Αρ.Πρωτ 1061026/2002 (21/11/2002)

Φορολογική μεταχείριση αλλοδαπών εταιρειών που δεν αποκτούν μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΑθήνα, 21 Νοεμβρίου 2002
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Αρ.Πρωτ.: 1061026/10573/Β0012
ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ  
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛ. ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ (Δ12)  
ΤΜΗΜΑ Β΄  

ΘΕΜΑ:

Φορολογική μεταχείριση αλλοδαπών εταιρειών που δεν αποκτούν μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα.

ΣΧΕΤ: Η από 24.7.2002 αίτησή σας

Απαντώντας στη σχετική αίτησή σας αναφορικά με το πιο πάνω θέμα, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 107 του Ν. 2238/1994, κάθε νομικό πρόσωπο του άρθρου 101 υποχρεούται να υποβάλει δήλωση φόρου εισοδήματος στον αρμόδιο προϊστάμενο της δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας. Μεταξύ δε, των νομικών προσώπων του αναφερόμενου πιο πάνω άρθρου 101 είναι και οι αλλοδαπές επιχειρήσεις που λειτουργούν με οποιονδήποτε τύπο εταιρείας καθώς και οι κάθε είδους αλλοδαποί οργανισμοί που αποβλέπουν στην απόκτηση οικονομικών ωφελημάτων.

2. Περαιτέρω, με τις διατάξεις της περ. δ΄ της παρ. 1 του άρθρου 99 του ίδιου νόμου ορίζεται, ότι αντικείμενο του φόρου των πιο πάνω νομικών προσώπων είναι το καθαρό εισόδημα ή κέρδος, το οποίο προκύπτει από πηγή που βρίσκεται στην Ελλάδα, καθώς και το καθαρό κέρδος, το οποίο προκύπτει από τη μόνιμη εγκατάσταση της επιχείρησης στην Ελλάδα κατά την έννοια του άρθρου 100 του ίδιου νόμου.

3. Επίσης, με τις διατάξεις του πρώτου εδαφίου της περ. στ΄ της παρ. 1 του άρθρου 55 του Ν. 2238/1994, όπως ισχύουν με την αντικατάστασή τους με την παρ. 1 του άρθρου 15 του Ν. 2992/2002, ορίζεται, ότι οι δημόσιες υπηρεσίες, οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, κοινωφελή ιδρύματα και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου γενικά, κατά την προμήθεια κάθε είδους αγαθών ή παροχής υπηρεσιών από επιχειρήσεις, υποχρεούνται όπως, κατά την καταβολή ή την έκδοση της σχετικής εντολής πληρωμής της αξίας αυτών, παρακρατούν φόρο εισοδήματος, ο οποίος υπολογίζεται στο καθαρό ποσό της αξίας των αγαθών ή υπηρεσιών με συντελεστή ως ακολούθως:

Α) Ποσοστό ένα τοις εκατό (1%) για τα υγρά καύσιμα και τα προϊόντα καπνοβιομηχανίας (τσιγάρα)

Β) Ποσοστό τέσσερα τοις εκατό (4%) για τα λοιπά αγαθά και

Γ) Ποσοστό οκτώ τοις εκατό (8%) για την παροχή υπηρεσιών.

4. Από τη Διοίκηση έχει γίνει δεκτό ότι το εισόδημα που προκύπτει από πώληση αγαθών απευθείας από αλλοδαπή επιχείρηση προς τα αναφερόμενα νομικά πρόσωπα, δεν υπόκειται σε παρακράτηση φόρου, καθόσον αυτό, είναι εισόδημα το οποίο προκύπτει στην αλλοδαπή και κτάται από την αλλοδαπή επιχείρηση. Τα ανωτέρω δεν ισχύουν εφόσον η προμήθεια των αγαθών γίνεται από μόνιμη εγκατάσταση της αλλοδαπής επιχείρησης στην Ελλάδα (υποκατάστημα) ή από Ελληνική εταιρεία έστω και αν είναι ξένων συμφερόντων (αλλοδαποί μέτοχοι) (σχετ. 1060204/982/Α0012/ ΠΟΛ. 1131/1995 εγκύκλιος και 1072901/1235/Α0012/2001 έγγραφό μας).

5. Με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 1 της 1048281/2583/529/Α0014/ ΠΟΛ. 1174/4.6.2002 Απόφασης του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, ορίζεται ότι οι υποκείμενοι στο φόρο, οι οποίοι είναι εγκατεστημένοι σε άλλο κράτος μέλος της Κοινότητας και πραγματοποιούν, από την εγκατάστασή τους αυτή, πράξεις οι οποίες υπάγονται στο Φ.Π.Α. στο εσωτερικό της χώρας, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 13 και 14 του Κώδικα Φ.Π.Α. και με την προϋπόθεση ότι οι πράξεις αυτές δεν δημιουργούν μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 100 του Ν.2238/1994 ή της οικείας σύμβασης για την αποφυγή της διπλής φορολογίας, οφείλουν να ορίσουν εκπρόσωπο για την εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους στην Ελλάδα.

Ο ορισμός αυτός γίνεται πριν από την έναρξη πραγματοποίησης πράξεων, για τις οποίες οφείλεται φόρος στην Ελλάδα.

6. Επιπλέον, με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 1 της 1111374/9160/2152/ ΠΟΛ. 1281/26.8.1993, οι οποίες εξακολουθούν να ισχύουν για τους υποκείμενους στο φόρο που είναι εγκατεστημένοι σε τρίτες χώρες (εκτός κράτους μέλους της Κοινότητας), οι πράξεις για τις οποίες απαιτείται ο ορισμός φορολογικού εκπροσώπου προϋποθέτουν ότι οι εγκατεστημένοι εκτός Ελλάδας και υπαγόμενοι στο φόρο, δεν έχουν αποκτήσει τις προϋποθέσεις ώστε να θεωρείται ότι έχουν μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις διατάξεις της φορολογίας εισοδήματος.

7. Από τα παραπάνω συνάγεται ότι «εκπρόσωπος» ή «φορολογικός αντιπρόσωπος» αντίστοιχα ορίζεται από αλλοδαπή επιχείρηση μόνο στην περίπτωση που αυτή δεν αποκτά μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα.

8. Από τη σχετική αίτησή σας προκύπτει ότι η εταιρεία σας αναλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη φορολογική εκπροσώπηση ως «εκπρόσωπος» ή «φορολογικός αντιπρόσωπος» αλλοδαπών οίκων που δεν αποκτούν μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα με βάση τις ισχύουσες διμερείς συμβάσεις περί αποφυγής διπλής φορολογίας ή την εσωτερική νομοθεσία για μη συμβατικές χώρες.

Εν όψει των ανωτέρω, ζητάτε να σας γνωρίσουμε εάν οι αλλοδαπές αυτές επιχειρήσεις, υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και περαιτέρω, εάν οι πωλήσεις των εν λόγω αλλοδαπών επιχειρήσεων προς τα νομικά πρόσωπα των διατάξεων της παρ. 3 του παρόντος υπόκειται σε παρακράτηση φόρου σύμφωνα με τις ίδιες διατάξεις.

9. Από τα ανωτέρω συνάγεται ότι οι αλλοδαπές επιχειρήσεις που δεν αποκτούν εισόδημα από πηγή Ελλάδος ή από μόνιμη εγκατάστασή τους στην Ελλάδα δεν υποχρεούνται στην υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Κατά συνέπεια, όταν κάποια από τις αλλοδαπές επιχειρήσεις ορίζει για τις ανάγκες και μόνο εφαρμογής των διατάξεων του ΦΠΑ, «εκπρόσωπο» ή «φορολογικό αντιπρόσωπο» στη χώρα μας, αυτή δεν υποχρεούται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, αφού δεν αποκτά μόνιμη εγκατάσταση στη χώρα μας ή εισοδήματα από πηγή Ελλάδος.

Επίσης, συνάγεται ότι το εισόδημα που προκύπτει από πώληση αγαθών απ΄ευθείας από τις πιο πάνω αλλοδαπές επιχειρήσεις προς τα νομικά πρόσωπα της περ. στ΄ της παρ. 1 του άρθρου 55 του Ν. 2238/1994, δεν υπόκειται σε παρακράτηση φόρου, καθόσον το εισόδημα αυτό της αλλοδαπής επιχείρησης προκύπτει στην αλλοδαπή.

Τα ανωτέρω ισχύουν με την προϋπόθεση ότι οι πωλήσεις δεν διενεργούνται μέσω άλλης μόνιμης εγκατάστασης στη χώρα μας (υποκατάστημα, κλπ).

Τέλος, σας γνωρίζουμε, ότι αρμόδια Υπηρεσία να αποφανθεί σχετικά με το εάν αγγλική εταιρεία, της οποίας είστε «εκπρόσωπος», αποκτά μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα σύμφωνα με τη σύμβαση περί αποφυγής της διπλής φορολογίας μεταξύ Ελλάδος και Ηνωμένου Βασιλείου είναι η Δ/νση των Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.