Αρ.Πρωτ 1112576/2007 (31/12/2007)

Έκδοση φορολογικών στοιχείων για την αποστολή αγαθών μέσω επιχείρησης πρακτορείας μεταφορών και ταχυμεταφορών.

Αρ.Πρωτ .: 1112576/762/0015/31.12.2007
ΘΕΜΑ:

Έκδοση φορολογικών στοιχείων για την αποστολή αγαθών μέσω επιχείρησης πρακτορείας μεταφορών και ταχυμεταφορών.

Απαντώντας στην από 21.11.2007 αίτησή σας με την οποία μάς γνωρίζετε ότι η επιχείρηση σας έχει ως αντικείμενο αφενός την πρακτορεία μεταφορών (μεταφορικό γραφείο) και αφετέρου τις ταχυμεταφορές (courier) και ρωτάτε σχετικά με τις υποχρεώσεις σας ως προς την έκδοση φορολογικών στοιχείων στην περίπτωση που παραλαμβάνετε εμπορεύματα προκειμένου να διακινηθούν με τη διαδικασία της ταχυμεταφοράς και για τα οποία έχετε εκδώσει τιμολόγια παροχής υπηρεσιών προς τους εντολείς σας και στη συνέχεια

τα παραδίδετε σε μεταφορέα για τη διακίνησή τους μαζί με άλλα αγαθά που έχετε παραλάβει για απλή μεταφορά (όχι ταχυμεταφορά), σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 16 του Π.Δ. 186/1992 (Κ.Β.Σ.) το μεταφορικό γραφείο ή ο διαμεταφορέας, με βάση τα δελτία αποστολής ή τις ενυπόγραφες εντολές των εντολέων του (ανάλογα με την ιδιότητα τους ως επιτηδευματίες ή ιδιώτες), εκδίδει για κάθε μεταφορά, φορτωτική κατά αποστολέα και παραλήπτη σε τέσσερα (4) αντίτυπα. Επίσης σύμφωνα με τις διατάξεις της ίδιας παραγράφου, για τη μεταφορά των αγαθών το μεταφορικό γραφείο ή ο διαμεταφορέας, όταν η φόρτωση γίνεται από τις εγκαταστάσεις του, εκδίδει διπλότυπη κατάσταση αποστολής αγαθών, στην οποία αναγράφει το είδος και τους αριθμούς των δεμάτων, το είδος και την ποσότητα των μεταφερόμενων αγαθών και τον τόπο του προορισμού τους. Το ένα αντίτυπο της κατάστασης αυτής παραδίδεται στον μεταφορέα για την έκδοση της συγκεντρωτικής φορτωτικής.

2. Εξάλλου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 12 του Κ.Β.Σ., ο επιτηδευματίας για την παροχή υπηρεσιών προς άλλο επιτηδευματία εκδίδει τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών.

3. Από τα προαναφερθέντα προκύπτει ότι εφόσον η παραλαβή των εμπορευμάτων από την επιχείρησή σας προς ταχυμεταφορά γίνεται με την ιδιότητα του ταχυμεταφορέα και όχι με αυτήν του μεταφορικού γραφείου, για την αποστολή των εν λόγω εμπορευμάτων πρέπει να εκδίδει τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών και όχι φορτωτική προς τους εντολείς σας. Στη συνέχεια, όμως, κατά την παράδοση των εμπορευμάτων στον μεταφορέα και μάλιστα άλλων για ταχυμεταφορά και άλλων για απλή μεταφορά ενεργοποιείται πλέον η ιδιότητα του μεταφορικού γραφείου, οπότε όλα τα εμπορεύματα (τόσο για απλή μεταφορά όσο και για ταχυμεταφορά) πρέπει να καταχωρούνται στην κατάσταση αποστολής αγαθών, προκειμένου ο μεταφορέας να εκδώσει με τη σειρά του συγκεντρωτική φορτωτική στο μεταφορικό γραφείο.