Αρ.Πρωτ 1026206/2003 (21/11/2003)

Οι αμοιβές που λαμβάνει εταίρος Ε.Π.Ε. λόγω των παρεχομένων σε αυτή φορολογικών συμβουλών, δεν εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα της όταν για τις υπηρεσίες αυτές δεν είναι ασφαλισμένος σε κάποιο ασφαλιστικό οργανισμό ή ταμείο.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΑθήνα 21 Νοεμβρίου 2003
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Αρ.Πρωτ.: 1026206/10267/Β0012
ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ  
Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛ. ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ  
ΤΜΗΜΑ: Β΄  

ΘΕΜΑ:

Οι αμοιβές που λαμβάνει εταίρος Ε.Π.Ε. λόγω των παρεχομένων σε αυτή φορολογικών συμβουλών, δεν εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα της όταν για τις υπηρεσίες αυτές δεν είναι ασφαλισμένος σε κάποιο ασφαλιστικό οργανισμό ή ταμείο.

Απαντώντας στη σχετική αίτηση σας αναφορικά με το πιο πάνω θέμα, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις του δεύτερου εδαφίου της υποπερ. αα΄ της περ. α΄ της παρ. 12 του άρθρου 31 του Ν. 2238/1194, όπως οι διατάξεις αυτές προστέθηκαν με την παρ. 2 του άρθρου 5 του Ν. 3091/2002, στα γενικά έξοδα διαχείρισης τα οποία εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων, περιλαμβάνονται και οι μισθοί και οι κάθε είδους απολαβές των εταίρων των εταιρειών περιορισμένης ευθύνης, εφόσον τα πρόσωπα αυτά για τις υπηρεσίες που παρέχουν στις εταιρείες έχουν ασφαλιστεί σε οποιοδήποτε ασφαλιστικό οργανισμό ή ταμείο.

2. Περαιτέρω, με τις διατάξεις του δεύτερου εδαφίου της περ. στ΄ της παρ. 3 του άρθρου 28 του ίδιου πιο πάνω νόμου, οι οποίες προστέθηκαν με την παρ. 2 του άρθρου 8 του Ν. 3091/2002, θεωρείται ως εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις, ο μισθός και οι κάθε είδους απολαβές που καταβάλλονται από εταιρεία περιορισμένης ευθύνης σε εταίρους της για υπηρεσίες που παρέχουν σε αυτή, εφόσον οι εταίροι είναι ασφαλισμένοι για τις υπηρεσίες αυτές σε οποιονδήποτε ασφαλιστικό οργανισμό ή ταμείο εκτός του Ι.Κ.Α. Επί των εισοδημάτων αυτών ενεργείται παρακράτηση φόρου με συντελεστή 35% με βάση τις διατάξεις της περ. α΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 55 του ίδιου νόμου, όπως ισχύουν αυτές μετά την τροποποίηση τους με την παρ. 3 του άρθρου 8 το Ν. 3091/2002.

3. Επιπλέον, με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 48 του νόμου αυτού ορίζεται, ότι στο εισόδημα από ελευθέρια επαγγέλματα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, και οι αμοιβές από την άσκηση του επαγγέλματος του λογιστή ή φοροτέχνη. Στο ακαθάριστο ποσό των αμοιβών αυτών ενεργείται παρακράτηση φόρου με συντελεστή 20% βάσει των διατάξεων του πρώτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 58 του ίδιου νόμου.

4. Από τη σχετική αίτηση σας προκύπτει, ότι λογιστής - φοροτέχνης, ασφαλισμένος στο ΤΕΒΕ, κατέχει μερίδια Ε.Π.Ε. και παρέχει συγχρόνως σε αυτή υπηρεσίες (συμβουλές και οδηγίες σε θέματα φορολογίας εισοδήματος, Κ.Β.Σ., Φ.Π.Α., κα), για τις οποίες αμείβεται. Οι τυπικές δε εργασίες του λογιστή - φοροτέχνη (καταχωρίσεις στα βιβλία, κλπ.), εκτελούνται από άλλο λογιστή - μη εταίρο.

5. Από όλα όσα αναφέρθηκαν πιο πάνω προκύπτει, ότι η αμοιβή που καταβάλλει η υπόψη Ε.Π.Ε. στον συγκεκριμένο εταίρο της για τις υπηρεσίες που της παρέχει, δεν εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδα της καθόσον ο εταίρος αυτός είναι ασφαλισμένος στο ΤΕΒΕ, όχι για τις υπηρεσίες που προσφέρει στην εταιρεία αλλά λόγω του επαγγέλματος που ασκεί (λογιστής - φοροτέχνης). Συνεπεία δε της ασφαλίσεως του στο ΤΕΒΕ λόγω του επαγγέλματος του και όχι για τις παρεχόμενες στην Ε.Π.Ε. υπηρεσίες του, η αμοιβή του αποτελεί εισόδημα από ελευθέρια επαγγέλματα και όχι από εμπορικές επιχειρήσεις, στο ακαθάριστο ποσό της οποίας διενεργείται παρακράτηση φόρου 20%.

Ακριβές Αντίγραφο Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
Η Προϊσταμένη της Γραμματείας ΣΠ. ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ