Αρ.Πρωτ 1074800/2002 (17/09/2002)

Εφαρμογή της απόφασης ΠΟΛ 1155/2002 περί περαίωσης ανέλεγκτων χρήσεων 1998 και παλαιότερων.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Αθήνα, 17 Σεπτεμβρίου 2002
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Αρ.Πρωτ.: 1074800/1693/ΔΕ-Α'
ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ  
Δ/ΝΣΗ ΕΛΕΓΧΟΥ  
ΤΜΗΜΑ Α΄  

ΘΕΜΑ: Εφαρμογή της απόφασης ΠΟΛ 1155/2002 περί περαίωσης ανέλεγκτων χρήσεων 1998 και παλαιότερων.

Με αφορμή υπομνήματα του Επιμελητηρίου Φλώρινας και τοπικών φορέων της περιοχής, αναφορικά με το παραπάνω θέμα, σας διευκρινίζουμε τα ακόλουθα:

Ι. Ως γνωστόν, με τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 2 της απόφασης 1044171/1369/ ΠΟΛ 1155/22-5-2002 ορίζεται ότι η τυχόν προκύπτουσα αρνητική διαφορά ακαθαρίστων εσόδων λόγω έλλειψης συνάφειας των οικονομικών μεγεθών της επιχείρησης, στο πλαίσιο εφαρμογής της απόφασης αυτής, μειώνεται κατά 10% πριν την ισομερή κατανομή της, εφόσον η επιχείρηση τελούσε σε αδράνεια για διάστημα

μεγαλύτερο από μία χρήση ή γεγονότα ανωτέρας βίας ή ειδικοί λόγοι ή ιδιαίτερες συνθήκες επηρέασαν αρνητικά τη λειτουργία της.

Εξάλλου, με την εγκύκλιο ΠΟΛ. 1177/11-6-02 διευκρινίσθηκε ότι ως γεγονότα ανωτέρας βίας θεωρούνται οι περιπτώσεις σεισμών, πυρκαγιών, πλημμύρων και γενικά τα φυσικά φαινόμενα που επιφέρουν απώλειες ή καταστροφές, ενώ σε ότι αφορά τους ειδικούς λόγους ή τις ιδιαίτερες συνθήκες, ενδεικτικά αναφέρονται οι περιπτώσεις

επιχειρήσεων που βρίσκονται σε περιοχές που εκτελέσθηκαν δημόσια έργα μεγάλης διάρκειας.

Με την ίδια εγκύκλιο διευκρινίστηκε επίσης, ότι τα γεγονότα ανωτέρας βίας ή οι ειδικοί λόγοι ή οι ιδιαίτερες συνθήκες, κατά τα ανωτέρω, πρέπει να έλαβαν χώρα ή να υφίσταντο κατά τις υπαγόμενες στη ρύθμιση χρήσεις και να αποδεικνύονται από κάθε νόμιμο και πρόσφορο επισυναπτόμενο στο σημείωμα του άρθρου 7 της ανωτέρω απόφασης στοιχείο.

Από τα ανωτέρω προκύπτει, ότι η προαναφερόμενη μείωση κατά 10% της αρνητικής διαφοράς ακαθαρίστων εσόδων, καταλαμβάνει τις συγκεκριμένες περιπτώσεις επιχειρήσεων που με κάθε νόμιμο μέσο αποδεικνύουν ότι συνέτρεξαν γι' αυτές οι προαναφερόμενοι δικαιολογητικοί λόγοι και όχι όλες αδιακρίτως τις επιχειρήσεις διαφόρων περιοχών ή νομών και εν προκειμένω των νομών Φλώρινας και Κιλκίς.

Προκύπτει επίσης ότι ειδικά οι ειδικοί λόγοι και οι ιδιαίτερες συνθήκες μπορεί να ποικίλουν, ανάλογα με τα εκάστοτε πραγματικά δεδομένα» και δεν εξαντλούνται μόνο στις περιπτώσεις που ενδεικτικά αναφέρονται στην εγκύκλιο ΠΟΛ 1177/2002.

Έτσι, θεωρείται ότι συνέτρεξαν ειδικοί λόγοι και ιδιαίτερες συνθήκες και για τις επιχειρήσεις αυτές για τις οποίες αποδεδειγμένα προκύπτει ότι επηρεάστηκε αρνητικά η λειτουργία τους, λόγω της επιβολής οικονομικών αντιμέτρων στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας . Ισχυρό αποδεικτικό στοιχείο αρνητικών επιπτώσεων στην περίπτωση αυτή, αποτελεί η έγκριση και καταβολή στην επιχείρηση επιχορήγησης για την κάλυψη μέρους της απώλειας εσόδων που προκλήθηκε από το συγκεκριμένο λόγο, κατά τις διατάξεις του άρθρου 36 του ν. 2459/1997 (σχετική η κοινή απόφαση Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Ανάπτυξης 12138/Β.511 /30.5.1997).

Κατόπιν αυτών διευκρινίζεται ότι οι επιχειρήσεις για τις οποίες εγκρίθηκε η ανωτέρω επιχορήγηση, ανεξαρτήτως ύψους αυτής, δύνανται να μειώνουν κατή 10% την ανωτέρω προκύπτουσα αρνητική διαφορά, στο πλαίσιο της εφαρμογής της απόφασης ΠΟΛ 1155/2002, επισυνάπτοντας στο ειδικό σημείωμα περαίωσης το αποδεικτικό στοιχείο έγκρισης και είσπραξης της επιχορήγησης. .

2. Με συγκεκριμένες διατάξεις των άρθρων 2 και 3 της ανωτέρω απόφασης ΠΟΛ 1155/2002 προβλέπεται ότι στο πλαίσιο της διαδικασίας που ορίζεται με την απόφαση αυτή, εφαρμόζεται ο προβλεπόμενος μοναδικός συντελεστής καθαρών κερδών και σε περίπτωση ύπαρξης περισσοτέρων συντελεστών, ο μέσος σταθμικός συντελεστής καθαρών κερδών.

Περαιτέρω, με την εγκύκλιο ΠΟΛ 1177/2002, διευκρινίσθηκε ότι μέσος σταθμικός συντελεστής εφαρμόζεται και επί μεταβολής ενδιάμεσα των υπαγόμενων στη ρύθμιση χρήσεων του ΜΣΚΚ, όπως για παράδειγμα λόγω εφαρμογής, σε ορισμένες περιπτώσεις, μειωμένων συντελεστών για συγκεκριμένες χρήσεις, λόγω σεισμών,

Σε ότι αφορά όμως το νομό Φλώρινας για τον οποίο τέθηκε σχετικό ζήτημα από τοπικούς φορείς, αλλά και το νομό Κιλκίς, δεν υπήρξε μείωση συντελεστών λόγω σεισμών, όπως υπήρξε για άλλους νομούς (π.χ. Κοζάνης, Γρεβενών κ.λ.π.), και ως εκ τούτου εφαρμόζονται στο πλαίσιο της ανωτέρω απόφασης οι προβλεπόμενοι μοναδικοί συντελεστές καθαρών κερδών, χωρίς δυνατότητα μείωσης τους.

Ο Προϊστάμενος της Δ/νσης
Γ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ