Αρ.Πρωτ 1006366/2002 (31/01/2002)

Ωφέλεια σε περίπτωση διακοπής της δραστηριότητας επιχείρησης και εγκατάσταση στον ίδιο χώρο νέας επιχείρησης με το ίδιο αντικείμενο.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΑθήνα, 31 Ιανουαρίου 2002
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Αρ.Πρωτ.: 1006366/131/Α0012
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ  
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡ. ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ (Δ. 12)  
ΤΜΗΜΑ Α ΄  

ΘΕΜΑ :

Ωφέλεια σε περίπτωση διακοπής της δραστηριότητας επιχείρησης και εγκατάσταση στον ίδιο χώρο νέας επιχείρησης με το ίδιο αντικείμενο.

Σε απάντηση της από ........ αίτησης σας, σχετικά με το παραπάνω θέμα, σας πληροφορούμε τα ακόλουθα:

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της υποπερίπτωσης ββ΄ της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 13 του N. 2238/1994 φορολογείται αυτοτελώς λογιζόμενο ως εισόδημα κάθε κέρδος ή ωφέλεια που προκύπτει από τη μεταβίβαση εταιρικών μερίδων ή μεριδίων, ποσοστών συμμετοχής σε κοινωνία αστικού δικαίου που ασκεί επιχείρηση ή επάγγελμα, σε κοινοπραξία, εκτός κοινοπραξίας τεχνικών έργων, της παραγράφου 2 του άρθρου 2 του Κ.Β.Σ.

2. Επίσης, σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτωσης β΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 13 του Ν. 2238/1994, φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστή 30%, μεταξύ άλλων και το κέρδος ή ωφέλεια που προκύπτει από παραίτηση από μισθωτικά δικαιώματα.

3. Τέλος, σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτωσης ζ΄ της παραγράφου 3 του άρθρου 28 του Ν. 2238/1994 ως εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις θεωρείται και η πραγματοποιηθείσα αυτόματη υπερτίμηση του πάγιου κεφαλαίου που χρησιμοποιείται στην επιχείρηση.

4. Όπως έχει γίνει δεκτό από τη Διοίκηση, σε περίπτωση που επιχείρηση κάνει έναρξη εργασιών, μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα π.χ έξι (6) μηνών, στον ίδιο χώρο και με το ίδια ή συναφές αντικείμενο με αυτό που είχε άλλη επιχείρηση που λειτουργούσε στο χώρο αυτό και η οποία διέκοψε τις εργασίες της, τότε, καταρχάς, πρέπει να διερευνηθεί το θέμα της φορολογίας, τυχόν, υπεραξίας από την έμμεση αυτή μεταβίβαση.

5. Επίσης, όπως έχει γίνει δεκτό από τη Διοίκηση (1037214/689/Α0012/7-5-2001) εφόσον η επιχείρηση που ασκούσε το ίδιο επάγγελμα προηγουμένως στο χώρο αυτό δεν διέκοψε τις εργασίες της, αλλά τις μετέφερε αλλού, δεν τίθεται θέμα εφαρμογής των διατάξεων της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 13 του Ν. 2238/1994.

Ακόμη θα έχουν εφαρμογή οι διατάξεις της περίπτωσης γ΄ της παραγράφου 3 του άρθρου 28 του Ν. 2238/1994.

6. Ανάλογα εφαρμόζονται τα παραπάνω και στην περίπτωση που εταιρία υπεκμισθώνει σε άλλη εταιρία με το ίδιο αντικείμενο εργασιών το χώρο που ασκούσε τη δραστηριότητα της (εφόσον επιτρέπεται από τις οικείες διατάξεις του Κ.Β.Σ. περί συστέγασης επιχειρήσεων) διακόπτοντας μεν αυτή, χωρίς όμως να προβεί και σε λύση της νομικής της προσωπικότητας, καθόσον για να υπάρχει η έννοια της «μεταβίβασης Επιχείρησης» προαπαιτούμενο είναι να υπάρχει το αντικείμενο της μεταβίβασης που στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπάρχει λόγω της μη λύσης της εταιρίας.

7. Ανεξάρτητα όμως από τα παραπάνω, αν πρόκειται για εικονική μη λύση του νομικού προσώπου, με σκοπό την καταστρατήγηση των φορολογικών διατάξεων, δηλαδή λύση της εταιρίας μετά την πάροδο εύλογου χρονικού διαστήματος από την υπεκμίσθωση π.χ. εντός εξαμήνου κτλ., τότε, ο αρμόδιος Προϊστάμενος Δ.Ο.Υ. θα πρέπει να προβεί στους σχετικούς καταλογισμούς.