Αρ.Πρωτ 1065898/2002 (14/08/2002)

Αναφορικά με την έγκριση επιστροφών φόρων, προστίμων και λοιπών εσόδων.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΑθήνα 14 Αυγούστου 2002
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Αρ.Πρωτ.: 1065898/3125-19/0016
ΓEΝ.ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ  
ΔIΕΥΘΥΝΣΕΙΣ: 16η Δ/ΝΣΗ  
(ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ. ΔΗΜ. ΕΣΟΔΩΝ)  
ΤΜΗΜΑΤΑ: Ε΄ και Α΄  

Θέμα:

Αναφορικά με την έγκριση επιστροφών φόρων, προστίμων και λοιπών εσόδων.

Όπως σας είναι γνωστό, για τις επιστροφές άνω των 29.347 ευρώ (10.000.000 δρχ) απαιτείται η έγκριση των αρμοδίων οργάνων, ο δε σχετικός φάκελος υποβάλλεται από τις Δ.Ο.Υ. στη 16η Διεύθυνση του Υπουργείου για τις περαιτέρω ενέργειες.

Επειδή διαπιστώθηκε ότι υποβάλλονται στην εν λόγω Δ/νση αιτήματα με έγγραφα σας. για έγκριση επιστροφών χωρίς να έχει προηγηθεί φορολογικός έλεγχος έτσι ώστε να προκύπτει η επιστροφή χωρίς κανέναν ενδοιασμό, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα αλληλογραφίας, διαδικασιών, καθυστερήσεις κ.λ.π. καθώς και εύλογα παράπονα των φορολογουμένων, παρακαλούμε όπως στο εξής γα προβαίνετε σε τακτικό φορολογικό έλεγχο σε οποιαδήποτε επιστροφή άνω των 3.000 ευρώ.

Από τον έλεγχο αυτό εξαιρούνται μόνο οι επιστροφές φόρου εισοδήματος βάσει δηλώσεων φυσικών προσώπων.

Επιπλέον επιβάλλεται για την προστασία των συμφερόντων του Δημοσίου να προέρχεσθε σε φορολογικό έλεγχο και για τις περιπτώσεις επιστροφής Φ.Π.Α. που το ύψος του επιστρεφόμενου ποσού υπερβαίνει το προαναφερόμενο ποσό, δοθέντος ότι εμφανίστηκαν εσχάτως επιστροφές μη νόμιμες υπέρ δικαιούχων που υπέπεσαν σε σοβαρότατες φορολογικές παραβάσεις με απώτερο σκοπό να εισπράξουν παράνομα Φ.Π.Α.

Για την προστασία των συμφερόντων του Δημοσίου, καθώς και γιο την ομαλή διαδικασία των συναλλαγών (αγορών-πωλήσεων) επιβάλλεται οπωσδήποτε ο εκ μέρους σας έλεγχος και η υποβολή όλων των σχετικών φακέλων εκάστου μήνα για έγκριση της επιστροφής στη 16η Δ/νση μετά την 30ην του.

Καμιά απολύτως επιστροφή φόρου δεν θα γίνεται τούδε χωρίς την προηγούμενη έγκριση της 16ης Δ/νσης.

Τα σχετικά έγγραφα σας με τα απαιτούμενα πληροφοριακά στοιχεία που σας τα γνωρίσαμε με την ΠΟΛ. 1249/94 θα τα υποβάλλετε στο τέλος κάθε μήνα στην 16η Δ/νση για την έγκριση των επιστροφών (επισυνάπτεται συνημμένα και σχετικό Υπηρεσιακό σημείωμα).

Οίκοθεν νοείται, σης περιπτώσεις που συντρέχουν οι προϋποθέσεις συμψηφισμού (άρθρο 83 του ΚΕΔΕ), θα προέρχεστε σ΄ αυτόν χωρίς να απαιτείται η σχετική έγκριση.

Οι επιθεωρητές προς τους οποίους κοινοποιείται η παρούσα, παρακαλούνται για την παρακολούθηση της πιστής εφαρμογής των ως άνω οδηγιών εκ μέρους των αρμοδίων Υπηρεσιών (Δ.Ο.Υ., ΕΘ.Ε.Κ,, Π.Ε.Κ., Τ.Ε.Κ.).