Αρ.Πρωτ 1089460/2002 (13/12/2002)

Τρόπος τήρησης του Ισοζυγίου Γενικού Αναλυτικών Καθολικών.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΑθήνα, 13 Δεκεμβρίου 2002
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Αρ.Πρωτ.: 1089460/681/0015
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ  
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ 15η ΒΙΒΛΙΩΝ & ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ  
ΤΜΗΜΑ Α΄  

ΘΕΜΑ:

Τρόπος τήρησης του Ισοζυγίου Γενικού Αναλυτικών Καθολικών.

Κύριοι,

Απαντώντας στην από 6-11-2002 αίτησή σας, αναφορικά με την τήρηση του «Ισοζυγίου Γενικού Αναλυτικού Καθολικών» από τους επιτηδευματίες που εφαρμόζουν την ομάδα 9, σας γνωρίζουμε τα εξής:

1. Ως γνωστό με την Α.Υ.Ο. ΠΟΛ. 1167/2002 ο επιτηδευματίας που τηρεί μηχανογραφικά τα βιβλία του έχει υποχρέωση από 1.9.2002 και μετά να τηρεί «Ισοζύγιο Γενικού - Αναλυτικών Καθολικών». Στο Ισοζύγιο αυτό περιλαμβάνονται οι λογαριασμοί της Γενικής και Αναλυτικής Λογιστικής.

2. Οι εταιρίες οι οποίες εξάγουν βραχύχρονο αποτέλεσμα (μήνας ή τρίμηνο) ενημερώνουν σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 17 παρ. 2 του Κ.Β.Σ. το ημερολόγιο της Αναλυτικής Λογιστικής με την κίνηση της περιόδου (μήνα ή τρίμηνο) μέχρι το τέλος του επομένου μήνα της περιόδου που αφορούν με ημερομηνία όμως την τελευταία ημέρα του μήνα ή του τριμήνου ανάλογα. Οι πράξεις δηλαδή του τριμήνου Ιουλίου - Σεπτεμβρίου καταχωρούνται στο ημερολόγιο της Αναλυτικής Λογιστικής μέχρι 31/10 και με ημερομηνία 30/9 και παρουσιάζονται στο Γενικό Καθολικό του μήνα Σεπτεμβρίου.

Συνεπώς και στο Ισοζύγιο του μήνα Σεπτεμβρίου όταν εξάγεται τριμηνιαίο αποτέλεσμα θα καταχωρηθεί η κίνηση περιόδου Ιουλίου - Σεπτεμβρίου και όχι η κίνηση μόνο του Σεπτεμβρίου.

3. Όταν η Αναλυτική Λογιστική λειτουργεί αυτόνομα από τη Γενική Λογιστική (δεν υπάρχει δηλαδή συλλιτουργία) είναι δυνατόν στο Ισοζύγιο να αθροίζονται χωριστά οι λογαριασμοί της Γενικής Λογιστικής από τους λογαριασμούς της Αναλυτικής Λογιστικής.

Επισημαίνεται ότι οι λογαριασμοί της Αναλυτικής Λογιστικής εκτυπώνονται από τα ίδια έντυπα όπως και οι λογαριασμοί της Γενικής Λογιστικής.

Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ
ΗΛΙΑΣ ΑΡΓΥΡΟΣ