονομιάς με τα λοιπά ακίνητα που ενδεχομένως του ανήκουν.

3. Οι Προϊστάμενοι των ΔΟΥ καθώς και των Ελεγκτικών Κέντρων παρακαλούνται να διανείμουν την παρούσα στα αρμόδια τμήματα και οι κ. Επιθεωρητές στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους να μεριμνήσουν για την ορθή και ομοιόμορφη εφαρμογή της.