Αρ.Πρωτ 1047102/2003 (18/12/2003)

Ωφέλεια σε περίπτωση μεταφοράς της δραστηριότητας επιχείρησης και εγκατάστασης στον ίδιο χώρο νέας επιχείρησης με συναφές αντικείμενο.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΑθήνα, 18 Δεκεμβρίου 2003
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Αρ.Πρωτ.: 1047102/985/Α0012
ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ  
Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ  
ΤΜΗΜΑ Α΄  

ΘΕΜΑ:

Ωφέλεια σε περίπτωση μεταφοράς της δραστηριότητας επιχείρησης και εγκατάστασης στον ίδιο χώρο νέας επιχείρησης με συναφές αντικείμενο.

Απαντώντας στην αίτησή σας, σχετικά με το παραπάνω θέμα, σας πληροφορούμε τα ακόλουθα:

1. Όπως έχει γίνει δεκτό από τη Διοίκηση για την εφαρμογή της περιπτ. α΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 13 του Ν. 2238/1994 σε περίπτωση που επιχείρηση κάνει έναρξη εργασιών, μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα π.χ. έξι (6) μηνών, στον ίδιο χώρο και με το ίδιο ή συναφές αντικείμενο με αυτό που είχε άλλη επιχείρηση που λειτουργούσε στο χώρο αυτό και η οποία διέκοψε τις εργασίες της, τότε, καταρχάς, πρέπει να διερευνηθεί το θέμα της φορολογίας, τυχόν, υπεραξίας από την έμμεση αυτή μεταβίβαση.

2. Επίσης, όπως έχει γίνει δεκτό από τη Διοίκηση (1037214/689/Α0012/7-5-2001) εφόσον η επιχείρηση που ασκούσε το ίδιο επάγγελμα προηγουμένως στο χώρο αυτό διέκοψε τις εργασίες της, αλλά τις μετέφερε αλλού, δεν τίθεται θέμα εφαρμογής των διατάξεων της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 13 του Ν. 2238/1994.

3. Περαιτέρω, ο όρος συναφές αντικείμενο εργασιών, για την εφαρμογή των πιο πάνω διατάξεων, όπως σας ενημερώσαμε και προφορικά, είναι θέμα πραγματικό και εξαρτάται κυρίως από το αν απευθύνεται στην ίδια κατηγορία πελατών.

4. Τέλος, διευκρινίζεται ότι η πώληση επίπλων σε σχέση με τις ξυλουργικές εργασίες, τα ξύλινα πατώματα και σκάλες εσωτερικού χώρου από ξύλο, δεν είναι συναφείς δραστηριότητες, γιατί το αντικείμενο εκμετάλλευσης είναι από το ίδιο υλικό (ξύλο) αλλά η τελική του μορφή καλύπτει διαφορετικές ανάγκες του αγοραστή, δηλαδή δεν απευθύνονται στην ίδια πελατεία.

Εξάλλου, στην περίπτωση που αναφέρεσθε η επιχείρηση που ασκούσε το ίδιο επάγγελμα προηγουμένως στο χώρο αυτό, δεν διέκοψε τις εργασίες της, αλλά τις μετέφερε αλλού, μετά από δικαστική απόφαση έξωσης.

5. Κατά συνέπεια και με βάση όσα αναφέρονται παραπάνω στην υπόψη περίπτωση που αναφέρετε στην αίτησή σας, δεν τίθεται θέμα εφαρμογής των διατάξεων της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 13 του Κ.Φ.Ε. αλλά ούτε και της περίπτωσης β΄ της ίδιας παραγράφου, δεδομένου ότι έχει εκδοθεί και σχετική δικαστική απόφαση κατά του προηγούμενου μισθωτή για μη πληρωμή των οφειλόμενων μισθωμάτων.